Dagje uit: Mañana Mañana (zondag) + interview Boekanier

 

“Mañana Mañana is het meest relaxte festival van Nederland!”, aldus de organisatoren op hun website. Het festival dat dit jaar z’n vijfde editie viert, vindt voor het eerst plaats rond Kasteel Vorden in het gelijknamige Achterhoekse dorp. Op de laatste en qua weer mooiste dag is door Unique Radio gecheckt hoe relaxt dat dan wel was… 

Mañana Mañana wordt georganiseerd door De Feestfabriek, die tevens de drijvende kracht is achter de Zwarte Cross. De vorige vier edities werden in Hummelo gehouden. Omdat het terrein aldaar bij slecht weer problemen gaf, is besloten te verkassen naar Vorden. Partners van de Feestfabriek zijn voor dit festival de eigenaresse van Kasteel Vorden en Geldersch Landschap en Kasteelen. Om het debuut in Vorden te vieren is besloten om volgens goed Achterhoeks gebruik “buurt te maken”, alle inwoners van Vorden mochten op de eerste avond gratis naar binnen. Volgens eveneens goed Achterhoeks gebruik gingen veel nieuwsgierige Vordenaren in op dit aanbod.Mañana Mañana is meer dan een muziekfestival alleen. Om te beginnen de locatie: Het mooie kasteel Vorden. De tuinen rond het kasteel ademen een rustieke sfeer die gelijk zijn weerslag heeft op het publiek: het terrein wordt met veel respect behandeld door de bezoekers: hier geen zeeën plastic bekertjes en andere troep. Het kasteel zelf is toegankelijk en in de stijlvolle kamers zitten festivalgangers bij te komen van de drukte en de zomerse hitte van deze mooie zondag in juni. De sfeer van het terrein sluit mooi aan bij de ambachtelijke activiteiten voor jong en oud zoals houtbewerking, leerbewerking, wildplukken, beeldhouwen, smeden, manden vlechten en zeefdrukken.


 

Muziek

Op de verschillende podia van Mañana Mañana worden verspreid over vier dagen circa 120 optredens gegeven. worden. De meest uiteenlopende muziek is geprogrammeerd van blues en klassiek tot krautrock en hiphop. Links en rechts heb ik op deze laatste festivaldag leuke dingen gehoord. Persoonlijk hoogtepunt was de band SJAKO! die een heerlijk uurtje stevige rock speelde en als klap op de vuurpijl als laatste een werkelijk schitterende uitvoering van Frank Zappa’s nummer Magic Fingers speelde. Later tijdens een gezellige ontmoeting met vrienden op een terras hoorde ik onder het genot van het nodige bier heerlijke stevige jazz over het veld rollen. Dit bleek de Belgische band Black Melon te zijn; tien man sterk en voor zestig procent bestaand uit blazers. Omdat ik het echt lekker vond ben ik aan het eind van hun optreden maar even een cd gaan kopen; bij gebrek aan vinyl uiteraard. Djirri Djarra heet de cd. Ik draai ‘m nu alweer een paar dagen in de auto en ook in de studio weten die gasten wat ze doen is mijn conclusie. Het open podium bood de gelegenheid aan iedereen die een instrument kan vasthouden de gelegenheid muziek te maken. Op het moment dat ik daar even was kwamen covers van Abba en The Rolling Stones voorbij. Nog leuker vond ik de bospiano die in een knus bosje stond waar iemand vol overgave Suzanne van V.O.F. de Kunst ten gehore bracht.


Bekenden: Boekanier!

Op een slechts negen kilometer fietsen van huis en haard kom je natuurlijk de nodige bekenden tegen. In mijn laatste artikel heb ik een stukje geschreven over de goudeerlijke bluesband Boekanier die optrad op een evenement waar bij het publiek een goede muzikale smaak ver te zoeken was. Helaas was er op dit evenement (waar ik zonder het optreden van Boekanier nooit heen was gegaan) geen tijd om de bandleden serieus te ondervragen over hun toekomstplannen en ideeën over hoe wereldberoemd te worden. Het toeval wilde dat ik hier op Mañana Mañana tegen drummer Henry in ‘t Hof aan liep. Op dat moment in een innige verstrengeling met een extra grote beugelfles bier. Toen bleek dat zanger/gitarist Dennis Buitink niet veel verder zat te wachten op een door Henry geschonken pilsje; vond ik het tijd voor wat vragen aan de heren. Hoewel het de heren aan te zien was dat ze al 72 uur festival achter de rug hadden, waren ze nog prima bij zinnen. De mannen hebben een nieuwe bassist en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ondertussen hebben ze een aardig repertoire opgebouwd en vindt Dennis het een goed idee op elk optreden opnamen aan te bieden van het concert er voor. Dit willen ze vanwege de nostalgie doen op cassettebandjes. Naar zijn zeggen komen ze live toch het best tot hun recht en hij vindt het leuk voor de fans dat ze een live collectie aan kunnen leggen. Tevens wil hij voorkomen dat de luisteraar een album koopt en dat het dan thuis voor geen meter lijkt op het optreden omdat het een gepolijste studio opname is. Door schade en schande wijs geworden ben ik het roerend met hem eens en haal ik nog zo’n prima beugelfles bier. Bij terugkomst verzekerd Henry mij met een resolute blik dat Boekanier uitsluitend eigen werk zal blijven spelen. Tevens is het ideaal ooit hier op Mañana Mañana te spelen; liefst volgend jaar. Gezien het feit dat ze geen covers spelen en Dennis zingt in de taal van de streek zullen ze uitstekend tot hun recht komen op dit festival vinden ze. Voor wat het waard is: uw recensent is het daar volkomen mee eens. Op mijn vraag waarom ze dan niet op het open podium gaan staan is het antwoord dat ze dat graag hadden gewild maar dat de bassist helaas verhinderd is. Boekanier is dat niveau overigens wel overstegen en verdient een plek in de vaste programmering. We zijn het er over eens dat het podium “de Veranda” de beste match is met de bluesy sound van Boekanier. Feestfabriek, doe hier iets mee! Een optreden van Boekanier zal een pareltje zijn waar Mañana Mañana trots op kan zijn!  www.uniqueradio.nl zal Boekanier in ieder geval nauwgezet blijven volgen.

Sfeer en lekker eten

Op deze wel zeer zonnige zondag kon de sfeer eigenlijk met geen mogelijkheid stuk. De belangrijkste bijdrage hieraan werd natuurlijk geleverd door het publiek dat echt super relaxt was. Het festival zelf zorgde voor uitstekende voorwaarden: Zelfs de hesjes van de verplichte veiligheidsmensen waren ontdaan van het schuttingwoord security en voorzien van de tekst Sfeerbeheer – veiligheid – Alles komt goed. Alles kwam ook goed. Omdat de ontmoeting met vele bekenden al de nodige alcoholconsumptie had opgeleverd waren vrouwlief en ik op een grasveldje gaan liggen met op de achtergrond een optreden van een reggae band. Ineens stond er een ober in vol ornaat naast me die vroeg of we wat wilde drinken. Ik lustte nog wel een biertje en dat kwam hij lachend brengen; hij deed er nog een schepje bovenop omdat hij zag dat ik een foto maakte. Het gehele terrein was overigens prachtig aangekleed en werd verder opgesierd met lopende acts zoals prachtig uitgedoste steltlopers. Het was erg moeilijk om te kiezen uit het zeer uitgebreide aanbod aan snacks en maaltijden. Na een eerder in de middag genuttigde heerlijke puntzak biologische frieten in de schil viel de keuze op kaasfondue en couscous. De kaasfondue werd verkocht vanuit een van de prachtige foodtrucks op het terrein. Na nog wat rondgelopen te hebben over het marktje en langs de diverse workshops zijn we teruggefietst naar huis. Na een heerlijk uurtje fietsen en een kop koffie thuis zijn we nog even terug gegaan om de avondsfeer te proeven en het afsluitende vuurwerk te bekijken. Uiteraard ben ik van alles vergeten te noemen.


Als ik dan één kanttekening heb, dan is het de afwezigheid van een paar kraantjes waar je je kop onder kan steken en waar je een slok gemeentepils kan nemen tussen al het bier door… Toegang tot schoon drinkwater is een basisrecht, ook voor de verder goed betalende festivalbezoeker op een tropische dag.


Volgend jaar zal ik Mañana Mañana zeker weer bezoeken! Hopelijk zal Boekanier er dan ook spelen. Dit festival is een absolute aanrader!

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

4 Comment responses

 1. Avatar
  June 23, 2017

  Goed. Leuk verslag. Krijg er bijna zin in

  Reply

 2. Avatar
  June 23, 2017

  Als vakantie-vierende Noord-Hollanders zijn we ook ooit op het Vordense landgoed belandt; en het is werkelijk een mooie plek voor een festival! Gelukkig dat er ‘sfeerbeheer’ rondliep en geen coke-snuivende nep-nazi’s die het flesje Spa uit je tas in beslag nemen omdat de organisatie zelfs geld voor gemeentepils wilt zien. Op dat vlak is het oosten van Nederland inderdaad relaxter dan het westen en ik begrijp helemaal dat het festival zijn naam eer aan doet!

  Reply

 3. Avatar
  June 28, 2017

  Er wordt veel water in flesjes verkocht en de kraantjes vind je bij de toiletten.

  Reply

  • Avatar
   June 28, 2017

   hoi kleine Jan,
   Bedankt voor je reactie. Bij de kraantjes bij de toiletten stond een bord dat het geen drinkwater was. Het zou MM sieren als ze dan een grote fles water verkopen voor een munt. De meeste mensen drinken toch wel bier. Voorstel: verkoop dan een anderhalve liter fles mineraalwater voor een munt. Voor de goede orde: zelf heb ik uitsluitend bier gekocht en dat is prima voor een munt. Zeven munten voor zo’n grote fles Grolsch is ook prima.Water moet gewoon goedkoop zijn.

   Reply

<