Jimmy’s Gang brengt stemmige blues bij Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef

EGMOND  AAN DEN HOEF 16-12-2018 – Het is om het sentiment van de bluesrock, vakkundig gebracht, met het zoetgevooisde geluid van het hammondorgel, onversneden romantiek van Amerikaanse bodem. Het gehoor in kunstboerderij Hoeve Overslot bevestigt dat het geluid goed is, aanvankelijk waren alleen de monitors te horen, maar al gauw is dit euvel verholpen.

Jimmy’s Gang bij Hoeve Overslot

Na een groovy rockballad als soundcheck en trefzekere binnenkomer nemen de heren muzikanten nog even een drankje. Het is koud in de hoeve, buiten winterse temperaturen even boven het vriespunt, ondanks de bijverwarming met gasheater blijven de meeste jassen aan. Aanwezig zijn de diehards, cultuurliefhebbers die het exclusieve genoegen smaken van levende muziek in ongedwongen, intieme atmosfeer. Kom daar nog maar eens om heden ten dage.

Op het programma staat Jimmy’s Gang met zanger/gitarist Jimmy Sterman, Kasper de Graaf op toetsen, Erik Eskes op bas, Pete Becker op gitaar en Pieter Voogt op drums.  Mannen die hun muzikale sporen ruim verdiend hebben. Frontman Sterman opent met een tekst van de legendarische Willy de Ville, als een gedicht gebracht: “Als de sterren spreken, de vogels de dageraad bezingen, dan zijn we één”. Daarna klinkt met alle respect de Ville’s ballad Heaven stood still, ook gebracht bij Sonsbeek Open in augustus 2009, kort na het overlijden de artiest.

Hierna volgt Battle of love, een oude kraker, eerder gespeeld op een festival in Stockholm. De gemoedelijke sfeer is al gauw gezet: stem, hammond, gitaar en drums produceren soepele muziek, die goed in het gehoor ligt. Stand by me wordt gespeeld op besliste wijze met zoete hammond en stevige percussie. Dan is het tijd voor onvervalste blues met groove: I ain’t superstitious. Groovy licks van gitarist en bas, inkleuring met hammond.

Keb’ Mo’s Just like you wordt gebracht met het glas wijn in de hand en omlijstend armgebaar, zonder gitaar met vrijheid voor zangvoordracht, op het krappe podium, gezeten op een hoge kruk. “Ik heb gestemd voor Hoeve Overslot en alles eromheen, dit moet blijven, dit is te gek”, aldus bluesrock-veteraan Jimmy Sterman. Hij speelt naar eigen zeggen een speciaal programma met intieme liedjes voor de Hoeve. Dan klinkt het nummer That’s not love. Sterman legt zich toe op zang en presentatie en speelt gepassioneerd op de mondharp. Hij is in zijn element en vertelt zijn verhaal, vrij, expressief in gebaar en mimiek en met ontwapenende oprechtheid die raakt aan de kern van de blues die compromisloos en authentiek is.

Bij de aankondiging van My old town merkt Jimmy op dat iedereen wel ambivalent is over de plaats waar hij woont of over personen die hij al lang kent, dat geeft juist creativiteit. Bij de Ray Charles’ klassieker Jealous guy vallen de inventieve gitaarsolo’s van Pete Becker op. Jimmy Sterman toont expressieve en emotionele zang en voordracht. De Gang voert de spanning vakkundig op en speelt naar een climax toe. “Alles gaat over liefde, liefde voor elkaar, het leven, de natuur … Hoeve Overslot is een geweldige plek.” Since you walk away. Animerende blues. Het enthousiasme van de muzikanten  draagt bij aan een ongedwongen atmosfeer waarin men zich uitstekend kan ontspannen. Wederom een fantastisch geslaagd optreden bij de unieke Museumhoeve Overslot te Egmond.

Felix Hogeboom

Felix
Written by Felix

2 Comment responses

 1. Avatar
  December 25, 2018

  Wat een lekker intiem concert moet dit zijn geweest! Vooral die Hammond-orgel zal bepalend zijn geweest voor de geweldige sound van deze blues-veteranen. Mooie review en een beetje jaloezie dat je erbij bent geweest!

  Reply

 2. Avatar
  December 26, 2018

  Klinkt goed, klinkt goed. Stand by me, dat is van Ben E King. Dit nummer heeft Screamin’ Jay Hawkins ook gecovered. Als dit daar ook maar een beetje op leek was mijn hele avond al goed geweest. Jammer dat ik dit gemist heb!

  Reply

<