Concert: Tyranni Flock 7 mei Uffies Zutphen

Het is organisator Frank Ong-Alok weer eens gelukt: op dinsdagavond een bijzonder concert in Zutphen. De gewelfkelder van café Uffies op de Houtmarkt begint een aardig dossier als plaats delict op te bouwen. De opkomst heeft vanavond wat te lijden door voetbal volgens Frank. Wie besloten heeft voetbal te kijken heeft een mooi concert van de band Tyranni Flock en de steevast door Frank zelfgemaakte uitstekende jazzeggs gemist. 

Band

Tyranni Flock is opgericht door pianist en componist Robert van der Padt die ook de stukken die de band speelt schrijft. De Tyranni is een Zuid-Amerikaanse vogel die mooi kan zingen maar ook kan schreeuwen en krijsen. Tyranni Flock duidt dus op een zwerm van deze vogels. De gespeelde muziek is jazz-fusion; een genre dat de laatste jaren weer zeer populair is. Deze band valt op door de bijzondere combinatie van dwarsfluit en EWI (Electric Wind Instrument), compleet gemaakt door piano, keyboard, bas en drums. 

 

 

 • Robert van der Padt – toetsen
 • Itai Weissman – EWI & Vocoder
 • Remi J. Edson – fluit & effecten
 • Hidde Roorda – bas
 • Willem van der Krabben – drums

 


Concert

Het concert heeft ondanks voetbal op tv nog een aardige schare liefhebbers van de bank de kelder van Uffies in weten te lokken. De vijf nummers van de in 2018 uitgebrachte EP werden gespeeld met ruimte voor de nodige solo’s. Oprichter en schrijver van de stukken Robert van der Padt voorziet de meeste nummers van een toelichting. Het publiek wordt ook getrakteerd op nummers van een album dat dit jaar nog uitkomt; premières zijn het. Zoals vaker klinkt het live net een tikje rauwer dan op de in de studio opgenomen EP. Het is goed te horen dat de band vaak samen speelt. Het is een hechte band en geen groep sessie muzikanten die een lijst partituren afwerkt. De gespeelde stukken zijn gevarieerd en zitten vol met contrasten van soundscapes en mooi samenspel tot virtuoze solo’s. Af en toe wordt er overlegd of een intro gespeeld wordt of juist niet, dit draagt bij aan de live ervaring. Alle muzikanten krijgen de ruimte om hun kunsten te laten horen. Net als het prachtige samenspel staan ook alle solo’s als een huis. Dit is echte fusion met veel knipogen naar de fusion uit de jaren zeventig. Mede door de mooie combinatie van dwarsfluit en EWI is het geluid desondanks zeer vernieuwend. Toetsenist Robert van der Padt bespeelt afwisselend zijn keyboard en de huispiano. Drummer Willem van der Krabben drumt strak en creatief, gebruikt verschillende soorten stokken en zorgt voor de nodige speciale effecten. Bassist Hidde Roorda volgt maar krijgt ook de ruimte om lekker los te gaan. De band doet de naam eer aan: het is een zwerm vogels die een heel arsenaal aan stijlen en geluiden laat horen. Samenhang is er echter steeds. Het concert wordt afgerond met een prachtige solo op de EWI, of was dat nou die vocoder? Vooraan is het aanblazen van speler Itai Weissman goed te horen. Het heeft wat weg van minimal music deze solo. Het hele concert heeft veel weg van veel dingen. Veel dingen uit de collectie jazz en fusion in de platenkast van schrijver dezes. Het is echter steeds creatief en origineel; een reis waarin van alles wordt aangestipt. Het prachtige concert levert de band een welverdiende staande ovatie op. Het uit veel door Frank Ong-Alok zeer verwende vaste bezoekers bestaande publiek is dan ook zeer enthousiast. Net als aan het einde van de eerste set wijst Robert van der Padt er nog even op dat ze nog een paar exemplaren van hun EP in de aanbieding hebben. Na een slotwoord van Frank is het helaas afgelopen; het had best nog een uurtje door mogen gaan. Echt bijzondere muziek, zeker voor een dinsdagavond in een provinciestadje.

Album

De discografie van Tyranni Flock bestaat momenteel uit slechts een titel: de gelijknamige EP. Deze heb ik op het concert aangeschaft. Het is een usb stick waar vier stukken plus een bonustrack op te vinden zijn. De muziek op deze in 2018 uitgebrachte stick is geproduceerd door Darius Timmer, een van de toetsenisten van de band Orgel Vreten. Het is een blokje hout met de naam van de band en de tracklist er in gebrand. Het blokje kan open geklapt worden om de usb aansluiting tevoorschijn  te toveren. Het ziet er origineel en goed verzorgd uit. Naast de vijf stukken in verschillende formaten is er ook cover art en een dankwoord op te vinden. Hij is te bestellen op de website van Tyranni Flock.


Fotografie

Om de dinsdagavonden in Uffies vast te leggen is er een pool van fotografen in het leven geroepen. Deze avond heeft de uit Doesburg afkomstige Cees Duindam het concert gefotografeerd. Hij was zo aardig toestemming te geven dit artikel te illustreren met zijn bijzonder mooie foto’s. Alle foto’s in dit artikel, behalve de close ups van de jazzeggs en de EP zijn dan ook © Cees Duindam. Bij deze wil ik Cees dan ook hartelijk bedanken!

Jazz at Uffies 7-5-2019 – Tyranni Flock © cees duindam


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  May 10, 2019

  Mooi stuk Emiel! Met dank. Frank Ong-Alok.

  Reply

  • Avatar
   May 10, 2019

   Jij bedankt voor het organiseren!

   Reply

 2. Avatar
  May 10, 2019

  Het was een hele enerverende avond. De band heeft er zeker deze fan bij!

  Reply

<