Denon AVR-6500H bijzondere alleskunner, deel 1

Review Denon AVR-6500H

Een betaalbare topreceiver met uitmuntende specificaties

In de reeks artikelen over UHD komt de spin in het web aan beurt: een zeer bijzondere receiver van Denon. In het eerste deel werd als UHD-bron een betaalbare Sony UHD-blu-ray-speler besproken en in het tweede deel een UHD-weergever: een klasse 4K-televisie van LG. Nu valt de eer aan de Denon AVR-6500H, waar de H voor HEOS-compatible staat, een betaalbare receiver met zeer uitgebreide feature-set: ondersteuning van de allerlaatste surroundformaten (Dolby Atmos, DTS:X, Auro-3D), 11 discrete kanalen, 7 hdmi-ingangen, 3 hdmi-uitgangen, ondersteuning HDCP 2.2, 4:4:4 Pure Color subsampling, 4e generatie SHARC DSP-chip, ondersteuning streaming/multiroom (AirPlay 2, Spotify Connect, HEOS, Tidal, Deezer), ondersteuning hoge resolutie audio (FLAC, WAV, DSD) en hoogwaardige calibratie-mogelijkheid (Audyssey MultEQ XT32).

Denon bestaat al meer dan 100 jaar (opgericht in 1910) en is tevens het eerste elektronica-concern van Japan. Een ander feitje, Denon bracht als allereerste fabrikant een receiver uit die Dolby Atmos ondersteunt. De naam Denon is een afkorting van de lange naam ‘DENki ONkyo Kabushikigaisha’

Bij een receiver met zo veel mogelijkheden past een uitgebreide beschrijving, daarom zal deze review uit twee delen bestaan. Het eerste deel bevat de installatie, upgrade en de apps.

In het tweede deel zal ik me richten op de kwaliteit van het apparaat, zowel het audio- als het video-gedeelte.

Een goed begin

Ik kan het niet nalaten om, zonder de manual te lezen, het apparaat aan te zetten. Gelukkig spreekt de GUI voor zich; technisch minder capabele mensen zullen zonder al te veel moeite door de setup heen komen. Alhoewel ik het je digibetische schoonmoeder afraad, zal zelfs je 10-jarige neefje het lukken om aan de hand van de plaatjes een goed klinkende receiver te configureren:

Stap 1

De initiële Setup Assistent AV-Receiver start automatisch nadat je de receiver voor de eerste keer aanzet. Als je de setup niet wilt doorlopen druk dan op Annuleren. Wil je de setup wel doorlopen druk dan op Volgende. Je kunt ook later de setup doorlopen. Druk dan op de Setup-toets van je afstandbediening en ga naar Luidspreker en kies voor Audyssey setup.

Stap 2

Plaats de luidsprekers volgens de Dolby-richtlijnen en zet de microfoon en standaard klaar. Het aansluiten van de luidsprekers wordt in de volgende stap uitgelegd.

Stap 3

Plaats het positieve signaal op de rode aansluiting (+) van zowel de receiver als luidspreker. Plaats het negatieve signaal op de zwarte aansluiting (-) van zowel de receiver als luidspreker.

Stap 4

In deze stap wordt de plaatsing, welk type en het doel van de luidspreker bepaald.

Stap 5

Er volgt een uitleg wanneer je tien kanalen Auro-3D wilt verwerken. (Lees verder ↑.)

Stap 6

De setup gaat vervolgens van alle aan te sluiten luidsprekers de desbetreffende uitgang op de receiver aanwijzen. Het is bijna onmogelijk om hier de mist in te gaan.

Stap 7

Plaats de meetmicrofoon in een statief of gebruik het bijgeleverde, kartonnen statief. Tip: gebruik een stukje tape om ervoor te zorgen dat het statief niet in elkaar schuift tijdens het verplaatsen. Open het klepje en steek de plug van de microfoon in de SETUP MIC-ingang. De lengte van de kabel is zes meter, ruim voldoende voor de meeste huiskamers/home cinema-ruimten.

Stap 8

Afbeelding: manuals.denon.com, toestemming: soundunited.com

Voor het beste resultaat is een meting van zes of meer plaatsen aan te raden. Installeer vanaf de tweede meting de microfoon binnen 60 cm van de eerste meetpositie. De eerste meetpositie is de hoofdluisterpositie. Let er ook op dat de meetmicrofoon minstens 50 cm van de achterwand verwijderd is.

Tip: Zet de subwoofer aan met het volumeniveau op 50%.

Stap 9

Zorg ervoor dat de meetmicrofoon op oorhoogte staat opgesteld met microfoon naar het plafond gericht. Let erop dat het stil is tijdens de test. Elk verstorend geluid wat de microfoon opvangt kan verkeerd geïnterpreteerd worden.

Finale analyse

Het algoritme gaat vervolgens de juiste instelling berekenen, dit duurt even. Tijdens de Audyssey setup worden de functies Audyssey MultEQ XT32, Audyssey Dynamic EQ, Audyssey Dynamic Volume en Audyssey LF ingeschakeld. Persoonlijk vind ik het beter klinken als achteraf de functies Audyssey Dynamic EQ, Audyssey Dynamic Volume en Audyssey LF weer worden uitgezet.

Zelden krijg ik een apparaat ter recensie aangeboden die gelijk uit de doos lekker klinkt. Dit belooft wat na een inspeel-periode van pak hem beet 100 uur. Maar ik hou een slag onder de arm want het hoog klinkt iets te hard. Tot zover hulde voor Denon’s productmanager die de sound voor Europese producten bepaalt. In doos zit een uitgebreid pakket om de receiver aan te sluiten: naast de standaard kabeltjes en boekjes zit er een meet-microfoon in en zelfs een kartonnen bouwpakket om een in de hoogte stelbare standaard te maken, hoe gaaf is dat! Ook zit er een vel gekleurde labels in om rond de kabels te wikkelen; een doordacht systeem om overzicht in de wirwar van kabels te krijgen. En dat heb je nodig ook, het apparaat bezit zo veel in- en uitgangen dat het onnodig is om ze te benoemen, op scart na, zit elk denkbare interface erop. Een groot pluspunt is dat de speakeruitgangen, elf in totaal, naast elkaar zitten. Duidelijk benoemd en makkelijk bereikbaar, en met makkelijk bedoel ik dat het onhandig is als ze boven elkaar geplaatst zouden zijn.

Upgrade

De receiver vraagt al vrij snel om te updaten. Mijn ervaring is om dit niet gelijk te doen, wacht even de reacties van andere gebruikers op diverse fora af. Bij voldoende positieve reacties is de nieuwe firmware in mijn ogen stabiel en mag hij geïnstalleerd worden.

Updaten gaat erg gemakkelijk en na enkele minuten staat de nieuwe firmware erop.

Apps

Voor zowel iOS als android-gebruikers zijn er twee apps te downloaden: Denon Remote App en HEOS. De latere android-versie heet Denon 2016 AVR Remote en ondersteunt AV-receivers van 2014 tot en met 2019. De HEOS-app krijgt nog redelijke reviews, de Denon-app helemaal niet. De klachten variëren van traag, hoog stroomverbruik, instabiel tot vastlopen. Mijn ervaring is dat de app inderdaad traag is en vooral niet intuïtief. Maar hij doet het wel en wat hij moet doen, doet hij goed. Ik begrijp de reacties van de gebruikers wel, bij zo’n mooie receiver als deze verwacht je een fancy app.

De app werkt pas als de receiver aanstaat en via het netwerk benaderd kan worden. Dus de Wi-Fi van het thuisnetwerk moet verbonden zijn met je smartphone of tablet. Een snellere werking van de app verkrijg je door in het menu van de receiver naar de netwerkinstellingen te gaan en bij Network Control voor Always te kiezen.

De HEOS-app doet het gelukkig een stuk beter. Maar helaas heb ik slechts één apparaat in huis die HEOS ondersteunt, te weinig dus om de mogelijkheden te testen. Dit zet me aan het denken; ik zal aan de importeur vragen om binnenkort nog een HEOS-device te lenen om hierover een gerichte blog te schrijven.

Conclusie

De AVR-6500H is een prachtige versterker die heel muzikaal klinkt, daarover in het tweede deel meer. De receiver voorziet ruimschoots in hedendaagse functionaliteiten en bezit alle gangbare in- en uitgangen. De installatie gaat verrassend goed en alhoewel je minstens een half uur bezig bent, is het resultaat zeer bevredigend. De Audyssey-calibratie is van een hoog niveau, al het haalt niet het niveau van Dirac, maar het komt aardig in de buurt. Upgraden gaat gemakkelijk en Denon zorgt ervoor dat de firmware stabiel is. De apps zijn niet al te best. Alhoewel de meeste reviews in de stores van Google en Apple niet positief zijn, doen de apps wat ze moeten doen. Wel is het moeilijk manoeuvreren in de apps; hier kan Denon nog een hoop punten scoren. Dat neemt niet weg dat de afstandbediening het meeste werk verricht en qua bediening is het eenvoudig om door de menu-structuur heen te wandelen. Je hebt hierom de app van Denon niet echt nodig. Al met al is deze receiver een geweldig apparaat die het predicaat Uitstekend! verdient. In het tweede deel zal ik uitgebreid ingaan op het audio- en videogedeelte.

Robert
Written by Robert

2 Comment responses

  1. Avatar
    May 27, 2019

    Volgende stap lijkt mij draadloos waarmee al die luidsprekerkabels overbodig worden 😉

    Reply

<