Bliksembezoek Iear’ Audioshow 2021 Willem II stadion Tilburg

Vorig jaar was er door de Corona geen Iear’ Audioshow. Dit jaar wel. Toch gooide diezelfde Corona nu weer roet in het eten. Alleen de eerste dag, de zaterdag, kon doorgang vinden. Door de verscherpte maatregelen die zaterdagavond 13 november ingingen, kon niet gegarandeerd worden dat alles op zondag volgens de regels zou verlopen. Schrijver dezes was in eerste instantie voornemens op zondag te gaan. Gelukkig kon ik ondanks andere afspraken toch nog een paar uurtjes naar de show komen. Het werd een bliksembezoek met te weinig tijd om alles goed te bekijken, laat staan beluisteren.

Zoals bekend van de voorgaande jaren was de organisatie ook deze keer weer uitstekend. Dat begint bij de ruim van tevoren gratis te bestellen showcatalogus. Deze lag ruim twee weken voorafgaand aan de show in mijn brievenbus. Dankzij de door een lokaal garagebedrijf gesponsorde lijndienst per auto van en naar station Tilburg, is de plaats delict, het Willem II stadion, ook goed bereikbaar voor diegene die met het OV reist. Aangekomen bij het stadion kon ik zonder te wachten mijn QR code en legitimatie laten controleren. Halverwege de middag aan komen kakken heeft ook zo zijn voordelen. De ontvangst door een aantal gastvrouwen bij de gratis garderobe is hartelijk. Het Willem II stadion is een prima locatie: lekker ruim van opzet, goede catering en overzichtelijk. Van deze locatie, de gratis toegang en het gratis vervoer van en naar het station kan die andere grote audioshow in het zuiden des lands nog het een en ander leren.


Cabasse

Het roemruchte Franse merk Cabasse heeft ter gelegenheid van haar 70 jarige bestaan een luidspreker gelanceerd: de “Pearl Pellegrina”. Deze luidspreker is duidelijk afgeleid van het topmodel van Cabasse “La Sphère” en de inmiddels uit de catalogus verdwenen “L’Océan”. Het is een zogeheten “limited edition”: er worden slechts 70 paar gebouwd, voor elke verjaardag een paar dus. Op de stand van importeur Dimex trof ik iemand met een bordje op zijn revers met de merknaam Cabasse. In dit geval was het een achternaam: het bleek de zoon van de oprichter, Christophe Cabasse te zijn. Deze legde persoonlijk uit wat de mogelijkheden zijn van deze zeer extravagant vormgegeven luidsprekers. De vierweg luidsprekers zijn actief: voor elke speaker is er een versterker aan boord die met zijn vieren weggewerkt zijn in de voet. De speakers zijn coaxiaal gemonteerd, allemaal op dezelfde as. Cabasse heeft veel ervaring met deze weinig toegepaste constructiewijze. De forse luidsprekers (130cm. hoog) zijn zonder verdere randapparatuur te gebruiken met de Streamcontrol app die speciaal ontwikkeld is door Awox. Met een oerversie van deze app hebben we al eens kennis gemaakt bij UniqueRadio tijdens het testen van de Cabasse Stream Source en de Stream Amp 100, die nog steeds leverbaar zijn. De luidsprekers kunnen overweg met alle veel voorkomende bestandsformaten en ondersteunen de grote streamingdiensten. Op mijn vraag hoe ik vinyl kan luisteren antwoordt Cristophe Cabasse dat de Pearl Pellegrina goed voorzien is van connectiviteit. In de voetstukken bevinden zich analoge rca en xlr ingangen. Een analoge voorversterker aansluiten is zodoende geen enkel probleem. Digitaal kan de Pellegrina aangesloten worden door middel van optische en coaxiale ingangen en via ethernet en usb. Draadloos kan ook met wifi en bluetooth. Dankzij een ingebouwde microfoon en een correctiesysteem passen de luidsprekers zich aan aan de akoestiek van de ruimte waar ze geplaatst worden. Naast de getoonde zwarte exemplaren zijn ze ook in het wit te krijgen. Elk exemplaar is genummerd. De prijs per paar is €25000. Dan heb je wel iets in huis dat zoals ze in Frankrijk zeggen “extraordinaire” is.


Roksan en Geneva

Op de stand van Monitor Audio Nederland waren de nieuwe modellen van Roksan te zien: de nieuwe Attessa lijn die uiteindelijk uit vier componenten zal bestaan: een draaitafel, een versterker, een streaming versterker die gebruik maakt van het beproefde BlueOS platform en een cd loopwerk. In zwart en wit verkrijgbaar en met een zeer mooie minimalistische vormgeving. Opmerkelijk is het contragewicht van de draaitafel dat “achterstevoren” geplaatst is. Op de bar stond een mooi kleine digitale radio van Geneva: retro is overduidelijk nog steeds “hot”. Ik vind het leuk om tussen al het audiogeweld ook zo’n simpel ogend radiootje tegen te komen. Zo zijn velen van ons begonnen met deze hobby.


Te weinig tijd

Het moge duidelijk zijn dat het bezoek aan de Iear’ dit jaar een haastklus was. Krap drie uurtjes is tekort om bekenden te begroeten, foto’s te maken en alles te bekijken. Laat staan beluisteren. Luisteren heb ik dit jaar dan ook niet gedaan. De meeste exposanten waren positief ondanks de afgelaste tweede dag. Ze waren blij met die ene zaterdag. Goed om dat optimisme te zien: een half leeg glas is tegelijkertijd ook half vol. Door het tijdgebrek ben ik een paar ruimtes in gelopen om wat foto’s te nemen om er vervolgens direct weer uit te lopen. Dit is niet de manier waarop ik het liefst bezig ben op plekken zoals deze. Zeker niet na een dikke anderhalf jaar radiostilte; die andere show in Veldhoven 14 dagen eerder even daargelaten. Alvorens nog wat foto’s te delen wil ik nogmaals kwijt dat de organisatie van de Iear’ show van een hoog niveau is. Natuurlijk heb ik ook meegedaan aan de prijsvraag waar veel moois te winnen was maar jammer genoeg ben ik niet in de prijzen gevallen. Als laatste heb ik nog even gekeken in de outlet shop, waar een mooie set ex-demo B&W 802 D3 luidsprekers voor een heel mooie prijs aangeboden werd. Na een frietje voor de deur van het Willem II, heb ik me weer terug laten rijden naar het station. Volgend jaar weer en laten we hopen dat alles dan gevaccineerd, normaal en op volle toeren kan draaien. Rest mij nog iedereen te bedanken die zoveel energie heeft gegeven om van deze noodgedwongen enkeldaagse show een groot succes te maken.

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<