Dagje uit: Dutch Audio Event 2021

De Bekende X-Fi audioshow werkt vanaf dit jaar samen met het bekende HiFi.nl: het Dutch Audio Event is geboren en heeft 30 en 31 oktober jl. plaatsgevonden. De locatie is niet veranderd: Het Koningshof in Veldhoven. Samen met vriend Jan heb ik de tweede dag bezocht: zondag 31 oktober. In Tegenstelling tot die andere twee bekende Nederlandse audioshows, de AZ show en de iEar’ show, is de toegang niet gratis. Dit jaar kostte een kaartje in de voorverkoop €12,71. We kwamen om 10:45 aan, drie kwartier na opening. Er stond een lange rij bij de ingang die ondanks de Corona controles goed doorstroomde. Een compliment voor de naleving van de Corona regels is hier op zijn plaats. Bij binnenkomst trof ik direct een van oor tot oor lachende Caspar Bunge aan, een van de drijvende krachten achter dit spektakel.

KAD K7-R

Eindelijk weer een audioshow

Zoals ook hier bij UniqueRadio pijnlijk merkbaar is, heeft het virus tot gevolg gehad dat er de afgelopen anderhalf jaar weinig gebeurd is.  Er was weinig om over te berichten. Eindelijk is het zover, na lang wachten is er weer een heuse audioshow. Volgens de website zijn er 300 merken verdeeld over 45 deelnemers te bewonderen. Ik heb een lijstje meegenomen met deelnemers die ik wil ontmoeten: de eerste waar ik in de buurt ben is Daluso uit Echt. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe het gaat met het merk Jern; twee jaar terug heb ik een paar bijzondere gietijzeren luidsprekers van dit merk mogen testen. Helaas was Daluso niet aanwezig en was er een andere deelnemer actief in de kamer die in het boekje stond. Erg jammer want ik had graag de gietijzeren subwoofer van Jern even willen bewonderen. Door naar ruimte 38: Sonority Audio waar ik wat vragen wil stellen over het Ludic Heimdall netfilter. Gelijk valt op hoe onoverzichtelijk dit gebouw is: door de gebrekkige bewegwijzering is het zoeken en opletten. Aangekomen bij ruimte 38 zit de deur potdicht en is Sonority Audio in geen velden of wegen te bekennen. Na deze tweede tegenslag kan ik niet ontkennen dat ik even flink baal. Gelukkig hebben onderweg al veel moois gezien. Opmerkelijk is de firma Kampfer Audio Design uit Apeldoorn. Deze firma demonstreert de KAD K7-R: een actieve 7 weg luidspreker waarvan twee drivers aan de achterzijde geplaatst zijn. Door de symmetrische plaatsing van de andere 5 drivers ziet de voorzijde er geweldig uit. Deze luidsprekers zijn draadloos aan te sturen. De versterking wordt verzorgd door vier Hypex NCore versterkers. Ze klinken opvallend mooi in de vrij lege ruimte waarin ze opgesteld zijn. Toch eens informeren of ze in zwarte pianolak of een meer gewaagde houtsoort te krijgen zijn. 

 


 

Vertere DG-1 Dynamic Groove

Vertere Acoustics draaitafel

Als trotse bezitter van een schitterend vormgegeven Roksan Radius 7 draaitafel volg ik de producten Vertere Acoustics. Nadat ontwerper en medeoprichter Touraj Moghaddam de firma Roksan verliet, heeft hij in 2011 Vertere Acoustics opgericht. Het Britse Vertere heeft vier draaitafels in haar programma waarvan de DG-1 Dynamic Groove het instapmodel is. Importeur voor de Benelux Henrick & Younck heeft er een ter demonstratie opgesteld. Net als de Roksan Xerxes en de Radius modellen is ook de DG-1 een prachtige blikvanger. De plint bestaat uit 3 lagen acryl waarvan de middelste transparant is. Opvallend zijn de inkepingen aan alle vier de randen van de plint. De subtiele led verlichting in de transparante middenlaag lijkt een knipoog naar de Radius 7. De aandrijving met een zichtbare poelie en een aandrijfsnaar van siliconenrubber vertoont ook al veel gelijkenis met de Radius 7. De arm is en heel ander verhaal. Waar een arm bijna altijd een buisconstructie is, bestaat deze zeer eigenzinnig uit drie lagen plaatmateriaal. De bovenste en onderste laag zijn van composiet en de middelste is een printplaat die in plaats van kabels het signaal geleidt. Erg mooi gevonden en wellicht inspirerend voor meer betaalbare draaitafels. In de arm worden geen lagers gebruikt maar nylon draden. Een fraai contragewicht van roestvrijstaal completeert het geheel. De 30 volt motor wordt van stroom voorzien door een externe voeding en is net als de signaalkabel (rca) afneembaar. Al met al is het een zeer eigenzinnige draaitafel met naar mijn mening fantastische looks. Graag zou ik deze eens met mijn eigen muziekcollectie willen beluisteren.


Tiessens Audio versterker en luidsprekers

Heel wat introverter qua vormgeving zijn de producten van Tiessens Audio uit Zoetermeer. In de ruimte van Simply Audio is de gehele productlijn te beluisteren en te bewonderen: de geïntegreerde versterker (Oplo 1) en de luidsprekers (Omni 1). Eerst het bewonderen: het design is van een grootse ingetogenheid. Voor wat het waard is: het lijnenspel en het kersenhouten accent van de versterker doen mij persoonlijk aan de Amsterdamse School denken. De luidsprekers zijn gemaakt van massief kersenhout en hellen naar achteren. Hoewel achterover hellende luidsprekerbehuizingen niet mijn voorkeur hebben, vind ik ze toch erg mooi. Ze zijn sober en hebben een zeer mooie afwerking. Wat een mooie set is dit terwijl kersenhout als materiaal toch best gedateerd is. Ontwerper Michel Tiessens blijkt een vriendelijke humorvolle man te zijn die echt de tijd voor ons nam. Hoewel we niet lang hebben geluisterd waren we zeer verrast door een LP van Solution die gedraaid werd op een draaitafel van Dr. Feickert. Deze LP draaien we thuis ook regelmatig en het viel op hoe krachtig en gemakkelijk de plaat hier in het gehoor lag. Wat een geluid en wat een lust voor het oog is dit. Spartaans is het wel: geen afstandsbediening. Ik ben er van overtuigd dat Michel Tiessens in staat is om een schitterende bijpassende afstandsbediening te ontwerpen.  

 


Takumi draaitafel:

nog even wachten

Een vaste deelnemer in Veldhoven is Rik Stoet Audio. Twee jaar terug ontdekten we de Takumi draaitafel: een project van Rik Stoet. Deze bijzondere draaitafel biedt veel voor zijn prijs. De versie 2.1 hebben we hier op UniqueRadio al eens uitgebreid getest. Er waren er een paar te bewonderen waarvan er een voorzien was van een Ortofon Quintet Bronze element dat wel erg laag op de plaat leek te liggen. Een andere was voorzien van een gestripte Quintet Bronze zonder behuizing. Het wachten is nog steeds op de nieuwe versie. Deze zal uitgevoerd worden met een toerenschakelaar zodat het plateau niet meer gelicht hoeft te worden wanneer je een keer een singeltje wil draaien. Ook zal de motor verder verbeterd worden. Helaas laat de nieuwe versie nog even op zich wachten. Jammer, want een transparant exemplaar staat al geruime tijd op mijn verlanglijstje. Er was een prototype van de nieuwe versie te bewonderen met de nieuwe motor en de toerenschakelaar. Vreemd genoeg is de toerenschakelaar aan de achterzijde geplaatst. Hopelijk zullen we deze schakelaar op de definitieve versie aan de zijkant terugvinden: dan kun je er toch echt beter bij. 

Transparante Takumi: helaas nog even op het verlanglijstje.


Koningshof? Doolhof!

Dankzij de talrijke en uiteenlopende deelnemers is het Dutch Audio Event een prachtige show waar je een goed beeld krijgt van wat het hogere segment van de audiomarkt te bieden heeft. In Nederland is dit wereldje best klein: als regelmatige bezoeker van audioshows kom je al snel bekenden tegen. Ik vond het erg leuk om na de te lange Corona stilte weer op een heuse show te zijn en bij te praten met deze bekenden. Hoewel er prima luisterruimtes zijn en een goed gevulde bar, vind ik het Koningshof als locatie niet zo geschikt. Door de lange nauwe gangen en de uitgestrektheid van het gebouw is het wat onoverzichtelijk. Ik heb flink moeten zoeken naar sommige deelnemers waarvan er in ieder geval twee helemaal niet aanwezig bleken te zijn. Regelmatig sprak ik mensen die niet konden vinden wat ze wilden zien. Bij de uitgang kwam ik organisator Caspar Bunge weer tegen en heb ik hem bedankt voor de leuke dag: hij doet het toch maar mooi. Ik kon het echter niet laten iets over de onoverzichtelijkheid te zeggen. Caspar gaf aan dat hij dit meeneemt in de evaluatie. Hopelijk resulteert dit volgend jaar in betere bewegwijzering of, nog beter, in een geschiktere locatie. Wat er ook gebeurt, of juist niet, volgend jaar ben ik weer van de partij.


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  November 05, 2021

  Het was een enerverende dag, die je mooi beschreven hebt!

  Reply

  • Avatar
   November 05, 2021

   Het was zeker een enerverende dag en dankjewel voor je uitstekende gezelschap! Volgend jaar weer wat mij betreft!

   Reply

 2. Avatar
  November 06, 2021

  De te kleine kamers en het te kort aan zuurstof aan het eind van de dag bezorgen mij altijd hoofdpijn; de reden om Het Koningshof links te laten liggen. Zo zie je maar wat een locatie doet. Shows in de stadions van AZ en Willem II genieten momenteel mijn voorkeur.

  Reply

<