Winyl – producten om de naald van de platenspeler te reinigen

De Spaanse firma Winyl is in 2015 door platenverzamelaars opgericht. Het merk is gespecialiseerd in reinigingsmiddelen en accessoires voor grammofoonplaten en draaitafels. Toen ik een sample van hun reinigingsvloeistof ter review vroeg, werd de complete catalogus van Winyl beschikbaar gesteld. In een eerder artikel hebben we de producten om grammofoonplaten te reinigen behandeld. Nu zijn de producten om de naald van de platenspeler in goede conditie te houden aan de beurt. Naast de producten om vinyl en naald te reinigen, heeft Winyl ook nog producten om cd’s te reingen en drie verschillende platenmatten in haar programma. De drie platenmatten zal Robert gaan testen op zijn Technics platenspeler.

 

Nat reinigen: Winyl Stylus Duo Clean

Dit product bestaat uit twee kleine glazen flesjes met elk een inhoud van vijftien milliliter. Het ene flesje is groen, het andere transparant. De eigenlijke cleaner zit in het groene flesje. Wanneer het opengedraaid wordt, blijkt het dopje voorzien te zijn van een kwastje zoals we dat kennen van de welbekende Nagaoka 801. Voor de gebruikers van Nagaoka 801 of andere naaldreinigers met een kwastje is de procedure bekend. Altijd van achter naar voren met de naald mee vegen en niet “schrobben”. In de gebruiksaanwijzing is fraai geïllustreerd hoe dat werkt. Winyl garandeert dat het schoonmaakmiddel honderd procent vrij is van oplosmiddelen, smeermiddelen, oliën en schuurmiddelen. Wat ik nog nooit gezien heb, is een meegeleverd flesje met spoelmiddel. Na gebruik dient het dopje met kwastje in het spoelmiddel gehangen te worden. Even schudden en dan het flesje wegzetten. Wanneer het kwastje weer gebruikt wordt, is het vuil bezonken op de bodem van het flesje. Door deze methode blijft de inhoud van het flesje schoonmaakmiddel schoon. Deze vinding is naar mijn mening even simpel als geniaal. Wanneer ik mijn naald met een vergrootglas bekijk zie ik wat rommel zitten – dit is weg na gebruik van de Stylus Duo Clean. In het vorige artikel over Winyl behandelde ik de “Winyl cleaning & care kit”. In deze combinatie set zit het flesje schoonmaakmiddel ook. Het spoelmiddel niet. 

Droog reinigen: Winyl One-Touch Polymer

Een ander product dat ik ter test aangeboden kreeg is bedoeld om de naald droog te reinigen. Het is een bakje met daarin een smurfenblauw gekleurde substantie. Het is de bedoeling dat je de naald daar voorzichtig in laat zakken. Dit is wat Winyl er zelf over zegt: “Winyl One-Touch bevat een innovatieve urethaan polymeer, speciaal ontworpen om platenspeler naalden grondig te reinigen om geluid van topkwaliteit te garanderen. Het polymeer is zacht en zeer elastisch met sterke hechtende eigenschappen om stof en microscopisch vuil vast te houden waardoor oppervlakteruis en vervorming bij het afspelen worden verminderd. Eveneens maakt dit reinigingssysteem het mogelijk om de hoekopening tussen de cantilever en de naald schoon te kunnen maken. Dankzij het vloeistofvrije droogreinigingsprincipe laat het polymeer geen residu achter op de naald”.

One-Touch Polymer is wasbaar onder de kraan en herbruikbaar. Winyl garandeert de werking voor vijf jaar mits goed bewaard. Wat onder goed bewaren verstaan wordt, vermeldt de gebruiksaanwijzing niet maar ik neem aan dat je het dekseltje erop moet doen en dat je het niet in de zon moet leggen. Al met al is het een leuk handigheidje dat werkt. Met een vergrootglas zichtbare vervuiling heb ik zien verdwijnen van de naald. Of sterk verontreinigde naalden met aangekoekt en verbrand vuil schoon worden, durf ik niet te zeggen. Wie er echter voor zorgt dat zijn platen schoon zijn, heeft genoeg aan deze droge reiniger. Wellicht in combinatie met “natte” schoonmaak duo uit het eerste deel van dit artikel.   

Prijzen:

Stylus Duo Clean: €14,95

One-Touch Polymer: €27,95

De producten van Winyl zijn in Nederland onder andere te verkrijgen bij Walvis en bij Hi-Stands

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<