Review Gerrard Street Prince hoofdtelefoon

Duurzame hoofdtelefoon

Gerrard Street uit Rotterdam levert modulair opgebouwde hoofdtelefoons van eigen merk op lease-basis ‘as-a-service’.  De hoofdtelefoons zijn van Nederlands ontwerp, samengesteld uit hoogwaardige materialen, en worden geproduceerd in China. Je kunt ze alleen bestellen via de website van de leverancier. Defecte onderdelen worden kosteloos vervangen. Je krijgt de hoofdtelefoon dus niet in bezit maar kunt deze voor onbepaalde tijd huren waarbij je kunt kiezen voor een opzegtermijn van één maand. Als er een upgrade uitkomt zijn de vervangende onderdelen inbegrepen bij het abonnement.  Je bestelt je hoofdtelefoon via internet en bij schade en/of defect onderdeel meld je dit online na ingelogd te zijn met je gebruikersaccount.

De modulaire opbouw van de Gerrard Street hoofdtelefoons is eenvoudig van opzet zodat je zelf een defecte module kunt vervangen door een werkend exemplaar dat je per post krijgt toegestuurd.  Het gebruik van modulaire (repareerbare) hoofdtelefoons levert een bijdrage aan het terugdringen van de hoeveelheid elektronica-afval. Een modulaire hoofdtelefoon heeft een langere levensduur.  Een gehuurde hoofdtelefoon heeft gemiddeld 2 gebruikers. Als een oorkussen, hoofdband of kabel beschadigd is is dat geen reden meer om de hoofdtelefoon af te danken. Bij defecte elektronica of uitgeputte accu wordt de klankkast waarin deze is ingebouwd vervangen. Gerrard Street neemt de defecte onderdelen terug waarna reparatie en hergebruik of recycling volgt. Dit past in de cradle-to-cradle-filosofie van duurzame bedrijfsvoering  die verspilling van grondstoffen  voorkomt.

Topmodel Prince

Wij testten het topmodel Prince met bluetooth v 5.0, Apt-X audio en automatic noise-cancelling (ANC),  een functie die erg prettig is als je in een drukke omgeving (trein, kantoor of thuiswerk) ontspannen naar je favoriete muziek wilt luisteren. Apt-X audio biedt draadloos luisteren zonder kwaliteitsverlies. De hoofdtelefoon is uitgerust met een ingebouwde microfoon, handig voor handsfree bellen en talk-thru in de ambient mode.

Het brievenbuspakket

Bouwpakket

De hoofdtelefoon komt per fietskoerier aan in een platte doos die net in een standaard brievenbus past. Zo is bezorging eenvoudig, je hoeft er niet voor thuis te blijven.

De Prince wordt geleverd als modulair systeem, waarbij je de onderdelen zonder schroevendraaier eenvoudig samenbouwt.  Een bijgeleverd A4-tje met beknopte handleiding (Engelstalig) geeft de vier bouwstappen aan en de functie van de bedienknoppen en indicatie-LED’s aan de onderzijde van de oorschelpen. De bouw- en gebruikshandleiding vind je tevens via de QR-code op de binnenzijde van de doos.

Prince hoofdtelefoon in onderdelen

Hoofdband met beschermer en bekabeling

Je bouwt de hoofdtelefoon als volgt op:

 1. Schuif de stalen hoofdband door de opening aan de zijkant van de hoofdbeschermer totdat deze zich in het midden van de hoofdband bevindt. De hoofdbeschermer is voorzien van een usb-audiokabel die je later op de oorschelpen aansluit.
 2. Breng de oorkussens aan op de oorschelpen (L+R): Houd het oorkussen iets gedraaid ten opzichte van de oorschelp en draai de schelp vervolgens in de pijlrichting. Hiervoor heb je wat kracht nodig. Als de rotatie correct is uitgevoerd zijn kussen en schelp keurig uitgelijnd.
 3. Bevestig de oorschelpen op de hoofdband met de schroefknoppen (met logo van Gerrard Street). Let op dat de bedienknoppen zich aan de onderzijde van de oorschelp bevinden.
 4. Sluit de usb-connectors uit de hoofdband aan beide zijden aan op de oorschelpen, dit gaat maar op één manier, foutief aansluiten is niet mogelijk.

Klaar!

Het gebruik van de Prince hoofdtelefoon

Opladen

Na het samenbouwen van de onderdelen uit het brievenbuspakket kun je de hoofdtelefoon in gebruik nemen. Via de bijgeleverde usb-kabel laad je de accu volledig op in circa 20 tot 30 minuten. Verbind de laadkabel met een 5V USB-lader (niet meegeleverd) of USB-apparaat (tablet/PC). Tijdens het laden kan de hoofdtelefoon niet worden gebruikt en is een rode led zichtbaar (naast de aan/uit-bluetooth-button). Als de accu vol is kleurt de led groen. Volgens opgave van de leverancier kun je de Prince hoofdtelefoon minstens 22 uur actief gebruiken op één batterijlading, wat een goede prestatie is.  Als je de noise-cancelling-functie (en talk-thru?) niet gebruikt kun je zelfs tot 40 uur muziek luisteren zonder tussentijds opladen.

Pairing via bluetooth

Als je vijf seconden op de aan/uit-bluetooth-knop drukt schakelt de hoofdtelefoon in pairing mode, je ziet een knipperende witte LED. Navigeer nu naar het bluetooth-verbindingslijstje op je smartphone of tablet. De hoofdtelefoon meldt zich als GS Prince. Geef aan dat je een verbinding wilt maken met dit apparaat. Als de verbinding tot stand is gebracht brandt de witte LED continu en hoor je de mededeling ‘Your device is connected’. De Prince is nu ingeschakeld en verbonden via bluetooth.

De Prince hoofdtelefoon is voorzien van multipoint bluetooth. Voor mensen die tablet en telefoon tegelijkertijd gebruiken kan dit handig zijn. De Prince hoofdtelefoon kan met beide apparaten verbinden, waarbij één verbinding actief is.  Dit gaat als volgt: Pair de GS Prince met je tablet (druk vijf sec. op bluetooth-knop), verbreek de bluetooth-verbinding via je tablet, de Prince schakelt weer in pairing mode (witte bluetooth-LED knippert), maak nu verbinding met je smartphone. Je kunt nu bijvoorbeeld een telefoongesprek beantwoorden. Beantwoord een inkomend telefoongesprek door kort op de bluetooth-button te drukken, beëindig het gesprek door nogmaals kort op de bluetooth-button te drukken. Activeer de bluetooth-verbinding met ‘GS Prince’ op je tablet en je hoofdtelefoon maakt automatisch verbinding.  De werkwijze lijkt wat omslachtig, het pairen van tablet en smartphone hoef je echter maar één keer te doen.

Bediening en functies

Onderzijde hoofdtelefoon: Volumeknoppen (boven), Aan/uit-bluetooth-knop, ANC-ambient-knop (beneden)

De Prince bedien je met vier knoppen aan de onderzijde van de linker- en rechter oorschelp. De knoppen hebben een subtiel hoorbaar klikmoment en steken nauwelijks boven het profiel van de oorschelp uit waardoor ze op de tast minder makkelijk te vinden zijn. Ergonomisch gezien een minpuntje. De audiokabel sluit je als nodig aan op de linker oorschelp (met volumeregeling). De laadkabel sluit je met een usb-c-connector aan op de rechter oorschelp (met aan/uit- en ANC-knop).

De belangrijkste functies van de Prince hoofdtelefoon schakel je via twee knoppen op de rechter oorschelp. De aan/uit-knop (met bluetooth-merkteken) is multifunctioneel en activeert de bluetooth-verbinding, regelt play/pause van het beluisterde muzieknummer en ook het opnemen/verbreken van een telefoongesprek via je smartphone. Muziek start en stop je door het kort aantikken van de aan-uit/bluetooth-knop, ditzelfde geldt voor het opnemen en verbreken van een telefoongesprek. Als je twee keer snel op de bluetooth-button tikt activeer je Google Assistant en je woorden worden in tekst zichtbaar op het scherm van je telefoon (of tablet). Er is wat te zeggen voor een aparte play/pauze-toets met mogelijkheid om een volgend/voorgaand muzieknummer te kiezen. De Prince voorziet hier niet in. De ontwerper ging er mogelijk van uit dat je altijd wel je smartphone of tablet bij de hand hebt zodat bediening via je hoofdtelefoon wat minder belangrijk is.

De tweede knop met opschrift ANC schakelt ‘automatic noise-cancelling’ (groene led brandt) en ambient mode (talk-thru, witte led brandt). De noise-cancelling werkt prima, omgevingsgeluiden worden effectief gedempt, er is geen hoorbare ruis. Je kunt met de Prince hoofdtelefoon op je hoofd ongestoord in stilte werken waarbij je tevens luistert naar muziek van eigen keuze. Als je de ANC-knop kort indrukt schakel je om tussen noise-cancelling en ambient mode. In ambient mode ofwel talk-thru activeer je de ingebouwde microfoon waarna je het omgevingsgeluid versterkt hoort. Je kunt dan comfortabel deelnemen aan een gesprek zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Als je de ANC-knop ca. 2 seconden indrukt schakel je noise-cancelling en ambient mode uit, de witte LED naast de ANC-toets dooft. Met de twee knoppen aan de linker oorschelp regel je het volume (+/-).

Bedraad gebruik

Als je de hoofdtelefoon bedraad gebruikt sluit je de bijgeleverde audiokabel aan, de driepolige jackplug sluit je aan op de linker oorschelp. De audiokabel is voorzien van een actieknop, bij gebruik met smartphone kun je hiermee een inkomend telefoongesprek opnemen of verbreken (kort indrukken) en Google Assistent activeren (lang indrukken). Als de accu leeg is kun je de Prince altijd nog bedraad gebruiken, de volumeregeling op de linker oorschelp werkt dan echter niet.

Gebruikerservaring

Het geluid van deze hoofdtelefoon is goed te noemen, bij weergave van een uitgesproken basgeluid blijft het klankbeeld evenwichtig. Een remix van de elektronische klassieker Should be Higher van Depeche Mode biedt een krachtige synth bass en een ruimtelijk gedefinieerd geluid.

De Prince hoofdtelefoon voelt solide aan, het ontwerp is eenvoudig en zonder opsmuk. De oorkussens van de hoofdtelefoon sluiten goed aan over de oren, de hoofdband is flexibel en geeft de juiste druk, de oorschelpen kunnen via de éénpuntsbevestiging enigszins naar voren en naar achteren kantelen wat bijdraagt aan het draagcomfort. De verticale positie van de schelpen is verstelbaar. Afhankelijk van de omvang van je hoofd schuif je ze naar boven of naar onder.

De bediening van de Prince hoofdtelefoon is even wennen, dit geldt zeker voor de multifunctionele knoppen. Sommige testgebruikers geven aan dat ze de knoppen klein van afmeting vinden. De geluidskwaliteit van de Prince hoofdtelefoon spreekt de meeste testgebruikers aan.

Conclusie

Gerrard Street levert met de Prince een kwalitatief goede draadloze hoofdtelefoon die ook geschikt is voor telefoongebruik en direct kan koppelen met Google Assistent (als je smartphone/tablet dit mogelijk maakt).  De basweergave is geprononceerd met behoud van een evenwichtig klankbeeld. De noise-cancelling-functie werkt prima met een laag ruisniveau dat niet storend is. De draadloze hoofdtelefoon werkt meer dan 20 uur op één batterijlading, wat een goede prestatie is.

De Prince hoofdtelefoon huur je voor 12,50 euro per maand (maandelijks opzegbaar) of 125,- euro per jaar (jaarlijks opzegbaar) inclusief service met modulaire vervanging van beschadigde/defecte onderdelen. Voor frequente hoofdtelefoongebruikers waarbij vervanging van een slijtonderdeel af en toe nodig is kan dit aanbod interessant zijn. Bovendien heb je als gebruiker het goede gevoel dat je het milieu spaart doordat je hoofdtelefoon langer meegaat, reparatie is namelijk altijd mogelijk met gegarandeerde ondersteuning van de leverancier. Het is maar net of je het geld ervoor over hebt.

Test: Gerrard Street Hoofdtelefoons – Niet te koop maar te huur

 

Felix
Written by Felix

2 Comment responses

 1. Avatar
  December 15, 2020

  Goed geschreven review Felix! Zelf heb ik zowel de AKG Y600 NC als de Gerrard Street Prince mogen beluisteren vind ik beiden erg goed klinken en vergelijkbaar (draadloos en noise cancelling).

  Misschien is de basweergave van de AKG iets beter (is persoonlijk), doet de Prince zeker niet onder. De afwerking en de bediening van de AKG is stukken beter dat dan weer wel. Daarom snap ik de leaseprijs niet helemaal. Drie euro per maand zou ik redelijk vinden, maar in de tijd dat jongeren zelfs spijkerbroeken leasen, is 12,50 wel acceptabel?

  Reply

 2. Avatar
  December 20, 2020

  Destijds heb ik de twee modellen onder dit topmodel Prince getest; De Boss en de Day. Erg slim van Gerrard Street om de gele accenten van deze twee niet meer toe te passen bij de Prince. Het ziet er gelijk een stuk meer “premium” uit. De grondige beschrijving van Felix geeft een goede indruk van wat je kunt verwachten. Persoonlijk sta ik helemaal achter de filosofie van Gerrard Street en ben ik ook zeer tegen verspilling. Alleen reken ik de hoofdtelefoon liever in één keer af; dat mag dan best wat kosten wanneer je er een soort garantie- en onderhoudscontract bij krijgt. Het zou leuk zijn als Gerrard Street ook die mogelijkheid gaat bieden.
  Wanneer ze de hoofdtelefoons ook gewoon gaan verkopen, zal dat de naamsbekendheid ook ten goede komen. Het ligt dan voor de hand dat je ze ook in de (internet)winkel tegen zal gaan komen.

  Reply

<