Dagje uit: Analogforum Moers Duitsland

Elk jaar is er een uurtje over de grens een mooi evenement: het Analog Forum in Moers. Het wordt sinds jaar en dag georganiseerd door de Duitse “Analogue Audio Association”. De locatie is een groot hotel op een kruispunt van autobahnen aan de rand van het Ruhrgebiet; zeer goed bereikbaar. De parkeergelegenheid is aan de krappe kant; ik arriveerde tien minuten na aanvangstijd en kon ternauwernood helemaal achteraan nog een plekje vinden. Zoals de naam al zegt is dit een evenement dat zich richt op analoge audio. Het evenement is grofweg in drieën te verdelen: een gedeelte waar live optredens en workshops te beleven zijn, een grote zaal waar analoge audio en geluidsdragers worden verkocht en een verzameling hotelkamers die voor de gelegenheid dienst doen als luisterruimte. De live optredens spraken mij niet zo aan en Duitstalige workshops vond ik vanwege mijn beperkte kennis van deze taal een brug te ver. Ik houd het dus even bij de laatstgenoemde twee delen.

Platen, geluidsbanden en cassettes

Ik begin in de grote zaal. Gelijk valt op dat er vreselijk veel vinyl verkocht wordt. Er zijn stands die alleen specifieke platenlabels voeren, stands met alleen audiofiele uitgaven en handelaren met uitgelezen collecties. We zijn in Duitsland dus er is krautrock te vinden waar ik een liefhebber van ben. Grappig is dat er een stand is waar het vinyl assortiment te beluisteren is met een hoofdtelefoon van… Spotify. Ik scoor drie mooie langspeelplaten voor vriendelijke prijzen. Er zijn platenwasmachines te koop en de wereld aan accessoires voor bij de platenspeler zoals borstels, ultrasone naaldreinigers en stofkappen. Ook zijn er veel geluidsbanden en cassettes te koop. Wat ik mis is een stand van de Bandjesfabriek uit ons Gelderse Lochem. Dit bedrijf heeft de heropleving van de cassette een geweldige boost gegeven de afgelopen jaren.  Her en der staan erg mooie bandrecorders opgesteld die staan te spelen. Het blijft een machtig mooi gezicht zo’n bandrecorder. Ooit heb ik er een gehad van Tandberg. Het was destijds echter financieel ondoenlijk om een collectie banden aan te leggen dus deze heb ik vrij snel weer verkocht om me daarna te beperken tot cassettes. Het zal velen zo vergaan zijn. Er is echter nog steeds een harde kern liefhebbers waarvoor mooie voorbespeelde banden verkocht worden. Hoewel het thema analoog is, kom ik links en rechts verdwaalde cd’s tegen.

 

Zapletal Akustik: oordopjes op maat

Aan de rand van de zaal kom ik Claus Zapletal van Zapletal Akustik uit Berlijn tegen. Hij demonstreert op maat gemaakte oordoppen (iem’s) van het merk Fabs . Tegenwoordig zie je steeds meer mensen met oordopjes: dit zijn echter bijna altijd standaard modellen. Omdat ieder oor anders is, passen ze nooit optimaal. Die van Fabs worden compleet op maat gemaakt. Het procedé is identiek aan wat gebruikt wordt voor professionele gehoorbescherming: er wordt een mal van de gehoorgangen gegoten om de perfecte pasvorm te maken. Om de oordoppen te demonstreren giet de heer Zapletal ter plekke een mal. Hij spuit de oren van wie maar wil vol met pasta. Zo ook mijn oren. Na even gewacht te hebben haalt hij de pasta voorzichtig uit mijn oren. Het actieve gedeelte zit er al in, inclusief snoer. Er zit een minijack plug aan dus ik kan mijn eigen Pioneer speler gebruiken. Er zijn drie types beschikbaar waarvan ik het topmodel met drie drivers test. Ik luister een heerlijk kwartiertje naar mijn referentiealbum “One Size Fits All” van Frank Zappa. Dit schrijvende realiseer ik me dat de naam van dit album precies niet is van wat deze oordoppen wel zijn: gepersonaliseerd maatwerk. Iedereen die ooit in een lawaaiierig bedrijf heeft gewerkt en oordoppen op maat heeft gekregen, weet waar ik het over heb. Het geluid en met name de bassen zijn indrukwekkend. Dit is de eerste keer dat ik op maat gegoten in-ears beluister en ik ben verbaasd over het comfort en de geluidskwaliteit. Erg fijn ook dat ik kan luisteren met mijn eigen speler. Voor wie geen eigen muziek bij zich heeft, ligt er een speler klaar. Voor mensen die met bluetooth moeten verbinden is er een voor mij welbekend apparaatje aanwezig: een Fiio BTR1 bluetooth receiver/hoofdtelefoonversterker. Net als ik is de heer Zapletal zeer te spreken over de kwaliteit hiervan. Ik zou deze high end in-ears heel graag willen testen met een definitief afgietsel. Helaas is het niet mogelijk ter plekke een afgietsel te maken waarmee de heer Zapletal terug in Berlijn aan de gang kan. Wanneer hij met een speciaal lampje in mijn oren kijkt, constateert hij dat ze weer eens uit gespoten moeten worden…

Meer personal audio: Sombetzki

In een hotelkamer waar het bed voor de gelegenheid was verwijderd kwam ik iets bijzonders tegen. Dit heb ik nog nooit gezien maar het is eigenlijk best voor de hand liggend: muziek luisteren persoonlijk maken door luidsprekers vlak voor je neus te zetten. Dit zijn near field monitors in de engste zin des woords: het beste wat een hoofdtelefoon te bieden heeft gecombineerd met het beste wat een set luidsprekers te bieden heeft. De firma Sombetzki gebruikt elektrostatische luidsprekers en stelt die zo op dat ze in de ideale positie staan voor de luisteraar. Luisteraar in enkelvoud want ze staan opgesteld rond een enkele fauteuil. Voordeel van deze opstelling is dat de akoestiek van de ruimte qua invloed geminimaliseerd wordt. Volgens de website is surround mogelijk door simpelweg vier exemplaren op te stellen. Helaas is het door de drukte niet gelukt even plaats te nemen op een van de twee opgestelde zitplaatsen. Dit merk heeft echter mijn aandacht en ik ga proberen deze luidsprekers een keer in alle rust te beluisteren. Wordt vervolgd wat UniqueRadio betreft.

Parasound

Het Amerikaanse merk Parasound heeft altijd mijn speciale aandacht. In mijn eigen set heb ik drie apparaten van Parasound waarvan de zPhono XRM phono voorversterker nog steeds in productie is. Deze heb ik destijds ter review aangevraagd en gelijk aangeschaft. In een hotelkamer heeft de firma Input Audio een opstelling met de grootste broer van de zPhono XRM; de Halo JC3+. Ook zijn er versterkers van Parasound te zien en te horen. Onlangs is de firma Parasound in andere handen over gegaan. Hopelijk komt er een koerswijziging waarbij er meer werk gemaakt wordt van de naamsbekendheid in Europa. Dit is echt een fantastisch merk dat versterkers levert van uitzonderlijke kwaliteit voor een redelijke prijs. Daarbij komt dat de al lang lopende Halo serie werkelijk een lust voor het oog is naar mijn mening.   

Leuke dag

Uiteraard was er nog veel meer te zien. Het was erg druk, vooral in de hotelkamers waar van alles te zien en te horen was. Een groot verschil met de audiobeurzen in Nederland was dat er ook een heuse platenbeurs was. Het aanbod aan muziek vind ik op de ons bekende beurzen in Tilburg en Veldhoven te beperkt. Dat er hier meer vinyl te vinden is komt natuurlijk ook omdat deze beurs bijna 100% analoog is. Dat neemt echter niet weg dat het muziekaanbod op de Nederlandse beurzen best wat uitgebreider kan.   

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

  1. Avatar
    April 16, 2023

    Nice!

    Reply

<