Concert: The World Of Hans Zimmer – a new dimension. Ziggo Dome Amsterdam 19-03-2024

Hans Zimmer (1957) is een Duitse componist en muziekproducent die vooral filmmuziek heeft geschreven. Als een van de bekendste componisten van moderne filmmuziek heeft hij meer dan 150 soundtracks geschreven. Voor die van “The Lion King” en “Dune” won Hans Zimmer de Oscar voor de beste originele muziek. Enkele andere films waarvoor Hans Zimmer de muziek schreef zijn “Gladiator”, “The Lion King”, “Dunkirk”, “The Da Vinci Code”, “Madagascar” en de epische film “Interstellar”.

Geboren in Frankfurt am Main leerde Hans Zimmer al op jonge leeftijd piano spelen. Al in zijn jeugdjaren begon hij met componeren. Als tiener verhuisde hij naar Engeland. Later speelde hij in verschillende rockbands. Een van de bekendste bands was Buggles. Hans Zimmer trad op in hun onsterfelijke videoclip “Video Killed The Radio Stars”. Ook schreef hij reclamejingles. 

Vanaf 1988 schrijft Hans Zimmer muziek voor grote Hollywood films. Voor de soundtrack van “Rain Man” kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie. Echt bekend werd Hans Zimmer met de muziek voor de Walt Disney film “The Lion King”. Hiervoor kreeg hij zijn eerste Oscar. “The Last Samurai” uit 2003 was de honderdste film waarvoor Hans Zimmer de muziek schreef. Andere films met zijn muziek zijn: “James Bond – No Tim To Die”, “Pirates Of The Caribbean” en “Top Gun: Maverick”. 

Concert zonder Hans

“The World of Hans Zimmer – A New Dimension – Tour 2024” is een concertproductie met een groot orkest met een koor en diverse solisten maar zonder Hans Zimmer zelf. Hij is de ontwikkelaar en de muzikale directeur. Hans Zimmer zegt hier zelf over: “Mijn doel met deze show is het behoud van de orkestcultuur en het publiek de kans te geven de unieke kenmerken van orkestrale muziek te herontdekken”. Het concert in de Amsterdamse Ziggo Dome is het negende concert uit deze tour. De afwezigheid van Hans Zimmer zelf wordt opgevuld door grote videoprojecties waarop tussen de stukken door interviews en een Hans Zimmer die “praat” met de dirigent op het podium worden vertoond. In de interviews komen verschillende muzikale vrienden van Hans Zimmer aan het woord. Dit is niet altijd even interessant als het bedoeld is en haalt de vaart een beetje uit de show. Tijdens deze filmpjes worden er op het donkere podium instrumenten verplaatst. Een paar keer vroeg ik me af wanneer het orkest de muziek weer zou inzetten.  

Het Odessa Orkest uit de Oekraïne is de basis van deze productie. Het hele spektakel staat onder leiding van dirigent Gavin Greenaway.

De duizenden bezoekers worden tijdens twee sets en een toegift getrakteerd op een strak geregisseerde show waarin veel ruimte is voor solo artiesten. Mensen die er uitspringen zijn celliste Mariko Muranaka, violiste Rusanda Panfili, zanger Lebo M en zangeres Lisa Gerrard. Lisa Gerrard, bekend van de band Dead Can Dance, zong op virtuoze wijze in een door haar zelf bedachte taal bij de uitvoering van het stuk “Now We Are Free” uit “Gladiator”. Andere hoogtepunten waren een Afrikaans koor en violiste Rusanda Panfili die super strak en bovenmenselijk snel een opzwepend stuk zigeunermuziek speelde. Als toegift wordt er een spectaculair stuk uit “Pirates Of The Carribean” gespeeld waarbij vlammenwerpers worden gebruikt gespeeld. Het mooiste vond ik echter de muziek van de film “Interstellar”.

Ziggo Dome

Hoewel er naar mijn smaak nog wel iets meer bas in mag, is het geluid uitstekend. De solerende artiesten krijgen op “hun” moment een close up op het megascherm achter het podium. Audiovisueel zit het allemaal zeer gelikt in elkaar. Zo krijgen we op rij 33 toch nog wat mee van de details. De zaal heeft een vlakke vloer en de stoelen staan recht achter elkaar in plaats van de voor theaters en bioscopen gebruikelijke zigzag opstelling. Dit zorgt ervoor dat je grotendeels tegen de achterhoofden van het publiek aankijkt in plaats van dat je goed zicht hebt op het podium. Dit samen met de absurd dure drankjes en de voor twintig euro gereserveerde parkeerplaats (P2) zorgt toch een beetje voor een “je-wordt-genaaid-waar-je-bij-staat” gevoel. Het parkeren duurt lang maar vooral het vertrekken is een langdradige en chaotische bezigheid. Dit tezamen zorgt ervoor dat De Ziggo Dome een plek is waar ik niet graag terugkom. De Ziggo Dome biedt te weinig voor veel teveel geld. Dat past wel mooi bij de telecom producten van de naamgever. Dit kan de pret echter niet drukken: het was een fantastisch spektakel.

Setlist

 1. Man Of Steel Suite: Part 1 “What Are You Going To Do When You Are Not Saving The World?
 2. Driving (Miss Daisy)
 3. The Rock
 4. Pearl Harbor
 5. The Dark Knight Medley
 6. James Bond, No Time To Die
 7. Gladiator
 8. Interstellar Suite
 9. Wonder Woman 1984
 10. Kung Fu Panda
 11. Dune: Part Two
 12. Sherlock Holmes
 13. The Prince of Egypt
 14. Lion King 2019 Suite Medley
 15. Inception: Dream Is Collapsing & Time
 16. Pirates of the Caribbean Suite

Op 11 november 2024 komt The World Of Hans Zimmer terug naar Nederland voor een concert in Ahoy Rotterdam.

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<