50 jaar sangean – test: WR-101 Speciale jubileumradio

Het Taiwanese merk Sangean ontwerpt en produceert radio’s van hoge kwaliteit sinds 1974. Dit jaar alweer 50 jaar. Hoewel het jubilerende merk zich niet direct op de kritische audiofiel richt, heeft Sangean een plek in mijn hart en stereoset veroverd met de hoogwaardige en veelzijdige WFT-3 tuner en later met haar opvolger de WFT-4. Beiden zijn nog steeds in mijn bezit en worden dagelijks gebruikt in mijn twee stereosets. In een halve eeuw tijd is SANGEAN van een bescheiden bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant van wekkerradio’s, bluetooth-radio’s, draagbare AM/FM-radio’s en meer. De twee tuners die ik gebruik zijn een beetje buitenbeentjes in het programma. Niettemin zijn de andere vaak mobiele radio’s zeer de moeite waard en vallen ze keer op keer op door hun uitstekende kwaliteit, gebruiksmogelijkheden en vormgeving. 

Wat Sangean met elektronicafabrikanten die veel duurdere apparaten maken deelt, is dat alles binnen het bedrijf zelf gemaakt wordt. Sangean behoudt de verantwoordelijkheid in alle stadia zelf en heeft daarmee totale controle op de kwaliteit. De productiefaciliteiten in China zijn het eigendom van Sangean zelf. Alle apparaten worden van A tot Z, van onderzoek en ontwikkeling tot aftersales, in eigen beheer geproduceerd. Sangean claimt daarmee de concurrentie steeds voor te blijven. Sangean probeert haar radio’s zo te maken dat iedereen er een wil hebben. Geen uniek streven maar gezien de merkbekendheid lukt dat aardig.

Alle Sangean producten worden ontworpen in Taiwan. Sangean wil dat ze door hun klanten gekend worden als pionier in het ontwerpen van kwaliteitsproducten. Gezien het feit dat Sangean een gevestigde naam is en al vijftig jaar bestaat, wordt dat doel behaald. De innovatieve ontwerpen, hoogwaardige constructie en vele tevreden klanten hebben Sangean tot een leider op het gebied van consumentenelektronica gemaakt. Sangean is er trots op dat ze de verwachtingen van de producten die ze ontwerpen en produceren waarmaken. De claim dat je met een Taiwanees ontwerp gerust kunt zijn geeft tevens blijk van een forse dosis chauvinisme.

WFT-3 en WFT-4 (boven)

Historie

Oprichter Yang Ching-shan (楊清山) bouwde zijn eerste radio al in 1936. Zijn droom was om via muziek en geluid met de wereld te communiceren. Tijdens zijn dienstplicht in het leger was hij communicatieofficier. Daar ontwikkelde hij zijn liefde voor radio verder. In 1974 richtte hij Sangean op om zijn droom te realiseren: zijn uitvindingen en ideeën op radiogebied met de wereld delen.

In de beginjaren maakte het bedrijf voor die tijd compacte, lichtgewicht en draagbare radio’s die populair waren bij reizigers en buitensporters. In 1980 betrad SANGEAN de markt voor korte golf radio met de SG-786. Dit model had een goede ontvangst en was gemakkelijk te gebruiken. Het succes van dit model moedigde Sangean aan om meer in deze technologie te investeren.

In de jaren tachtig werd de fakkel doorgegeven aan de tweede generatie. Ondertussen beperkte de vraag naar Sangean radio’s zich niet meer tot Taiwan. Sangean groeide uit tot een wereldmerk. Er werden vestigingen in de VS (1987), Hong Kong en Venlo (1997) geopend. De Taiwanese fabriek in New Taipei City werd te klein om aan de groeiende vraag te voldoen. In 1993 werd een fabriek in Dong Guan, China, opgericht om de productie uit te breiden en te verbeteren.

In 1998 betrad Sangean verschillende nieuwe markten, waaronder die voor DAB radio. In 2003 werd begonnen met het produceren van bouwradio’s (U-serie) en werd ook de eerste DAB radio op de markt gezet: de DPR-1. De HDT-1 uit 2005 was de eerste HD radio. HD radio is de Amerikaanse tegenhanger van DAB radio. In de daaropvolgende jaren werden WIFI en het IoT (internet of things) steeds populairder. De eerste radio waarmee content van internet gestreamd kon worden was de WFR-20 die in 2007 geïntroduceerd werd. Snel daarna in 2008 kwam de DDR-63. Hiermee kon ook de toen zeer populaire iPod van Apple opgeladen worden. Met de DDR-63 werd gemikt op het hogere segment. Dit was een treffend antwoord op de enorm gegroeide vraag naar audio van hoge kwaliteit en speelde in op de trend die de iPod had ontketend.

Verschillende modellen werden ontwikkeld om de audiokwaliteit verder te verhogen. In 2009 werd begonnen met de DAB-technologie te vervangen door het meer geavanceerde DAB+. In 2011 begon de samenwerking met de app-ontwikkelaar Undok. De Undok-app ondersteunt meerdere radio’s, ook van andere merken. De app verbindt de radio met een smartphone die dan als afstandsbediening fungeert. In 2012 werd bluetooth aan veel radio’s toegevoegd. Dat jaar  ontving Sangean ook de prestigieuze Red Dot Design Award voor de DPR-36 zakradio. De jury was onder de indruk van de vormgeving en het uitrustingsniveau. Met name de mogelijkheid om op te kunnen nemen op een SD kaart werd zeer gewaardeerd.

Met de jaren ontwikkelde Sangean een sterke marktpositie en kon er zwaar geïnvesteerd worden in productontwikkeling en productiecapaciteit. De producten zijn ondertussen in een groot deel van de wereld verkrijgbaar.

Sangean heeft ook radio’s voor specifieke doelgroepen ontwikkeld. Zo werd er voor Amerikaanse gedetineerden een radio gemaakt die toegestaan is in de cel. Het is een model met een doorzichtige behuizing zodat er niets in verborgen kan worden. Dit is een speciale versie van de DT-160. Naast dat deze doorzichtig is, kan de DT-160 meer dan honderd uur spelen op twee AA-batterijen. Deze radio heeft FM en AM, voorkeuzetoetsen, een sleep functie en meegeleverde oordopjes. Een andere serie radio’s is specifiek bedoeld voor noodsituaties en het buitenleven. Deze zijn voorzien van een hand aangedreven dynamo en een zonnepaneel, om de radio op te laden ben je dus niet afhankelijk van netstroom of batterijen. De laatste versie is de MMR-99DAB. Deze is voorzien van FM, DAB+, bluetooth, een zaklamp, lichtsignalen en een sirene. Wie tijdens een ramp vastzit in een puinhoop vergroot zijn overlevingskansen met zo’n radio bij de hand. Nog een opmerkelijke radio is de PR-D17. Dit is een FM / AM wekkerradio die speciaal ontworpen is voor slechtzienden. De radio heeft grote fel oranje knoppen met voelbare opdruk. Het meest bijzondere is echter de spraakhulp: deze radio zegt wat hij doet zoals dat tegenwoordig ook bij veel draadloze hoofdtelefoons het geval is.

Visie

Hoewel sommigen zeggen dat het medium radio zijn langste tijd gehad heeft, blijft Sangean erin geloven. Volgens het bedrijf is radio tijdloos en draagt het bij aan ons welzijn. Zoals Sangean zelf nogal poëtisch zegt: “Schoonheid versterkt door geluidsgolven maakt geen onderscheid op basis van leeftijd of groep en kan door onze producten worden gereproduceerd”. De toekomst van Sangean wordt niet alleen bepaald door noodzaak, maar ook door nieuwe uitvindingen. Terwijl de radio- en audio-industrie zich blijven ontwikkelen, ziet Sangean de droom van haar oprichter als kracht voor de komende generaties.

Belofte

Op de website van Sangean staat een belofte:

“Wij danken u voor uw voortdurende steun gedurende de afgelopen decennia. Zonder u zou er geen Sangean zijn, en daarom is alles wat we doen, van het leveren van producten van hoge kwaliteit tot het maken van een gebruiksvriendelijke website, erop gericht dat u zich geliefd en gewaardeerd voelt. Wij beloven u dat wij elektronica van de hoogste kwaliteit zullen blijven maken, u met respect zullen behandelen en u altijd de beste service zullen bieden”.

 

Jubileumradio

Speciaal voor het vijftigjarige bestaan heeft Sangean een jubileumradio met een prachtige retro look uitgebracht: de WR-101. Het is een traditionele tafelradio met bluetooth en een usb-C oplaadaansluiting als moderne aanvulling. Waarschijnlijk is er vanwege de keuze voor een retro uitstraling geen DAB+ of internetradio toegevoegd aan de WR-101. Hier is een display voor nodig. Toch is het een merkwaardige keuze voor een jubileummodel: er zijn landen waar de analoge radio uitzendingen al gestopt zijn zoals bijvoorbeeld Noorwegen. Je zou zeggen dat je met een jubileumradio overal ter wereld goede sier wilt maken.

Uitpakken

De WR-101 is verpakt in een simpele bruine doos met zwarte opdruk. Geen verspilling, geen opsmuk. Bravo. Op de doos staat de radio afgebeeld met in verschillende talen het bijschrift dat het om een radio met een houten behuizing gaat. Ook staan er een paar QR-codes, logo’s en keurmerken op. Met enig gepuzzel weet ik de klep van de doos te openen. In de doos kom je eerst de gebruiksaanwijzing tegen die op een tweede klep ligt. Helaas is de gebruiksaanwijzing een onoverzichtelijk veeltalig vouwblad en geen handzaam boekje; lang leve de PDF versie die te downloaden is van de Sangean website. Daaronder ligt een kartonnen bak waarin de radio, verpakt in een plastic zak op zijn plaats gehouden wordt. Onderin de doos zit een interieur met een vakje voor de voedingsadapter. De bindstrip voor het snoer van de adapter is net als de doos van verantwoord ongebleekt bruin karton. Sangean wil met de verpakking duidelijk een milieubewuste houding uitstralen: het gebruikte karton is FSC gecertificeerd. De radio schuift gemakkelijk uit de zak van kringloopplastic. Het is een prachtige retro radio die tot in de puntjes afgewerkt is. 

Vormgeving en bediening 

De WR-101 is er in twee uitvoeringen: “white oak” en “vintage walnut”. De “white oak” heeft een zeer lichte kleurstelling: een zeer lichte houten behuizing, beige luidsprekerdoek en de vier draaiknoppen op het front zijn van ivoorkleurig plastic. Tot zover de “white oak” uitvoering. We gaan verder met de “vintage walnut” want die heb ik nu in mijn handen. De vier draaiknoppen zijn hier zilverkleurig en die contrasteren samen met de eveneens zilverkleurige sierring rond de afstemschaal erg mooi met alle bruintinten van de radio. De zijkanten van de notenhouten kast zijn schuin en geven de radio haar specifieke vorm. Het detail dat hierna het meest in het oog springt is de ronde afstemschaal met draaiknop zoals die vroeger veel bij kleinere radio’s gebruikt werd. Deze heeft echter prachtige led achtergrondverlichting die met een minuscuul draaiknopje op de achterzijde te dimmen is. De grote draaiknop op de afstemschaal heeft een vliegwielconstructie waardoor nauwkeurig afstemmen op de juiste frequentie vergemakkelijkt wordt. De buitenste ring van de afstemschaal is voor FM en de binnenste voor de middengolf (AM). Links naast de afstemschaal zijn twee speakers in de frontplaat geschroefd. Twee, een laag-mid speaker en een tweeter. Deze zijn overigens onzichtbaar want mooi weggewerkt achter het grof geweven bruine luidsprekerdoek. Dit doek bedekt de hele frontplaat op een donkerbruine band langs de onderzijde na. Van links naar rechts vinden we hier eerst het speciale Sangean 50 logo in lichtgele reliëfdruk. Omwille van de retro uitstraling is hier gekozen voor sierlijke schrijfletters in plaats van het gebruikelijke logo. Ongeveer in het midden vinden we een langwerpig led lampje wat op een ouderwets “kattenoog” lijkt. Dit lampje kan in vier kleuren branden en geeft de bronkeuze weer: oranje voor FM, lichtgroen voor AM, blauw voor bluetooth en groen voor de aux ingang. Vreemd dat er twee keer voor groen is gekozen. Deze vier bronnen zijn te kiezen met de vijf standen draaiknop rechts daarnaast. De vijfde stand is de uit stand. Dit is de eerste knop van drie zilverkleurige metalen knoppen met gekartelde zijkanten. De middelste knop is een draaipotmeter voor de toonregeling en de rechterknop is een draaipotmeter voor de volumeregeling. Alle knoppen zijn prachtig glimmend afgewerkt en voelen degelijk aan waardoor zowel de bediening als de vormgeving je een gevoel van klassieke luxe geven.

De achterkant

De bij de donkere uitvoering zwarte achterzijde van de WR-101 is redelijk bezet. Naast de telescoopantenne voor de FM en een baspoort vinden we hier de aansluitingen. Hoewel deze radio aan alle kanten klassiek oogt, geldt dat niet voor de achterzijde. Er is een lijningang (aux) voor een externe bron, een hoofdtelefoonaansluiting en een drie Ampère usb-c aansluiting waarmee smartphones en mediaspelers opgeladen kunnen worden. Voor de middengolf (AM) ontvangst zijn er twee schroefaansluitingen om een externe antenne aan te sluiten. Links daarvan het eerder genoemde draaiknopje om de verlichting te dimmen. Als laatste moet de voedingsaansluiting (DC in) voor de adapter genoemd worden. 

Luisteren

Voor zijn relatief bescheiden afmetingen biedt de WR-101 een erg mooi geluid. Hoewel het mono is, geeft de tweeweg luidspreker een mooi vol en ruimtelijk geluidsbeeld. De WR-101 heeft een elektronisch scheidingsfilter en een toonregeling met een groot bereik. Het geluid is dan ook zeer goed aan de persoonlijke voorkeuren en akoestiek aan te passen. Het volume is voor een radio van dit formaat ruim voldoende. Er zijn vier manieren om de radio te beluisteren. Die gaan we alle vier af waarna we ook nog even de hoofdtelefoonuitgang gaan beluisteren.

FM

Radio uitzendingen op de FM klinken meer dan uitstekend. De ontvangst binnen in mijn woonkamer is met de telescoopantenne uitgeschoven zeer goed. Hoe goed weet ik niet want een signaalmeter ontbreekt; wel gaat de voor FM oranje led feller branden wanneer de afstemming “midden op de zender” staat. Gesproken woord is aangenaam en muziek klinkt als een klok. Dankzij de grote draaiknop is nauwkeurig afstemmen gemakkelijk en is het geluid zeker bij de sterkere zenders loepzuiver.

AM

Wie luistert er nog naar de middengolf? Voor het eerst sinds lange tijd scan ik de middengolf. Helaas is er bij mij in huis onvoldoende AM ontvangst. Je hoort wel dat er zenders zijn, maar de kwaliteit is volstrekt onvoldoende om er naar te luisteren. De nu groene led wordt af en toe feller om aan te geven dat er een zender gevonden is. De AM antenne is ingebouwd: in de gebruiksaanwijzing wordt aangeraden het toestel te draaien voor betere ontvangst. Dit helpt niets. Op mijn locatie heb je blijkbaar echt een externe antenne nodig om naar de middengolf te kunnen luisteren. De WR-101 heeft een aansluiting daarvoor. Een externe antenne is echter niet meegeleverd. Ik heb het niet geprobeerd .

Aux

Dit is een analoge lijningang. Erg handig om wat voor bronapparaat dan ook aan te sluiten. Ik heb mijn Pioneer XDP-30 aangesloten met een minijack kabel (niet meegeleverd). Muziek klinkt uitstekend. Wel even opletten dat het bronapparaat niet te hard wordt gezet in verband met vervorming. Deze mogelijkheid is sinds smartphones en audioplayers vrijwel allemaal bluetooth hebben, wat gedateerd. Toch kan het handig zijn: denk bijvoorbeeld aan het geluid van een laptop.

bluetooth

Zoals gewoonlijk wanneer ik bluetooth apparaten test, gebruik ik mijn Pioneer XDP-30 audioplayer als bron. Referentiealbum “One Size Fits All” van Frank Zappa klinkt prachtig. Ok, het is mono, maar het zeker zeer goed te doen. Zowel laag als hoog zijn zeer mooi en het klinkt zuiver en ruimtelijk.

hoofdtelefoon

Als laatste bestaat er de mogelijkheid alle bronnen te beluisteren met een hoofdtelefoon. Deze kan aangesloten worden via de zwarte minijack aansluiting aan de achterzijde. Dit heb ik getest met mijn trouwe referentie hoofdtelefoon: de Meze 99 Classics. Deze hoofdtelefoon is uitgevoerd in notenhout en combineert visueel prachtig met de WR-101. Zodra de kabel ingeplugd wordt, stopt de luidspreker. Het geluid via hoofdtelefoon is zeer goed maar helaas niet stereo. 

 

Conclusie

De WR-101 is een bluetooth-tafelradio in een fraaie functionele retrostijl. De houten behuizing ziet er zeer mooi uit en heeft een warme uitstraling. Samen met het grof geweven luidsprekerdoek, de zeer smaakvolle afstemschaal en de solide aanvoelende draaiknoppen zorgt dit voor een gebruikerservaring die aangenaam en comfortabel is. Afstemmen op je favoriete zender is een genot met de grote draaiknop. Dankzij de prachtig verlichte afstemschaal is dit ook in het donker geen enkel probleem. Door de uitgebreide aansluitmogelijkheden, via bluetooth en bedraad, is dit een zeer moderne radio. Ik vind het jammer dat de radio geen DAB+ en internetradio aan boord heeft. Met de Undok- of Oktiv app die bij veel andere radio’s van Sangean gebruikt wordt, zou dit prima moeten kunnen zonder het retro design geweld aan te doen. Vreemd dat Sangean bij een jubileum model niet alles uit de kast trekt qua mogelijkheden. De mogelijkheden die de radio wel aan boord heeft zorgen er echter voor dat het geheel een mooie mix is tussen klassiek en modern. Internetradio is overigens wel met een omweg te realiseren door dat te streamen via de smartphone. Beide uitvoeringen zien er zeer mooi uit en zijn prachtige blikvangers in bijvoorbeeld een minimalistisch of een retro interieur. De adviesprijs is €279.-

Specificaties

 • 2-weg speaker systeem met 89mm. bass/mid speaker en 40mm. tweeter
 • uitgangsvermogen 15Watt  (bass/mid) en 10Watt (tweeter)
 • Klasse A/B versterking (mono)
 • FM, AM, Aux en bluetooth 5.0 (A2DP)
 • Meerkleurige LED indicator voor FM, AM, Aux en bluetooth
 • Afstemmingsschaal met dimbare achtergrondverlichting
 • Precieze afstemmingsknop
 • Toonregeling
 • Poorten: DC-in, DC-out via usb-C, Aux-in (minijack) / hoofdtelefoon (minijack)/ DC-Out
 • Telescoopantenne en aansluitpunt draadantenne
 • Akoestisch aangepaste houten behuizing
 • Externe voeding d.m.v. 19V/1,8A adapter
 • Speciale jubileumuitgave

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<