Test: Sangean MMR-99DAB Noodradio

Rampspoed en oorlog

Het zijn barre tijden. Sinds de onrust in het oosten van Europa is het weer actueel: het noodpakket. De laatste tijd verschijnen er NAVO-kopstukken in de media die wijzen op het belang van een overlevingspakket mochten er een oorlog uitbreken. Als kind van de koude oorlog is het me niet helemaal vreemd. Naast water en eten voor een aantal dagen zorg je dat je een zaklamp en een radio in huis hebt. De zaklamp en de radio moeten bij voorkeur zelfvoorzienend zijn qua energie. De zaklamp kan het beste een knijpkat zijn, dat is een lamp met een dynamo die brandend te houden is door een dynamo met knijpbewegingen aan te drijven. De radio is nodig om noodberichten te kunnen ontvangen. Ook deze moet bij voorkeur zelfvoorzienend zijn: een zogeheten slingerradio, ook met een dynamo. Een land dat sinds het ontstaan in 1949, voortdurend rekening heeft moeten houden met een conflict is Taiwan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de toonaangevende radiofabrikant Sangean uit dat land verschillende noodradio’s in haar programma heeft. De laatste twee modellen zijn de MMR-99 en de MMR-99DAB. Het verschil tussen de twee is dat met de eerste de middengolf te ontvangen is en met de laatste DAB+. Voor de rest zijn de functies gelijk. Vanwege de opmars van DAB+ radio in Nederland en België gaan wij de MMR-99DAB testen.

 

De MMR-99DAB is een compact radiootje dat voor de stroomvoorziening een dynamo, een oplaadbare accu en een klein zonnepaneel aan boord heeft. Wie deze radio heeft kan ook zonder knijpkat: dankzij een paar lichtfuncties kun je hem ook als zaklamp gebruiken. Als klap op de vuurpijl krijg je er ook een sirene bij: handig om in noodsituaties de aandacht te kunnen trekken. Voor de radio zelf kun je kiezen tussen DAB+ en FM. Voor externe bronnen is er bluetooth en een aux ingang aanwezig. 

Uitpakken

De MMR-99DAB is verpakt in een simpel bruin doosje met zwarte opdruk. Lekker sober zonder tierelantijnen zoals we dat bij UniqueRadio graag zien. Op de voorzijde van de doos staat, eveneens, de voorzijde van de radio afgebeeld. Op de achterzijde staat een schuin achteraanzicht  met daarbij uitleg van de verschillende functies. Op een van de zijkanten staan drie QR-codes. Op de andere zijkant staat een FSC logo: het karton is gemaakt van verantwoord gewonnen grondstoffen. In de doos zit behalve de radio zelf een papieren gebruiksaanwijzing ook een usb kabel en een afneembare handgreep. De gebruiksaanwijzing lijkt op een ouderwetse landkaart. Het is een onoverzichtelijk veeltalig vouwblad. Gelukkig is er een PDF versie te downloaden van de Sangean website. Deze is wat uit te vergroten zodat de letters in ieder geval een leesbare grootte krijgen. Daaronder ligt een kartonnen bak waarin de radio, verpakt in een plastic zak op zijn plaats gehouden wordt. Onderin de doos zit een interieur met een vakje voor de voedingsadapter. De radio is verpakt in een witte stoffen zak. Eenmaal uit deze zak blijkt de radio een zeer mooi afgewerkte compacte radio te zijn. Er zijn twee accessoires meegeleverd: een grof geweven handriem en een usb A-C kabel om de radio via de usb-C ingang op te laden. De lader zelf ontbreekt; een milieuvriendelijke keuze want wie heeft er nu niet nog ergens zo’n ding rondslingeren?

Vormgeving

De MMR-99DAB is een compact radiootje dat eruit ziet alsof je ermee kan voetballen. Hij is er in twee kleuren: zwart met zwart en zwart met oceaanblauw. Ik heb gekozen voor de laatste omdat zwart altijd zo zwart is. Dat heb ik gedaan van een plaatje en ik heb er geen spijt van: zwart en oceaanblauw blijkt in werkelijkheid een smaakvolle combinatie te zijn. De hele behuizing is blauw. De knoppen, de slinger en de randen om de uiteinden zijn zwart. De randen geven de radio het robuuste uiterlijk. Wat ook zwart is zijn de rubberen kapjes die de aansluitingen van de radio beschermen tegen vocht en vuil. Op de onderkant na zijn alle kanten van de radio bezet met bedieningselementen en voorzieningen. Op de voorzijde zit links de luidspreker achter een volledig met de behuizing geïntegreerde grille. Rechts zit een zwarte inzet die plaats biedt aan een groot lcd display en veertien knoppen. De knoppen zijn microschakelaars die bedekt zijn met zwart rubber. De aanduidingen van de knoppen zijn in duidelijk wit reliëf uitgevoerd. Links op de afgeronde rand tussen de voor- en bovenkant staat de merknaam en het DAB+ logo. De bovenkant heeft aan de uiteinden twee verchroomde beugels waaraan de meegeleverde nylon handriem bevestigd kan worden. Bij het linker uiteinde vinden we weer drie met rubber bedekte microschakelaars waarmee de lichtfuncties en de sirene bediend kunnen worden. De rest van de bovenkant wordt grotendeels in beslag genomen door een zonnepaneel. Op de achterste rand is plaats voor de draaibare telescoopantenne die in acht delen uitgeschoven worden tot een lengte van ruim zestig centimeter. De achterzijde is deels geperforeerd en dat dient blijkbaar als tweede luidspreker grille. De uitklapbare zwarte draaislinger om de dynamo aan te drijven zit ook op de achterzijde. Rechtsonder is een uitsparing waarin de handgreep van de slinger geklemd kan worden. De slinger is zo mooi compact tegen de behuizing geklemd. De linkerzijkant is de afdeling verlichting: hier vinden we achter plexiglas een grijs vlak met daarin drie leds; boven een kleine rode, onder een warm witte en in het midden een kleine schijnwerper met een reflector. De rechterzijkant is de plek waar de connectiviteit zit. Hier zijn vier aansluitingen te vinden: een usb-C poort om de accu op te laden, een usb-A poort om de radio als powerbank te gebruiken, een analoge lijningang (aux / minijack en een minijack hoofdtelefoonaansluiting. Iedere aansluiting heeft een eigen rubberen klepje om vuil en vocht buiten te houden. Deze klepjes dragen bij aan de IP55 normering: deze radio kan tegen aardig wat vocht. Met zijn compacte afmetingen en gewicht van 900 gram is de radio lekker handzaam en de gebruikte materialen voelen prettig aan. De nylon band vergemakkelijkt het dragen. 

Bediening

Om de radio te bedienen zijn er zeventien drukknoppen ondersteund door een lcd display en twee led lichtjes. De drukknoppen hebben reliëfopdruk maar helaas geen achtergrondverlichting. Om deze radio op de tast te bedienen moet je hem goed kennen. Onder het lcd display zitten twee rijen van vijf drukknoppen. Deze zijn voor het inschakelen, het menu, de bronkeuze, de instellingen van de diverse functies en de voorkeuzezenders. Rechts van het display zitten er nog vier die bedoeld zijn voor het volume en de zenderafstemming. Bovenop de radio vinden we tenslotte drie knoppen voor de lichtfuncties en het geluidsalarm.

Luisteren

Voor zo’n klein radiootje komt er een flinke lading geluid uit. De mono luidspreker geeft een mooi vol en redelijk ruimtelijk geluidsbeeld, het doet een beetje denken aan zo’n klein JBL luidsprekertje. De geluidssterkte is dan ook ruim voldoende voor dit bijna zakradiootje. De loudness functie gooit erg veel laag in het geluid, dit had wat mij betreft in een paar stappen gekund. Er zijn vier manieren om de radio te beluisteren. Die gaan we alle vier af waarna we ook nog even de hoofdtelefoonuitgang gaan beluisteren.

FM

Radio uitzendingen op de FM klinken uitstekend. Muziek wordt goed weergegeven en spraak is duidelijk en niet vermoeiend. De ontvangst binnen in mijn woonkamer is met de telescoopantenne uitgeschoven zeer goed. De signaalmeter (streepjes à la Wifi) geeft de op één na hoogste stand aan. Op het display staat alle RDS informatie zoals programmanaam, genre, zender etc. keurig aangegeven. Ook stereo ontvangst en of de zender onder een voorkeuzetoets is opgeslagen, wordt weergegeven op het display. Met de twee afstemtoetsen (+ en -) is nauwkeurig afstemmen geen probleem. Er is ook een autoscan functie.

DAB+

Waar in een serieuze stereoset de geluidskwaliteit van de FM het toch echt wint van DAB+, is dat bij kleinere radio’s niet het geval. Bij de MMR-99DAB ook niet. DAB+ klinkt net zo goed. De ontvangst is hier in het oosten van het land een ander verhaal. In mijn huiskamer is het signaal te zwak om betrouwbare ontvangst te garanderen. Tijdens een autorit naar het midden van het land heb ik de MMR-99DAB op de voorstoel gezet. Met de antenne recht omhoog en helemaal uitgeschoven heb ik naar Radio 1 op DAB+ geluisterd. Op een stukje Veluwe na, was de ontvangst de gehele rit prima. Op momenten dat het signaal te zwak wordt, is het stil. Bij DAB+ geen ruis maar ontvangst of niets.

bluetooth

Gewoontegetrouw pair ik mijn Pioneer XDP-30R audioplayer met de radio om de bluetooth functie te testen. Nahet pairen wordt het typenummer van de Pioneer op het display weergegeven. Mijn referentiealbum “One Size Fits All” van Frank Zappa klinkt prima. Het is goed te doen maar de muziek klinkt “klein”. De vervorming valt mee maar nu wordt toch duidelijk dat de kleine luidspreker haar beperkingen heeft. Deze radio is duidelijk niet gemaakt voor de kritische liefhebber die zijn eigen collectie wil beluisteren. Toch klinkt het ruimschoots acceptabel: het geluid is vergelijkbaar met een JBL Go of Clip.

Aux

Dit is een analoge lijningang waarmee verschillende bronapparaten dan ook aan te sluiten. Ik heb mijn Pioneer XDP-30 aangesloten met een minijack kabel (niet meegeleverd). Muziek klinkt prima. Wel even opletten dat het bronapparaat niet te hard wordt gezet in verband met vervorming. Deze mogelijkheid is sinds smartphones en audiospelers vrijwel allemaal bluetooth hebben, wat gedateerd. Toch kan het handig zijn: denk bijvoorbeeld aan het geluid van een discman.

hoofdtelefoon

Dankzij de minijack aansluiting aan de zijkant kunnen alle bronnen te beluisterd worden met een hoofdtelefoon. Zoals altijd test ik dit met mijn referentie hoofdtelefoon: de Meze 99 Classics. Zodra de kabel ingeplugd wordt, stopt de luidspreker. Het geluid via hoofdtelefoon is heel redelijk en… stereo. De loudness functie bewijst hier goede diensten om het geluid wat meer body te geven.

Verlichting, wekker en persoonlijk alarm

Omdat dit is een noodradio is, zijn er meer functies aan boord die bij calamiteiten handig kunnen zijn. Om te beginnen een zaklamp. Deze bestaat uit drie led’s die afzonderlijk voor licht met lage of hoge helderheid of rood licht kunnen zorgen. Knipperen of een S.O.S. morsesignaal kan ook. Met twee knoppen op de bovenkant zijn de lichtfuncties te bedienen, ook als de radio uit staat. Met een derde knop met een rode driehoek zoals we kennen uit de auto is een geluidsalarm te starten. Deze sirene begint zachtjes en gaat geleidelijk steeds harder, handig wanneer je vastzit onder puin of in een wrak. Er is een slaaptimer aan boord die in te stellen is van vijftien minuten tot twee uur.  Overbodig te zeggen dat er ook een klok aan boord is, deze wordt weergegeven wanneer de radio uit staat.

Energie

Voor de energievoorziening heeft de MMR-99DAB een lithium accu aan boord (3,7 Volt / 2600mAh) die goed is voor tien uur luisterplezier. De accu kan op drie manieren opgeladen worden; allereerst via de usb ingang. Die kan 2,4 Ampère verwerken, dus een standaard telefoonlader volstaat.  Deze is niet meegeleverd. Wanneer er geen telefoonlader gebruikt kan worden kan er voor de ingebouwde dynamo gekozen worden. Deze mogelijkheid maakt van deze radio een echte noodradio. Achterop de radio zit een uitklapbare slinger. Door deze rond te draaien wordt er stroom opgewekt waarmee de accu opgeladen kan worden. Na een minuut draaien (honderd rondjes) kan er ongeveer zes minuten naar de radio geluisterd worden. Als laatste is er nog het zonnepaneeltje op de bovenkant. Dit is altijd actief en werkt het beste bij direct fel zonlicht. De functie hiervan is meer ondersteunend, elke opgevangen zonnestraal zorgt er voor dat de accu minder snel leeg is. Als laatste kan de accu ook als powerbank gebruikt worden om bijvoorbeeld een telefoon op te laden: dit kan via de usb uitgang (1 Ampère). Met die ene Ampère zal laden lang duren maar het kan. 

Conclusie

De MMR-99DAB is een echte survivalradio. Hoewel deze bedoeld is voor noodsituaties, is het een prima radio om mee te nemen op trek- en kampeertochten. Alles is robuust aan deze radio. De behuizing is gebouwd als een tank en is spuitwaterdicht (IP55). De accuduur is goed genoeg om tien uur te kunnen spelen waarna deze met de dynamo en het zonnepaneel opgeladen kan worden. Wanneer er usb lader of poort in de buurt is, dan kan de radio ook daarmee opgeladen worden. De ontvangst van DAB+ en FM zijn prima. Handig is dat er bluetooth en een aux ingang voorhanden zijn. Het geluid is prima en kan voor zo’n kleine radio best hard. Er is een enkele speaker aan boord dus het geluid is mono. Alle bronnen kunnen echter met een hoofdtelefoon stereo beluisterd worden. Praktische extra’s zijn de verschillende verlichtingsfuncties de sirene en het laadpunt voor de telefoon. Ik wil er zelf graag een hebben en hoop dan dat ie alleen op de camping gebruikt gaat worden en niet bij rampspoed en oorlog. Helaas moet er gekozen worden tussen DAB+ en AM waarbij de eerste de meest praktische keuze is. De versie met DAB+ is er in het zwart en blauw en kost €149,00. 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<