Test: Flux Hifi Turbo 2.0 Platenstofzuiger

Voor vinylliefhebbers zijn er allerlei producten te koop om zowel plaat als platenspeler te onderhouden. Een firma die eruit springt met zijn aanbod is het Duitse FLUX-Hifi. Dit bedrijf is in 2015 opgerichtin Pforzheim. Het eerste product was de FLUX-Sonic: een compact apparaatje waarmee naalden ultrasoon kunnen worden gereinigd. Deze FLUX-Sonic gebruik ik al een paar jaar en ik ben er zeer tevreden over. Vieze naalden worden brandschoon, dat heb ik destijds met een microscoop gecontroleerd. Onlangs kwam ik op een beurs in Duitsland een stand tegen van FLUX-Hifi en daar raakte ik in gesprek met de eigenaar van het bedrijf: de heer Marius Gartner. Hij vertelde mij dat hij vanaf 2014 betrokken is geweest als productontwikkelaar. In 2020 heeft Marius Gartner FLUX-Hifi overgenomen en is het bedrijf verhuisd naar Schwetzingen. Twee jaar later is het daar alweer te klein en wordt er verhuisd naar de huidige locatie in Haßloch. Naast de eigen productlijn verzorgt FLUX-Hifi sinds 2018 ook de distributie van het Chinese OPERA-Consonance (audio apparatuur) en sinds 2023 die van het Slowaakse NEO Highend (audiomeubels) en de gerenommeerde Duitse draaitafelfabrikant Perpetuum Ebner. De uitgestalde producten van FLUX-Hifi zien er allemaal zeer degelijk uit. Naast een nieuwe verbeterde versie van de FLUX-Sonic valt mijn oog op de FLUX-Turbo 2.0. Dit is een combinatie van een stofzuiger en een platenborstel. De originele versie dateert uit 2016. De 2.0 versie uit 2020 heeft een veel sterkere motor. We wisselen kaartjes uit en spreken af dat ik een FLUX-Turbo 2.0 kan lenen om te testen voor UniqueRadio. 

Uitpakken

De FLUX-Hifi Turbo 2.0 platenstofzuiger is verpakt in een chique tweekleurig bedrukte doos van dik karton. Het is een omdoos waaruit een binnendoos geschoven kan worden; hetzelfde principe als een luciferdoosje. Op de omdoos staan foto’s van de stofzuiger met de eigenschappen als bijschrift. Alles in de frisgroene huisstijl van FLUX-Hifi. Het ziet er netjes uit zonder overdadig te zijn. Hoewel ik liever bruin karton zie, is dit zeker geen overdreven verpakking. De opschriften op de doos zijn in het Duits en Engels. Door de overzichtelijke opschriften en afbeeldingen is het duidelijk wat je krijgt. De frisgroene binnendoos is een open bak. Na een zwart stuk schuimplastic weggenomen te hebben wordt de inhoud zichtbaar. Het is de stofzuiger zelf, een stoffilter en een pakje met drie AA batterijen. Opmerkelijk is dat de batterijen voorzien zijn van het FLUX-Hifi logo. Het ligt allemaal in een mooi zwart interieur. Wanneer ik de stofzuiger zelf eruit pak, ligt daaronder een klein dubbelgevouwen velletje met de gebruiksaanwijzing. Deze is in het Duits. Engels zoals op de omdoos ontbreekt. Onderin het vak voor de stofzuiger is een papiertje geplakt met instructies voor het plaatsen van de meegeleverde batterijen.  Al met al krijg ik een degelijke en functionele indruk van het uitpakritueel; heel Duits.

 

Beschrijving

De FLUX-Hifi Turbo 2.0 is een antistatische platenborstel gecombineerd met een stofzuiger. Het apparaat is bedoeld voor droog gebruik. Er wordt geen reinigingsvloeistof gebruikt zoals in een platenwasmachine. De werking is simpel: met de borstel wordt stof en vuil uit de groeven geveegd en dat wordt vervolgens opgezogen. De borstel heeft haren van carbonvezel. Het opgezogen vuil komt terecht in een stoffilter. Dit stoffilter kan uit het apparaat geschroefd worden en onder de kraan worden afgespoeld. 

Vormgeving 

De FLUX-Hifi Turbo 2.0 is zeer functioneel vormgegeven. De behuizing van opgeruwd zwart plastic. Aan de onderzijde zit een sleuf waarin een op het oog standaard platenborstel met twee rijen koolstofharen weggewerkt is. Naast de twee rijen haren is een smal mondstuk te zien dat in de huiskleur van FLUX-Hifi is uitgevoerd: gifgroen. Dit is de zuigmond waardoor het stof opgezogen wordt. Aan de andere zijde van de zuigmond zit een vilten rand en aan de uiteinden twee dikkere voetjes, eveneens van vilt. Op de voorkant van het apparaat zit een siliconensticker met het opschrift “FLUX HIFI TURBO 2.0“, daarboven vinden we de enige knop. Het is een drukknop die ingedrukt gehouden moet worden om de stofzuiger ingeschakeld te houden. Aan een van de zijkanten vinden we een verzonken draaiknop. Wanneer draaiknop een kwartslag gedraaid wordt, blijk het de onderkant van het uitneembare stoffilter te zijn. Grappig detail is dat het filtermateriaal zelf de groene huiskleur heeft. Om het stoffilter heen zit een roostertje waardoor de aangezogen lucht het apparaat kan verlaten. De stoffilters zijn overigens los verkrijgbaar in setjes van twee. De andere zijkant heeft een luikje voor vak waar de drie AA batterijen hun plek hebben. Aan de achterzijde is een metalen plaatje aangebracht. Dit is nodig om eventuele statische elektriciteit van de plaat via de hand af te voeren naar de aarde. Nieuw uit de doos is dit plaatje overigens keurig bedekt met een stukje transparant beschermfolie. De vorm van het apparaat heeft wat weg van het foedraal van een kleine verrekijker. Door de ergonomische vorm en de bescheiden afmetingen ligt dit vernuftige apparaatje lekker in de hand.

Werking

Gemakkelijk en snel platen ontdoen van stof en vuil is het uitgangspunt dit apparaat. De FLUX-Hifi Turbo 2.0 is zo ontwikkeld dat het een effectieve combinatie tussen een carbonborstel en een stofzuiger is. Met een borstel alleen wordt stof deels in de groeven gedrukt. Directe afzuiging van het losgemaakte stof en vuil voorkomt dit. Met het verdwijnen van stof en vuil verdwijnt ook ruis en geknisper. Om een optimale zuigkracht te realiseren is elk onderdeel speciaal ontwikkeld. Er is met name veel aandacht besteed aan de vorm van de luchtkanalen om gelijkmatige afzuiging over het hele zuigvlak te garanderen. Het stoffilter is gemakkelijk te vervangen. De drie AA batterijen (meegeleverd) zijn goed voor minimaal 100 zuigbeurten. De borstel is geaard zodat de plaat statisch ontladen wordt. Om dit mogelijk te maken is de borstel verbonden met de metalen plaat op de behuizing. Wanneer de gebruiker zijn vingers op deze plaat zet, fungeert hij als stroomgeleider om de statische elektriciteit af te voeren naar de aarde.

Gebruik 

Het is even zoeken naar een echt vieze lp. Dat krijg je als je goed voor je vinyl zorgt. Alle platen die hier binnenkomen worden eerst gewassen op de Okki Nokki Platenwasmachine voordat ze gedraaid worden en met een nieuwe binnenhoes de kast ingaan. Ook nieuwe platen krijgen deze kuur. De oplossing is een afgeschreven plaat van “The Carpenters” die  naast stoffig ook vet is. Ik gebruik mijn Okki Nokki als “werkbank” om de plaat op te leggen. De FLUX-Hifi Turbo 2.0 zet ik volgens de voorschriften loodrecht op de plaat zonder te drukken. Wanneer ik op de knop druk, blijkt het lawaai reuze mee te vallen. Voorzichtig verplaats ik de zuiger en het stof verdwijnt als sneeeuw voor de zon. Sommige stofjes blijven zitten. Die blijken bij nadere inspectie vast te zitten. Hoewel de zuigkracht indrukwekkend is, is voor vastzittend stof grover geschut, lees natte reiniging, nodig. De zuigkracht wordt mooi zichtbaar wanneer ik een wierookstokje voor de zuigmond hou. Belangrijk is dat de FLUX-Hifi Turbo 2.0 op de twee viltjes rust die aan weerszijden van de zuigmond zitten. Alleen dan staat de zuiger loodrecht ten opzichte van de plaat. De zuiger moet naar voren bewogen worden zodat de borstel achter de zuigmond aankomt. Op die wijze wordt het vooruit geveegde stof direct weggezogen. Na een paar rondjes is de plaat stofvrij. In de gebruiksaanwijzing staat een plaatje van een linkerhand die de zuiger over de plaat beweegt. Dit gebeurt op een draaitafel, links van de as. Hier is voor gekozen om ver uit de buurt van de kwetsbare arm te blijven. Punt van aandacht is dat het uitlaatrooster linksboven in de behuizing zit. Het is oppassen dat het rooster niet geblokkeerd wordt met de handpalm. De aanbeveling om dit te vermelden in de gebruiksaanwijzing is reeds gedaan aan FLUX-Hifi. Opvallend is hoe goed het apparaat in de hand ligt.  Wanneer ik het stoffilter verwijder, zie ik geen stof. Het stoffilter is een stuk schuim dat verpakt is in een kooitje van fijn gaas. Het stof dat tijdens de test is opgezogen zit blijkbaar in het schuim en het zal wel even duren voor dat het zich ophoopt tegen het gaas. Behalve stofvrij wordt de plaat ook statisch ontladen. En dat hoor je. Of liever, niet; de plaat is beduidend stiller door de afwezigheid van krakend stof en statische “pops”.  In het gebruik is de FLUX-Hifi Turbo 2.0 een praktisch apparaat dat even doeltreffend als eenvoudig is. 

Conclusie

Dit mooie apparaatje is een goede hulp bij het schoonmaken en schoonhouden van de vinylcollectie. Prettig is, dat het een “droog” apparaat is dat zeer effectief is op platen die niet direct met vloeistoffen gereinigd hoeven te worden. Of, in het geval van mijn collectie, op platen die bij binnenkomst al een wasbeurt hebben gehad op mijn platenwasmachine. Bij mij is deze kleine kruimeldief ideaal om de reeds gewassen platen stofvrij te houden. Door geen vloeistoffen te gebruiken is de werking eenvoudig maar ook beperkt. Eenvoudig omdat het geklieder scheelt en beperkt omdat droog reinigen minder grondig is dan nat. De kracht van de FLUX-Hifi Turbo 2.0 is zijn eenvoud en daardoor het gebruiksgemak. Erg luidruchtig is ie ook al niet. Dit apparaat is geen alternatief voor een platenwasmachine. Wel helpt hij goed om een platencollectie stofvrij en vrij van statische tikken te houden. De FLUX-Hifi Turbo 2.0 voldoet wat mij betreft aan de verwachtingen. De prijs is €299,- Voor een setje met twee filters moet €29,90 betaald worden en een setje reserve viltranden kost €19,90. Info: www.flux-hifi.de

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<