PvdA pleit voor achterhaalde heffing op blanco CDs

De Nederlandse heffing op geluidsdragers (lege CD’s en DVD’s) moet volgens de PvdA blijven. Dit zien ze als een wettelijk beschermd deel van het inkomen van de auteur of artiest. Hierbij wordt domweg aangenomen dat elke blanco CD of DVD gebruikt wordt voor opslag van illegale muziek of film. Dat ook data, foto’s, vakantiefilms en zelfs legaal gekochte muziek ook op blanco geluidsdragers wordt opgeslagen, vergeet de PvdA.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vindt dat je eerst een alternatieve inkomensgarantie moet bieden voordat je de kopievergoeding voor privégebruik afschaft. Nederland mag zijn auteurs en artiesten niet in de kou laten staan, aldus Bozkurt donderdag in een verklaring. Onzin natuurlijk, nu is de consument de dupe van een achterhaalde regeling. En de enige die hier beter van worden zijn de platenmaatschappijen en grote artiesten, kleine artiesten zien geen stuiver van deze heffing.

Bozkurt kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Zij wil weten of de Nederlandse plannen voor afschaffing in strijd zijn met Europese wetgeving, die lidstaten verplicht tot een compensatie voor het thuiskopiëren. Ik had liever gehad dat zij zich inzette tegen de dubieze ACTA wetgeving; een wetgeving die door commerciële lobbyisten is verzonnen en binnenkort aan de burgers opgelegd gaat worden. Helaas gebeurt deze besluitvorming in Europese achterkamers, niet erg transparant, een schone taak voor de PvdA om haar negatieve imago op te poetsen door hier fel tegen te ageren. Maar nee, een achterhaalde, zinloze thuisheffing staat hoog op de agenda. Of is dit pleidooi een manier om stemvee terug te winnen; Partij voor de Artiesten? Tot nu toe heeft alleen Kees Vendrik (Groen Links) in 2008 kamervragen over ACTA gesteld.

Al jaren gaat een discussie over een stelsel waarbij heffingen worden ingesteld op apparaten waarmee auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt beluisterd of gekopieerd. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) stelde in april 2011: “Rechthebbenden kunnen de vergoeding voor het kopiëren in de prijs van het product verwerken en het kopiëren technisch reguleren. Heffingen leiden slechts tot dubbele of onnodige betaling door de consument.” (bron: ANP)

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<