Pinell Supersound II+ Noorse veelzijdigheid

BESPREKING PINELL SUPERSOUND II+

DAB+/FM/internetwekkerradio, netwerkstreamer en externe speaker


Pinell 1 003

 Z o m e r a c t i e

Om tijdens de zomervakantie op plekken zonder Wi-Fi toch iets te lezen te hebben, heb ik voor vertrek het julinummer van het  tijdschrift over audio en video HVT-magazine aangeschaft. Ik heb het met plezier gelezen. Getooid met de kop Zomeractie stond er een aanbod in; bij afsluiting van een tweejarig abonnement kreeg je er een Pinell Supersound II+ bij. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en gebruik makende van de gebrekkige Wi-Fi op een Spaanse camping heb ik enkele reviews gelezen. Dit waren voornamelijk artikelen over de voorganger, de Supersound II (zonder ‘+’ dus). Direct was ik onder de indruk van de mogelijkheden. Een DAB+, FM en internet radio gecombineerd met een netwerkspeler en dan ook nog een AUX-ingang. Dit leek me wel wat en ik heb gebruik gemaakt van de actie, mede ingegeven door de wetenschap dat ik de radio dan voor 100 euro onder de adviesprijs thuisbezorgd zou krijgen en twee jaar lang HVT maandelijks in brievenbus zou hebben.

Een paar dagen na betaling werd de Pinell Supersound II+ bezorgd. Direct viel de mooie vormgeving op bij het uitpakken. Ik wilde eerst de gebruiksaanwijzing gaan lezen maar die bleek in het Noors te zijn en het enige Noorse woord dat ik ken is Tandberg. Gelukkig is er een Nederlandse versie te downloaden op de site van importeur Quantis te Eindhoven. Hiermee ben ik aan de slag gegaan.


Aansluitmogelijkheden

De aansluitmogelijkheden van de Pinell Supersound II+ zijn beperkt maar het hoogst noodzakelijke is er. Op de achterzijde vinden we naast de voedingsaansluiting twee mini-jack connectoren: AUX-ingang en een hoofdtelefoonaansluiting.  De AUX-ingang geeft de mogelijkheid een externe bron aan te sluiten zoals een smartphone, een MP3 speler of een discman. De hoofdtelefoonuitgang kun je natuurlijk gebruiken waarvoor die bedoeld is. Interessanter is om deze uitgang te gebruiken om de Supersound II+ aan te sluiten op de stereoset; je hebt er dan in één keer een FM / DAB+ radio bij gecombineerd met een netwerk / internetstreamer. Als je er een paar actieve luidsprekers op aansluit, heb je zelfs een voorversterker waar ook nog plek is voor een externe analoge bron.

Muziek afspelen met de Pinell Supersound II+ kan op de volgende manieren:

 • via de FM radio.
 • via de DAB+ radio.
 • via de analoge mini-jack ingang.
 • via Wifi van het thuisnetwerk van NAS, PC of internet.
FM

De FM doet ‘t gewoon zoals die dat bij elke redelijke radio doet. Op het display is informatie te zien over de zender d.m.v. het RDS systeem dat de meesten van ons kennen van de autoradio. Er is een scanfunctie, de mogelijkheid zwakke stations te negeren en de stations mono te beluisteren. De antenne is een vertrouwde uittrekbare spriet aan de achterzijde. Een coax aansluiting  voor een externe antenne of het kabel netwerk ontbreekt.

DAB+ (Digital Audio Broadcasting)

Pinell 1 027

DAB+ weergave is waar deze radio naar mijn mening in de eerste plaats voor bedoeld is. Het Noorse Pinell is specialist op DAB+. Noorwegen is vrij ver met de invoering ervan en de dagen van de FM zijn daar geteld. Hoewel de geluidskwaliteit van DAB+ niet in de buurt komt van de FM heeft deze het voordeel vrij van ruis te zijn. Met DAB+ is het alles of niets. In mijn huis op de begane grond dus bijna niets. Ik kan twee signalen ontvangen: het commerciële signaal en het publieke signaal. Deze signalen heten multiplexen omdat er per signaal meerdere stations op zitten. De commerciële multiplex komt net sterk genoeg binnen voor de Supersound. De publieke multiplex is 90% van de tijd te zwak en blijft onder het niveau waar de Supersound er nog wat mee kan. De stations worden wel gezien en staan op het display maar het blijft ijzig stil. In dezelfde ruimte staat mijn Cambridge 651T tuner die de twee Nederlandse DAB+ multiplexen prima ontvangt. Deze tuner kan echter alleen FM en DAB+ afspelen en is bijna drie keer zo duur. Appels met peren vergelijken dus. Het sprietje wat de DAB+ met de FM moet delen en blijkbaar ook de componenten die het DAB+ signaal moeten verwerken zijn niet gevoelig genoeg om te kunnen functioneren met het zwakke signaal in mijn woonkamer. Dit zegt echter ook veel over de kwaliteit van het DAB+ signaal in Nederland; deze laat echt nog te wensen over. Om niet te spreken over de lage bitrates van de uitzendingen.

Analoge mini-jack ingang (AUX IN)

Muziek van een extern bronapparaat kan via deze ingang beluisterd worden. Handig naast de laptop of met een discman. De Supersound kan dan dienen als actieve luidspreker of als hoofdtelefoonversterker.

Wi-Fi

Dankzij de mogelijkheid muziek te luisteren via het thuisnetwerk d.m.v. Wi-Fi, is de Pinell een bijna volwaardige audiostreamer. Let wel: bijna. Tijdens de een kinderlijk eenvoudige setup kun je de Supersound aanmelden in je netwerk en gebruik gaan maken van de de Wi-Fi mogelijkheden. Alleen Wi-Fi, een ethernetpoort ontbreekt. Omdat ik altijd een voorkeur heb voor bekabelde verbindingen, vind ik dit jammer. Omdat dit een stationair apparaat is (geen accu) wil ik de keuze hebben tussen bekabeld en Wi-Fi. Voorganger Supersound II had wel een ethernetpoort maar had de evolutie blijkbaar tegen.

De netwerk mogelijkheden zijn als volgt onder te verdelen:

 • Eigen muziekbestanden streamen van bijvoorbeeld een NAS.
 • Internetradio.
 • Spotify.

 

Eigen muziek van het netwerk… in FLAC!

Pinell 1 043Door in het hoofdmenu Muziekspeler en vervolgens gedeelde media te kiezen worden de diverse pc’s in dit huishouden en m’n NAS zichtbaar. Afhankelijk van de instellingen in de NAS kun je muziek zoeken op album, artiest, genre, je eigen mapstructuur etcetera. In grote bibliotheken zoals die van mij kan dat zoeken gemakkelijker. Het is of scrollen door de lijsten of de zoekfunctie gebruiken. Omdat er geen toetsenbord is moet je letters selecteren. En dan is het jammer dat de zoekfunctie niet na de eerste letter, bijvoorbeeld de “f”, gelijk resultaten geeft. Bij mijn Sonos hoef ik slechts “fr” in te typen en Frank Zappa en Frankie Goes To Hollywood komen al tevoorschijn. Eenmaal een album geselecteerd dan begint keurig het eerste nummer te spelen en daarna het tweede. En gapless! Geen hinderlijke stiltes in mijn live opnames dus. En nu komt de grootste verassing; In de actie-advertentie van HVT werd de Supersound II+ aangeprezen omdat hij kan streamen in MP3-formaat. Ik was dus al voornemens om mijn gehele digitale muziekbibliotheek te kopiëren en tegelijkertijd te converteren van FLAC naar MP3. Dit zou er bij aanschaf van een nieuwe autoradio toch wel van moeten komen wil de hele muziekcollectie mee kunnen onderweg. Dit bleek dus niet nodig; de Supersound ondersteunt FLAC en speelt dat nog gapless af ook. Ik begin dit als leuk speeltje aangeschafte apparaatje steeds serieuzer te nemen. MP3 vind ik leuk voor in de auto of als het niet anders kan onderweg, maar thuis wil ik lossless, the real deal, FLAC dus. En aan dat criterium voldoet dit sympathieke Noorse apparaatje.

Internetradio

Pinell 1 060Deze functie werkt uitstekend. In het menu zijn legio mogelijkheden om te zoeken op werelddeel, land, genre, populariteit etc. Duizenden radiostations binnen handbereik, welk een weelde. Als je zin hebt in afro gewoon Radio Wassoulou Internationale uit Mali op kunnen zetten, dat is pas luxe.

 
 

 

Spotify

Pinell 1 064Leuk zo’n streamingdienst die wil weten waar je naar toe gaat en hoe snel. Omdat Spotify de privacy van haar gebruikers aan haar Zweedse laars lapt, wil ik er niks mee te maken hebben. Zie de post van Robert elders op Unique Radio. Als ik Spotify in het hoofdmenu aanklik, krijg ik de tekst “Waiting for users” in beeld. En dat blijft zo. Op mijn Supersound kan Spotify wachten tot ze een ons weegt. Hopelijk krijgen de Noren hier ook de balen van en gaan ze in zee met Tidal, Deezer of Qobuz. Van mij geen gebruikerservaring met Spotify.


Hoe klinkt de Pinell Supersound II+?

Dit apparaat heeft een luidspreker aan boord maar heeft grote meerwaarde als deze via de hoofdtelefoonuitgang als stereocomponent wordt ingezet. 

De luidspreker

Mono? Ja, mono. Er is maar één luidspreker. En die klinkt prima, goed zelfs, uitstekend eigenlijk. Uit zo’n klein kastje verwacht je niet zoveel lage tonen. De zes Watt luidspreker kan een aardige vuist maken terwijl het geluid prima blijft. Er zitten enkele vaste equalizer-instellingen in die onderling flink verschillen. Op de eettafel vind ik de stand “Jazz” lekker klinken, ook bij andere genres dan jazz. Het is en blijft mono maar zo op de eettafel naast de laptop is het prima te doen. 

Hoofdtelefoon

Mijn Tivoli Audio Radio Silenz hoofdtelefoon blijkt prima te passen bij de Supersound. het klinkt natuurlijk en dankzij de equalizer is het geluid goed naar persoonlijke voorkeur af te regelen. 

In de stereoset

Pinell 1 067In de Stereoset ontpopt de Supersound zich als een veelzijdig bronapparaat. De FM klinkt prima hoewel de gevoeligheid van de antenne te wensen over laat. DAB+ is onder de maat maar dat ligt meer aan de lage bitrates van de Nederlandse zenders dan aan aan deze radio volgens mij. De FLAC bestanden, die ik van de NAS stream, klinken prima, hoewel ik geneigd ben er via de EQ instellingen af en toe wat meer bass in te drukken. 

 

 

 


De afstandsbediening

downloadDe Pinell Supersound II+ wordt geleverd met een afstandsbediening. Deze is zeer uitgebreid. In eerste instantie heb je meer het idee dat deze bij een stereoset hoort. Alles zit er op en er aan. Door de menu’s en muziekbestanden scrollen kan met pijltoetsen. Er zijn numerieke toetsen en toetsen om de wekker functies te bedienen. Ik vind ‘m handiger in gebruik dan de knoppen op het toestel zelf. De voeding wordt verzorgd door twee meegeleverde AAA batterijen van het illustere merk Supercell.


 Vormgeving

z wDe Pinell Supersound II+ ziet er prima uit. Sober en door de hoogglans afwerking in zwart of wit toch chique. De frontzijde is omringd door een aluminiumkleurige rand. Op het front vinden we links de vierkante speaker grille, rechtsboven het monochrome display dat afzonderlijk in standby stand en in werkende toestand in drie lichtsterktes is in te stellen. Hoewel het display klein is deze goed leesbaar. We vinden twee draaiknoppen. De kleinste is voor het volume; Jammer dat deze knop niet traploos is maar in vrij grove sprongen werkt. De grootste is bedoeld om te scrollen door de menu’s en fungeert tevens als drukknop om van alles in de menu’s te bevestigen. Deze drukknop gaat echter vrij zwaar dus het hele apparaat wordt al gauw naar achteren gedrukt. Op de zwarte versie zijn de twee draaiknoppen in mat zwart plastic uitgevoerd. Ze zien er goedkoop uit en voelen dito aan. Op de grootste staat ook nog een pijl en het woord select. Hier had ik graag de knoppen gezien van de witte versie om het geheel nog wat meer cachet te geven. Verder zijn er nog negen tiptoetsen aanwezig die allemaal zo hun nut hebben, ze vallen mooi weg tegen het hoogglans front. Boven het display staan merk en type aangegeven, links onder de speaker grille de omschrijving: WIFI internet radio with audio media streaming. Wat mist is een mooi logo zoals dat van Cabasse of backCambridge Audio. De kast heeft mooi afgeronde hoeken en staat op vier robuuste rubberen voetjes. De achterzijde van mijn zwarte exemplaar is van mat zwart plastic, het opvallendste detail daar is het langwerpige bas reflectie gat. Verder ziet het er basic doch verzorgd uit. Er zijn drie aansluitingen, Aux-in, hoofdtelefoon en de bus voor de voedingsadapter. Bovenaan de achterzijde zit de telescoopantenne, deze is draaibaar. Al met al is de Pinell Supersound II+ een fraaie verschijning. Hij is in zwart en wit leverbaar, doe mij maar een zwarte. De afstandsbediening is qua vormgeving niets bijzonders maar prettig in gebruik. Aan de onderzijde zit een sleuf waar de wijsvinger als vanzelf in blijft rusten. Hierdoor ligt ie lekker in de hand.


Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt de Supersound een leuk vormgegeven transistorradiootje. Het blijkt echter een compacte alleskunner te zijn. De adviesprijs is €229.-, dat lijkt een hoop geld maar daar krijg je erg veel mogelijkheden voor. Met name het feit dat er gapless gestreamd kan worden in FLAC is een geweldige mogelijkheid. Een paar dingen zou ik graag anders zien: een RCA lijnuitgang zodat aansluiten op de stereoset niet meer noodgedwongen via de hoofdtelefoonuitgang hoeft te geschieden. Dan kan de hoofdtelefoonaansluiting meteen naar de voorzijde verhuizen waar die mijn inziens thuis hoort. Een S/PDIF uitgang zou nog mooier zijn, dit opent de mogelijkheid het signaal via een externe DAC te laten lopen. Een tweede wens is betere toegang tot de muziekbibliotheek door middel van een zoekmachine die aan twee letters genoeg heeft. Een app voor Windows en Android zou prettig zijn voor mensen die geen Apple spullen hebben. Het feit dat de Supersound solo alleen mono kan weergeven geeft beperkingen. De oplossing van Tivoli Audio dat voor sommige van haar radio’s een extra luidspreker in het programma heeft, lijkt me ook een prima idee voor Pinell. Dit zal echter een extra aansluiting noodzakelijk maken. De Supersound kan dan het linkerkanaal gaan weergeven en een toegevoegde luidspreker het rechterkanaal. Of andersom. Tot die tijd kunnen er natuurlijk ook (serieuze) actieve luidsprekers via de hoofdtelefoonuitgang aangesloten worden. De Supersound wordt dan een prima voorversterker met veel al aanwezige mogelijkheden. Een leuke compacte stereoset van hoge kwaliteit krijg je dan. Bluetooth zou ook leuk zijn. Deze Supersound komt in mijn werkplaats terecht waardoor ik ook daar muziek kan draaien van mijn NAS …of wordt het toch mijn nieuwe wekkerradio? Dit merk is veelbelovend en de moeite waard om te volgen. Deze Noormannen hebben de kwaliteit in huis om een mooi stuk van de markt voor DAB+ radio’s in Nederland te veroveren. 

Ik ken nu twee Noorse woorden: Tandberg en Pinell. 

De Pinell Supersound II+ is hier te koop.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  August 05, 2023

  Witam PANSTWO
  Mam problem z tym ” Radiem Pinell Supersound II ” problem mam z programowaniem stacjii nie mam instrukcji. I mam takie zapytanie czy istnieje instrukcja w jezyku polskim. Moż istnieje bardzo bym był zadowolony z pomocy.
  Maciej GAWEL

  Reply

  • Avatar
   August 06, 2023

   Tłumaczenie polsko-holenderskie/Vertaling uit het Pools:
   Hallo mr
   Ik heb een probleem met deze “Pinell Supersound II Radio”.
   Ik heb een probleem met het programmeren van het station en ik heb de handleiding niet.
   En ik heb zo’n vraag of er een handleiding in het Pools is.
   Misschien is dat wel zo, ik help je graag verder.
   Maciej GAWEL

   Tip: Dit is een ouder model: Benader de fabrikant in Noorwegen of vertaal de handleiding uit het Engels.
   Wskazówka: To jest starszy model: skontaktuj się z producentem w Norwegii lub przetłumacz instrukcję z języka angielskiego.

   Reply

<