De queeste naar nieuwe luidsprekers

Exit Synthese Floating One

zijkantNa twintig jaar gedraaid te hebben met Synthese Floating One luidsprekers, was ik toe aan wat anders. Hoewel wat mager in de lage frequenties bij hogere volumes, heb ik altijd veel plezier gehad van deze luidsprekers. Dit was destijds het hoogste model onder de beroemde excentriek vormgegeven “telefoonhoorns” en in de markt gezet als model dat qua uiterlijk meer acceptabel was voor kritische huisgenoten. Helaas kwam hierdoor een lage tonen speaker te vervallen en moest de Floating One het doen met een speaker minder. Het gebrek aan meer bas op hogere volumes resulteerde vorig jaar in het opblazen van een woofer, de tweede in twintig jaar. Hoewel ik deze speaker direct heb laten vervangen, vond ik het een teken aan de wand dat het echt tijd werd voor wat anders. Mijn geliefde en ik hanteren de regel dat ons interieur alleen bestaat uit zaken die we beiden mooi vinden. De stereoset is hier van uitgesloten omdat deze met alle toebehoren in een kast staat zoals te zien in mijn artikel getiteld de set van Emiel. Luidsprekers zijn een ander verhaal omdat deze een prominente plaats innemen in de huiskamer. Exotische en excentrieke modellen zoals hoornluidsprekers en andere kleuren dan zwart vallen af. Monitorluidsprekers op stands ook, die lijken op stoplichten zegt vrouwlief. Zodoende moet ik me beperken tot zwarte vloerstaanders die gelukkig in allerlei kwaliteiten en maten te krijgen zijn. Ook mogen ze niet veel groter zijn dan de Syntheses. Deze luidsprekers zijn echter al flink uit de kluiten gewassen. Een andere afweging is dat ik voor het eerst in mijn leven eens geen tweedehands luidsprekers wil aanschaffen maar nieuwe. 


Actief

Na het een en ander op internet gelezen te hebben leek het me interessant om actieve luidsprekers aan te schaffen. Dit omdat ik dan de eindversterker die ik boven op mijn kast heb staan kan laten vervallen en omdat de versterkers dan precies zijn afgesteld op de luidspreker.

xeo 6

Dynaudio Xeo6

400XD

Dynaudio 400XD

dyn connect

dynaudio connect

Eerst heb ik naar een setje Dynaudio Xeo6 geluisterd, dat klonk prima maar ik miste wat power. Jammer, want qua prijs voor mij zeker haalbaar. Vervolgens een poosje naar de Dynaudio Focus 400XD geluisterd die de power in huis hebben die ik zoek. Duidelijk merkbaar is dat Dynaudio met de Xeo serie een betaalbare speakerlijn die draadloos aan te sturen is in de markt heeft willen zetten. Bij de Focus XD serie heb je de de keuze deze draadloos of bedraad te gebruiken. Voor de draadloze variant heb je een zogeheten Connect nodig die als basisstation fungeert en die aan de set gekoppeld moet worden. Hoewel ik er niet naar op zoek was zie ik de voordelen van een draadloze mogelijkheid: de luidsprekers zijn dan gemakkelijk te verplaatsen hetgeen uitnodigt tot experimenteren met de plaatsing. Vooral bij de Focus 400XD is het hoog mooi open en transparant zoals ik bij mijn Syntheses gewend ben. Het laag is mooi aanwezig en heeft veel power, de power die ik mis bij mijn Syntheses. Op mijn verzoek luister ik draadloos omdat het dan bedraad alleen maar mooier kan worden. De prijs van de Focus 400XD ligt ondanks het feit dat ik dan een eindversterker weg kan strepen uit mijn set boven mijn budget. Dit geldt helaas ook voor andere actieve luidsprekers in de kwaliteitsklasse die ik zoek. Zodoende besloot ik me verder op passieve luidsprekers te richten. Die hebben dan weer als voordeel dat je vrij bent in de keuze van eindversterking.


Passief

De eerste selectie is gemaakt. Om budgettaire redenen zoek ik verder naar passieve exemplaren. Ik realiseer me dat de eerste nieuwe aanschaf na luidsprekers hoogstwaarschijnlijk een eindversterker zal zijn.


B&W CM10 S2

cm10Omdat ik nieuwsgierig ben wat B&W in mijn prijsklasse te bieden heeft, luister ik in dezelfde winkel ook nog naar een paar B&W CM10 S2’s op een Rotel versterker. Dit valt me vreselijk tegen, het geluid klinkt bekrompen en afgeknepen, het komt gewoon niet goed uit de verf. Eigenlijk kon ik mijn oren niet geloven dat je zo’n beroerd geluid krijgt voor dat geld. Of was de vlak daarvoor beluisterde Dynaudio Focus 400XD echt zo goed? Omdat ik van B&W meer verwacht heb ik ze later nog een keer beluisterd op een NAD versterker, ook hier viel het me tegen. De CM10 S2 is de duurste vloerstaander onder de veel geprezen Diamond serie die voor mij te duur is. Qua prijs valt hier een groot gat in het aanbod van B&W. B&W valt dus af.


Paradigm Prestige 75F, 85F en 95F

paradigm prestige

95F                  85F                   75F

Door een review op Alpha Audio trok het Canadese merk Paradigm mijn aandacht. Qua vormgeving voldoen de zwarte uitvoeringen van de Prestige serie aan de eisen van ons huishouden. Op naar de dichtstbijzijnde Paradigm dealer. Dit was op afspraak en men had alle drie de modellen uit de Prestige serie klaargezet. Gewapend met een stapeltje cd’s betrad ik het pand en werd naar een luisterruimte geleid waar ik me onder het genot van een kopje koffie kon uitleven. Op mijn verzoek kon ik de Paradigms beluisteren op een NAD versterker. Eerst werd de 75F voor me aangesloten; na de eerste stukken muziek vond ik dat alles in deze luidspreker wel klopt, alleen miste ik bij hogere volumes wel een beetje de kracht die ik zoek. De 85F ging in alles wel wat verder en leek sprekend op zijn kleinere broertje. De 95F gaat al aardig richting het plafond van mijn budget maar ik wilde deze ter vergelijking toch wel horen. Weer is duidelijk te horen dat het familie is. Qua power is dit wat ik zoek, ik mis alleen wat karakter. De Prestiges zijn heerlijke scheurijzers die me erg doen denken aan de Tannoy’s uit de jaren ’90 die vrienden van mij hebben. Als je hoofdzakelijk pop en rockmuziek draait zijn dit uitstekende luidsprekers die veel waar voor hun geld bieden. Voor jazz en klassiek vind ik ze wat aan finesse missen. Deze luidsprekers zijn gemakkelijk aan te sturen, ook door minder exotische versterkers. Dit geeft dan weer wat meer mogelijkheden voor mensen die stapsgewijs hun set verbeteren: je kunt je oude versterker nog naar tevredenheid gebruiken totdat je een krachtige en tegelijkertijd goed klinkende versterker bij elkaar hebt gespaard om alles uit deze luidsprekers te halen. De afwerking is uitstekend. Voor de hoogglans zwarte uitvoering dient wel wat meer betaald te worden. Paradigm is het niet geworden maar de rockers onder ons kan ik ze van harte aanbevelen!


           Monitor Audio Gold GX200           versus            Dynaudio Focus 260focus 260gx200

                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Omdat actieve luidsprekers die aan mijn eisen voldoen helaas niet haalbaar zijn voor mijn budget, wilde ik graag ook eens passieve Dynaudio’s beluisteren. Dit kon bij deze winkel waar een paar Dynaudio Focus 260 was opgesteld met een Cyrus versterker. Gelijk viel het mooie rustige hoog weer op. Omdat dit een vrij kleine vloerstaander is miste ik wat geweld in de lagere regionen. De Focus 260 zou het niet worden maar mijn nieuwsgierigheid naar de grotere passieve modellen was gewekt.

Op advies van een vriend wilde ik ook luidsprekers van Monitor Audio beluisteren. Dat kon hier ook met de Gold GX200. In het laag vond ik ze niet zoveel verschillen met de Dynaudio’s. Het hoog is een heel ander verhaal. Monitor Audio maakt gebruik van band-tweeters. In eerste instantie had ik een lichte voorkeur voor de heldere en sprankelende sound van Monitor Audio wat vooral kwam door het hoog en dus door die band tweeters. Deze luisterervaring was voor mij de trigger om heel graag de topmodellen van de Dynaudio Focus serie en de Monitor Audio Gold serie te willen beluisteren.


Monitor Audio Gold GX300 versus Dynaudio Excite X44 

gx300

Monitor Audio Gold 300

Het vlaggenschip van de (passieve) Focus serie is de Focus 380, dat van de Gold serie van Monitor Audio de gold 300. Deze twee modellen zijn bij beide merken het hoogste model voordat de echte exoten beginnen.

Ik besloot te gaan zoeken naar een plek waar ik deze twee speakers naast elkaar aan de tand zou kunnen voelen. Al snel kwam ik er achter dat de hele passieve Focus serie niet meer leverbaar was. Een telefoontje naar de importeur wees dat uit. De importeur had nog wel een bruin demo paar 380’s staan en was zo vriendelijk naar de fabriek in Denemarken te bellen of er nog een zwart paar te krijgen was. Nee dus. Als alternatief werd mij de Excite X44 aangeraden. De Excite serie zit onder de Focus serie.  Ik verdenk Dynaudio ervan de X44 te hebben uitgebracht als supermodel van de Excite serie om het gat dat de Focus lijn achterliet enigszins op te vullen.

x44

Dynaudio Excite X44

In een grote winkel in het zuiden des lands bleek men beide merken te voeren en daar kon ik de Gold 300 en de Excite X44 naast elkaar beluisteren. Een afspraak was snel gemaakt en op mijn verzoek konden de twee luidspreker paren beluisterd worden op wederom een NAD versterker (C390 DD). Hier werd ik uitstekend ontvangen, de verkoper die mij hielp kende de Focus 380 goed en vond het jammer dat deze niet meer leverbaar was. Ik werd alleen gelaten in een kleine luisterruimte waar ik naar hartenlust mijn mee gebrachte cd’tjes kon beluisteren. Het wisselen van de luidsprekers deed men begrijpelijkerwijs toch liever zelf. Eerst was de X44 aan de beurt en gelijk herkende ik de sound van Dynaudio. Een mooi evenwichtig geluidsbeeld van zeer laag tot zeer hoog. Mid en hoog zijn mooi gedetailleerd en een streling voor het oor. Dat komt door de helderheid en tegelijkertijd de zachtheid van het hoog dat ik zo goed ken door twee decennia lang Synthese luidsprekers met Dynaudio tweeters in de woonkamer te hebben gehad. Daarna waren de Monitor Audio Gold 300 luidsprekers aan de beurt. Deze luidspreker is fraai vormgegeven met ronde zijkanten en een robuust onderstel met geïntegreerde verstelbare spikes. Apart is dat de afzonderlijke speakers vast gezet zijn met lange bouten waarvan de koppen zich op de achterzijde bevinden. Deze speakers liggen naadloos verzonken in de behuizing. De ribbon tweeters zijn een blikvanger en een lust voor het oog. Qua afwerking wint Monitor Audio het ruimschoots van Dynaudio met zijn opgeschroefde speakers en simpele onderstel. De klank is ook hier hoogstaand: strakke bassen en sprankelend hoog en mid. Het geheel is groots en zeer gedetailleerd. Het heldere hoog is echter zeer aanwezig en na een kwartier luisteren op een stevig volume vermoeiend. De zachtheid die voor Dynaudio zo kenmerkend is, is hier ver te zoeken. Op de één of andere manier heb ik het idee dat die ribbon tweeters me een kunstje flikken, ergens is het niet natuurlijk in mijn beleving. Toch zijn het geen scheurijzers zoals de Paradigm’s, daar klinkt het allemaal veel te verfijnd voor. Terug naar de X44’s: Gelijk is de oor strelende zachtheid terug! Ondanks de zachtheid hebben deze luidsprekers wel degelijk ballen! De dubbele woofers zetten een laag neer dat staat als een huis. Ondertussen is het tijd geworden om te checken of mijn eigen huis er nog staat. Tijdens de reis terug wordt het me duidelijk dat ik het liefst met Dynaudio verder ga: Die zachtheid spreekt me gewoon het meest aan, zeker op de volumes waar nog een conversatie mogelijk is. Het feit dat ik twee decennia lang heb geluisterd naar luidsprekers met Dynaudio tweeters zal ongetwijfeld van invloed zijn op mijn verwachtingen van luidsprekers in het algemeen.


Overjarig model

Dynaudio_Focus_380_1-239x319Tijdens het inlezen was mijn oog er al op gevallen: de Dynaudio Focus 380. Qua specificaties en uiterlijk sprak deze luidspreker me meteen al aan. Toen deze nog leverbaar was moest je er anderhalf keer zoveel voor betalen dan momenteel voor de Dynaudio Excite X44. Rond struinend op internet kwam ik de Focus 380 tegen in Duitsland voor minder dan de huidige verkoopprijs van de X44. In zwart of wit hoogglans. Afgezien van de Xeo6 vond ik de drie andere Dynaudio’s die ik beluisterd heb uitstekend klinken. Op basis daarvan heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een paar besteld. Ondertussen zijn ze al aardig ingespeeld en vind ik het geluid heerlijk. Wat ik miste bij de Syntheses heb ik nu. Op de afbeelding hiernaast is de zwart essen uitvoering te zien – deze uitvoering had mijn vrouw het liefst gezien. Het is de hoogglans zwarte uitvoering geworden en dat is mijn eerste keuze. Zwart essen had ik ook prima gevonden maar de keuze bij deze aanbieder beperkte zich tot zwart hoogglans en wit hoogglans. Qua afwerking blijven de luidsprekers van Dynaudio achter bij sc spikesParadigm en Monitor Audio. Deze hebben in gefreesde speakers zonder op het front zichtbare schroeven terwijl bij Dynaudio de schroeven zichtbaar zijn op de randen van de speakers. Ook een metalen onderstel zoals bij Monitor Audio en Paradigm ontbreekt. De Focus 380 heeft een soort grondplaat van kunststof waar vier schroefdraden (M8) in zitten. De meegeleverde spikes die je hier in kunt draaien zijn door hun losse voetjes zo klein als kwartjes ronduit lullig te noemen. Onder mijn Syntheses had ik spikes van Soundcare: de versie met plakstrip. Er zijn echter ook versies met schroefdraad, waaronder M8. Deze heb ik aangeschaft. Soundcare spikes hebben het voordeel dat er gemakkelijk met de luidspreker geschoven kan worden. Spike en voetje worden namelijk losjes bij focus 380 aansl.elkaar gehouden worden door een kunststof omhulsel. Merkwaardig voor een luidspreker in deze prijsklasse is dat er enkele aansluitingen op zitten, dubbel bekabelen kan dus niet en daarmee is bi-amping niet mogelijk. Dit heb ik echter nooit gedaan en ik hoop dat ik dat de eerste twintig jaar niet zal gaan missen. Het moge duidelijk zijn dat ik bij mijn keuze niet teveel op de afwerking heb gelet. Hoewel deze luidsprekers er fraai uitzien en prima afgewerkt zijn, bieden andere merken meer. De volgende stappen zullen andere eindversterking en bekabeling zijn. De NAD 216THX eindversterker die ik nu heb kan het wel aan maar mist de finesse die deze luidsprekers verdienen. Robert was zo vriendelijk me een Cyenne (MOS-101) klasse A eindversterker uit te lenen. Daar draai ik nu mee en dat klinkt een stuk beter. Of deze eindversterker het definitief wordt weet ik nog niet. Ondertussen ben ik er achter dat mijn Dynaudio’s niet de makkelijkste speakers zijn. Ik ben nu op zoek naar een passende eindversterker, wellicht twee mono eindversterkers. 

SPECIFICATIES VAN DE DYNAUDIO FOCUS 380:

Type luidspreker: Vloerstaand

Frequentie bereik: 35 – 23000 Hz

Gevoeligheid: 88 dB

Impedantie: 4 Ohm

Crossover-frequenties: 460, 2600 Hz

Aantal speakerunits:4

Afmetingen (B x H x D): 246 x 1225 x 385 mm

Gewicht: 34 Kg

Kleuren: Zwart, Wit, Esdoorn, zwart Essen, Palissander, Walnoot

Garantie: 5 Jaar

logo


Conclusie

Ik ben heel blij met die twee Focus 380 kolossen in mijn woonkamer. Gezien de verhouding tussen de afwerking en de prijs ben ik er van overtuigd dat Dynaudio veel middelen in het geluid heeft gestoken. En dat is toch waar het om gaat. Luidsprekers zijn in het oog springende objecten en dus is de vormgeving belangrijker dan bij andere apparaten in de stereoset. Bij de Focus serie heeft Dynaudio de vormgeving ingetogen gehouden. Ze zien er fraai uit maar zijn beslist niet extravagant. Ik mis dat onderstel niet en omdat ik vanwege kleine kinderen die hier over de vloer komen, de fronten liever op de luidsprekers laat zitten, stoor ik me ook niet aan de schroefjes die in de randen van de speakers zitten. Deze luidsprekers zijn wars van poespas en doen wat ze moeten doen: mijn woonkamer voorzien van een hemelse sound. Bewust heb ik in dit artikel geen bedragen en winkels genoemd. Het is veel te leuk om uit te vogelen waar je wat kunt luisteren en waar je de beste deal hebt. Kijk en luister ook eens naar overjarige modellen!

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

5 Comment responses

 1. Avatar
  February 18, 2016

  Op de Paradigm speakers na ken ik zo’n alle speakers die je de revue laat passeren. De B&W speakers vallen me ook zwaar tegen, ik snap de overdreven positieve recensies in de audiobladen dan ook niet helemaal. Behalve als je het afzet tegen het marketing-geweld waarmee ze de hedendaagse markt bestormen. Tja wat doe je dan als noodlijdend blad die leeft op advertentiekosten?

  De Dynaudio speakers zijn inderdaad lekker, de sound bevalt mij ook! Zelf heb ik de actieve Focus 110A staan, wat een heerlijke monitors! De actieve en draadloze Xeo 6 klinkt echter niet echt top.

  Reply

 2. Avatar
  February 19, 2016

  Prima verhaal Emiel. Het valt niet mee om in diverse settings en verschillende (winkel) ruimten speakers te testen en de voor jou belangrijke eigenschappen er uit te filteren. Fijn dat je een keuze heb kunnen maken en daar tevreden op terug kijkt. Nu sta je ook weer voor een nieuwe uitdaging met het kiezen voor een andere versterker. Gelukkig kan dit in je vertrouwde thuisomgeving waardoor je vele onbekende factoren kan wegstrepen. Op dit moment test ik ook een nieuwe (demo) versterker waarvan ik binnenkort een review naar je zal toesturen.

  Reply

 3. Avatar
  October 16, 2020

  Leuk verhaal, het voelde alsof met je op avontuur was… maar ik ben mijn vrouw nu weer extra gaan waarderen. Voor mij geen overleg als ik andere speakers koop 🙂 zij mag de vaatwasser uitzoeken en stofzuiger. Speakers en audio is een hobby en soort spelletje/verslaving heb vaak rond de 4 modellen in de kast staan… (hoeven overigens geen dure speakers te zijn).
  Heb nu de focus 110a met dynaudio stands in het wit en ben er erg blij mee en nog blijer met mijn vrouw na het lezen nogmaals even benadrukken 😉

  Veel plezier en bedankt voor het delen… dat bi-wiring geloven ze niet zo in bij Dynaudio en ik ook niet.

  Reply

  • Avatar
   October 16, 2020

   Hoi,
   Fijn dat je mijn verhaal waardeert. Fijn dat je je vrouw nu extra waardeert. Ik waardeer die van mij mede vanwege haar uitgesproken smaak. Ik kan er prima mee leven dat er alleen dingen die we allebei mooi vinden de huiskamer in komen. De Focus 380 is een beste kanjer dus echt moeilijk doet ze niet. De vaatwasser en de stofzuiger die we hebben vind ik ook mooi.
   Die actieve Focus 110A zou ik best wel eens willen horen.
   bi-wiring geloof ik ook niet zo in.

   Reply

 4. Avatar
  June 26, 2023

  Grappig the synthese speaker foto , was gemaakt in den bosch. Dat is mijn apartment ,die kocht ik van de. Goede vriend destijds…

  Dat is lang geleden zeg hahaha

  Michel aka muziekfreak (destijds op forums)

  Reply

<