Netflix kijken op vakantie

Macbook proNa een rondje fietsen in de Ardennen, inclusief hamburger op een prachtig gelegen terras, belandden we in ons iets gedateerde onderkomen. Twee weken geleden lag er nog twintig centimeter sneeuw, maar vanmiddag was het voor de schuifpui zo heet dat de koffie niet eens afkoelde. Ter afkoeling besloot ik om binnen op de bank mijn e-mails te lezen. De televisie bleef uit, dat verpestte het vakantiegevoel, maar zonder een laptop op schoot ben ik als een bos bloemen in een lege vaas. Ik ben dus internet-verslaafd. Mijn smartphone is net niet vergroeid aan mijn hand in tegenstelling tot vele jongeren die vanmiddag naast ons op het terras gebiologeerd naar een schermpje van hooguit tien centimeter tuurden, terwijl ik op die leeftijd juist naar andere leeftijdgenootjes keek. Maar ja toen bestond Tinder nog niet. Wel zit in mijn schoot een rechthoekige afdruk van de vele laptops die ik in mijn leven gebruikt heb. Door het intensieve gebruik versleet ik bijna jaarlijks een laptop, totdat ik twee jaar geleden een MacBook Pro aanschafte; deze is gemaakt voor ‘zware’ gebruikers zoals ik. Ten eerste is hij nog helemaal heel, ook al is hij meerdere keren op de grond gevallen en ten tweede doet de accu het ook nog naar behoren. Ik heb vorig jaar voor gebruik in de showroom een tweede (belachelijk dure) Apple adapter gekocht, maar alle kosten bij elkaar opgeteld en gedeeld door drie, want ik wil er sowieso nog een jaar van kunnen genieten, ben ik nog steeds goedkoper uit dan de voorheen verplichte, jaarlijkse aanschaf van een laptop.

Roaming 2.0

Voordat we naar België vertrokken had ik me nogmaals verdiept in het roaming gebeuren, de melkkoe van de telecomproviders. Wanneer je in het buitenland belt of nog erger een beetje data verbruikt, krijg je terug in Nederland een peperdure rekening gepresenteerd. Onder druk van het Europese Parlement worden de roaming tarieven elk jaar een beetje minder, net zo lang totdat deze niet meer in rekening wordt gebracht en vanaf 30 april 2016 volledig uit je Nederlandse bundel gehaald. Maar tot mijn stomme verbazing las ik op de site van KPN dat ze de roaming tarieven wel verminderen, maar tevens (en dat is nieuw) extra kosten in rekening brengen. Een opslag noemen ze dit, ik noem het Roaming 2.0. Het is wel duidelijk wie de baas is in telecomland, niet onze regering of het Europese Parlement. En het is ook wel duidelijk wie weer de rekening gaat betalen.

Pas op met gratis Wi-Fi

Om in mijn verslaving te voorzien zoeken we de laatste jaren alleen nog maar plekken op waar een gratis draadloos netwerk aanwezig is. Maar internetten over een gratis Wi-Fi access-point is hetzelfde als op vakantie gaan met je voordeur open. Niet doen dus, tenminste niet je mail checken, niet je Facebook status bijwerken en zeker geen bankzaken doen. Eigenlijk zijn alle handelingen waar een authenticatie plaatsvindt (inloggen met een password en username) interessant voor hackers. Ook het bezoek van vage sites raad ik af. Je kan uiteraard NU.nl, Tweakers.net en onze eigen UniqueRadio.nl blijven bekijken, daar zul je niet snel malware tegenkomen.

Ontbreken van uniforme Europese wetgeving

netflix-logoEen ander ding waar ik me al jaren aan erger is dat er geen uniforme Europese wetgeving rond auteursrechten is. Elk land heeft zo zijn eigen regelgeving en daardoor kan je niet met je Nederlandse Netflix account in het buitenland gebruik maken van deze videodienst. En ook niet vanuit Nederland gebruiken van de Amerikaanse Netflix die veel meer titels heeft (dit heet geografische blokkade). Ook zal je FOX Sports abonnement geen waarde hebben aan de Côte d’Azur en kan je de Nederlandse voetbalcompetitie pas weer thuis bekijken.

De oplossing heet VPN

Waar wij ons in het vrije Westen druk maken om iets triviaals als geen Netflix toegang in het buitenland, kunnen inwoners van landen met een totalitair regime aan de macht geen gebruik maken van social media. En als ze wel toegang tot social media hebben, is het maar de vraag of de regering niet mee gluurt. Op de roaming-zwendel na is er gelukkig voor burgers in al dat niet vrije landen een oplossing die Virtual Private Network (VPN) heet. Hiermee maak je een versleutelde verbinding tussen jouw computer of smartphone en een VPN server in een land naar keuze. Omdat de server een IP adres uit dat land gebruikt, weet Netflix (of FOX Sports) niet dat jouw device zich over de grens bevindt. Als je in België bent kies je derhalve voor een server die in Nederland staat om de Nederlandse voetbalcompetitie te bekijken. En om vanuit Nederland gebruik te kunnen maken van de Amerikaanse Netflix kies je aldus voor een server die in de V.S. staat.

Voordelen van een Virtual Private Network

Gebruik te maken van een VPN levert vele voordelen op:

 • Privacy: verberg je IP adres voor hackers, de overheid en Stichting Brein.
 • Overal toegang tot content: bekijk in elk land films en sport.
 • Shop waar dan ook ter wereld: geen geografische beperking.
 • Social media altijd toegankelijk: ook in China, Turkije en Noord-Korea.
 • Buitenlandse muziekdiensten: elke muziekdienst kan je vanuit Nederland gebruiken.

Beelden zeggen meer dan duizend woorden:

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=xKPKs9tVmN4[/tube]

Als je besluit om op een VPN verbinding over te gaan, let dan op de volgende punten:

 • Zijn er voldoende servers (wereldwijd en in Nederland).
 • Keuze uit Dynamic IP (minder anoniem) of Shared IP (meer anoniem).
 • Keuze uit OpenVPN (kan niet geblokkeerd worden) of PPTP (kan wel geblokkeerd worden).
 • Keuze uit PPTP (mindere encryptie, maar sneller) of L2TP (betere encryptie, maar trager).
 • AES 256 (betere versleuteling) of RSA 1024 (mindere versleuteling).
 • Komt de dienst uit de V.S. (af te raden omdat de Amerikaanse overheid jouw gegevens kan bekijken).

Eén ding is zeker: door een VPN account kon ik veilig internetten vanaf een Belgisch terras en zat ik in een brandend zonnetje de zinderende ontknoping van de Eredivisie te kijken!

Robert
Written by Robert

4 Comment responses

 1. Avatar
  May 14, 2016

  Duidelijk stukje info over iets waar we meer oplettend mee moeten zijn , althans geldt dit zeker voor og!

  Reply

  • Avatar
   May 14, 2016

   Klopt, mocht je het helemaal veilig willen doen, zou je zelfs een dubbele VPN moeten gebruiken en betalen in een niet-traceerbare bitcoins!

   Reply

 2. Avatar
  May 14, 2016

  Goed artikel! Dit pak ik er nog even bij voordat de laptop in de reistas gaat.
  Wat de privacy op internet betreft ga ik er altijd maar van uit dat surfen op internet ongeveer hetzelfde is als naakt op straat lopen: Iedereen ziet alles…. Oppassen dus wat je prijs geeft…

  Reply

  • Avatar
   May 14, 2016

   En dan zijn wij nog van de generatie die vrij behoudend op het internet actief is. Als je jong en naïef bent (klinkt een beetje pedant, maar ik bedoel eigenlijk als je jong en recalcitrant bent) zeg je nog wel eens wat waar je later spijt van kan krijgen. Om maar niet te denken aan het delen van pikante foto’s (chantabel).

   What happens on internet, stays on internet!

   Reply

<