Dagje uit: Record Store Day in Doetinchem

Record Store Day 2016

Ook in Doetinchem!

RSD2016 024Hij is weer voorbij: de Record Store Day 2016. Schrijver dezes heeft Wim’s Muziekkelder in Doetinchem bezocht. Ik was al een poosje van plan om hier naar toe te gaan. Mijn goede vriend Huub Boel van de Plaatfanaat in Zutphen heeft hier enkele door hem gereviseerde draaitafels in consignatie te koop staan. Tevens heeft hij de geluidsinstallatie en de “pashokjes” voorzien van draaitafel, versterker en hoofdtelefoon verzorgd. Samen met Huub en zijn zoon Niek ben ik gaan kijken, Huub moest er toch heen om een paar draaitafels af te leveren. Ter ere van de internationale Record Store Day speelden er vijf bands in de de winkel. Helaas waren we net teRSD2016 017 laat om de vijfkoppige Nijmeegse meidenband Bootleg Betty live te kunnen meemaken. Twee van de dames stonden hun EP te verkopen. Nieuwsgierig naar deze EP heb ik winkeleigenaar Wim gevraagd deze op te zetten hetgeen hij deed. Omdat de muziek mij beviel heb ik de EP aangeschaft en door alle vijf de bandleden laten signeren. De naam zegt het al: de winkel is gehuisvest in een kelder in het centrum van Doetinchem. De hele kelder is volgestouwd met platen in alle genres. Voor een vinylliefhebber als ik een heerlijke snoepwinkel. Het hoofdzakelijk uit tweedehands vinyl bestaande assortiment is goed van kwaliteit en zeerRSD2016 019 nauwkeurig op alfabet gerangschikt. Hoewel het allemaal redelijk overzichtelijk is, is de ruimte aan de kleine kant en vond ik het zoeken in de boven elkaar in rekken geplaatste singles een beetje onhandig. Dit mocht de pret niet drukken en ik heb heerlijk lopen grasduinen; diggin’ zoals Kovacs dat in haar gelijknamige nummer noemt. Afgezien van de zeer uitgebreide tweedehands collectie is er ook veel nieuw vinyl voorhanden. Hoewel prijzig vind ik het mooi om te zien dat er zoveel speciale releases elk jaar weer ter ere van de Record Store Day klaarliggen in de winkels. Veel van deze releases komen na verloop van tijd in de aanbieding zoals ik RSD 008 vorig jaar op vakantie in Spanje ontdekte toen ik in een platenzaak in Bilbao een prachtige Blue Note uitgave op groen vinyl vond van het album Maiden Voyage van Herbie Hancock. Dit jaar voor mij echter geen speciale Record Store Day edities. Naast de eerder genoemde EP van Bootleg Betty heb ik de LP Midnight Sun van Al Di Meola en de live LP In Concert van Eumir Deodato en Airto Moreira gekocht. Dit waren beiden gokjes die ik op basis van werk dat ik van de artiest al ken neem als de prijs van de plaat onder een tientje ligt. Ondertussen was de volgende band gaan spelen: Dokter Watjes. Deze band uit Twente rockte er flinkRSD2016 029 op los en zong in het dialect. Qua originaliteit en humor vond ik dit een stuk beter dan die eveneens uit het oosten des lands komende band die zichzelf normaal vindt. De kelder swingde flink mee en er waren wijselijk een paar bankjes neer gezet die voorkwamen dat mensen die uit hun dak gingen hun hoofd zouden stoten tegen het lage plafond. Buiten was goed te horen dat er in Wim’s kelder spektakel was en het werd lekker druk. Na afloop van het optreden  bleek dat Dokter Watjes alleen op CD te krijgen was. Daar scoorde de band geen punten mee. Op de terugweg scoorde de band hier wel weer mee want we konden nog even nagenieten vanRSD 002 de door Niek aangeschafte CD. Met vinyl is dat in de auto een stuk lastiger. ‘s Avonds thuis begon de vinylpret. Tweedehands vinyl was ik altijd. Normaal gesproken doe ik dat met mijn Knosti platenwasser. Onlangs heb ik echter Robert’s VPI platenwasmachine geleend en dit was een mooie gelegenheid deze eens uit te proberen. Dat ding doet zijn werk uitstekend maar door de herrie waan je je op Schiphol. Na de wasbeurt bleken allebei de gegokte LP’s erg mooi te zijn en nagenoeg vrij van tikken. Al met al een geslaagde dag en als ik weer eens op platenjacht ga wil ik terug naar die kelder in Doetinchem vol toffe platen.    

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  April 18, 2016

  Als we in een onbekende stad zijn is dit voor mijn vriendin en mij de reden om juist de straatjes naast het winkelgebied met het overbekende aanbod (Hema, Kruidvat, Zeeman etc.) te bezoeken. Om vervolgens te belanden in bijvoorbeeld Wim’s platenkelder! Of een obscuur stripboekenwinkel of een trendy gadgetwinkel annex koffiebar. Gewoon doen; Hema’s kom je nl. overal tegen.

  Reply

 2. Avatar
  November 25, 2016

  De sfeer was voor mij goed te proeven, met dank aan Emiel’s vlot geschreven relaas over een middagje Wim’s muziekkelder. En mooi hoe je de keuken ook voor je hobby kunt gebruiken..

  Reply

<