Tuxedo in Paradiso Noord

Tuxedo in Paradiso Noord

Het concert van Tuxedo in Paradiso-Noord is een intiem feestje voor insiders. Het aantal bezoekers, ik schat het aantal op 3 à 400, is niet veel te noemen. De zaal heeft slechts de grootte van een redelijke discotheek, dus meer mensen passen er gewoonweg niet in. Maar Tuxedo is waarschijnlijk nog te klein om grotere zalen te vullen. Alhoewel ze in Japan vier optredens gaan doen, doen ze Duitsland, Engeland, Nederland en Portugal helaas maar één keer aan.

Locatie

Paradiso Noord te Amsterdam

Datum

12 juli 2017

Artiest

Mayer Hawthorne: zanger

Jake One: toetsenist

Gavin Turek: zangeres

Sam ‘Samsterdam’: toetsenist

Onbekende gitarist

Social Media

Website, Facebook en Twitter


Paradiso Noord

Paradiso Noord is perfect gesitueerd aan het IJ, pal achter het Centraal Station. Met het pontje, dat dag en nacht vaart, ben je binnen vijf minuten aan de overkant. Maar ook voor notoire autorijders, zoals ik, is het makkelijk parkeren in Amsterdam-Noord. De concertzaal bevindt zich aan de achterkant op de eerste verdieping van cultureel centrum Tolhuistuin. Op dezelfde etage is de voorkant gereserveerd voor het restaurant THT. Beneden is ruimte voor de garderobe, wc-ruimtes en nog een kleine zaal. Pal naast de ingang zit een afhaalloket voor koude dranken, die je kunt nuttigen op het terras. En het is aangenaam toeven zo pal aan het water in een ondergaand zonnetje.


Tolhuistuin

Tolhuistuin was ooit een dependance van het Shell laboratorium en deed toen dienst als bedrijfskantine. Verder terug in de tijd was de Tolhuistuin een plek waar rijke Amsterdammers kwamen ontspannen. Gelukkig heeft pand diverse waanzinnige ideeën (zoals het verbreden van het IJ) overleeft en kunnen vandaag de dag ook minder rijke Amsterdammers en niet-Amsterdammers genieten van cultuur. Dat er nog steeds bekende mensen komen, bleek gisteren wel toen ik Bono bij de trap zag staan. Het had ook Zorro kunnen zijn, want mijn bril was beslagen.


Tuxedo

Aan Hawthorne had ik vorig jaar al een blog gewijd. Zodoende kwam ik op het spoor van Tuxedo, een samenwerkingsverband tussen de heren Mayer Hawthorne en Jake One. Zij weten net als Bruno Mars en Daft Punk hoe je een publiek het hele concert aan het dansen houdt. Ze spelen een mix van vette disco en funk in de stijl van D-Train, Zapp, Shalamar en The S.O.S. Band. Voor de liefhebbers: deze stijl heet four-to-the-floor en is een uiterst pakkende beat die ooit door Chic is bedacht. Jake One heet eigenlijk Jacob Dutton en is een hip hop producer uit Detroit.


Het concert is één lange mix…

…van aan elkaar gespeelde nummers, dus zonder pauze loopt de ene song in de andere over. Alsof je je in een eigthies discotheek waant, heerlijk! Het œuvre van Tuxedo is slechts twee albums groot (Tuxedo en Tuxedo II) dus is het niet al te moeilijk om de betere nummers ten gehore te brengen: Fux With The Tux, 2nd Time Around, Number One, So Good en Do It. De zaal zingt en danst uitbundig mee. Met Hawthorne als gangmaker, hij bespeelt het publiek op een grandioze manier. Maar het is Gavin Turek die de show steelt, daarover later meer. In tegenstelling tot Jake One die de hele avond, als iemand die voor het eerst op rolschaatsen staat, achter zijn toetsenbord stond mee te deinen. Ik meende ook A Long Time te horen, die eigenlijk uit het repertoire van Hawthorne komt, misschien dat een oplettende mede-concertganger dit kan beamen?

Ook op de meezinger Henny & Gingerale weet Hawthorne het publiek in te pakken door ze eerst de tekst te leren:

It never fails,

Henny & Gingerale.

I got my cup,

and I’m filling it up!

En op Take A Picture nemen beide heren verschillende poses aan om het publiek te vermaken. Om vervolgens foto’s van elkaar, het publiek en de band te nemen en die meteen online plaatsen.

Gavin Turek

Zangeres, songwriter, danseres, model en kan ook nog acteren. Het moge duidelijk zijn dat Gavin Turek een bijzondere verschijning is. Op vocaal gebied is ze een perfecte aanvulling op het geluid van Tuxedo. Haar stem is complementair aan Hawthorne en dat werd duidelijk in het duet Shine. Om vervolgens I Wanna Thank You (cover van Alicia Myers) solo te zingen. Persoonlijk houd ik wel van haar stem, ze zal er nooit The Voice mee winnen, maar het past wel in een funky sound. Luister maar eens naar haar cover van I Feel For You (Chaka Kahn).

Op een perfecte avond

Ter afsluiting namen we nog een drankje op het terras. In mijn geval een Zatte van 8%, die hakte er even in als je weinig drinkt, maar hij smaakte wel erg lekker. Een perfecte afsluiter van een perfect concert!

 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<