Test: Audisse Shirudo – De werkradio gedomesticeerd

De Audisse Shirudo is een project van PerfectPro, een merk dat zich specialiseert in radio’s voor op de werkplek. Dit merk heeft een uitgebreid assortiment producten die de werkplek voorzien van de broodnodige arbeidsvitaminen. Door hun stevige ontwerp zijn deze bij uitstek geschikt voor de bouw en industrie. PerfectPro krijgt naar eigen zeggen al geruime tijd de vraag naar een goede draagbare radio voor vrije tijds- en thuisgebruik die even onverwoestbaar is als de werkradio’s. Om deze uitdaging gestalte te geven heeft PerfectPro een speciale merknaam in het leven geroepen: Audisse. Het eerste en vooralsnog enige model is de Shirudo. Het resultaat staat nu voor mijn neus. Ik kwam hem bij toeval tegen op internet, was direct onder de indruk van het concept, de mogelijkheden en het uiterlijk dat suggereert dat hij gebouwd is als een tank. Radio is overigens een understatement: de mogelijkheden zijn uitgebreider, veel uitgebreider.


Uitpakken

De Shirudo wordt geleverd in een sobere bedrukte zwarte doos van dun karton. Op de voorkant staat in bescheiden afmetingen de merknaam Audisse, daaronder in nog bescheidener letters de typeaanduiding Shirudo zowel in onze letters als in Japanse karakters. Op een van de zijkanten worden beknopt de eigenschappen, mogelijkheden en keuringscertificeringen opgesomd. Aan de bovenzijde is de doos voorzien van een eenvoudig plastic handvat. Wanneer we de doos openen zien we een langwerpige grijze gevoerde nylon reistas die enigszins doet denken aan een koeltas. De tas is mooi afgewerkt met een witte bies, in geborduurde letters de merknaam en heeft een handvat en een ritssluiting. Nieuwsgierig rits ik de tas open en zie de Shirudo in het grootste vak zitten; een kleiner vakje rechts biedt plaats aan een adapter. Het derde vakje is leeg. Na de Shirudo uit de tas getrokken te hebben verwijder ik de onvermijdelijke plastic zakken en een stukje beschermend schuimplastic van de stalen handgreep. Ondertussen ben ik ook de gebruiksaanwijzing en een foldertje van Spotify tegengekomen. Gelijk valt op dat de Shirudo best zwaar is en als een tank gebouwd is. 


Eerste gebruik en indruk

Na de Shirudo via de meegeleverde adapter aan de netstroom gelegd te hebben, verschijnt de tekst Start Up op het display. Even later druk ik de powerknop in en kan ik de Set Up Wizard starten. Met dit instelmenu kan naast de taal, tijdzone en de klok, de helderheid van het display en de netwerkverbinding via WiFi ingesteld worden. In een vloek en een zucht is de Shirudo verbonden met mijn thuisnetwerk. De knoppen en vooral de klep waar ze onder zitten voelen oerdegelijk aan. Omdat het prachtig weer is, ontkoppel ik de adapter en neem ik de Shirudo mee naar buiten. Als eerste heb ik een stukje muziek gedraaid van mijn telefoon via de bluetooth functie. Ik gebruik uitsluitend FLAC bestanden en die kan de Shirudo aan. Gelijk was ik onder de indruk van het prachtige geluid en het stevige volume dat uit de qua afmetingen bescheiden Shirudo komt. Graag draai ik dan even een drumsolo: in dit geval van Billy Cobham. Op driekwart vermogen hebben de toms en bassdrum veel druk en de bekkens zijn helder. Mijn twee nieuwsgierige zoons en ik zijn gelijk onder de indruk.


Mogelijkheden

Muziek afspelen met de Audisse Shirudo kan op de volgende manieren:

 • via de FM radio.
 • via de DAB+ radio.
 • via de analoge AUX ingang.
 • via Bluetooth.
 • via de USB poort.
 • via Wi-Fi van het thuisnetwerk van NAS, PC of internet.
FM

Als eerste is de vertrouwde radio aan de beurt. In dit geval de ontvangst van de vertrouwde FM. Aan AM doet de Shirudo niet, maar wie luistert er nog naar de middengolf? De signaalsterkte is te zien aan de signaalmeter op het display. Dit zijn vijf oplopende streepjes zoals we die kennen van de Wi-Fi signaalmeter uit de taakbalk van Windows. Binnen is de ontvangst redelijk: twee of drie bij 3FM en Radio1. Buiten is het regelmatig met vijf streepjes volle bak. Dit zal mede door de uit de kluiten gewassen antenne komen. Stereo ontvangst wordt met een icoontje weergegeven. Dankzij de ondersteunig van RDS kun je zien naar welke zender je luistert en allerlei andere mee gestuurde informatie lezen. Favoriete zenders opslaan is kinderspel en er is geheugenruimte voor 40 stations. 

DAB+ (Digital Audio Broadcasting)

Ondanks de slechte ontvangst van DAB+  op de begane grond van mijn woning is het voor de Shirudo genoeg. Dit is waarschijnlijk te danken aan de uit de kluiten gewassen antenne. Veel andere radio’s met DAB+ laten het, vooral als ik naar de publieke zenders luister, afweten op deze plek. Zolang de antenne compleet uitgetrokken is en recht op staat, is de ontvangst sterk genoeg. Zodra ik de antenne horizontaal zet of inschuif, stopt de ontvangst en is het stil. Bij DAB+ is het alles of niets. Buiten in de tuin en in mijn houten schuur werkt DAB+ perfect. Hoewel het voldoende is, is de geluidskwaliteit van DAB+ beduidend minder dan die van de FM. Via de info toets zijn allerlei gegevens beschikbaar over het station, genre, programma, het op dat moment gedraaide nummer, frequentie, bitrate et cetera. Voor meer info over DAB+ verwijs ik graag naar het onlangs geplaatste artikel van Robert elders op Unique Radio.

Analoge mini-jack ingang (AUX IN)

Muziek van een extern bronapparaat kan via deze ingang beluisterd worden. Handig naast de laptop, met een discman of een MP3 speler. De Shirudo kan dan dienen als actieve luidspreker of als hoofdtelefoonversterker. Met mijn discman en via de hoofdtelefoonuitgang van mijn smartphone werkt dit uitstekend. Wel heb je dan een kabel nodig met aan beide uiteinden een mini jackplug. Die kabel kan dan mooi in het lege vakje van de reistas.

Bluetooth

De bluetooth functie is echt heel handig. Het verbinden van mijn smartphone met de Shirudo is kinderspel. Even in het bluetooth menu op de tuningknop drukken en de naam Audisse Shirudo verschijnt op mijn smartphone terwijl Bluetooth Discoverable op het display van de Shirudo verschijnt. Zodra de Shirudo op de smartphone is aangevinkt, wordt de verbinding tot stand gebracht en stopt het bluetooth icoontje op het display van de Shirudo met knipperen. Nu nog even de afspeel app op de telefoon starten en ik kan een van de 80 albums die ik in FLAC op mijn smartphone heb staan afspelen. Ik kan tot een afstand van tien meter met de smartphone weglopen van de Shirudo voordat de verbinding verbroken wordt. Er kan slechts een toestel tegelijk verbonden zijn. De radio wordt onzichtbaar voor anderen zodra hij verbonden is met een toestel. (Ongewenste) overname door een ander toestel kan dus niet voordat de verbinding weer vrij is. Zolang de Shirudo via bluetooth verbonden is, licht er achter de speakergrill met tussenpozen een blauw LED lampje op.

USB

Achterop de Shirudo bevindt zich achter een zacht rubberen klepje een USB poort. Nadat ik er een stickje in heb gestoken, verschijnt op het display de mededeling USB disk aangesloten  Map openen Ja/Nee? We vinken uiteraard Ja aan en direct verschijnt de inhoud van het stickje op het display. Met de rechter draaiknop kan er door de voorraad albums gescrolld worden en de keuze wordt bevestigd met een druk op dezelfde knop. Vervolgens verschijnen de tracks, in dit geval met de extensie .flac. Als de eerste track gekozen wordt begint deze direct te spelen en het klinkt wederom uitstekend. Omdat we van doen hebben met eem live album kunnen we gelijk checken of er gapless gespeeld wordt. En ja hoor: er zit geen hinderlijke stilte tussen de nummers, het publiek juicht gewoon door zoals het hoort. Gapless afspelen zie ik als een absolute must.

Wi-Fi Netwerk

Via het Wi-Fi netwerk kan er muziek van de PC of NAS beluisterd worden. 

De netwerk mogelijkheden zijn als volgt onder te verdelen:

 • Eigen muziekbestanden streamen van bijvoorbeeld een NAS.
 • Internetradio.
 • Spotify.
Eigen muziek van het netwerk

Wanneer ik muziek uit mijn grote bibliotheek stream, heb ik twee eisen. Zoeken moet makkelijk zijn en het afspelen moet gapless zijn. Als je op de Shirudo een stuk muziek wilt opzoeken, moet je of scrollen door de lijsten of de zoekfunctie gebruiken. Omdat er geen toetsenbord is moet je letters selecteren. En dan is het jammer dat de zoekfunctie niet na de eerste letter, bijvoorbeeld de “f”, gelijk resultaten geeft. Bij bijvoorbeeld Sonos  of Bluesound hoef je slechts “fran” in te typen en Frank Zappa en Frankie Goes To Hollywood komen al tevoorschijn. Eenmaal een album geselecteerd dan begint keurig het eerste nummer te spelen en daarna het tweede etc. En gapless! Geen hinderlijke stiltes in live opnames dus. De Shirudo ondersteunt behalve MP3 ook lossless bestanden zoals FLAC. Tegenwoordig is dat gelukkig vrij normaal; zeker in deze prijsklasse.  

Internetradio

Internetradio is een fantastische manier om naar duizenden radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Dankzij de verschillende zoekfuncties zoals zoeken op werelddeel, land of genre hoef je niet te zoeken naar een speld in een hooiberg. De geluidskwaliteit verschilt van station tot station, maar er zijn er bij die echt goed klinken. Vaak beter dan DAB+. Heerlijk is het om een Malinees radiostation op te zetten wanneer je zin hebt in Afrobeat.

Spotify

Spotify kent iedereen. Voor een vast bedrag per maand kun je muziek luisteren uit een gigantische collectie. Voor deze functie heb je een Spotify Premium abonnement nodig en dat heb ik niet. Omdat ik het niet eens ben met het privacy beleid van Spotify, begin ik er niet aan en kan ik er verder ook niets inhoudelijks over melden. Zelf zou ik liever ondersteuning van serieuze streamingdiensten die met FLAC werken zoals Qobuz en Tidal zien.  

 

Overige Functies

Handsfree

Via bluetooth is er voor de telefoon ook een handsfree functie voorhanden: hier werd ik op geattendeerd toen er iemand belde terwijl ik muziek van mijn smartphone aan het afspelen was. De Shirudo onderdrukte de muziek en gaf een eigen ringtone. Met en druk op de rechter draaiknop, die overigens voorzien is van een pictogram van een telefoonhoorn, kon ik het inkomende gesprek accepteren. Via de luidspreker kon ik het telefoongesprek horen en met de ingebouwde microfoon antwoorden. Op dit vlak lijkt de Shirudo op een autoradio met handsfree functie. Erg handig wanneer je je smartphone in je zak hebt bij het klussen. Later heb ik me laten bellen terwijl de Shirudo muziek van mijn NAS speelde: op dat moment werkte de handsfree functie niet. Later kwam ik er achter dat dat wel mogelijk is door een instelling in het menu voor deze functie: daar kun je kiezen of de Handsfree alleen tijdens het afspelen via bluetooth werkt of ook met de andere geluidsbronnen zoals radio of USB. Hier is het DNA van de werkradio duidelijk aanwezig: op wat voor manier je de Shirudo ook gebruikt, de telefoon kan in de binnenzak blijven. Wanneer je gebeld wordt kun je opnemen met en druk op de rechter draaiknop. Erg handig, zeker tijdens een klus met vieze handen!

Wekker

De Shirudo kan ook als wekker worden gebruikt. Er kunnen twee tijden ingesteld worden. Het weksignaal kan een zoemer zijn of een vooraf ingestelde radiozender: je haalt dus ook een klokradio in huis. Ook een sluimerfunctie ontbreekt niet.

Telefoon opladen

Via de USB poort aan de achterzijde kan met de juiste kabel een telefoon of ander USB apparaat opgeladen worden. De Shirudo moet overigens wel aan staan voor deze functie. Wie op pad gaat met een volledig opgeladen Shirudo, kan de powerbank thuis laten. De accu wordt overigens wel flink aangesproken bij deze functie: 50% opladen van mijn smartphone (Samsung Galaxy S5) kost zeker 25% lading van de accu. Het kabeltje dat je hiervoor nodig hebt, kan in het lege vakje van de fraaie meegeleverde reistas.


Luisteren

Speakers

De Shirudo heeft twee speakers en is stereo. Hoewel de speakers pal naast elkaar in de behuizing geplaatst zijn, is het goed hoorbaar dat het stereo is. Vooral van dichtbij wanneer de Shirudo voor je op tafel staat. Het geluid is vol en rijk aan dynamiek voor zo’n klein apparaat klinkt ie uitstekend. Erg muzikaal en zeer relaxed om naar te luisteren naar mijn idee. Ook op hogere volumes hoor je geen vervorming. Met de equalizer is het geluid aan te passen: er zijn een paar vaste standen die namen als rockjazz en nieuws hebben maar naar eigen inzicht is ook mogelijk met de regelbare bass en treble. Inderdaad klonk Deep Purple op de stand rock het mooist en dat gold voor trompettist Ibrahim Maalouf op de stand jazz. Toch is het geluid op de neutrale stand uitstekend en vind ik de de equalizer niet onmisbaar. Wellicht kan het handig zijn met slechter klinkende MP3 bestanden maar met FLAC bestanden en radiouitzendingen heb ik geen behoefte gehad het geluid met de equalizer aan te passen. Ik was erg onder de indruk van het feit dat zo’n compact apparaat zo’n mooi geluid kan produceren. Ik heb een paar zomeravonden buiten kunnen genieten van mijn muziek en was zonder uitzondering zeer tevreden. Dit gold ook voor mijn zoon die met een stel vrienden zijn verjaardag vierde in de tuin. Beurtelings speelden zijn vrienden via bluetooth muziek van hun smartphones en waren onder de indruk van de geluidskwaliteit en met name van het volume. Het opgegeven uitgangsvermogen is dan ook 2 x 15 Watt, aangestuurd door een klasse D versterker. De twee neodymium speakers met een doorsnede van 76 mm. krijgen dus genoeg energie om een indrukwekkende portie decibels te produceren waar veel dynamiek in zit.

Hoofdtelefoon

Dit heb ik getest met een hoofdtelefoon van Meze, de 99 NEO. Dit klinkt zeer goed, het is de moeite waard een hoofdtelefoon van zeer goede kwaliteit te gebruiken. De equalizer werkt niet in combinatie met de hoofdtelefoonuitgang maar door de goede kwaliteit van de Shirudo en mijn audiobestanden heb ik dat geen seconde gemist. Ter vergelijking heb ik nog even een goedkope hoofdtelefoon getest en het kwaliteitsverschil was zeer duidelijk hoorbaar.

In de stereoset

Via de hoofdtelefoonuitgang is de Shirudo aan te sluiten op een lijn ingang van een stereoset en zijn al zijn functies te gebruiken. Dit heb ik niet getest wegens tijdgebrek maar ik kan me voorstellen dat dit handig kan zijn voor diegenen die met een beperkt budget of met weinig opstelruimte alle functies van de Shirudo willen toevoegen aan hun thuisopstelling.


Bediening

Op het apparaat zelf

Voor zowel DAB+, FM als Internetradio zijn er elk 40 voorkeuzezenders in te stellen. Ze zijn in elke gewenste volgorde in de bij de functie behorende lijst te zetten. Eenmaal ingesteld zijn deze gemakkelijk te kiezen. Recht boven de beide draaiknoppen zit een druktoets. Met de linker kun je omhoog in de lijst, met de rechter naar beneden.

Het bedieningspaneel is overzichtelijk en de knoppen reageren goed. Het display is duidelijk leesbaar en eveneens overzichtelijk. De belangrijkste functies hebben een eigen verlichte druktoets waar er tien van zijn. Onder andere bronkeuze (source), de wekker en de voorkeuze zenders van de radio hebben eigen toetsen. De toets info is handig want dan wordt extra informatie zoals de artiest en het bestandsformaat weergegeven; bij de radio worden extra RDS gegevens weergegeven. Instellingen zijn te doen in het menu waar doorheen gescrolld kan worden met de rechter draaiknop. Keuzes bevestigen moet met een druk op diezelfde knop. Het volume kan geregeld met de linker draaiknop en een druk op deze knop fungeert als sneltoets naar het equalizer menu. Het enige wat een beetje omslachtig is, is het zoeken naar artiesten in de muziekbibliotheek. Zeker wanneer je bibliotheek, zoals die van mij, uit duizenden albums en tracks bestaat. Of je moet eindeloos aan de rechter draaiknop draaien of je moet via de zoekfunctie letter voor letter selecteren. De oplossing is de smartphone als afstandsbediening gebruiken met de speciale app: Undok


Undok app

Undok is een speciale gratis app voor Android en Apple om via WiFi muziekspelers te bedienen. Ondersteuning van deze app ben ik al op meer netwerkradio’s tegengekomen. Na deze app op mijn smartphone geïnstalleerd te hebben, zag deze de Shirudo direct. Alle manieren om muziek te spelen worden zichtbaar in een menu evenals de volume regeling. Zolang je binnen bereik van je WiFi netwerk bent, werkt deze app. Ik vond het vooral een voordeel hebben bij het zoeken naar muziek op mijn NAS omdat je met vegen over het scherm van de smartphone door de muziekcollectie kunt bladeren. Op de Shirudo zelf is zoeken minder gemakkelijk omdat je dan letters stuk voor stuk moet selecteren, overigens kun je met de Undok app ook titels in typen. Cover art, hoesjes dus, worden gewoon weergegeven. Grafisch ziet de app er prima uit. Erg handig, met deze app fungeert je smartphone als afstandsbediening voor de Shirudo. Jammer dat het niet werkt met Bluetooth; het is dus voorbehouden aan plekken waar je aangemeld bent op een WiFi netwerk.


Accu 

De Shirudo is voorzien van een lithium accu bestaande uit drie cellen die elk 4000mAh leveren. Tijdens de testperiode organiseerde mijn zoon een tuinfeest waar de Shirudo volledig opgeladen zeker vijf uur op flink volume heeft staan spelen. De zondag daarop heb ik een poos naar de radio en naar FLAC bestanden via bluetooth zitten luisteren met een hoofdtelefoon. Op maandag is de Shirudo meegegaan naar m’n werk waar hij de hele middag via bluetooth heeft staan spelen. Toe ik naar huis ging, zat de accu nog half vol. Vervolgens heb ik de hele avond DAB+ geluisterd. Tegen middernacht was de accu eindelijk leeg. De dag daarop heb ik de Shirudo op mijn werk opgeladen zodat ik het in de gaten kon houden. Op het display geven vier blokjes aan hoe vol de accu zit. Na vijf uur laden zat de accu helemaal vol. De laadtijd is dus aanzienlijk maar dan kan de Shirudo wel een hele dag mee op pad. Als de Shirudo aan de netstroom ligt en speelt, wordt de accu overigens gelijktijdig opgeladen. Audisse geeft 12 tot 16 speeluur op bij een volle accu en dat klopt heel aardig.


Vormgeving en constructie

De behuizing van de Shirudo is van slagvast antraciet grijs plastic: ABS, dat ook gebruikt wordt voor elektrisch gereedschap en de bekende lego blokjes. De speakergrill is van geperforeerd zwart metaalplaat. Door de grill heen zijn de deels zilverkleurige speakers zichtbaar. De scharnierende handgreep is gemaakt uit een stuk verchroomd stripstaal dat aan weerszijden met een stalen ring en een torx schroef in de behuizing geschroefd is. De handgreep is hoog genoeg om deze neer te klappen; zowel aan de voor- als achterzijde van de behuizing. De dikke zeer degelijk aanvoelende antenne is in ingeschoven toestand neer te klappen in een sleuf die voorzien is van een klem. De klep die de bedieningselementen beschermt is met drie zeer stevige scharnieren bevestigd. Behuizing en klep zijn voorzien van magneten zodat de klep stevig en met een klap sluit. De constructie is sterk genoeg om de Shirudo aan de klep op te tillen. Onder de klep zitten licht schuin geplaatst de bedieningsknoppen en het display. Het display zit in het midden met de twee draai/drukknoppen en tien druktoetsen daar mooi symmetrisch omheen gegroepeerd. Alles mooi functioneel en sober. Deze indeling doet samen met de verlichte druktoetsen aan een autoradio denken. Het display is zeer duidelijk leesbaar door de witte achtergondverlichting. Het is een dimbaar LCD matrix display dat als negatief werkt. De opschriften zijn de plekken waar je de achtergrondverlichting ziet in plaats van andersom.

Terwijl ik dit schrijf staat de Shirudo voor me op een glazen tafel: verschuiven lukt nauwelijks dankzij de vier rubberen voetjes aan de onderzijde. Op de achterzijde zitten links drie rubberen klepjes die toegang geven tot de aansluitingen: USB, Aux in, Headphones en de adapteraansluiting. Deze klepjes zorgen ervoor dat alles blijft voldoen aan de IP65 norm die regen- stof- en vuilbestendigheid garandeert. Op de achterzijde zit ook een groot luik dat met zes schroeven vast zit; hier achter bevindt zich de accu.

Het opvallendste detail aan de Shirudo is de grote klep die de bedieningsknoppen en het display afdekt. Aan deze klep dankt de Shirudo overigens zijn naam: Shirudo is Japans voor Schild. Dit verklaart ook gelijk de aanwezigheid van Japanse karakters op de eerder genoemde doos. Zelf noemt Audisse de vormgeving van de Shirudo Retro Chique Design. Zelf zou ik het liever industriëel minimalisme willen noemen. De vormgeving is namelijk zeer sober en functioneel. Het enige dat echt bewust voor de sier is gedaan zijn de deels zilverkleurige speakers. Andere accenten zijn de handgreep en de antenne. Bij Audisse geen opvallende merkplaatjes: op de voorkant van de klep staat heel bescheiden in verzonken letters de merknaam. Mensen die van bling bling en toeters en bellen houden zijn hier aan het verkeerde adres; ik vind het een mooi stukje vormgeving. Volgens de specificaties is de Shirudo schokbestending. Hoewel ik dat niet uitgeprobeerd heb, voelt de Shirudo aan alsof je er mee kan voetballen.


Conclusie

De Audisse Shirudo is een oerdegelijk gebouwd apparaat met wel heel veel mogelijkheden. De geluidskwaliteit is zeker voor zo’n klein apparaat uitzonderlijk. Het vermogen van 2 x 15 watt is fors en de Shirudo kan dan ook flink hard spelen en dat doet ie dankzij de twee hoogwaardige speakers zonder vervorming. Audisse is er goed in geslaagd degelijkheid, veelzijdigheid en mooie vormgeving te combineren. Er zijn veel compacte radio’s op de markt maar de meesten hebben niet zo’n mooi geluid in huis als deze. Ik heb er geen een gevonden die alle mogelijkheden heeft van de Shirudo. Dankzij de accu kan hij overal mee naar toe en als het gaat regenen is dat geen reden tot paniek want de Shirudo kan wel wat hebben. Het moederbedrijf van Audisse, PerfectPro, is specialist in oersterke werkradio’s. Dit is duidelijk merkbaar in het ontwerp van de Shirudo want deze kan tegen een ongelukje. Persoonlijk vind ik de minimalistische vormgeving bijzonder geslaagd maar dat is en blijft een kwestie van smaak. Een verbeterpunt vind ik de USB ingang: die had beter wat meer verzonken kunnen zijn want de stickjes steken uit en dat maakt ze kwetsbaar. Een uitsparing onder de grote klep was beter geweest. Dan kan er op de huidige plek een sleuf voor SD kaartjes om de veelzijdigheid helemaal extreem te maken. Twee oogjes voor een schouderband op de scharnierpunten van de handgrepen zouden de mobiliteit van de Shirudo nog wat meer kunnen onderstrepen.

De Shirudo kost een dikke 300 euro maar daar krijg je wel een heel bijzondere radio voor. Radio? Mobiel Multifunctioneel Muziekplatform dekt de lading wellicht beter.


Opgegeven specificaties

Radio
– Wi-Fi Internet Radio
– DAB+ Digitale Radio
– FM RDS
– 3 x 40 voorkeuze-zenders met zap-functie

Extra media
– Bluetooth 4.1 met handsfree belfunctie
– Spotify Connect
– USB speler
– Network media player
– Aux ingang

Audio
– 2 x 3 inch Double Neodymium speaker
– 2 x 15 Watt output
– D Class, high efficiency amplifier
– DSP Digital Sound Processing
– Equalizer functie en gescheiden toonregeling
– Hoofdtelefoon aansluiting

Voeding
– Netstroom (adaptor 100-240V -> 15V)
– Ingebouwde Long-Player Lithium-Polymeer accu
– Laadt ook op tijdens het spelen op netstroom

Uitrusting
– ABS kunststof slagvaste behuizing
– Metalen speaker grill
– Metalen handgreep
– Metalen telescopische antenne
– Magnetisch sluitende klep
– Gedetailleerd, verlicht, dot matrix display
– Verlichte bedieningsknoppen
– Bluetooth verbonden LED
– Waterbestendige microfoon

Extra functies
– USB stroomuitgang 5V-1A
– Bedieningsmenu in meerdere talen
– Bluetooth apparatenlijst
– Instelbare display verlichting
– UNDOK App bediening
– Dubbele wekkerfunctie
– Snooze en sleeptimer

Afmeting / gewicht / kleur
– Afmeting 25,5 x 15,5 x 11,5 cm (B x H x D)
– Gewicht excl. tas: 2,1 kg
– Kleur: antraciet

Classificaties
– Regen-, vuil- en stofbestendig (IP65 norm)
– TÜV/GS gecertificeerd

Garantie

– 2 jaar

Inclusief reistas.


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

22 Comment responses

 1. Avatar
  July 18, 2017

  Best wel een grappig apparaat! Toen ik begon had ik de angst om over het zoveelste alles-in-1 radio uit China te lezen. Gelukkig is Japan China niet en staat bij mij de Japanse vakmanschap hoog in het vaandel. Gaandeweg kreeg ik steeds meer positieve indrukken (met name Bluetooth, Wi-Fi, telefoon kunnen aannemen, Spotify ondersteuning (gelukkig is het privacy-beleid van Spotify onder druk van de gebruikers behoorlijk afgezwakt!) en gapless kunnen afspelen). De vorm is idd minimalistisch, niet helemaal mijn smaak, maar zeker niet lelijk. En ik zag meteen mogelijkheden als reisradio/klusradio!

  Reply

  • Avatar
   July 21, 2017

   Ik kan nergens vinden waar de Shirudo gemaakt is, maar men wil blijkbaar graag de indruk wekken dat dat het land van de rijzende zon is… Het is een geweldig ding voor onderweg of in de tuin. Persoonlijk vind ik ‘m wat te mooi om er tegels naast te gaan slijpen… Als ik ga schilderen of een vloertje ga leggen, zet ik de Shirudo er graag bij.

   Reply

 2. Avatar
  July 21, 2017

  Leuk om een review van een andere (?) Emiel te lezen of heb je een verjongingskuurtje ondergaan ? Dit apparaat ziet er een stuk luxer uit dan een gemiddelde bouwradio van de Gamma. Het is ook niet een specifiek toestel voor de bouw begrijp ik uit de interessante collectie van de specialist op dit gebied Bouwradioland.nl. Blijkbaar is zijn broer Perfectpro Rockhart Bt Bouwradio een betere keuze en zo te zien overleeft deze zelfs een val van een steiger. Toch is dit een leuk apparaat voor een verwende klusser. Apart dat je in dit soort apparaten kan specialiseren. Blijkbaar is er genoeg vraag naar. Je zult hem niet getest hebben op een fris buitje regen of in een stoffige zandbak. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen ;-).

  Reply

  • Avatar
   July 21, 2017

   Leuk he? Zo’n ideale schoonzoon als avatar… Het is echt eeen leuk ding deze radio. Hoewel ik niet geneigd ben ‘m opzettelijk van een steiger te sodemieteren, kan hij wel degelijk tegen een stootje. Of de Perfectpro Rockheart eeen betere keuze is zal van de omgeving afhangen, ik denk dat de Shirudo meer voor recreatie bedoeld is en omgevingen waar je mijn Avatar in grote getale tegen het lijf loopt.Ik vond het ook apart een specialist op dit gebied tegen te komen. Hun productlijn ziet er een stuk professioneler uit dan de radio’s van de diverse klusmerken. Zoek je een heavy duty geluidsbron, dan is het zeker de moeite waard de Shirudo te overwegen.

   Reply

 3. Avatar
  November 25, 2017

  Erg leuke radio maar wel 2 grote nadelen voor mij
  1 De externe adaptor.
  2 Geen bediening met smartphone als ze niet beide op hetzelfde wifi netwerk zijn aangesloten.
  Wat ik me dan oa afvraag:
  Is de radio te bedienen als ik deze radio verbind met de wifi hotspot op m’n iphone7 ?
  Is de radio dan ook aan en uit te zetten via app/wifi?

  Reply

 4. Avatar
  November 26, 2017

  Het is zeker een leuke radio.
  1. Er zit een forse accu in, die adapter heb je alleen nodig om ‘m op te laden waarna je de radio weer een hele dag draadloos en dus zonder adapter kunt gebruiken.
  2. Geen idee of de radio te bedienen is via een wifi hotspot. Uitzetten zal via wifi wel lukken maar aanzetten denk ik niet omdat de wifi dan ook uit staat. Goede vraag voor de importeur.

  Reply

 5. Avatar
  December 05, 2017

  Hi and thanks for the review!

  Which one has best sound and bass quality, the Audisse Shirudo or Roberts Stream 93i?

  TIA.

  Reply

  • Avatar
   December 06, 2017

   Hi! The Roberts 93i looks very good, but I never heard or tested one. Looking at the specs I presume it sounds just as nice as the Shirudo does, or maybe even better. A big advantage of the Shirudo is the built in accupack and Bluetooth which are both options for the 93i. With this information I guess the Shirudo is more value for money. Once again: I haven’t heard the 93i. If it sounds really heavenly, its value for money could be better as the Shirudo’s. By posting this comment, you are making me really curious about the 93i. If you get one, please share your experience with us.

   Reply

   • Avatar
    December 12, 2017

    Thanks for your reply and sorry for English language, but I write from Spain.

    I purchased The Robert 93i as a present for a friend and only played around with it few days, but I have to say that the sound is a 9/10 with no distorsion at max volume, the bass is also 9/10 since it has a built-in mid-woofer if I’m not wrong, on a 2.1 audio system. Since the Shirudo is a 2.0 audio system, I assume The Roberts has a better sound quality, but this is just my opinion. From the Shirudo I like the built-in Bluetooth and battery pack which is a must have for me, but I miss the chance to see the time/date on the display, at nights/morning for example as I could see on The Roberts. Something that disappointed me on The Roberts was the max limit on audio playlist, I mean, you can create playlist of your media, from NAS in my case, but you are limited to 100 songs per playlist, I’m not sure about the exact value that was just an example, I don’t know if the Shirudo has this limitation too.

    Now, The Roberts has released the 94i with built-in Bluetooth and seems also really nice but still have same doubts, The Shirudo or The Roberts.

    Don’t hesitate to test The Roberts if you can.

    Reply

    • Avatar
     January 23, 2018

     I have both the 93i and Shirudo…… The Shirudo wins hands down. Better built quality, battery playing and an amazing power output. The 2 neodymium speakers are also much better than the 2.1 in the Roberts. Rick, warm sound, no distortion. The Shirudo is more expensive but the difference is immense, no comparison. The 93i will move out to a good cause. I have had many radios over the years and this is the most complete one. Because it is so mobile and solid I can take it anywhere.

     Reply

 6. Avatar
  August 06, 2018

  Dank voor je uitvoerige plezierig leesbare review. Mede dank zij jouw info de radio, nou ja, portable play centre, aangeschaft. Ik kan er geen speld tussen krijgen bij wat jij geschreven hebt. Prima apparaat. Ik overwoog eerst om een Sonos speaker aan te schaffen. Maar dit apparaat heeft neer gebruiksmogelijkheden en klinkt goed genoeg. De app werkt ook bijzonder snel en goed. Volumeregeling via de app gaat ook erg smooth. Mijn Synology Nas wordt ook moeiteloos herkend. Kortom geen seconde spijt van dit toch wel prijzige toestel.

  Reply

  • Avatar
   August 08, 2018

   Leuk dat je het Audisse Shirudo review waardeert. Na afloop van de review periode heb ik het apparaat zelf ook gekocht. Nu met de warme zomer staat hij vaak in de tuin te spelen. Inderdaad een prijzig ding maar er zijn weinig toestellen die alles in huis hebben wat de Shirudo te bieden heeft. Aanrader!

   Reply

 7. Avatar
  September 20, 2018

  Beste Emiel, met grote interesse heb ik je uitgebreide review gelezen van de luxe Wifi Internet bouwradio Audisse Shirudo. In je verslag lees ik dat je na de test periode de Shirudo privé hebt aangeschaft. Je review is nu inmiddels een jaar oud en ik ben erg benieuwd of je nog steeds tevreden bent met de Shirudo en aan beveelt, of zou je nu wat anders kopen?

  Als het mag een paar vragen over de Shirudo.

  Is het een radio waar je – ondanks de kleine speakers en het weinige kastvolume – toch uren met plezier naar kan luisteren en niet na een bepaalde tijd “vermoeiend wordt” om naar te luisteren?
  Ik heb dat ooit bij een AIWA setje gehad.

  Audisse – Perfectpro heeft intussen het Wifi Internet radio programma uitgebreid met de Shokunin en Netbox. De Shokunin heeft rol beschermbeugels voor het gebruik in de bouw en net als de Shirudo 2x 3,5″ Neodymium speakers. Helaas ontbreekt een headphone aansluiting. De Netbox is een mono radio met een 5″ speaker en lijkt erg veel op de Lunchbox, Thoughbox, Usbbox en DabBox van de Compact serie van Perfectpro.
  Van de Audisse Shirudo lees ik o.a. op Coolblue website veel zeer positieve berichten. Van de Skokunin en Netbox zijn niet veel reviews te vinden. Heb je wellicht intussen ook de Shokunin en de Netbox als “test radio’s” mogen beluisteren via of van Perfectpro en deze kunnen vergelijken met de Shirudo?

  Is het Wifi instellen buitenshuis op diverse wisselende wifi locaties (bijv jachthavens, campings) gemakkelijk of lastig ?

  Denk je dat de Wifi radio gebruik ook over 5 jaar nog goed werkt, of zullen de hardware en software componenten van de Shirudo dan alweer zwaar verouderd zijn?

  De reden van mijn vragen Emiel, is dat ik onder andere graag een ruimer aanbod van zenders wil, zoals de Duitse zender NDR Kultur, BBC 3, etc. en daarom een Wifi radio aanschaffen. Ook blijkt dat in Nederland sommige zenders vanwege de kosten dit jaar alweer van Dab+ zijn vertrokken, zoals de zeer populaire zender Classic fm.
  De Shirudo staat mede door jouw uitvoerige review bovenaan in m’n lijstje. Ook omdat deze een headphone aansluiting, wekfunctie en sleeptimer heeft. Daarnaast van stevige bouwkwaliteit is en ook IP65 is, ideaal gezien het buiten gebruik op onze boot waar we mee langs Duitse, Deense, Zweedse en Noorse zeekusten varen. Volgens de brochure zouden de druktoetsen ook verlicht zijn, zodat het in het donker switchen naar een andere preset zender goed gaat en je niet op een verkeerde knop drukt.

  Een 2e reden van mijn vragen is dat ik eerder van Perfectpro (maker van de Audisse Shirudo) een USB-Box2 (eigen muziek afspelen via usb of sd kaart) en een bijna identieke Dab+ Box heb gekocht voor dab+ ontvangst. Dit zijn echte waterbestendige bouwradio’s met bescherm kooi constructie, etc. Beide Het zijn 5″ speaker mono radio’s en hebben een goede klank. Maar in mijn beleving is de klankkwaliteit minder dan het Logitech Z623 2.1 THX PC speaker systeem op onze computer, met 2x 2,5″ speakers en 1x 8″ subwoofer. Mijn vrouw vindt het “anders” klinken, zeker niet minder.

  Tot enkele jaren geleden ging ik regelmatig naar high-end luistersessies. Geluidsapparatuur startend bij ca minimaal €5000. Audisse schrijft op haar website bij de Shirudo: High-End Sound Quality. Iets wat voor ca €300 nagenoeg onmogelijk lijkt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de geluidskwaliteit van de Shirudo, ook ten opzichte van de Usb Box en Dab+ Box. Helaas bestaan er geen luistersessies voor “bouwradio’s”. Luisteren en vergelijken van diverse bouwradio’s in een gereedsschapswinkel geeft bij mij een wat onvrij gevoel.

  De modern gekleurde Usbbox staat in de keuken en m’n vrouw luistert via usb met groot plezier naar haar favoriete muziek. De DAB+Box staat s’zomers op de boot en zwerft s’winters door het huis.
  Naast deze twee radio’s heb ik verleden jaar nog een Perfectpro Soloworker Dab+ radio gekocht. Met name vanwege headphone aansluiting. Het is bijna een handpalm radiootje met een 1,4″ Neodymium speaker van 1,5 watt. Handig om s’avonds laat in de tuin “met het oog op morgen” te luisteren. Met de headset Sennheisser PX 100-II op, klinkt deze Soloworker echt fenomenaal (https://www.coolblue.nl/product-reviews/89046/sennheiser-px-100-ii-zwart.html).
  Op deze wijze zijn er op vrijdagavond al heel wat uurtjes van Armin van Buuren’s “A state of Trance” op Radio 538 beluisterd en s’zaterdagsavond Slam FM. Klinkt echt prachtig. Enige nadeel zijn de niet verlichte druktoetsen. In het donker druk je dan ipv volume al vrij snel op een verkeerde drukknop. Op de tast overgaan naar een andere preset zender gaat bijna altijd verkeert. Dit in tegenstelling Usb Box en Dab+Box die een grote volume draaiknop hebben en 5 duidelijke preset druktoetsen. Ook de accu van de Soloworker is vrij snel leeg.

  Ik hoop dat de aanschaf van de Shirudo een goede aanvulling is op de hierboven vermelde radio’s.

  Emiel, het is een lang bericht. Hopelijk niet te lang. Ik zie met belangstelling je bericht tegemoet en alvast hartelijk dank voor de tijd hiervoor, groet Hugo.

  Reply

 8. Avatar
  September 21, 2018

  Beste Hugo,

  Het enige Perfect Pro model dat ik ken is de Shirudo. Vanaf het moment dat ik deze voorbij zag komen op internet, had ik een goede indruk: de functionaliteit, de vormgeving, het klopt m.i. gewoon. Dat is de reden dat ik ‘n ter review heb aangevraagd: De mobiliteit van een bouwradio en de mogelijkheden van een zeer luxe tafelradio (zie mijn reviews van de Revo Superconnect en de Pinell Supersound II+).
  Het geluid bleek super te zijn: vooral als je hem een centimeter of 30 voor een muur plaatst.
  Hoewel ik m niet elke week gebruik, heb ik er veel plezier van. Als ik ergens ga klussen of op vakantie ga, gaat hij steevast mee. Ik heb een DAP player van Pioneer met bluetooth en dat is een gouden combinatie want deze heeft 400GB opslag zodat ik altijd 1000 cd’s bij me heb. Een dik jaar en een paar vakantie’s, een paar klussen en ander buitengebeuren verder, ben ik er nog steeds heel erg blij mee.
  Ik heb even gekeken naar de presets: deze zijn redelijk gemakkelijk in te stellen. Preset- en preset+ hebben beide een plekje precies boven een van de draaiknoppen. Hoewel ze niet verlicht zijn, zijn ze op de tast uitstekend te vinden.
  Hoewel ik DAB+ tegen vind vallen qua kwaliteit ben ik zeer tevreden met alle andere functies en heb er geen seconde spijt van de aanschaf gehad. Ook mijn kinderen zijn er gek mee en lenen hem als ze een tuinfeestje hebben: het geluid heeft echt ballen.
  Door je bericht heb ik de Shokunin en de Netbox bekeken. Ze lijken me persoonlijk wat minder interessant: de Shokunin lijkt me wat lomp met die grote beugel en de Netbox heeft zo te zien maar een speaker. De hoofdtelefoonaansluiting heeft inderdaad meerwaarde als je ‘m veel onderweg gebruikt. Mijn Meze hoofdtelefoons klinken uitstekend op de Shirudo, het gaat niet zo ver als op m’n hoofdset (Arcam FMJ serie), maar toch indrukwekkend voor zo’n klein dingetje. Hoe houdbaar de software voor internet radio is, weet ik niet maar je kunt dat natuurlijk ook met een smartphone via bluetooth doen. Met het oog op morgen luister ik ook vaak op vakantie en heb ik ook via wifi / internetradio gestreamd, met NPO Soul & Jazz hetzelfde verhaal.

  Persoonlijk zou ik niet schromen om zo’n ding te testen in een gereedschapswinkel, je gaat toch zo’n €300.- uitgeven, ze zullen minder blij zijn als je een trilboor gaat testen op hun voorgevel denk ik. Zorg dat je een goed stuk muziek (bij voorkeur op flac of wave formaat) op je telefoon hebt staan en stream dat via bluetooth naar de Shirudo. Hoewel die dingen fors geprijsd zijn, zijn ze het naar mening wel dubbel en dwars waard.
  Hou je me op de hoogte of je er een aanschaft of niet? Succes met je beslissing!
  Groet, Emiel

  Reply

 9. Avatar
  April 30, 2019

  Hallo,

  Op welke knoppen drukken jullie achtereenvolgens om het gemakkelijkst te wisselen tussen radiostations?
  volgens de handleiding moet je m.i. hetvolgende doen: “Menu”-knopje > “afstemknop”-drukken (staat op “last listened”) > aan “afstemknop”-draaien om item te selecteren + “afstemnkop”-drukken

  Kan dit eenvoudiger/korter? (bij mijn huidige fm-radio moet ik maar aan 1 knopje draaien om te wisselen tussen 10 vooraf ingestelde radiostations)

  mvg, Bart

  Reply

  • Avatar
   May 03, 2019

   Dit kan met twee toetsen (+ en -) net als op veel tuners. Ondertussen heb ik dit toegevoegd in het artikel.

   Reply

 10. Avatar
  February 04, 2020

  Ik heb een paar luxe Philips radio’s uit begin jaren 70 gekocht voor 80 euro of zo een paar jaar geleden(waarvan een voor 5 euro in een tweedehands zaak). Goed geluid vind ik (ik heb ook dure vrij neutrale speakers maar zo hoeft een radio niet te klinken voor mij. Het moet wat natuurlijk klinken, radio’s klinken vaak nep vind ik dat is niet prettig om naar te luisteren. Is voor de achtergrond Radio 1 en 3). Alleen met slecht weer valt FM weg (vraag mij af of het FM signaal afgezwakt is trouwens i.v.m. DAB(+)). Dat begint te irriteren. Enfin. ‘Ze’ lopen weg met de Roberts Revival istream 3 merk ik dus zoiets zou je ook wel in Nederland gereviewed willen zien. Die Audisse Shirudo staan nu in ieder geval ook op mijn radar.

  Reply

 11. Avatar
  December 10, 2020

  Ik ondervind helaas heel veel problemen met internetradio.
  Wanneer ik de perfecter abdissen weer aanzet, moet hij telkens zoeken naar het wifi-netwerk. Vaak vindt hij het niet. Iemand een idee hoe ik dit moet oplossen?

  Reply

  • Avatar
   December 10, 2020

   Hallo Mieke,
   Wellicht je router resetten en de Audisse een factory reset geven.
   Daarna weer verbinding maken.
   Hopelijk helpt dat.

   Reply

   • Avatar
    December 16, 2020

    Dat had ik al gedaan alsook een software update.
    Als de radio op netstroom staat lukt het wel, op batterij moet hij bijna altijd opnieuw zoeken of moet ik het regelmatig terug instellen.

    Reply

 12. Avatar
  September 06, 2022

  Beste Emiel, met veel interesse je review al een aantal keer gelezen. Kan je de Audisse 5 jaar na je review nog aanraden?
  Ik heb altijd wat moeite om de uitdrukking “prachtig geluid voor z’n formaat” te contextualiseren. Ik heb een extreem draagbare JBL Tuner 2 in bezit, ook met een “mooi geluid voor z’n formaat”, maar écht mooi?
  In tijden van extreem hoge energieprijzen twijfel ik over de aanschaf van de flexibiliteit van de Audisse versus het wellicht veel mooiere geluid van een statische microketen (Denon D-M41DAB). Ik weet, het is appelen met peren vergelijken, maar kan je op dat gebied iets vertellen over eventuele beperkingen van de Audisse, mogelijks op ruimtevullend (stereo)vermogen van dit apparaat. Moet je voor je toestel blijven zitten/staan om ten volle van het geluid te kunnen genieten?
  Wat mij opvalt is dat er buiten jouw bespreking, 5 jaar na dato, online geen reviews te vinden zijn over zo’n flexibel apparaat met zo’n prachtig geluid. Kan ik ook niet zo goed plaatsen.

  Vriendelijke groet,
  Valerio

  Reply

  • Avatar
   September 06, 2022

   Ha Valerio,
   Leuk dat je mijn review al vaker hebt gelezen. Ik kan de radio na 5 jaar en een aantal vakanties later nog steeds van harte aanbevelen. Hij doet het nog vlekkeloos en ik heb er ondertussen van Spanje tot Noorwegen internetradio en content van telefoon en DAP mee geluisterd. In vakantiehuisjes heeft de Audisse er vaak voor gezorgd dat ik d.m.v. een minijack kabel toch fatsoenlijk geluid had op de TV. Voor het formaat is het geluid écht goed, zeker wanneer je hem een centimeter of 40,50 van de wand plaatst. Hij geeft echt stereobeeld maar het is natuurlijk nooit zo ruimtelijk als losse luidsprekers. Toch ben ik elke keer weer verbluft over het geluid. Blijkbaar zijn de speakers van zeer hoge kwaliteit en is de combinatie met de gebruikte versterking optimaal. Als je de kans hebt, beluister ‘m dan. Bij veel internetwinkels heb je gewoon retourrecht. Ik vind het ook vreemd dat er over de Audisse Shirudo zo weinig te vinden is. Het is nog steeds een van de leukere dingen die ik getest heb. Wellicht ligt het aan de aanschafprijs. Ik vind echter dat deze radio de prijs waard is. Vergelijking met die Denon set is idd appels-peren.
   De Audisse is mobiel, kan tegen een stootje en een spat regen, heeft heel veel mogelijkheden en zorgt tijdens vakantie en klus voor muziek en nieuws. AANRADER!

   Reply

<