Richard Bona en Mandekan Cubano, groots op een klein podium

Richard Bona en Mandekan Cubano

Locatie

De Boerderij te Zoetermeer

Datum

20 oktober 2017

Artiest

Richard Bona: basgitarist

Osmany Paredes: keyboard-speler

Social Media

Facebook, Twitter en Instagram.


De Boerderij in Zoetermeer

Op vrijdag 20 oktober, op de eerste, echte herfstdag van het jaar, toog ik samen met mijn audiomaatje H. naar Zoetermeer. We hadden tickets gekocht voor het optreden van Richard Bona & Mandekan Cubano in de Boerderij.  Bijna hadden we dubbele entree moeten betalen omdat de Ticket Master-app niet wilde openen en wij niet op onze blauwe ogen werden geloofd dat we écht wel tickets hadden. Na meerdere pogingen, onder andere door opnieuw downloaden van de app en drie schietgebedjes, lukte het om onze tickets te laten scannen! Eind 2016 waren wij hier ook geweest voor een wervelend optreden van Japans nr. 1 jazz-pianiste Hiromi Uehara met Simon Phillips en Anthony Jackson.

De Boerderij, niet groot, maar gezegend met een internationaal programma, kan maximaal 750 bezoekers herbergen. Ik hou van dit soort podia omdat je heel dicht bij de artiest mag staan. Deze avond waren er voor Richard Bona niet velen op komen dagen. Voor deze met Grammy nominaties en vele andere muziek prijzen onderscheiden bassist stonden zo’n ruim 200 bezoekers in de zaal. Dit bleek gelukkig geen invloed te hebben op het muzikale enthousiasme van dit gelouterde septet. Naast Richard uiteraard op basgitaar stonden de toetsenist, een blazers sectie op trombone en trompet, een (zeer goede) elektrisch gitarist plus een ritmesectie bestaand uit een drummer en een percussionist op conga’s.

Afro-Cubaanse muzikale party

De show begon stipt om half negen en besloeg totaal 100 minuten. Vanaf de eerste noten wisten we dat we getrakteerd werden op een Afro-Cubaanse muzikale party van hoog niveau. De zaalversterking is blijkbaar door vakmensen getuned, want we horen elke muzikant zonder problemen. Richard is een bas-beest met een fabelachtige techniek à la Pastorius, die daarnaast ook een echte entertainer is en zijn publiek meteen voor zich weet te winnen met zijn woord grappen. Er wordt op aangeven van de grootmeester meegezongen en geklapt door de crowd. De band bestaat blijkbaar uit louter cracks op hun instrument, want elke noot is raak. Speciale vermelding verdient wat mij betreft de keyboard-speler Osmany Paredes. Hij laat horen hoe virtuoos jazz-improvisatie en Cubaanse traditie achteloos met elkaar worden verweven. Hij is een typische vertegenwoordiger van de Cubaanse school, die grote pianisten als Chucho Valdéz, Ruben Sosa en Gonzalo Rubalcaba heeft voortgebracht.

Tegen mijn verwachting in wordt eerst begonnen met een aantal nummers van oudere cd’s Munia, Reverence en Tiki en we werden opgezweept, bijna gedwongen om mee te swingen. De band brengt een synthese van vooral Cubaanse ritmes zoals rumba, son montuno en charanga. Richards vocalen brengen Afrika in de mix met wendingen en stem-modulaties die me aan Bobby McFerrin doen denken. Hij dolt zijn muzikale maten met hun Cubaanse luiheid als hij ze laat pauzeren. Zelf blijft hij achter on stage en gaat a capella zichzelf dubben met een liedje dat hij steeds verder opbouwt. Op gegeven moment horen we hem: Zoetermeer murmelen. De zaal schatert het uit van de lach. Ook dit kenmerkt deze grote artiest, die zichzelf niet te groot voelt om zich voor een halfvolle zaal 100 procent te geven.

Heritage

Na zo’n kwartier komt de band weer terug van zijn pauze en gaat van start met Santa Clara con Montuno van zijn laatste album Heritage, een nummer dat de danslustigen los laat gaan. Wat een geoliede machine en een genot om door deze muziek op sleeptouw genomen te worden naar een (figuurlijk) warmere plek op onze aardkloot. Volgende keer weer!


Frederik
Written by Frederik

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 26, 2017

  Leuk geschreven!

  Reply

 2. Avatar
  October 27, 2017

  Ha Frederik,
  Jij hebt een hele goeie avond gehad in het pittoreske Zoetermeer! Richard Bona is een grandioze bassist! Tof dat hij ook voor een halfvolle zaal gewoon alles geeft. Jammer dat ik niet geweten heb van dit concert. Net als jij ga ik ook het liefst naar zalen zoals de Boerderij. Een fantastisch geluid en dicht genoeg bij de artiesten om nog eens een drumstok toegeworpen te krijgen o.i.d. Vorig jaar Magma gezien daar en toen viel me ook al op hoe goed het geluid is daar. Toffe zaal! Andere aanrader met dergelijke condities: Metropool Hengelo

  Reply

<