De Compact Cassette leeft voort in het Gelderse Lochem!

Zoals zovele muziekgekken van boven de veertig ben ik ook begonnen met het verzamelen van muziek op cassettebandjes. Een grote grammofoonplatencollectie aanleggen zat er niet in met dat beetje zakgeld. Mijn eerste radiocassetterecorder was een Philips AR 066 die ik op mijn tiende verjaardag kreeg samen met een cassette van TDK; dat was in 1978. In 2002 heb ik mijn twee Denon cassettedecks die ik als dubbeldeck gebruikte afgekoppeld. Deze heb ik zorgvuldig opgeslagen, samen met een slordige 300 cassettes. Heb ik heimwee naar de cassette? Nee. Voor mij heeft de cassette niet de magie die ik ervaar bij het draaien van en verzamelen van grammofoonplaten hetgeen ik overigens sinds 1980 onafgebroken heb gedaan. Teken aan de wand is wel dat ik nog steeds geen afstand kan doen van mijn twee cassettedecks en die 300 bandjes…

Autoradio met cassettespeler. Waar zie je dat nog? In de auto van Boekanier Dennis!

Een paar weken terug belde vriend Henry, hier bij Unique Radio bekend als de drummer van de bluesband Boekanier , met de vraag of ik zin had om mee te gaan naar de opening van de Bandjesfabriek in Lochem. Ik had er al wat van vernomen in de media: het is weer mogelijk muziek uit te brengen op cassette. Dennis van Boekanier had het me van de zomer op het Manana Manana festival al toevertrouwd: Boekanier wil live muziek uitbrengen op cassette en die tijdens hun optredens verkopen. Op naar Lochem dus met de auto van Dennis, die geheel in stijl uitgerust is met een radio/cassettespeler.


BANDJESFABRIEK

Er zijn nog maar een paar bedrijven in Europa die voorbespeelde cassettes produceren; musicassettes geheten. In de Benelux is er nog een; en die is onlangs van eigenaar verwisseld en verhuisd van Wierden naar Lochem. Dit bedrijf, in Wierden bekend als Duplicase, maakte eind jaren tachtig 400.000 cassettes. Net als de grammofoonplaat heeft de cassette het af moeten leggen tegen de cd die veel gemakkelijker is in gebruik en waarmee een hogere geluidskwaliteit te halen is. Rond de eeuwwisseling werd het zelf branden van cd’s mogelijk waarna de verkoop van blanco cassettes om zelf op te nemen vrijwel tot stilstand kwam. Met de musicassette ging het ook rap bergafwaarts: in 2014 verkocht Duplicase er nog maar 2.000. Rond die tijd werd de cassette echter herontdekt door musici die zich wilden onderscheiden van de rest. In 2015 werden er in Wierden 10.000 musicassettes gemaakt en in 2016 15.000. Eigenaar Kees van Dorth is echter met andere dingen bezig en wil de fabriek van de hand doen; wel aan iemand die het met liefde wil voortzetten.

Thomas Baur voor de loader met rol tape naast zijn linkerschouder

Hier komt de Lochemse Thomas Baur in beeld die al van jongs af aan alles repareert waar muziek uit komt. Hij richt zich hoofdzakelijk op klassieke audio apparatuur en dan met name op de actieve luidsprekers van Philips; bekend onder de naam Motional Feedback (MFB). Onder de naam mfbfreaks.com is Thomas een begrip onder de liefhebbers van dit beroemde systeem van Philips. Toen Thomas getipt werd dat er voor Duplicase een opvolger werd gezocht heeft hij meteen gereageerd. Het klikte met eigenaar Kees en hij kon de fabriek onder gunstige condities overnemen.     

Muur van cassettedecks met op de voorgrond een prachtige jaren ’70 Sennheiser 414

Fabriek is eigenlijk een groot woord: de cassettes zelf worden er niet gemaakt. De lege behuizingen komen van een toeleveringsbedrijf. De tape zelf ook, op grote rollen. Wat de bandjesfabriek in doet is muziek op de tape zetten nadat deze op de juiste lengte in de behuizing is geplaatst. De langste opnamelengte, kant A of kant B dus, is maatgevend. Met een speciale machine, de loader, wordt de benodigde lengte band voorzien van aanloopstroken en in de cassettes gewikkeld. De cassette wordt van een opname voorzien door een gewoon cassettedeck op de uiteindelijke afspeelsnelheid. Niks hoge snelheid bij de Bandjesfabriek; gewoon een op een. De Bandjesfabriek heeft een ware muur van 52 cassettedecks ter beschikking die tegelijkertijd kunnen opnemen. Deze cassettedecks van Akai zijn gewone decks die ontworpen zijn voor thuisgebruik. Een cruciale functie op deze decks is een timer schakelaar die er voor zorgt dat het deck gelijk gaat opnemen of afspelen na inschakeling. Zonder deze schakelaar is het onmogelijk om 52 decks synchroon in te starten; of je moet decks met puur mechanische toetsen gebruiken. Geinig detail zijn de uitstekende papiertjes; deze houden het voelertje voor de verzegeling van de cassette tegen. U weet wel: die nokjes die u vroeger uit uw cassette brak om een opname niet per abuis te wissen.


Hebbedingetje

Tijdens de openingsdag hoorde ik dat er tegenwoordig bands zijn die cassettes verkopen. Vaak wordt er een downloadcode toegevoegd. Veel mensen kopen de cassette dan ook als hebbedingetje en omdat ze alles willen hebben wat hun favoriete band uitbrengt. Ook als ze geen apparatuur hebben om de cassette af te spelen. Dat zal meer dan eens voorkomen want wie heeft er tegenwoordig nog een cassettespeler? Boekanier Dennis in ieder geval wel…


Meer nostalgie!

Naast de bandjesfabriek zijn de reparatieactiviteiten aan oude audio en de activiteiten op MFB gebied in hetzelfde pand gehuisvest. Op deze openingsdag was het een gezellige drukte; er werden ook tweedehands platen, cd’s en musicassettes verkocht. Schrijver dezes is een fanatieke vinylverzamelaar en kwam thuis met drie leuke platen. Tevens was er een mooie collectie audio uit de jaren zestig en zeventig van Philips te bewonderen, waaronder de Philips 212 draaitafel die ik zo goed ken uit mijn ouderlijk huis. Hopelijk wordt de bandjesfabriek een groot succes en rollen er binnenkort cassettes van Boekanier van de band van Thomas.

www.debandjesfabriek.nl

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

3 Comment responses

 1. Avatar
  November 02, 2017

  Tapes!

  Reply

 2. Avatar
  November 02, 2017

  Geinig gezicht die wand met cassettedecks! Ik wist niet dat er nog zo veel handwerk inzat, je denkt dat tegenwoordig alles geautomatiseerd is. Maar het past wel in een tijd waar diy, handwerk, authentiek opleven.

  Reply

 3. Avatar
  November 07, 2017

  Gaaf stukkie wat je schrijft over de bandjesfabriek. Typisch geval van op’t juiste moment op de juiste plek zijn voor Thomas Baur. Gelukkig circuleren er ook nog voldoende kwalitatieve cassettedecks ( naks.com etc.) zodat de freak aan zijn trekken kan komen, en da’s maar goed ook . Een goed opgenomen tape op een dito cassette- recorder is een stukje luistergenot..

  Reply

<