Record Store Day 2018: Walk In Zutphen

Walk In Zutphen, loopt u even mee?

De jaarlijks terugkerende ‘Record Store Day’ is een evenement om de grammofoonplaat en de speciaalzaken die ze verkopen te promoten. Wereldwijd doen duizenden platenzaken mee door op die dag bands op te laten treden in de winkel en door speciaal voor die dag uitgebrachte platen te verkopen. Afgelopen zaterdag was het weer zover.

Van de 101 winkels die dit jaar in Nederland meedoen, doet Walk in te Zutphen voor het eerst mee. Dat kan ook niet anders want de winkel moet haar eerste verjaardag nog vieren. Eigenaar Bobby Huisman kan terug kijken op een geslaagde dag. De hele dag was het een drukte van belang. De voorraad speciale uitgaven is hij dan ook bijna allemaal kwijtgeraakt. Ook in zijn voorraad tweedehands grammofoonplaten en cd’s is een flinke deuk geslagen. Het Zutphense publiek weet hem dan ook goed te vinden. Door zijn gastvrije houding, elke klant die binnenkomt biedt hij steevast koffie aan, heeft hij in korte tijd een vaste klantenkring op weten te bouwen.

Speciaal voor deze dag heeft hij een bord op de markt gezet, pal voor het smalle steegje waar zijn nu al te kleine winkel te vinden is. In het steegje zelf is een spoor van lp’s met spijkers op de bestrating getimmerd. Volgens Bobby werkte dit goed. Hij heeft veel nieuwe gezichten gezien en dat waren niet alleen verzamelaars op jacht naar al die speciale uitgaven. 


Speciale single voor de eerste 5000 klanten?? Niet in Zutphen.

Niet in Zutphen!

De Record Store Day organisatie heeft dit jaar een aardigheidje bedacht voor de eerste 5000 klanten. Er is een speciaal singletje op rood vinyl uitgebracht van de ambassadeurs van Record Store Day 2018 in Nederland: de band Claw Boys Claw. Hoewel er een aardige stapel Record Store Day platen uitgestald was in de winkel waren deze singletjes nergens te bekennen. Hoewel ik de eerste klant was van die dag en een mooie limited edition van Nina Simone heb aangeschaft, was er geen single voor mij. Bobby baalde er erg van dat deze niet geleverd waren. Het is begrijpelijk dat deze kleine winkel er minder krijgt dan de grote jongens maar precies nul is toch wel lullig en niet erg motiverend voor een beginnende platenzaak! 

Toevoeging 26 mei:

Na een opmerking van mij op de facebook pagina van Record Store Day, werden er een paar berichtjes over en weer gestuurd. Op 26 mei ontving Bobby 2 exemplaren waarvan er een voor mij bedoeld was. Zoals alle platen die bij mij binnenkomen, heb ik ‘m pas gedraaid na een schoonmaakbeurt op de Okki Nokki platenwasmachine. Relaxte muziek van Claw Boys Claw. Prima herinnering aan deze Record Store Day. Esther van RSD Nederland: bedankt voor de prima communicatie en dat je nog twee singles naar Zutphen hebt verstuurd.


Punkyard

Tegen vijven was het tijd voor het in store concert van Punkyard. Voor het drumstel moest er een platenrek weggehaald worden. Het paste allemaal maar net. Punkyard speelt knallende pretpunk. Enkele nummers herkende ik waaronder Whole Lotta Rosie van AC/DC, American Idiot van Greenday en Anarchy In The UK van de Sex Pistols. Het viertal ging heerlijk te keer en iedereen vond het prachtig. In de winkel was niet genoeg ruimte zodat een groot deel van het publiek voor de deur stond te swingen. Bassist Brian van der Wal haakte hier op in door lekker buiten op straat te komen bassen. Zanger Rhodan ten Kleij zong binnen de longen uit zijn lijf en voorzag de nummers van commentaar. Gitarist Tijn Knapen knalde er op los en drummer Jorris van den Berg gaf zijn drumstel een flink pak slaag. Zowel de band als de toeschouwers hadden de grootste lol. Winkeleigenaar Bobby Huisman stond het allemaal van achter zijn toonbank te aanschouwen en ging misschien nog wel het meest uit zijn dak. Deze heerlijke punkband was een uitstekende keuze! Volgend jaar weer? Als het aan Bobby ligt wel!

  

 


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  April 26, 2018

  Leuk stuk weer. Zo balen dat ik er niet bij kon zijn. Next time

  Reply

 2. Avatar
  April 26, 2018

  Lachen al die namen uit lang vergeten tijden: Anarchy stuk gedraaid, Claw Boys Claw ooit live mogen aanschouwen in de BukBuk. Opvallend dat er zo veel platen uit het vorig millenium worden gepromoot, alsof er de afgelopen 18 jaar (!) niks interessants is verschenen. Het stikt juist van gave nieuwe muziek, je moet alleen even zoeken, weetjewel wat ‘wij’ (ahum) vroeguh elke donderdagavond in de platenzaak deden. Luisteren, luisteren en nog meer luisteren om van je dure zakcentjes wel ene hele elpee te kopen. Gelukkig is er nu Deezer, Spotify en Apple die nog meer aanbieden wat ooit in tien platenzaken tegelijk kan staan en dat allemaal van je luie stoel te beluisteren. Dan kan je alsnog een besluiten om hetzelfde album op vinyl te kopen, wat je dwingt om alsnog naar de platenzaak te gaan en als je daar toch bent om door de tweedehandsbakken te gaan opzoek naar dat ene juweeltje dat never ever op het internet zal belanden.

  Reply

<