Concert: Jeroen van Helsdingen Band, Uffies Zutphen 5 maart 2019

Sinds enkele jaren weet organisator Frank Ong-Alok vrijwel elke dinsdagavond weer iets bijzonders naar Zutphen te krijgen. Sinds enkele maanden is de plaats delict de prachtige gewelfkelder van café Uffies op de Houtmarkt. Dit is de derde locatie en naar mijn mening de mooiste. Wat gebleven is, is de intieme sfeer en de dienbladen met de smakelijke door Frank zelf gemaakte gevulde eitjes. Voor deze avond is de Jeroen van Helsdingen Band gestrikt om het doorgaans slaperige Zutphen wakker te schudden. 

Band

De Jeroen Helsdingen Band bestaat uit Jeroen van Helsdingen op keyboards, Richard Hallebeek op gitaar, Frans Vollink op basgitaar en Marc Schenk op drums. Jeroen van Helsdingen is een bekende toetsenist en componist uit de Nederlandse jazzscene. Enige jaren geleden was hij wekelijks op de radio te horen in het programma Mijke’s middag van het ter ziele gebrachte Radio6. Hij heeft al verschillende projecten en albums op zijn naam staan. Gitarist Richard Hallebeek heeft de nodige solo albums gemaakt en heeft gespeeld met grootheden als Randy Brecker en Dweezil Zappa. De linkshandige bassist Frans Vollink heeft ook met Randy Brecker gespeeld, geeft baslessen en heeft een eigen studio. Drummer Marc Schenk is de drummer van de overbekende band Gare du Nord


Concert

Het concert bestaat uit twee sets met nummers die deels van het nieuwe album Hels! komen. De rest komt van het album Fusionesque uit 2016 dat Jeroen van Helsdingen met een compleet ander band heeft opgenomen.

Het eerste nummer is Icarus van Hels! Een redelijk relaxed nummer met een redelijk stevige gitaar en mooie toetsenpartijen, gelijk wordt duidelijk dat we hier met onvervalste fusion te doen hebben. Het nummer Put Your Funk In The Trunk komt van Fusionesque en swingt heerlijk. Terug naar Hels! met Prayer To The Sun; een mooi gevarieerd stuk met een gevoelige pianopartij, een mooie opbouw en een geweldige gitaarsolo. Het publiek krijgt er deels veel zin in net als de band. Deels, want er zijn ook mensen die roepen dat het te hard staat. Gelukkig gaat de band op dezelfde voet verder. Op de voorste rij komen plekken vrij en die kans pak ik. Ondertussen zijn de nummers Sacred Dance  en Miesmuizers aan de beurt, beiden van Fusionesque. Sacred Dance start met een heerlijk samenspel tussen drums en keyboards waarna de gitaar zorgt voor mooie accenten. Het is duidelijk dat deze band echt goed naar elkaar kan luisteren en kan samenspelen. Het klopt allemaal, de muzikanten geven elkaar de ruimte en het plezier spat er vanaf. De eerste set eindigt met Miesmuizers, een heerlijk lichtvoetig jazzy stuk met prachtig baswerk en dat toch ook heel duidelijk rock invloeden in zich heeft.

De tweede set begint met het rustige stuk Sing My Own Song van Fusionesque. Terug naar Hels! met de stukken Cruisin’ California, India en Afrika! Cruisin’ California is een lekker vrolijk en vlot stuk met wederom heerlijk gitaarwerk. India is een afwisselend stuk met veel ruimte voor de gitaar die je ook hier weer bij de lurven grijpt en je af en toe dropt in een mooi accent van toetsenwerk.  Het nummer Afrika biedt veel ruimte voor solo’s en overgangen terwijl het thema het stuk een kop en een staart geeft zoals Frank Zappa dat ook vaak deed. We schakelen weer naar het album Fusionesque met het gelijknamige stuk: we horen prachtige vervoerende jazzy toetsenpartijen en drumwerk. Het thema heeft een pianoloopje met een bijna kinderlijke vrolijkheid. We gaan terug naar Hels! met het stuk Clare Fischerisch: een complexe compositie waarin van alles gebeurt met veel ruimte voor de Fender Rhodes van Jeroen. Na een vet applaus wordt het stuk Headbanger Blues, ook van Hels!, nog gespeeld met veel improvisatie. Dan is de koek op en krijgt de band een meer dan verdiende staande ovatie. Op een van de keyboards van Jeroen zit een setlist geplakt: wanneer ik hem vraag of ik ‘m mag hebben, is het antwoord nee. In plaats daarvan krijg ik de setlist van gitarist Richard Hallebeek mee. Aan de hand van deze setlist en een playlist die ik van de albumversies van de gespeelde nummers heb gemaakt, heb ik dit stukje geschreven. Er kan een foutje in zitten want net als de eerder genoemde gevulde eitjes, smaakte ook het bier goed tijdens dit onvervalste fusion concert. Aanvullingen, correcties en kritiek zijn dan ook meer dan welkom. 


Albums

Naast de bladmuziek van het album Hels! was dit album zelf en het album Fusionesque te koop. Beide albums heb ik ondertussen een paar keer beluisterd en ik ben blij dat ik ze allebei heb aangeschaft.  Op Fusionesque is ook een saxofoon te horen en wel die van Efraim Trujillo die eerder samen met Jeroen van Helsdingen te horen was in de huisband van wijlen Radio6, de Ob6sions. Hoewel ik het gitaarwerk op Hels! mooier vind, is ook dit album zeer de moeite waard. Het openingsnummer Knikkerbaan begint met een voor mij zeer vertrouwd geluid: Het ratelende geluid van knikkers over een jodelbaan met het xylofoon geluid van het trappetje aan het einde. Als kind heb ik veel gespeeld met zo’n ding. In de toelichting op het fraaie klaphoesje ter grootte van een vinyl single schrijft Jeroen van Helsdingen dat hij als kind gefascineerd was door het karakteristieke geluid van deze knikkerbaan. Als ik thuis het album uit het folie haal blijkt er naast een cd ook een vinyl single in te zitten met edits van de nummers Friends en Miesmuizers. Het ruigere album Hels! is een cd in het bekende onhandige plastic doosje dat zo snel stuk gaat. Het artwork is uitgevoerd in de pop art stijl van Marvel Comics. Jammer dat er geen lp van is. Beide albums zijn mooi geproduceerd. Hels! is opgenomen in Drenthe, in de studio van bassist Frans Vollink. Samen met de setlist zijn deze twee albums een mooi aandenken aan deze geslaagde avond. En nu maar hopen dat het Frank Ong-Alok vaker lukt zulke gave fusion naar Zutphen te krijgen. Tot slot een uitspraak van zijn naamgenoot:

“Jazz is not dead, it just smells funny”

Frank Zappa


 

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

4 Comment responses

 1. Avatar
  March 08, 2019

  Leuk, informatief en sfeervol stuk geschreven, Emiel.
  Ik ben blij dat ik erbij was.
  Vooraan zat je inderdaad heerlijk in deze muziek.
  En nogmaals super dat Frank deze top band naar Zutphen heeft gehaald.
  Lekker nagenieten met de CD Hels!. Een juweeltje,…

  Reply

 2. Avatar
  March 08, 2019

  Dank Emiel voor de mooie beschrijving van de avond. Ik ben Uffie’s eigenaar Sabrine Wezendonk dan ook zeer dankbaar voor haar inzet en welwillendheid de jazz in hun gezellige kelder te mogen uitvoeren. Eigenlijk de beste plek voor jazz in Zutphen. Misschien wel in heel Nederland want zoveel zijn er niet. Ook de vrienden van “It’s Time for Jazz” zoals de serie heet zorgen er voor dat dit mogelijk is. Ik zal zeker mijn best doen om dit soort bands een plek te geven in de programmering die overigens al weer vol zit tot en met april 2020 elke dinsdagavond.

  Reply

 3. Avatar
  March 08, 2019

  Dankjewel Frank, als je een agenda hebt dan wil ik die toevoegen aan het artikel.
  Tot de volgende dinsdagavond!

  Reply

 4. Avatar
  March 11, 2019

  Goed geschreven m8! Het was een eneverende avond !

  Reply

<