Jazzformatie PDC presenteert ‘New Voice’ bij hoeve Overslot

Zondagmiddag 24 februari was er weer een muzikaal hoogtepunt te beleven bij hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef. Jazzformatie Pete’s Deconstruction Company presenteerde haar programma New Voice,  zangeres Yvonne Mandigers werkte daarin samen met drummer Peter van Raamsdonk, saxofonist Frank Stolwijk, bassist Taeke Ettema en gitarist Tom Mulders. PDC staat garant  voor eigenwijze vertolkingen van onbekend jazzrepertoire, weinig gespeelde standards uit het American Songbook en vooral ook eigen composities. Het project New Voice gaat vooral over de verrassende nieuwe muziek van gitarist Tom Mulders, bassist Taeke Ettema én van zangeres Yvonne Mandigers.

PDC met Frank Stolwijk (sax), Taeke Ettema (bas), Tom Mulders (gitaar)

Aan de wanden van de hoeve is een expositie te zien van schilderijen van de Alkmaarse kunstenaar PJ. Schrille abstracte figuratie op rode achtergrond aan één zijde, aan de tegenoverliggende wand sprookjesachtige schilderstukjes met landelijke huizen in winterse atmosfeer.

Gaandeweg komt het publiek binnen, in een ontspannen sfeer met zachte achtergrondmuziek. Dan is het tijd voor de soundcheck met opmerkingen over en weer tussen de artiesten en geluidsregelaar. Aanvankelijk is het podiumgeluid te hard, daarna klinkt het mooi teruggehouden om de wonderlijke akoestiek in de hoeve tot zijn recht te laten komen. Het gerijpte cultuurpubliek geniet ondertussen van glazen wijn en donker bier, veel echtparen van gevorderde leeftijd, men checked nog even de smartphone voor het laatste nieuws over de voetbalwedstrijd.  Al gauw is de ruimte gevuld met aandachtig luisterpubliek.

PDC opent met rustig bewegende jazz waarbij de saxofoon van Frank Stolwijk een welluidende, zoetgevooisde swing laat horen, met invloeden van Klezmer en volksmuziek. Gitarist, bas en drums ondersteunen de intimiteit van het nummer. Er is ook ruimte voor dromerige uitweidingen bij de gitaarsolo’s van Tom Mulders. De muzikanten bespelen de subtiele toets en zijn goed op elkaar ingespeeld. Bij het nummer Simone geschreven door een bandlid van Count Basie spelen de instrumentalisten voluit, opzwepend en in toenemend tempo, alsof een groot festivalpubliek moet worden bediend. Zangeres Yvonne Mandigers lijkt wat moeite te hebben om voldoende kracht mee te geven aan haar stem, wellicht komt dit doordat de microfoonversterking niet wordt bijgeregeld.

Dan volgt een intense jazzballad, met eigen tekst van Yvonne  ‘Every morning, without a warning, sticks and stones are tied in my bones‘. Saxofonist en zangeres gaan een duet aan waarbij de poëtische tekst met romantische insteek de toon zet. Er is ruim tijd voor omspeling van het muzikale thema met gitaar, bas en drum. ‘It’s overflowing me‘, langzaam wegstervende stem, gecondenseerde schoonheid.

PDC: Yvonne Mandigers in duet met Frank Stolwijk (sax)

Drummer Peter van Raamsdonk kondigt het nummer Geographic environment aan. Het stuk begint met een prominente  sax met contrasterende valse lucht en meeslepend, voortstappend ritme, met spanning en verbeelding. Galant, bijna Oosters, een brede muzikale bedding, aangenaam en mild voor het gehoor. Gitarist Tom Mulders krijgt alle ruimte voor fantasierijke uitweiding op gitaar, perfect aangevuld door de geblazen tonen van saxofonist Frank Stolwijk, bas en drums bieden adequate ondersteuning.

PDC: Tom Mulders (gitaar)

Na de pauze is de beurt aan Peter van Raamsdonk voor een uitgebreide drumsolo waarbij hij zowel houten als met wol bekleedde drumsticks gebruikt. Gevarieerde slagkracht en onverwachte timing, demping van het trommelvel en het metalen gerinkel van de hi-hats. Van Raamsdonk toont enthousiast de expressieve mogelijkheden van zijn drumstel. Altijd boeiend om te horen of om naar te kijken. Zangeres Yvonne Mandigers valt in, ‘No matter what I do or try, I hide my tears for you‘. De solo gaat naadloos over in een stemmige jazzballad, met pit en overtuiging gepresenteerd.

PDC: Taeke Ettema (bas) en Tom Mulders (gitaar)

New Voice biedt variatie en diepgang. Yvonne Mandigers overtuigt door authentieke tekst en inleving, overstijgt op charmante wijze de clichés en wordt gevoelvol omlijst door de muzikanten. Taeke Ettema schittert in het poëtische spel op de bas, drummer Peter van Raamsdonk toont zijn ontspannen en inventieve aanpak, gitarist Tom Mulders laat zijn subtiele klankrijke benadering zien.

Er volgt een compositie van gitarist Tom Mulders. Het stuk begint met de luide tik van een rechtopstaande drumstick, die de hi-hat van het drumstel raakt. Dan is er de gelijktijdige samenvloeiende klank van saxofoon en gitaar. Verrassend. Verfrissend. Een herhalend thema, voortstappend ritme met bas en subtiele omlijsting van de drummer. Korte, ritmische loopjes op de gitaar. Intieme uitweidingen met in contrast dynamisch stuwend drumspel, steeds genuanceerd gebracht. Wederom een stuk met rijke inhoud, boeiend voor het gehoor. Een animerend jazznummer van de hand van Tom Mulders wordt ingezet. Strakke drums met woodblock, krachtige sax en gearticuleerde bas met korte, soms afgedempte aanslag, ruimte voor bewegelijke melodielijnen op de gitaar. Overtuigend. Instemmend applaus.

Na meer dan anderhalf uur muzikaal genot komt het slot van het programma in zicht. Onderwijl lopen bezoekers vanuit de aangrenzende museumruimte langs. Op de tafels staan manden met stokbrood met kaas op boerenbonten doek. PDC speelt vol enthousiasme, met alle inzet om de culturele ontmoetingsplaats hoeve Overslot te ondersteunen. Om 18:15u wordt het laatste nummer gebracht, een uitsmijter, up-tempo en met enige bravoure. Yvonne Mandigers legt alle expressiviteit in haar zangstem, waarbij een nauwgezette tekstbenadering opvalt. Gitarist Tom Mulders brengt intense, fantasierijke melodielijnen. Saxofonist Frank Stolwijk schittert met een overvloed aan uitvloeiende klanken, licht voorovergebogen in actieve houding staand, zwarte pet, leren jasje, spijkerbroek. PDC brengt een spetterend slot.

Overslot is er wederom in geslaagd om een podium te bieden aan kwalitatief goede artistiek interessante muziek. Muziekliefhebbers uit de regio en wijde omgeving weten de bijzondere plek inmiddels te vinden.

Felix Hogeboom

Felix
Written by Felix

2 Comment responses

 1. Avatar
  March 13, 2019

  Mooi en adequaat beschreven Felix! Het blijft een betoverende plek Slothoeve, jammer dat het in deze hoedanigheid niet kan blijven bestaan. Op naar het volgende geweldige concert, zo lang het nog kan!

  Reply

 2. Avatar
  March 13, 2019

  Mooi pakkend verslag! Wat een goede beschrijving en schets van de sfeer. Give us more Felix, give us more!

  Reply

<