Show: ISE 2019 RAI Amsterdam deel III

In deel I  is al wat opmerkelijke audio beschreven en deel II was gewijd aan draaitafels. In dit derde deel nog een paar opvallende zaken:

Architettura Sonora: Italiaanse designluidsprekers voor binnen en buiten

Het in 2009 opgerichte Architettura Sonora heeft een hele reeks luidsprekers in haar programma voor binnen en buiten. Op de website is te lezen dat de missie “het beste geluid uit de best uitziende luidsprekers” is. Het team bestaat uit geluidstechnici, architecten, ingenieurs en landschapsdesigners. Er worden veel verschillende materialen gebruikt. Het design is zonder uitzondering hoogstaand. De luidsprekers voor buiten zijn er in vele vormen en kleuren en zijn een verrijking voor de tuin. Bij sommige typen is verlichting geïntegreerd. Voor binnenshuis zijn er staande modellen, modellen voor aan de wand en modellen die aan een draad opgehangen kunnen worden.

De stand op de ISE is bescheiden maar tot in de puntjes verzorgd. Er staan uiteenlopende modellen opgesteld die (nog) niet allemaal op de website te vinden zijn. Erg mooi vind ik de Spherina lijn. Dit zijn bolvormige omni-directionele luidsprekers die het geluid rondom verspreiden. De speaker is naar onder gericht en het geluid wordt door het onderste deel rondom verdeeld. Dit onderstuk completeert de bolvorm op fraaie wijze. Er is een staande en een hangende variant. De afwerking is in veel verschillende kleuren en materialen uitgevoerd: zilver, goud, beton of natuursteen zoals travertijn en marmer. Het nominale vermogen is 150 watt en er wordt klasse D versterking van 200 watt geadviseerd. 


Bang & Olufsen: synoniem voor Denemarken

Waar denk je aan bij Denemarken? Aan Lego en Bang & Olufsen. B&O is van oudsher bekend door eigenzinnig design en een hoge geluidskwaliteit. Voor een modale audiofiel was het merk nooit zo interessant omdat de vormgeving altijd een fors aandeel in het meestal stevige prijskaartje had. Als kind viel B&O me al op en ik zag de producten in etalages en bij vriendjes met goed verdienende ouders. Op de ISE was B&O present met een redelijke stand. Er waren zeer exotische luidsprekers zoals de Beolab 50 en 90 te zien. De televisie met geïntegreerde soundbar met houten front zag er tussen een paartje Beolab 50’s prachtig retro uit. Een zelfde type tv was opgehangen in een bescheiden luisterruimte. Aan de wanden en het plafond waren luidsprekers uit de bijzondere Shape serie gemonteerd. De Shape serie bestaat uit zeshoekige componenten die in willekeurige vorm aan elkaar kunnen worden bevestigd en als tegels aan de wand of het plafond kunnen worden gehangen. Doordat de in verschillende kleuren verkrijgbare fronten puntig zijn is het alsof je schuin tegen een kubus aankijkt. Dit geeft een prachtig driedimensionaal effect. De groepjes zeshoeken zijn prachtige composities die in het Haagse M.C. Escher museum erg op hun plek zouden zijn. Sommige tegels bevatten luidsprekers, andere Versterkers of dempingsmateriaal. In de luisterruimte werden filmfragmenten van Jumangi en Star Trek vertoond. Tijdens de laatste waande je je aan boord van de Enterprise. Door het overweldigende geluid van de rondom geplaatste Shape luidsprekers werd je met huid en haar in de vertoonde ruimteveldslag getrokken. In combinatie met het grote beeld echt een bioscoopervaring. 


De koffer in met de Nomadic Audio Speakase

Een mooie gadget waar ik tegenaan liep was de koffer met uitneembare luidspreker van Nomadic Audio. Op het eerste gezicht een nette koffer op wieltjes zoals je die bij duizenden tegenkomt op vliegvelden. Deze koffer heet Speakase biedt plaats aan een luidspreker met bluetooth. De koffer is voorzien van een grille waar de bluetooth luidspreker achter geplaatst kan worden. Deze fraaie luidspreker met accu kan zowel los als in de koffer gebruikt worden. Dankzij de open achterzijde van de luidspreker fungeert de (lege) koffer dan als klankkast. De luidspreker heeft een fysieke volume- en toonregeling, ook kun je je telefoon opladen met behulp van de accu. Mocht je twee koffers aanschaffen, dan zijn ze te gebruiken als stereopaar. In dat geval heb je waar ook ter wereld je eigen stereoset bij je en je kan er je schone onderbroek en tandenborstel ook in kwijt. Nomadic Audio is een project van de Israëlische firma Morel. 


Volgend jaar nog in Amsterdam

Tot zover dit derde en laatste deel over de ISE 2019. Dit is een prachtige beurs waar heel veel te zien is. Mooi is dat deze beurs het soms wel een beetje benepen audio wereldje overstijgt; soms kom je echter zaken tegen waarvan je als leek geen flauw benul hebt waarvoor ze dienen. Het is echter wel een belevenis en ik ben blij dat ik er twee dagen voor uitgetrokken heb. Volgend jaar wordt de ISE voor het laatst in Amsterdam gehouden; vanaf 2021 moet je ervoor afreizen naar Barcelona.

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<