Tweaken Grado SR325

Inleiding

Qua prijs-prestatie-verhouding is de Grado SR325 één van de beste hoofdtelefoons ooit gemaakt. Het geluid van deze hoofdtelefoon in de prijsklasse tot € 500,- is gewoonweg fenomenaal. Waar Grado prat op hun Spartaanse insteek gaat, resulteert dit in degelijke oplossingen. Hun kabels zijn niet fancy gekleurd of fraai dun, maar zwart en stevig. Ook hun oorschelpen zijn van stevig zwart materiaal gemaakt. Voor sommigen te stevig.

Google is niet mijn beste vriend

Eigenlijk google ik nooit, want mijn vriendin weet het toch beter. Maar nu bood onze privacy-onvriendelijke zoekvriend toch een uitkomst: alternatieve, passende en vooral lekker zittende oordoppen. De zoektocht naar nieuwe doppen begon van de zomer toen mijn vriendin zwarte stukjes in mijn oren ontdekte. Bang voor oormijt of erger werden mijn oren aan een grondige inspectie onderworpen. Conclusie: ik moest gelijk een afspraak bij de huisarts maken. Om, na enig gericht protest en een educated guess,  binnen een paar minuten het oordeel te veranderen in: “Dan moeten die hoofdtelefoon maar weg!” Ja, hallo zeg, mijn favoriete hoofdtelefoon weggooien omdat de oordoppen op zijn? Nee, als hacker in de juiste zin van het woord, ga ik wat kapot is repareren. Lang leve de circulaire economie.

Sennheiser 414

Als ik de naam Sennheiser 414 noem, zal niet bij iedereen de bekende belletjes gaan rinkelen. Maar als ik zeg dat het de meest bekende hoofdtelefoon uit de jaren 70 is. Beroemd geworden vanwege gele oordoppen als handelskenmerk en een habbekrats kostte? In 1968 bracht Sennheiser model 414 op de markt voor net onder de dertig dollar. Jaren later bracht Sennheiser de 424 uit, bijna drie keer duurder. Mijn vader had deze ooit gekocht en ik ken daarom beide modellen erg goed. De 414 zat beter op je hoofd dan de 424, maar de 424 had wat meer bas aan boord en klonk iets ruimtelijker. Maar erg veel ontliepen beide modellen elkaar niet.

Geheimtipp

De geheimtipp volgens sommige Head-fi-forumleden is het vervangen van de standaard Grado-oordoppen door de gele Sennheiser 414-oordoppen. Dit sowieso om het draagcomfort te vergroten en volgens sommigen ook om de geluidskwaliteit te verbeteren. Met de laatste stelling ben ik het niet helemaal eens. Ze klinken iets anders, maar beter? Ik neig zelfs naar minder 3d. Met de kanttekening dat de verschuiving in de uiterste marge plaats vindt. Wel voelen de oordoppen als een verademing aan! Ze zitten heerlijk. En het geeft de hoofdtelefoon een frisse, eigentijdse uitstraling. Op bovenstaande plaatjes zie je links de vergane oordoppen en rechts de geslaagde metamorfose.

Wil je de nieuwe oordoppen nog zachter hebben? Draai ze dan een keer mee met de bonte was; mijn ervaring is dat dit trucje helpt, de vieze, synthetische geur ben je dan ook gelijk kwijt! Het schijnt dat als je de doppen alleen met wasverzachter wast, je het beste resultaat krijgt. Misschien doe ik dat wel een keer. Tot nu toe ben ik reuze tevreden.

Mocht dit verhaal je inspireren tot daden, let er dan goed op dat je nieuwe oordoppen goed over de rand trekt. Ze passen als gegoten, maar hebben een beetje hulp nodig.

Conclusie, deze aanpassing is zijn geld dubbel en dwars waard. En dat slechts voor € 14,- .

In een volgend deel gaan we de hoofdtelefoon draadloos maken.


Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 16, 2020

  Beste Robert,
  Erg interessant artikel; en handig! Ook ik heb de Grado SR325 en ben er zeer tevreden over. Maar de oordoppen beginnen slechter geworden en heb zojuist de gele Sennheiser doppen besteld.
  Nu ben ik erg nieuwsgierig naar de mogelijkheid om hem draadloos te maken. Wanneer komt dit artikel beschikbaar? Alvast super dank!

  Reply

  • Avatar
   October 22, 2020

   Hallo Jules, zie de mail die ik je gestuurd hebt. Het artikel van Emiel legt uit hoe een hoofdtelefoon draadloos te maken!

   Reply

<