Test: LG PK5 Bluetooth-luidspreker

LG en Meridian

Naast televisies en smartphones timmert LG ook aan de weg met audio. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft een serie draagbare bluetooth-luidsprekers in haar programma. Om een zo goed mogelijk geluid te realiseren is er samengewerkt met het Britse Meridian. Dit bedrijf heeft een goede naam op het gebied van exclusieve audio. Ook zijn er audiosystemen van Meridian in auto’s van Jaguar en Land Rover. De bluetooth-luidsprekers van LG zijn voorzien van equalizer-functies die ontwikkeld zijn samen met Meridian. Een van de modellen is de LG XBOOM PK5, een compact draagbaar model dat er dankzij de verlichte ringen rond de speakers feestelijk uitziet.

Uitpakken

De PK5 zit in een nette kartonnen doos. De luidspreker staat er twee keer op afgebeeld met de verlichting ingeschakeld. Afgezien van de onderkant staat op alle zijden LG, al dan niet voorzien van het LG embleem, de serienaam XBoom Go en de typenaam PK5. Op verschillende plekken kom je de kreet with MERIDIAN Technology tegen; LG is duidelijk trots op deze samenwerking. Op een kant van de doos staat in vier talen een opsomming van de  kenmerken van de PK5. Wanneer de doos open gemaakt wordt kom je een tweede deksel tegen waar nogmaals merk, serie, type en de kreet “with MERIDIAN Technology”. Na deze deksel kan de piepschuim deksel van de eveneens piepschuim binnendoos opgetild worden. De PK5 kan er nu, verpakt in een witte zak uitgenomen worden. In een klein wit zakje zitten drie kleine boekjes en een eveneens witte usb kabel. De kabel is een meter lang en is een beetje stug. Een wat soepelere kabel en dan in bijpassend zwart zou meer recht hebben gedaan aan het premium gevoel dat het apparaat zelf oproept. Het dikste boekje bevat veiligheids- en milieu-instructies, in een iets dunner boekje staan de garantiebepalingen en in het dunste boekje is een zeer beknopte gebruiksaanwijzing te vinden. Alles in 27 talen. Ondanks de usb kabel die mooier kan en het ontbreken van een lader, is het allemaal netjes verzorgd en ontstaat de indruk dat je zojuist een kwaliteitsproduct hebt uitgepakt.

 

Vormgeving en constructie

De PK5 ziet er mooi afgewerkt uit en voelt mede door zijn gewicht van 1,2 kilo stevig aan. De afmetingen zijn bescheiden: 22 cm. lang, 13 cm. hoog en 12 cm. diep. De behuizing is gemaakt van matglanzend zwart plastic dat door een ribbel profiel prettig aanvoelt. De vier lange hoeken zijn voorzien van een stootbeugel die ook van zwart plastic is gemaakt; nu echter zonder profiel en licht opgeruwd. De twee beugels aan weerszijden van  het front zijn iets verder van de behuizing geplaatst zodat ze als handgreep kunnen dienen. Dat had nog iets verder gemogen; ik krijg mijn vingers nauwelijks tussen de beugels en de behuizing. De voorzijde wordt geheel ingenomen door een geperforeerde metalen plaat die als speaker grille dient. Door de grille heen zijn de twee speakers zichtbaar die extra opvallen door twee witte ringen rond de conussen. Deze ringen combineren mooi met de eveneens witte opdruk op de bovenste beugel: links de eerder genoemde kreet “with MERIDIAN Technology” en rechts de merknaam LG met logo. Op de bovenzijde zitten acht bedieningstoetsen, een ledlampje om de batterijstatus aan te geven en een gaatje voor de microfoon. Op de achterzijde zit een luikje waar achter een USB-C aansluiting, een analoge ingang (mini jack), een resetknop, een knop om twee exemplaren als stereopaar te gebruiken en een lampje om dit aan te geven verborgen zitten. Op de onderzijde zit een sticker met de naam van de importeur, barcodes, CE-keurmerk en andere gegevens. De twee beugels aan weerszijden van de onderkant zijn voorzien van rubbers die als voetsteunen dienen en tevens voorkomen dat de PK5 wegglijdt op gladde oppervlakken zoals glazen tafelbladen. De twee uiteinden bieden plaats aan de twee passieve bas radiatoren die vooral wanneer er luid gespeeld wordt als drumvellen trillen. Deze liggen iets verzonken zodat ze minder kwetsbaar zijn. Doordat de beugels aan de voorzijde wat meer uitsteken dan aan de achterzijde, helt de PK5 iets naar achteren wanneer deze op z’n voetjes wordt neergezet. Het ziet er allemaal best degelijk en doordacht uit. De PK5 is overigens spatwaterdicht en kan dus tegen een regenbui of golf water. 

Bediening

Op het apparaat zelf:

De bediening van de PK5 werkt grotendeels via de acht knoppen op de bovenzijde.

 • De eerste meest linkse knop is de powerknop: wanneer deze ingedrukt wordt klinkt er een geluidssignaal en gaat de verlichting branden in de laatst ingestelde stand. Ook kan met deze knop de status van de accu gecontroleerd worden.
 • De tweede knop dient om de PK5 via bluetooth te koppelen met een muziekbron.
 • Met de derde en de vierde knop kan het volume geregeld worden.
 • De vijfde knop fungeert als play en pauzetoets voor het aangesloten bluetooth-apparaat. Tevens kan de handsfree-functie hiermee bediend worden. Wanneer er een apparaat bekabeld is aangesloten, fungeert deze knop als muting-toets.
 • Knop nummer zes dient om de spraakopdrachten te regelen mits er een telefoon is aangesloten die dit ondersteunt. De verlichting kan met deze knop ook ingeschakeld en beperkt afgeregeld worden.
 • De zevende knop is bedoeld om de equalizer functie “clear vocal” in te schakelen.
 • De achtste en laatste knop is voor de functie “enhanced bass”; ingeschakeld zorgt dit voor extra laag in het geluid.

Alle acht de knoppen zijn voorzien van oranje pictogrammen en tekst. De eerste twee en de laatste twee knoppen zijn voorzien van een klein wit ledlichtje.

Achter het luikje aan de achterkant zitten nog twee kleine knopjes waarmee twee PK5’s als stereopaar ingesteld kunnen worden en een reset knop voor het geval de software vastloopt.

Met een smartphone (alleen android):

Wanneer er een android-telefoon gekoppeld is, kan er gebruik gemaakt worden van een speciale (gratis) app: Music Flow Bluetooth.

Functies van deze app:

 • Kiezen tussen een bluetooth-bron of een bekabelde bron.
 • Twee PK5’s als stereopaar instellen.
 • De twee equalizer standen in- en uitschakelen.
 • Lichteffecten regelen en eventueel personaliseren.

De app ziet er netjes verzorgd uit maar is vrij beperkt.

Energie

Achter het luikje aan de achterzijde zit een USB-poort voor het opladen van de accu. Deze is van het type USB-C. USB-C wordt steeds vaker gebruikt en heeft als groot voordeel dat de stekker geen boven- en onderzijde meer heeft. De door LG opgegeven tijd om de accu volledig op te laden is vier uur. Er is dan volgens de gebruiksaanwijzing genoeg energie aan boord om de PK5 op 50% van het volume, met de verlichting en de equalizer-functies uitgeschakeld, 18 uur te laten spelen. Zelf heb ik een uur of zes kunnen spelen met een acculading; de twee equalizer functies en de lichteffecten waren ingeschakeld, het volume stond halverwege, en er waren twee bluetooth-apparaten gekoppeld. Lang niet gek dus met alle toeters en bellen in werking. Na de PK5 weer opgeladen te hebben heb ik ‘m aangezet en zachtjes laten spelen met de led-verlichting aan: na 10 uur was de accu nog voor 20% gevuld. De status van de accu kan gecontroleerd worden aan de hand van de kleur van het led-lichtje links van de powerknop: groen is meer dan 70%, oranje tussen de 10-70% en rood wanneer de accu minder dan 10% opgeladen is. Het lichtje kan worden ingeschakeld door de powerknop twee seconden ingedrukt te houden. Ook in de app wordt aangegeven hoeveel procent de accu opgeladen is.

Bluetooth

De PK5 beschikt over bluetooth-versie 4.2 en kan overweg met formaten van hoge kwaliteit zoals AptX en AptX-HD. Koppelen is zeer eenvoudig. Op mijn smartphone en op mijn DAP verschijnt de PK5 keurig in de lijst van beschikbare apparaten. Ook de bluetooth zender van mijn stereoset, de Soundcast VGtx , heeft ondanks de afwezigheid van een scherm, geen enkele moeite om de koppeling met de PK5 te maken. Erg handig is dat er twee apparaten tegelijk gekoppeld zijn. Vooral de combinatie van mijn bluetooth-zender of DAP samen met mijn smartphone bevalt goed. Thuis lekker muziek spelen van de NAS terwijl de streamer en de luidspreker met de smartphone bediend kunnen worden. Onderweg muziek van de DAP met de smartphone erbij om de boel te bedienen en ondertussen kunnen telefoongesprekken aangenomen of geweigerd worden via de PK5. Wanneer je smartphone voorzien is van een spraakassistent, kan de microfoon van de PK5 gebruikt worden om commando’s te geven. Mijn bluetooth zender staat in de huiskamer: ik kan 20 meter de tuin in lopen voordat de koppeling verbroken wordt.

Gebruik zonder bluetooth

Naast de usb-poort zit er achter het luikje aan de achterzijde ook een aansluiting die dient om geluidsbronnen bedraad aan te sluiten. Meestal heet deze aansluiting Aux In maar LG heeft gekozen voor de benaming Port In. Het is een mini-jack aansluiting. Dit geeft de mogelijkheid de PK5 te gebruiken met apparaten zonder bluetooth zoals bijvoorbeeld een ouderwetse discman of een laptop. Ik heb de poort even gebruikt met mijn DAP en dit werkt naar behoren. Een voordeel van het gebruik van deze mogelijkheid is dat de accu langer meegaat omdat de bluetooth-ontvanger niet gebruikt hoeft te worden. Wanneer er een stekker in deze poort wordt gestoken schakelt de PK5 automatisch over naar de bekabeld aangesloten bron. De kabel kan er in blijven zitten: als de bluetooth-knop ingedrukt wordt schakelt de PK5 over naar de met bluetooth verbonden bron. Dit is handig voor gebruik in een vaste opstelling. De benodigde kabel is overigens niet meegeleverd.

Lichtshow

De PK5 is voorzien van lichteffecten. Rond de twee speakers zitten door led’s verlichte ringen. Deze ringen geven licht in verschillende kleuren. Met een toets op de bovenzijde kunnen ze in verschillende kleuren (blauw, geel en verschillende kleuren) branden en, als je ze zat bent of stroom wilt besparen, uitgeschakeld worden. De twee ringen lichten telkens in gelijke kleuren een moment op. Op het apparaat zijn verschillende effecten en kleuren in te stellen. Er is ook een persoonlijke voorkeur stand in te stellen. Dit kan via de eerder genoemde app. Meerdere kleuren zijn in te stellen en ook is hier te bepalen welke kleuren beurtelings getoond worden. De knipperfrequentie is hier in drie standen in te stellen. Helaas is het niet voor elkaar te krijgen de ringen constant te laten branden. Een ander lichteffect doet denken aan een ouderwets lichtorgel: de ringen knipperen mee met de muziek. Hier zit echter ook een functie in die de ringen van kleur laat veranderen en ook tijdens stiltes laat oplichten. Het ritmische effect wordt hier deels weer mee teniet gedaan. Wanneer je het touchscreen van je smartphone aanraakt, reageert de verlichting hier ook op. In fel daglicht zie je weinig van het licht; binnen en in het donker ziet het er mooi uit. Omdat het licht niet constant kan branden en om stroom te besparen zal de lichtshow bij mij meestal uitgeschakeld zijn.   

Luisteren

Zo langzamerhand zijn we toe aan de belangrijkste vraag: hoe klinkt de PK5? Hij klinkt prima voor zo’n klein apparaatje. Op lage volumes, laten we zeggen tot gespreksniveau, vind ik de kwaliteit zeer goed. Met zowel de clear vocal als de enhanced bass ingeschakeld dan. Zonder deze twee equalizer standen klinkt de PK5 wat dun. Ik heb de PK5 dan ook veelal beluisterd met clear vocal en enhanced bass. Het geluid, zowel gesproken woord als alle muziekgenres, klinkt mooi evenwichtig en is ook na langere tijd niet vermoeiend. Op hogere volumes begint het laag wat dreunerig te worden: wanneer de enhanced bass dan uitgezet wordt, klinkt het weer wat kaal.  Aan de kwaliteit van het aangeboden signaal ligt het niet: ik heb alleen lossless muziekbestanden gebruikt en via mijn bluetooth-zender naar de FM via de kabel geluisterd. Alle gebruikte apparatuur is hoogwaardige audio. Voor gebruik in een lawaaierige omgeving vind ik dat de PK5 wat power mist. Het best komt de PK5 tot zijn recht wanneer deze binnen of in een rustige buitenomgeving gebruikt wordt. Ik heb er uren naar zitten luisteren in een rustige tuin en dat was uitstekend. Zolang het volume niet te hoog wordt gezet klinkt de PK5 mooi, vol en is niet vermoeiend. Op een centimeter of 60 afstand klinkt het geluid, hoewel mono, ruimtelijk. Helaas heb ik maar één PK5, ik ben namelijk heel benieuwd hoe twee stuks in stereo opstelling zullen klinken.

Conclusie

De PK5 kost op de meeste plekken €99,-, ik heb ‘m echter ook al voor €75,- gesignaleerd. Voor dat geld krijg je een bluetooth-luidspreker die goed klinkt en er erg mooi uitziet. Verwacht ondanks de lichtshow geen apparaat waar je een wild feest omheen kunt bouwen: hiervoor mist ie echt de power. Bij gebruik in kleinere kring is het volume echter ruimschoots voldoende. De accu gaat lang mee en dat is ideaal voor onderweg. De bluetooth-functies zijn uitgebreid: handig is dat je twee apparaten naast elkaar kunt koppelen en dat veel functies van de smartphone ondersteund worden. Die twee verlichte ringen zijn een leuke gadget waar vooral kinderen weg van zullen zijn. Jammer dat ze alleen maar kunnen knipperen. Gelukkig kan de verlichting uitgezet worden mocht het geknipper op de zenuwen gaan werken. De app is prima verzorgd maar zou uitgebreid kunnen worden met een goede toonregeling en de mogelijkheid de verlichting continu te laten branden. De beperkte toonregeling is natuurlijk te omzeilen door een goede afspeel-app die dat wel heeft te installeren op je smartphone of door een DAP (MP3-speler) te gebruiken die dat wel heeft. De mogelijkheid twee exemplaren als stereopaar te kunnen gebruiken vind ik heel interessant. Ik ga proberen een tweede exemplaar te bemachtigen en dan kom ik daar op terug.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<