Review: Audisse Netbox portable radio

Audisse Netbox

Als je een radio ter review krijgt aangeboden waarvan je niet precies weet in welke categorie deze valt, verzin je dan zelf een toepassing? Dit overkwam mee toen ik van PerfectPro een draagbare radio kreeg die er behoorlijk stevig uitzag: alsof hij zo van de bouwplaats kwam. Zodoende ging ik na waar ik de radio zou kunnen gebruiken: op de camping, in de garage, op de boot, tijdens het klussen, bij de barbecue, een dagje naar het strand, vissen in het meertje in de buurt. Eigenlijk overal behalve de woon- en slaapkamer want daar is hij te ruggedized voor, bij gebrek aan een beter Nederlands woord. Grof vind ik geen passende term, want dat is de Netbox zeker niet, eerder stevig of schokbestendig. Met een IP64-certificering is de radio ook stofvrij en plensdicht (dit zit tussen spatdicht en sproeidicht in). Dus niet waterdicht, maar wel geschikt voor gebruik in de badkamer, sauna of naast de jacuzzi.

Zelf noemt de importeur de radio een werkradio, wat iets ethischer klinkt dan bouwradio. Alhoewel op Google vaker op de laatste term gezocht zal worden. In een professionele omgeving zul je daarom regelmatig een Audisse aantreffen. Vooral het model waarmee je handsfree kunt telefoneren, dus belletjes aannemen zonder dat je met vieze handen je dure smartphone aanraakt, zal de gemiddelde ambachtsman aanspreken. Deze functie heeft de Netbox niet, echter het heeft wel iets wat andere modellen weer niet hebben, namelijk Wi-Fi. Inclusief daarmee gepaard gaande functionaliteiten als media player en Spotify Connect. Dat maakt de Netbox juist zo interessant voor consumenten die thuis, in de tuin of garage wel over Wi-Fi beschikken. Daarmee zeg ik niet dat de radio niet voor professionele werklui interessant is, want door je smartphone als mobiele hotspot in te stellen, kun je ook internetradio of Spotify gebruiken. Je moet wel een betaald abonnement met een behoorlijke databundel hebben, anders is dit een kostbare grap.

Wat als je geen Wi-Fi in de buurt hebt?

Als je geen Wi-Fi tot je beschikking hebt, blijft er legio aan luistermogelijkheden over:

 • Een smartphone of mediaplayer op de AUX-ingang aansluiten.
 • Muziekbestanden (MP3, WMA, FLAC, AAC, Apple Lossless, LPCM, Real Audio en WAV-bestanden) vanaf een USB-stick afspelen.
 • Radio luisteren via DAB+.
 • Radio luisteren via FM (met RDS).
 • Muziek streamen via Bluetooth (versie 4.1).

Al deze mogelijkheden heb ik uitgebreid getest en tot groot plezier! Helaas was op het strand de DAB+-ontvangst behoorlijk slecht; alleen de NPO-stations werden gebrekkig ontvangen. De commerciële stations al helemaal niet. Dit lag uiteraard niet aan de Audisse, maar aan de belabberde kwaliteit van DAB+ in Nederland. Op vakantie heb ik weinig naar FM en DAB+ geluisterd bij gebrek aan goede stations, in de zin van muziekkeuze, want zenders in overvloed. Daarentegen heb ik frequent van de Bluetooth-verbinding gebruik gemaakt. Saillant detail; mijn vriendin heeft op haar iPhone altijd Bluetooth aanstaan zodat deze continu in verbinding staat met haar Apple Watch. Als ik op mijn Samsung smartphone Bluetooth aanzette om te gaan streamen connecteerde de Netbox meteen met de iPhone van mijn vriendin. Dit kwam omdat zij al eerder een Bluetooth-connectie met het apparaat had gemaakt.

Bediening

Op de voorkant zitten twee rijen met vijf toetsen. De bovenste helft zijn gereserveerd voor het instellen van het apparaat: ingangskeuze (DAB+, FM, Bluetooth, AUX, internetradio, Spotify Connect, Music Player voor de USB-stick), menu, terugtoets, voorkeuze en aan/uit (hij gaat niet meteen aan, dit duurt enkele seconden). De onderste rij heeft een dubbele functie: of vijf voorkeuzeplekken voor de FM danwel DAB+-zenders of playlist-bediening in de zin van vooruit, achteruit, start/pauze en stop. Bovenop zitten twee draaiknoppen voor het volume of de tuner en wanneer je ze indrukt kun je de loudness of de select/seek-functie gebruiken. Aan de zijkant zit verborgen achter twee klepjes een AUX-ingang en een USB-ingang (ook te gebruiken om je smartphone mee op te laden). Ook is het mogelijk om met de Undok app het apparaat vanaf je iPhone of Android smartphone te bedienen.

Aan de achterkant zit een slim kabelmanagement-systeem die ervoor zorgt dat de stekker geklemd zit en niet irritant gaat bungelen. Ook zit achter een stevige knop het compartiment voor de batterijen. Wanneer de zes 1,5 Volt batterijen opgeladen zijn, kun je met gemak de hele avond muziek luisteren (dit op een middelmatig geluidsniveau, bij veel luider spelen zullen de batterijen sneller leeg raken).

Uiterlijk

Over het design niks dan lof! De kooiconstructie is niet alleen functioneel, je gooit hem zonder bescherming hup achterin de auto, maar ook erg stoer. De radio zweeft als het ware tussen de stangen, erg fraai. Ook is het mogelijk om de radio een beetje te kantelen zodat de hotspot van de speaker gericht kan worden. Dit doe ik vaak wanneer ik de Netbox buiten op een laag tafeltje zet en de speaker op mijn oren richt als ik zelf hoger zit. De grote, ronde speaker is prominent op de voorkant aanwezig, maar zeker niet hinderlijk. Met een gewicht van 3,7 kg is hij niet echt zwaar.

Veel draagbare radio’s in dit segment hebben een monochroom display. Deze radio is gelukkig van een helder kleurendisplay voorzien. Als je albums vanaf het netwerk of USB afspeelt wordt de album-art gedetailleerd weergegeven. De grootte van de album-art is begrijpelijk niet meer dan een postzegel, maar het ziet er wel klasse uit.

Onder het display zitten de tien druktoetsen. Bovenop zitten de eerder genoemde draaiknoppen, helaas staat de tekst erachter, logischer was ervoor geweest. Maar dat minpuntje mag geen naam hebben. De ingangen zijn handig en gelukkig achter een klepje verborgen, zodoende komt er geen water of stof in.

Hoe klinkt ie?

Door de afwezigheid van een tweede speaker is het geluid jammer genoeg mono. Dat is niet erg als de radio ergens in een hoekje staat, maar als je recht ervoor zit dan mis je het stereo-beeld. Los daarvan klinkt de vijf inch speaker erg goed. Zeker met loudness aan krijgt het geluid meer body. Mijn advies is om dit permanent aan te laten staan. Bij een hoger volume gaan de meeste speakers onderuit, daar is bij radio van Audisse geen sprake van, het geluid blijft strak, ook met loudness aan. De gebruikte versterker is van het type klasse D met een voldoende vermogen van zeven Watt.

Conclusie

De Netbox is een alleskunner die helaas niet de telefoon kan aannemen, maar wel Wi-Fi aan boord heeft. De stevige, plensdichte behuizing maakt de radio multi-inzetbaar. De naam bouwradio zou de hoeveelheid aan functies geen recht doen, de naam buitenradio zou meer op zijn plaats zijn. Hij ziet er goed uit en zo klinkt hij ook. Het stoere uiterlijk geeft de radio karakter en is duidelijk gericht op gebruik buitenshuis. Het enige echte minpunt wat ik vind, is het gemis van een tweede speaker. Gelukkig heeft Audisse daar andere modellen voor!

Pluspunten

 • Wi-Fi.
 • Het design.
 • De vele luistermogelijkheden.
 • De stevige behuizing.
 • Kleurendisplay.
 • Erg goed geluid.
 • Loudness-functie.
 • IP 64-certificering.

Minpuntje

 • Mono geluid.

Informatie

Meer informatie is op de site van Audisse te vinden.


 

Robert
Written by Robert

1 Comment responses

 1. Avatar
  July 16, 2019

  Laat de klus maar komen .. Met deze netbox hoef je je niet te onthouden van fraaie klanken.
  De ghettoblaster heeft een fraaie opvolger gekregen in deze Audisse. Grondige beschrijving door Robert..

  Reply

<