Dagje uit: iEar Audioshow 2019

Dit jaar vierde de iEar Audioshow haar eerste lustrum. Het speelde zich weer af in het Willem II stadion te Tilburg. Een ruimte die zich daar uitstekend voor leent. Het was allemaal weer goed verzorgd en ruim opgezet. Net als vorig jaar zorgden twee mooie Volvo’s gesponsord door een lokaal garagebedrijf voor gratis vervoer van het station naar het stadion. De toegang was gratis. Hier kan die andere jaarlijkse grote audioshow in het zuiden des lands wat van leren. Daar is het dringen in te krappe gangen, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer laat te wensen over en bij wijze van X-factor moet er een kaartje gekocht worden.
Na aankomst op station Tilburg kon ik na luttele minuten instappen in een van de bovengenoemde Volvo’s voor een gratis taxirit naar het Willem II stadion. Onderweg werd de prachtige geluidsinstallatie (B&W) aan boord even gedemonstreerd. Aangekomen bij het stadion was de ontvangst prima. Het bleek al lekker druk te zijn. Behalve de grote merken die prachtige sets hadden opgesteld om te beluisteren, waren er in de kleinere ruimtes ook erg mooie dingen te zien en te horen. De luistersessies trokken veel belangstelling; zelf ben ik daar niet zo’n liefhebber van. Het is nooit precies de muziek die ik echt leuk vind en in een rijtje zitten is ook mijn hobby niet. Liever struin ik wat rond en maak ik hier en daar een praatje. Als ik al wat luister dan is het een hoofdtelefoon: dan heb je minder last van het rumoer en bestaat de mogelijkheid vaak je eigen favorieten te beluisteren. Dit kon bijvoorbeeld bij Dune Blue, importeur van onder andere Meze en Hifiman hoofdtelefoons. Dit bedrijf had de beschikking over een kleine ruimte waar het al vroeg gezellig druk was.

 

Hifiman Ananda bij Dune Blue

Vrijwel direct kreeg ik een hoofdtelefoon van Hifiman opgezet: het draadloze model “Ananda”. Gelijk werd ik verrast door het uitstekende draagcomfort en het heerlijke lichtvoetige geluid. Voor een bluetooth hoofdtelefoon is dit toch wel erg goed. De drivers zijn van het planar-magnetische type waardoor de Ananda licht en vlak uitgevoerd kan worden. Op mijn verzoek mag ik de Ananda pairen met mijn eigen DAP: een Pioneer XDP 30-R. Het is een genot om wat van mijn eigen muziek te horen. Vooral een drumsolo uit een concert van Billy Cobham maakt indruk. Voor een open constructie zit er een zeer mooi laag met best wat druk in deze Ananda. Ook het hoog is dik voor elkaar; bekkens klinken heerlijk helder. Het geluid is groots geeft je het gevoel aanwezig te zijn bij het concert. Het uiterlijk is een lust voor het oog. De open constructie wordt mooi benadrukt doordat vanaf de buitenzijde de drivers goed zichtbaar zijn door de fraaie metalen spijltjes. Door deze open constructie zal de omgeving echter flink mee kunnen genieten wanneer het volume goed open gedraaid wordt. Door de enorme planar drivers zijn de oorschelpen fors en is de Ananda een blikvanger. Wel een erg mooie blikvanger naar mijn mening.  

 


Live optreden bij Dynaudio

Dynaudio had ervoor gekozen om The Beatles te omarmen door de Amsterdamse artieste Tessa Rose Jackson te laten optreden. Slechts begeleid door haar eigen gitaarspel gitaar probeerde ze tot twee keer toe Yesterday, maar faalde daar faliekant in. Ook niet echt geholpen door enkele luidruchtige Rotterdammers koos ze eieren voor haar geld en speelde vervolgens enkele liedjes uit haar eigen repertoire. Dit ging haar aanzienlijk beter af.


Gezellige drukte

Ondanks de drukte was het toch goed mogelijk overal dichtbij te komen. alles goed te kunnen bekijken en er vragen over te kunnen stellen. Ik heb lekker rond gewandeld, links en rechts een praatje gemaakt en nog wat foto’s gemaakt. Beneden vlakbij de ingang was er een hoekje ingericht waar speciale aanbiedingen van iEar gekocht konden worden. Er stonden leuke demomodellen, inruilers en accessoires tussen uit de voorraad van hun winkels in Tilburg en Amsterdam. Bij Kef/Hegel was Jan Douwe Kroeske, bekend van de 2meter Sessies, van de partij; dit is echter totaal langs me heen gegaan. Hoewel er overal prachtige dingen te zien waren heb ik dit jaar geen echt vernieuwende zaken kunnen ontdekken. Streaming en vinyl zijn nog steeds goed vertegenwoordigd en actieve luidsprekers krijgen ook steeds meer aandacht. Aardig om te zien vond ik dat Advance Acoustic nu een all-in-one apparaat heeft: De MyConnect 150. Streaming, Tuner, Cd speler en versterker met bluetooth en phono ingang in één apparaat met prachtige VU meters en achter een ruitje een paar buizen. Buizen achter een ruitje: volgens mij heeft Luxman dat ook wel eens gedaan. Advance Acoustic heeft veel aandacht besteed aan een mooi uiterlijk en dat is naar mijn mening best goed gelukt. Hoewel deze vorig jaar ook al te bewonderen was, vond ik de de headset van Audeze, de Mobius, erg interessant. Het lijkt een poging van deze gerenommeerde firma om een nieuwe en jongere klantenkring in de gaming wereld te bereiken. Het is een fraaie headset met een hoop functies en onmiskenbare roots in de hifi wereld. Unique Radio kon er eentje lenen. Binnenkort zijn onze ervaringen hier te lezen. Het was weer een geslaagde dag met prachtige audio, en ontmoetingen met bekenden en gelijk gestemden. Na al die indrukken is het ook erg fijn dat je eventjes terug gebracht wordt naar het station door zo’n mooie bolide. Goed geregeld! Volgend jaar weer. 

   

 

 

 

 

iEar Bedankt voor deze leuke dag!

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

<