Test: Gerrard Street Hoofdtelefoons – Niet te koop maar te huur

Via Social media werd ik getipt over het bestaan van Gerrard Street. Deze Rotterdamse firma biedt hoofdtelefoons aan in abonnement vorm. Op de website staat een interessant verhaal over de modulaire opbouw van deze hoofdtelefoons. Voordelen zijn dat ze zelf te repareren zijn en dat kapotte onderdelen makkelijk gerecycled kunnen worden wanneer ze kapot gaan. Nieuwsgierig geworden heb ik beide modellen, een met kabel en een draadloos, ter review aangevraagd. Enkele dagen na een leuk telefoongesprek met medewerker Julius worden de twee testexemplaren bezorgd door een fietskoerier.

Niet te koop maar te huur met een missie

Gerrard Street is opgericht door Dorus Galama en Tom Leenders. Zij ergerden zich in hun studententijd aan hun hoofdtelefoons die keer op keer stuk gingen. Meestal werden deze weggegooid; zo ontstond het idee om hoofdtelefoons in de markt te zetten op huurbasis; met de garantie dat ze gerepareerd worden wanneer er wat mee is. Dit concept wordt steeds populairder; als gebruiker geen eigenaar zijn maar een vast maandbedrag betalen en gegarandeerd service krijgen bij problemen. Voor dat vaste maandbedrag heb je dus altijd een perfect functionerend product. De succesvolle Swapfiets is hier ook een goed voorbeeld van. Gerrard Street heeft een missie: wereldwijd wordt er vijftien miljoen kilo aan hoofdtelefoons weggegooid. Hier wil Gerrard Street niet aan bijdragen door eigenaar te blijven en de verantwoordelijkheid te nemen voor hergebruik en recycling. Reparaties en upgrades zijn inbegrepen in het huurcontract. In de praktijk betekent dit wanneer er een nieuw model uitkomt de huurder zijn hoofdtelefoon kan omwisselen. Mocht er iets stuk gaan, dan kan de huurder de defecte onderdelen terug sturen en worden er nieuwe retour gestuurd. Doordat de hoofdtelefoon eenvoudig in elkaar zit kan de huurder de hoofdtelefoon zelf repareren.    

Uitpakken en in elkaar zetten

Een Gerrard Street hoofdtelefoon is alleen verkrijgbaar via Gerrard Street zelf. De hoofdtelefoon wordt opgestuurd in een compact pakket dat door de brievenbus past. Het pakket ziet er luxe uit: alle onderdelen liggen keurig gerangschikt in een zwarte doosvulling. De huurder moet z’n nieuwe aanwinst zelf in elkaar zetten; dit is zeer eenvoudig en er is geen gereedschap bij nodig. Voor wie er desondanks niet uitkomt zijn er duidelijke instructies op de website te vinden. Allereerst schuif je de hoofdband door het hoofdkussen heen tot het hoofdkussen ongeveer in het midden van de hoofdband zit. Vervolgens worden de oorkussens op de oorschelpen gedraaid; op de oorschelpen staan pijlen voor de juiste draairichting. Dan kunnen de oorschelpen door middel van de draaiknoppen aan de hoofdband vast gedraaid worden; even opletten dat de USB-ingangen aan de bovenkant zitten en de zijden met de knoppen (model Boss) of jack aansluitingen (model Day) aan de onderkant. Als laatste moet de USB-C kabel uit het hoofdkussen in de oorschelpen geschoven worden. Als ze klikken, zitten ze goed. Het resultaat is een hoofdtelefoon die er prima uitziet.


Twee modellen

Gerrard Street biedt twee modellen aan: “Day” en “Boss” geheten. De Day is vernoemd naar Billie Holiday (Lady Day). De Boss is vernoemd naar Bruce Springsteen (The Boss).

Day

Het model Day is de conventionele bekabelde versie. Er is een kabel meegeleverd met mini jack aansluitingen die voorzien is van een microfoon om er mee te kunnen bellen. Aardig detail is dat de kabel op beide oorschelpen aangesloten kan worden. De kabel zit dus altijd aan een kant. Ik zie dat graag: een gesplitte kabel met een draad naar beide oorschelpen is minder comfortabel en moeilijker weg te werken wanneer je onderweg bent. In de doos van van Day zit een verloopplug waarmee deze aangesloten op apparaten met een grote jack uitgang als hoofdtelefoon aansluiting. Deze verloopplug wordt overigens niet genoemd in de onderdelenlijst en ik weet dus niet of deze speciaal voor deze test in de doos is gestopt.

Boss

Model Boss is voorzien van Bluetooth en kan draadloos gebruikt worden. In tegenstelling tot de Day zijn de oorschelpen hier verschillend. De linker oorschelp is aan de onderzijde voorzien van twee knopjes: een om de hoofdtelefoon aan en uit te zetten en de verbinding via Bluetooth met een telefoon of muziekspeler te maken. De andere dient om de telefoon op te kunnen nemen. Tussen deze twee knopjes zit een mini jack aansluiting waarmee de Boss ook met een kabel gebruikt kan worden. De rechter oorschelp heeft ook twee knoppen waarmee het volume geregeld kan worden. Tussen deze twee knoppen zit een USB-C aansluiting die voor het opladen van de accu dient.


Vormgeving en afwerking

De beide hoofdtelefoons zien er simpel maar door hun gele accenten eigenwijs uit. De afwerking is zeer goed. Omdat je de hoofdtelefoon zelf in elkaar moet zetten bekijk je alles automatisch grondig. De kunststof delen voelen allemaal stevig en glad aan. Op de bovenzijde is de merknaam in reliëf aangebracht; de letters zijn glad tegen een ruwe achtergrond wat best een chique effect geeft. Aan de binnenzijde van de hoofdband zit een kussentje dat er keurig in gestikt is. Ook de oorkussens van kunstleder voelen goed aan en zijn erg netjes gestikt. De oorschelpen zijn van stevig zwart licht opgeruwd kunststof dat een mooie zijdeglans heeft. De overgang naar de kussens wordt geaccentueerd door een gele ring die aan de boven- en onderzijde verbreed is om plaats te bieden aan de aansluitingen en bij de Boss de bedieningsknoppen. Persoonlijk vind ik de gele kleur het geheel een beetje een robuuste maar goedkope uitstraling meegeven die afbreuk doet aan de verder prachtige afwerking en vormgeving. Het witte logo op de stelschroeven voor de oorschelpen draagt hier ook aan bij. Persoonlijk had ik een effen oorschelp en de witte logo’s in reliëf meer geslaagd gevonden. Op zijn minst een meer ingetogen kleur dan geel was geslaagd geweest en had de hoofdtelefoon wat minder op een gehoorbeschermer doen lijken. Frappant is overigens hoeveel de hoofdtelefoons van Gerrard Street in de basis op de Momentum 2.0 serie van Sennheiser lijken zoals hiernaast te zien is. 

Comfort

Beide modellen zitten lekker; de klemming is precies goed, in de oorschelpen zit genoeg beweging en de kunstleren kussens zijn comfortabel. Comfortabel genoeg om langere tijd op te hebben. Ook met een voor mij onvermijdelijke leesbril. Tijdens een treinreis met een aansluitende wandeling vergat ik dat ik ‘m op had en kon ik me volledig concentreren op de muziek. De hoofdband is voorzien van een kussentje en dat verhoogd het draagcomfort nog meer. Ik vind ze prettig in gebruik. Ze zitten lekkerder dan de Sennheiser Momentum 2.0 maar niet zo fantastisch als mijn eigen hoofdtelefoons uit de ’99’ serie van Meze. Waar ik bij mijn eigen hoofdtelefoons wel eens tegenaan loop is contactgeluid wanneer ik de metalen hoofdbeugel aanraak. De Gerrard Street scoort op dit punt een stuk beter. Dit ondervond ik vooral tijdens een wandeling en in de trein. Bij de draadloze Boss zijn de vier bedieningsknopjes aan de kleine kant maar hier is mee te leven.

Luisteren

Beide hoofdtelefoons heb ik uitvoerig beluisterd. Mobiel heb ik dat gedaan met mijn digitale audio player (DAP) van Pioneer (XDP-30R) die zowel een analoge aansluiting heeft als Bluetooth. Op mijn huiskamerinstallatie heb ik de hoofdtelefoon aansluiting van mijn Arcam voorversterker (C30) gebruikt en de daar op aangesloten Bluetooth zender  van Soundcast (VGTx).

Day

De Day is de variant met kabel. Deze klinkt prima, alles is aanwezig. Er zijn echt wel betere hoofdtelefoons maar in de prijsklasse tot €200,- kan de Day prima meekomen. Ik vind ‘m bijvoorbeeld beter klinken dan de Sennheiser Momentum 2.0. (bedraad). Op mijn stereoset wordt niet alles wat deze te bieden heeft weergegeven via de hoofdtelefoonuitgang van mijn Arcam voorversterker; deze biedt dieper laag en hoger hoog dan deze hoofdtelefoon kan weergeven. Dit is echter beslist geen schande. Voor gebruik met een smartphone of een gemiddelde MP3 speler zijn de prestaties meer dan ruim voldoende. Ook de flac-bestanden die ik via mijn Pioneer DAP beluister komen prima uit de verf.

Boss

Dit is het model met Bluetooth aan boord. Deze kan ook bekabeld gebruikt worden en dan zijn de prestaties precies hetzelfde als bij de Day. De drivers zijn dan ook identiek is de reactie wanneer ik Gerrard Street daar naar vraag.

Bluetooth:

Wanneer ik de Boss thuis pair met de Soundcast VGTx Bluetooth zender blijkt het bereik prima te zijn: 20 meter is geen probleem. De geluidskwaliteit is draadloos wat minder; het geluid is wat vlakker en de trompet van Ibrahim Maalouf klinkt wat scheller. Details zijn nog goed hoorbaar blijkt wanneer het prachtige stuk “Beirut” draai van Ibrahim’s box “Dix Ans De Live”. Onder de mooie trompetsolo zit een subtiele xylofoon die nog prima waar te nemen is. Ter vergelijk sluit ik de Boss even bedraad aan op mijn Fiio BTR1-K  Bluetooth ontvanger. Het geluid is dan toch wat meer gedetailleerd en warmer. Als ik dezelfde ontvanger aansluit op mijn Meze 99Neo is het allemaal weer mooier. Klankmatig kan het dus altijd beter. De Gerrard Street hoofdtelefoons klinken echter bedraad meer dan prima. Via Bluetooth lever je qua geluidskwaliteit wel wat in maar het zal voor de gemiddelde gebruiker met een smartphone echt ruim voldoende zijn.  


Conclusie

Beide hoofdtelefoons klinken uitstekend en zitten zeer comfortabel. De knopjes van de Boss zijn klein en je moet ze even leren kennen. De pictogrammen op de knopjes hadden wel in het zwart gemogen; dat had een hoop getuur gescheeld. De afwerking is hoogstaand. De vormgeving is ondanks de gelijkenis in opzet met andere modellen erg mooi. Het felle geel in combinatie met de witte logo’s maakt dat de hoofdtelefoons er eigenzinnig maar goedkoper uitzien dan ze klinken, zitten en aanvoelen. De merknaam in reliëf op de hoofdband vind ik zeer geslaagd. Met grijze of zilverkleurige accenten had het er allemaal een stuk chiquer uitgezien; een eigen smoelwerk heeft het echter op deze manier zeer zeker. Het huurconcept moet je aanspreken: het vaste bedrag komt elke maand of elk jaar terug. €7,50 (Day) of een tientje (Boss) per maand is echter geen heel hoog bedrag en als je per jaar betaalt is het nog iets voordeliger. Huisgenoten, vrienden en collega’s waren desondanks niet allemaal enthousiast over het huurconcept. Een mogelijkheid om er een te kunnen kopen in combinatie met de nazorg en terugname aan het einde van de levensduur d.m.v. een soort slooppremie zou wellicht nog wat meer mensen over de streep trekken. Het milieuvriendelijke modulaire concept in combinatie met een snelle onderdelenservice vind ik fantastisch en zou ik graag meer willen zien in de audiowereld. De Gerrard Street hoofdtelefoons zijn de moeite waard om uit te proberen: je kunt ze gewoon een maand huren en uitproberen. Bij de Boss zit ook een kabel zodat hij zowel draadloos als bedraad in te zetten is. Vooral met draad is het geluid meer dan prima.


 Meer info:

www.gerrardstreet.nl

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

<