Concert Tristan in Victorie

Concert Tristan in Victorie

Het concert van de Tristan vond nu nog plaats in de kleine zaal van poppodium Victorie.

Ingang kleine zaal

Locatie

Podium Victorie

Pettemerstraat 5
1823 CW Alkmaar

Datum

7 februari 2020

Bezetting
Evelyn Kallansee – Vocals
Bas Phaff – Gitaar
Coen Molenaar – Keys
Frans Vollink – Bas
Sebastiaan Cornelissen – Drums

 

Holie Cow

Hoe gek kan het lopen dat je zoekend naar nieuwe muziek op Spotify je oor laat vallen op Tristan om onder het tabblad Concerts te ontdekken dat ze binnenkort in je hometown optreden. Dat zo’n topband ons lieflijk, kleine kaasstadje aandoet is bijna aandoenlijk. Gelul natuurlijk want groot-Alkmaar (inclusief de gemeentes Bergen, de Egmonden, Heerhugowaard en Langedijk) herbergt een kwart miljoen mensen die allen op fietsafstand van poppodium Victorie wonen. Het feit dat een band als Tristan Alkmaar nog kan aandoen, heeft te maken dat ze nu nog in het clubcircuit actief zijn. En dan ook nog in de kleine zalen ervan. Als ze binnenkort hits (een kwestie van tijd) gaan scoren is dat natuurlijk over en zijn ze alleen nog grote zalen en misschien wel het Afas te bewonderen. Opvallend is dat ze overal in Europa optreden en uitstapjes hebben gemaakt naar Marokko en Indonesië.

De jazz funk-groep Tristan heeft ondertussen al vijf albums gemaakt. Volgens zangeres Kallansee zijn alle albums in eigen beheer opgenomen en zelfs onder eigen label. Als je gaat zoeken op Tristan kun je volgens haar beter op Tristan Music zoeken omdat er meerdere muzikanten met de naam Tristan rondlopen. Ook wij hebben in het verleden over dj Tristan geblogd. Maar pas op, want ik kwam ook het label Tristan Music Ltd. hier tegen en die bestaan al sinds 1969. Op hun eigen site staat de naam Isolde Records uit Oudkarspel (ook op fietsafstand). Best wel verwarrend allemaal. Gelukkig is hier de juiste link.

Het concert

Wat kun je verwachten als je 15 piek voor een kaartje betaalt? Of zoals mijn vriendin terecht opmerkte, dit scheelt slecht vijf euro met Kraak & Smaak, waar we binnenkort ook naartoe gaan.

We gingen met open vizier naar het concert, zeker mijn vriendin, zij had slechts enkele liedjes gehoord en vond die best wel goed. Zelf had ik al een paar uur aan songs op Spotify gestreamd en had er op voorhand een goed gevoel bij. Wat waren wij aangenaam verrast toen ze begonnen te spelen!

Tristan is een echte live-band die met frontvrouw Evelyn Kallansee (haar roots liggen in Curaçao) een waterkering van een stem in huis heeft. De overige bandleden zijn rasartiesten die met gemak elke zaal plat spelen. Overigens zingt Evelyn ook in de band D-licious.

The Spice of Five

Het vijfde album van de vaste vijf bandleden heet toepasselijk The Spice of Five en vormde het thema van de avond. De songs Neon Girls en het catchy 1985 bleven hangen. Ook speelde Tristan (de betere) tracks uit hun eerdere werk.

Het laatste album is hier te bestellen.

De sound doet denken aan de jaren zeventig met zoals ze zelf omschrijven het geluid van de bekende Fender Rhodes. Op het podium staan twee Yamaha’s (met daarachter Coen Molenaar) die heel erg eighties klinken. Als je ze al met andere bands wilt vergelijken, dan kun je ze in het rijtje met Cool Million, Incognito en Freak Power plaatsen.

Twee sets

Er werden twee sets gespeeld met een toegift en tussen de sets speelde een dj heerlijke tracks vanaf Pioneer cd-spelers. Ik hoorde Charles Bradley en Khruangbin voorbij komen, perfect gekozen! Ook complimenten voor de beide mannen van het geluid, dit klonk erg verzorgd en zeker niet te hard.

Set 1 Set 2 Encore
Introduction Hands Up Trouble
Jacket in the Van Butterfly Bass feature
Keep On First you Believe Moontune
Bring it On Feet Back on the Ground
River Flow Love Leads
I’ve Been Loving You Too Long New Beginning
Lost I’ll Be Around
1985
Neon Girls
Chain Reaction

Uit de vele solo’s van de gitarist (Bas Phaff) en later ook de bassist en toetsenist bleek de klasse van de muzikanten. Alhoewel het enige reggaenummer niet strak werd gedrumd, viel er op het slagwerk weinig aan te merken. De linkshandige bassist Frans Vollink speelde regelmatig iets te makkelijk alleen de tonen van het akkoord terwijl hij best wel veel in zijn mars had (zijn afgeragde basgitaar verraadde het al), zoals uit de solo aan het eind bleek.

Het publiek, ik telde 101 personen -de bediening en geluidsmannen niet meegerekend-, werd getrakteerd op een intiem feestje. Zeker nadat de zangeres met ons een interactie aanging en haar sympathie niet onbetuigd bleef.

Drummer Sebastiaan Cornelissen presenteerde de zangeres en verontschuldigde gelijk voor zijn zwarte sweat pants. Was hij nou wel of niet jarig? Alleen de band weet het.


 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<