Test: Quantis QE317 DVB-C digitale kabelradio

Binnenkort, in 2020 nog, stopt de grootste Nederlandse kabelprovider Ziggo met de doorgifte van het analoge FM signaal. Delta, dat in Zeeland de kabel doorgave verzorgt, is er vorig jaar al mee gestopt. De ouderwetse FM tuner die velen nog als los component of in de receiver wordt nog zeer beperkt bruikbaar. Niet helemaal onbruikbaar want met een draadantenne of een andere externe antenne kan de FM nog wel ontvangen worden. Veel mensen zullen echter geen zin hebben in een draadantenne aan de muur of een ander externe antenne op zolder of op het dak. Op veel plekken, waaronder in de woonkamer van schrijver dezes, is de radio ontvangst sowieso beroerd. Er zijn een paar alternatieven: allereerst via je tv decoder, maar dan moet je de tv aanzetten om te zien wat je doet. DAB+ en internetradio zijn ook alternatieven. DAB+ valt wat mij betreft af: de geluidskwaliteit is voor een serieuze stereoset te slecht. Ook laat de ontvangst binnenshuis op veel plekken nog te wensen over. Internetradio is een serieus alternatief maar een gebruiksvriendelijke tuner die goed klinkt kost al snel €200,00. Voor de degene die zo min mogelijk wil veranderen heeft Quantis een oplossing: De QE317. Deze kan aangesloten worden op de plek waar de FM tuner stond of in veel gevallen nog staat. Wat je nodig hebt is een stopcontact, een vrije ingang op je versterker en een kabelaansluiting. De coax kabel moet wel verplaatst worden van de radio naar de tv aansluiting.  

LET OP: De QE317 kan alleen gebruikt worden door abonnees van de Nederlandse kabelbedrijven en het Belgische Telenet. Deze abonnees kunnen hiermee naar de radiostations luisteren die ongecodeerd doorgegeven worden: een smartcard kan NIET gebruikt worden.


Uitpakken

De QE317 is een bescheiden apparaat en zit dus ook in een klein doosje. De doos is voorzien van kleurenfoto’s van het apparaat en een korte beschrijving. In de doos vinden we naast de QE317 zelf, een adapter, een afstandsbediening inclusief batterijen, een rca kabel, vier zelfklevende antislipvoetjes, een aansluitschema en een gebruiksaanwijzing. Het geheel ziet er simpel maar doeltreffend en verzorgd uit.

De QE317 is een simpel zwart kastje dat er net als de afstandsbediening heel “basic” uitziet.


Aansluitingen

De achterzijde van de QE317 wordt geheel bezet door aansluitingen. Van links naar rechts:

 • Aansluiting voor de voedingsadapter
 • Aansluiting voor een extern infrarood oog (niet meegeleverd) – handig wanneer de QE317 uit het zicht wordt geplaatst*
 • USB poort voor software updates*
 • RCA (Tulp) aansluitingen voor de verbinding naar een analoge ingang van een versterker
 • Optische uitgang voor digitale verbinding met een versterker of dac
 • Antenne uitgang om de QE317 door te kunnen lussen naar bv. een TV* (voor deze functie moet de QE317 ingeschakeld zijn)
 • Antenne ingang voor de verbinding met de kabelaansluiting

*Bij deze test niet gebruikt

Instellen

Na de Quantis QE317 aangesloten te hebben kan het inregelen beginnen. Bij het aanzetten verschijnt er “Welcome” op het display. Daarna verschijnt het opschrift “Nederlands”, de taal is dus al juist ingesteld. Daarna moeten land en operator gekozen worden. Na “Nederland” en “Ziggo” gekozen te hebben en bevestigd te hebben met de OK toets op de afstandsbediening, verschijnt de netwerkcode: ook deze staat al goed en hoeft alleen maar met OK bevestigd te worden. Met weer een druk op de OK toets begint de zenderscan. Als deze scan voltooid is, staan alle ongecodeerde zenders in het geheugen: in mijn geval met een Ziggo abonnement zijn dat er 41.

Bediening

De QE317 heeft geen enkele knop. De bediening gaat in zijn geheel via de afstandsbediening. Het blauwe matrixdisplay met ruimte voor twaalf tekens, fungeert hierbij als dashboard. Als je de gebruiksaanwijzing er op naslaat, kom je er al snel achter dat er nogal wat loze knoppen op deze afstandsbediening zitten; tien in totaal. De 34 resterende knoppen zorgen voor een prettige bediening. Erg handig zijn de acht voorkeuzetoetsen om snel bij je favoriete zenders te kunnen komen. Deze instellen is kinderspel: wanneer je de voorkeuzetoets een paar tellen vasthoudt, wordt de zender die op dat moment speelt opgeslagen. Een ander handigheidje is een knop om te wisselen met het laatst beluisterde kanaal en terug: prettig om reclameterreur te ontwijken. Het display van de QE317 is een goed leesbaar matrixdisplay. Dat er maar twaalf tekens tegelijk weergegeven kunnen worden, maakt dat de namen van de stations niet volledig leesbaar zijn waardoor deze als looptekst verschijnen. Dat had iets luxer gekund. Extra informatie (RDS) geeft Ziggo (nog) niet door. Wanneer er verwisseld wordt van zender is het overigens even stil. 

Luisteren

Ik ben een verwende luisteraar: jarenlang heb ik met verschillende kwaliteits tuners naar de FM via de kabel geluisterd. Vanaf het punt dat Ziggo mijn huis inkomt, loopt er een directe coax kabel van zeer goede kwaliteit naar de stereoset. Mijn huidige en laatste analoge tuner is van Arcam (FMJ T32). Hoewel niet 100% ruisvrij is het geluid prachtig; deze tuner kostte destijds dan ook €600, en dat hoor je.

Analoge uitgang

De QE317 klinkt met zijn aanschafprijs van acht tientjes verrassend goed: minder warm dan analoog maar ruisvrij en kraakhelder. Via de analoge uitgang kan het geluid zich ruimschoots meten met een analoge tuner van gemiddelde kwaliteit. Het uitgangssignaal zou wat hoger kunnen, ook wanneer de volumeregeling van de QE317 zelf voluit staat.

Digitale uitgang

Via de optische digitale uitgang is op het geluid van de analoge uitgang nog een aardige winst te behalen. Voor deze test is de QE317 digitaal aangesloten op een losse “digital analog converter”(dac) van ADL (Esprit). Het geluid wordt helderder en ruimer. Bassen worden dieper en hoge tonen helderder hetgeen prachtig te horen is bij bekkens. Dankzij deze digitale uitgang zal de QE317 ook de kritische luisteraar blij zijn met de geluidskwaliteit. Je moet dan wel een dac of een versterker met een digitale ingang in huis hebben.

Conclusie

De Quantis QE317 is een goede vervanger voor de analoge tuner. Wie er geen zin in heeft om een externe antenne te installeren om naar de FM te kunnen blijven luisteren kan met de QE317 blijven genieten van het radio aanbod van de kabelproviders. De geluidskwaliteit is zeer goed, vooral via de digitale uitgang. Zowel de installatie als de bediening is eenvoudig. Deze test is gedaan in Ziggo gebied; er zijn hier 41 zenders beschikbaar. Voor degene die ook naar gecodeerde zenders kan luisteren (duurder abonnement) is de QE317 niet toereikend omdat deze alleen de niet gecodeerde zenders weergeeft. Wie nu ook tevreden is met het zenderaanbod via de kabel en geen behoefte heeft aan de tienduizenden zenders van de internetradio is voor acht tientjes klaar voor een toekomst zonder analoge kabelradio. 

Techniek

De QE317 kan overweg met de AAC en de MPEG codec. Alle ongecodeerde Nederlandse en Belgische radiozenders  kunnen hiermee worden beluisterd. De QE317 is een DVB-C ontvanger. Het principe is hetzelfde als een digitenne decoder maar dan speciaal voor geluid en i.p.v. ontvangst uit de ether via de kabel. 

Zenderoverzicht  (niet gecodeerd) in ZIGGO gebied:

Zender                                                                                                                          Kanaal

NPO Radio 1 801
NPO Radio 2 802
NPO 3FM 803
NPO Radio 4 804
NPO Radio 5 805
Sky Radio 806
Radio 538 807
Qmusic 808
Radio Veronica 809
Radio 10 810
Arrow Classic Rock 811
Sublime 812
SLAM! 813
Classic FM 814
BNR Nieuwsradio 815
FunX 816
NPO Radio 2 Soul & Jazz 817
Radio Decibel 818
Concertzender 819
Efteling Kids Radio 820
100% NL 821
Radio 8FM 822
Qmusic Nonstop 823
Omrop Fryslân 824
Radio Flevoland 825
NH Radio 826
Radio M Utrecht 827
Radio Gelderland 828
Radio Rijnmond 829
Omroep Brabant 830
L1 Radio 831
Radio Noord 832
Radio West 833
Radio Oost 834
Omroep Zeeland 835
Radio Drenthe 836
Radio 1 (VRT)                     844
Radio 2 (VRT) 845
Studio Brussel 846
Klara 847
MNM 848
Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

8 Comment responses

 1. Avatar
  March 28, 2020

  Hallo Emiel,

  Je artikel gelezen, interessante optie dvb-c radio, zeker nu FM analoog van de kabel af gaat en de kwaliteit van DAB+ te wensen over laat. De Quantis kabelradio is dan een uitkomst.

  Ik vraag me af of je met een Humax dvb-c decoder dezelfde functionaliteit hebt. Als je zo’n kastje bij de kringloop op de kop tikt kun je toch gewoon ongecodeerde radiozenders beluisteren en selecteren via de afstandsbediening ? (Alleen voor het eenmalig zoeken van de zenders heb je het OSD op de TV nodig).

  Zolang de analoge FM-radio in de lucht blijft kun je natuurlijk nog steeds met een gevoelige tuner (Technics, Pioneer e.d.) de nodige stations kraakhelder ‘op een draadje’ in stereo ontvangen (voor de liefhebber). Analoge radio blijft beschikbaar totdat een meerderheid van de luisteraars is overgeschakeld op DAB+ . Voor avontuurlijke luisteraars die meer stations willen ontvangen
  is er natuurlijk de internetradio .

  Reply

  • Avatar
   March 29, 2020

   De meeste kastjes die je bij de kringloop zal vinden werken met DVB-T. Sinds de overgang naar DVB-T2 werken deze niet meer. De oude kastjes zijn niet in staat het nieuwe DVB-T2 signaal te decoderen. Het zal nog wel even duren voordat de DVB-T2 decoders bij de Kringloop terecht komen. Kijk dus uit: aan DVB-T kastjes (bv. de digitenne kastjes van Topfield) heb je niets meer. Kabeldecoders zoals jij noemt, Felix werken al langer met een tweede versie; DVB-C2. Het blijft echter opletten dat je een DVB-C2 apparaat meeneemt en niet een DVB-C waar je niks meer mee kunt.

   Reply

   • Avatar
    March 29, 2020

    Ik bedoelde een DVB-C decoder, niet wetend dat je inmiddels een DVB-C2 apparaat nodig hebt. Ik werk zelf als vrijwilliger bij een kringloopwinkel en merk dat er nogal wat oudere decoders binnenkomen, zowel DVB-T als DVB-C en DVB-S, allemaal apparaten waar je dus helemaal niets meer aan hebt. De invoering van nieuwe digitale codecs vergroot dus de afvalberg van onbruikbare electronica. Uit de media heb ik begrepen dat er in de buurt van Eindhoven een recycleplant staat waar grondstoffen uit E-waste kunnen worden teruggewonnen. Dat is dan de enige bestemming voor bovengenoemde hardware.
    Dank voor je reactie op mijn post.

    Reply

    • Avatar
     April 04, 2020

     Er zijn echter ook Twin-tuners op de markt, zoals Topfield TF5300k, die zowel
     DVB-T als DVB-T2 ondersteunen, daarmee kun je free-to-air radio blijven luisteren via de Digitenne-frequenties (ether). Incidenteel komen dergelijke kastjes ook al bij de kringloop binnen ! Oude KPN- en Samsungkastjes die alleen
     DVB-T ondersteunen zijn zoals eerder opgemerkt onbruikbaar geworden.

     Reply

 2. Avatar
  April 04, 2020

  Mocht er een TF5300K incl. afstandsbediening binnenkomen, dan houd ik me aanbevolen. Ik heb jarenlang radio geluisterd in mijn schuur en op mijn werk met Topfield DVB-T kastjes en dat beviel stukken beter dan internetradio of DAB+. Zie dit artikel:

  https://www.uniqueradio.nl/index.php/2015/10/goedkoop-alternatief-voor-dab-digitenne/

  Reply

 3. Avatar
  April 12, 2020

  Helaas is deze QE317 geen oplossing voor mijn probleem. Ik heb op de radio uitgang op de muur achter mijn TV in de huiskamer een T-splitter gezet en vanaf hier de kabel doorgetrokken naar mijn werk schuur. Daar gebruik ik nu een tuner versterker uit de jaren 90. Daar staat geen TV. Daar is ook totaal geen plaats voor. Hoe moet in deze QE317 bedienen als ik nergens op het apparaat kan zien wat ik aan het doen ben. Iemand een idee

  Reply

 4. Avatar
  May 05, 2020

  Ik heb de Quantis gekocht voor mijn moeder van in de 80. Ze weet prima om te gaan met ipad, tv, stereo e.d. en met de Quantis lukt dat ook. Toch ben ik niet tevreden met het apparaat. De netwerkadapter zorgt voor een fikse bromtoon op de audio-uitgangen. Wisselen van stopcontact brengt daar geen verandering in. Het aantal zenders valt tegen, 26 stuks. Ook ‘bevriest’ de Quantis geregeld. Er staat dan ‘nieuwe zender’ in de display. In de manual vind je daar helemaal niets over, maar even via menu een nieuwe zenderzoek gevolgd door opslaan lijkt dit euvel weer even te verhelpen. Een hele uitdaging via de telefoon. Voor zo’n simpel apparaat had ik een probleemloze werking verwacht. Helaas.

  Reply

<