Test: Quantis QE317 DVB-C digitale kabelradio

Binnenkort, in 2020 nog, stopt de grootste Nederlandse kabelprovider Ziggo met de doorgifte van het analoge FM signaal. Delta, dat in Zeeland de kabel doorgave verzorgt, is er vorig jaar al mee gestopt. De ouderwetse FM tuner die velen nog als los component of in de receiver hebben, is straks nog maar zeer beperkt bruikbaar. Niet helemaal onbruikbaar want met een draadantenne of een andere externe antenne kan de FM nog wel ontvangen worden. Veel mensen zullen echter geen zin hebben in een draadantenne aan de muur of een ander externe antenne op zolder of op het dak. Op veel plekken, waaronder in de woonkamer van schrijver dezes, is de radio ontvangst sowieso beroerd. Er zijn een paar alternatieven: allereerst via je tv decoder, maar dan moet je de tv aanzetten om te zien wat je doet. DAB+ en internetradio zijn ook alternatieven. DAB+ valt wat mij betreft af: de geluidskwaliteit is voor een serieuze stereoset te slecht. Ook laat de ontvangst binnenshuis op veel plekken nog te wensen over. Internetradio is een serieus alternatief maar een gebruiksvriendelijke tuner die goed klinkt kost al snel €200,00. Voor de degene die zo min mogelijk wil veranderen heeft Quantis een oplossing: De QE317. Deze kan aangesloten worden op de plek waar de FM tuner stond of in veel gevallen nog staat. Wat je nodig hebt is een stopcontact, een vrije ingang op je versterker en een kabelaansluiting. De coax kabel moet wel verplaatst worden van de radio naar de tv aansluiting.  

LET OP: De QE317 kan alleen gebruikt worden door abonnees van de Nederlandse kabelbedrijven en het Belgische Telenet. Deze abonnees kunnen hiermee naar de radiostations luisteren die ongecodeerd doorgegeven worden: een smartcard kan NIET gebruikt worden.


Uitpakken

De QE317 is een bescheiden apparaat en zit dus ook in een klein doosje. De doos is voorzien van kleurenfoto’s van het apparaat en een korte beschrijving. In de doos vinden we naast de QE317 zelf, een adapter, een afstandsbediening inclusief batterijen, een rca kabel, vier zelfklevende antislipvoetjes, een aansluitschema en een gebruiksaanwijzing. Het geheel ziet er simpel maar doeltreffend en verzorgd uit.

De QE317 is een simpel zwart kastje dat er net als de afstandsbediening heel “basic” uitziet.


Aansluitingen

De achterzijde van de QE317 wordt geheel bezet door aansluitingen. Van links naar rechts:

 • Aansluiting voor de voedingsadapter
 • Aansluiting voor een extern infrarood oog (niet meegeleverd) – handig wanneer de QE317 uit het zicht wordt geplaatst*
 • USB poort voor software updates*
 • RCA (Tulp) aansluitingen voor de verbinding naar een analoge ingang van een versterker
 • Optische uitgang voor digitale verbinding met een versterker of dac
 • Antenne uitgang om de QE317 door te kunnen lussen naar bv. een TV* (voor deze functie moet de QE317 ingeschakeld zijn)
 • Antenne ingang voor de verbinding met de kabelaansluiting

*Bij deze test niet gebruikt

Instellen

Na de Quantis QE317 aangesloten te hebben kan het inregelen beginnen. Bij het aanzetten verschijnt er “Welcome” op het display. Daarna verschijnt het opschrift “Nederlands”, de taal is dus al juist ingesteld. Daarna moeten land en operator gekozen worden. Na “Nederland” en “Ziggo” gekozen te hebben en bevestigd te hebben met de OK toets op de afstandsbediening, verschijnt de netwerkcode: ook deze staat al goed en hoeft alleen maar met OK bevestigd te worden. Met weer een druk op de OK toets begint de zenderscan. Als deze scan voltooid is, staan alle ongecodeerde zenders in het geheugen: in mijn geval met een Ziggo abonnement zijn dat er 41.

Bediening

De QE317 heeft geen enkele knop. De bediening gaat in zijn geheel via de afstandsbediening. Het blauwe matrixdisplay met ruimte voor twaalf tekens, fungeert hierbij als dashboard. Als je de gebruiksaanwijzing er op naslaat, kom je er al snel achter dat er nogal wat loze knoppen op deze afstandsbediening zitten; tien in totaal. De 34 resterende knoppen zorgen voor een prettige bediening. Erg handig zijn de acht voorkeuzetoetsen om snel bij je favoriete zenders te kunnen komen. Deze instellen is kinderspel: wanneer je de voorkeuzetoets een paar tellen vasthoudt, wordt de zender die op dat moment speelt opgeslagen. Een ander handigheidje is een knop om te wisselen met het laatst beluisterde kanaal en terug: prettig om reclameterreur te ontwijken. Het display van de QE317 is een goed leesbaar matrixdisplay. Dat er maar twaalf tekens tegelijk weergegeven kunnen worden, maakt dat de namen van de stations niet volledig leesbaar zijn waardoor deze als looptekst verschijnen. Dat had iets luxer gekund. Extra informatie (RDS) geeft Ziggo (nog) niet door. Wanneer er verwisseld wordt van zender is het overigens even stil. 

Luisteren

Ik ben een verwende luisteraar: jarenlang heb ik met verschillende kwaliteits tuners naar de FM via de kabel geluisterd. Vanaf het punt dat Ziggo mijn huis inkomt, loopt er een directe coax kabel van zeer goede kwaliteit naar de stereoset. Mijn huidige en laatste analoge tuner is van Arcam (FMJ T32). Hoewel niet 100% ruisvrij is het geluid prachtig; deze tuner kostte destijds dan ook €600, en dat hoor je.

Analoge uitgang

De QE317 klinkt met zijn aanschafprijs van acht tientjes verrassend goed: minder warm dan analoog maar ruisvrij en kraakhelder. Via de analoge uitgang kan het geluid zich ruimschoots meten met een analoge tuner van gemiddelde kwaliteit. Het uitgangssignaal zou wat hoger kunnen, ook wanneer de volumeregeling van de QE317 zelf voluit staat.

Digitale uitgang

Via de optische digitale uitgang is op het geluid van de analoge uitgang nog een aardige winst te behalen. Voor deze test is de QE317 digitaal aangesloten op een losse “digital analog converter”(dac) van ADL (Esprit). Het geluid wordt helderder en ruimer. Bassen worden dieper en hoge tonen helderder hetgeen prachtig te horen is bij bekkens. Dankzij deze digitale uitgang zal de QE317 ook de kritische luisteraar blij zijn met de geluidskwaliteit. Je moet dan wel een dac of een versterker met een digitale ingang in huis hebben.

Conclusie

De Quantis QE317 is een goede vervanger voor een eenvoudige analoge tuner. Wie geen zin heeft een externe antenne te installeren om naar de FM te kunnen blijven luisteren kan met de QE317 blijven genieten van het radio aanbod van de kabelproviders. De geluidskwaliteit is goed, vooral via de digitale uitgang. De geluidskwaliteit kan echter niet op tegen die van een echt goede analoge tuner zoals mijn Arcam (FMJ T32); deze kost echter een veelvoud van de QE317. Zowel de installatie als de bediening is eenvoudig. Deze test is gedaan in Ziggo gebied; er zijn hier 41 zenders beschikbaar. Voor degene die ook naar gecodeerde zenders kan luisteren (duurder abonnement) is de QE317 niet toereikend omdat deze alleen de niet gecodeerde zenders weergeeft. Wie nu ook tevreden is met het zenderaanbod via de kabel en geen behoefte heeft aan de tienduizenden zenders van de internetradio is voor acht tientjes klaar voor een toekomst zonder analoge kabelradio. 

Techniek

De QE317 kan overweg met de AAC en de MPEG codec. Alle ongecodeerde Nederlandse en Belgische radiozenders  kunnen hiermee worden beluisterd. De QE317 is een DVB-C ontvanger. Het principe is hetzelfde als een digitenne decoder maar dan speciaal voor geluid en i.p.v. ontvangst uit de ether via de kabel. 

Zenderoverzicht  (niet gecodeerd) in ZIGGO gebied:

Zender                                                                                                                          Kanaal

NPO Radio 1 801
NPO Radio 2 802
NPO 3FM 803
NPO Radio 4 804
NPO Radio 5 805
Sky Radio 806
Radio 538 807
Qmusic 808
Radio Veronica 809
Radio 10 810
Arrow Classic Rock 811
Sublime 812
SLAM! 813
Classic FM 814
BNR Nieuwsradio 815
FunX 816
NPO Radio 2 Soul & Jazz 817
Radio Decibel 818
Concertzender 819
Efteling Kids Radio 820
100% NL 821
Radio 8FM 822
Qmusic Nonstop 823
Omrop Fryslân 824
Radio Flevoland 825
NH Radio 826
Radio M Utrecht 827
Radio Gelderland 828
Radio Rijnmond 829
Omroep Brabant 830
L1 Radio 831
Radio Noord 832
Radio West 833
Radio Oost 834
Omroep Zeeland 835
Radio Drenthe 836
Radio 1 (VRT)                     844
Radio 2 (VRT) 845
Studio Brussel 846
Klara 847
MNM 848
Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

44 Comment responses

 1. Avatar
  March 28, 2020

  Hallo Emiel,

  Je artikel gelezen, interessante optie dvb-c radio, zeker nu FM analoog van de kabel af gaat en de kwaliteit van DAB+ te wensen over laat. De Quantis kabelradio is dan een uitkomst.

  Ik vraag me af of je met een Humax dvb-c decoder dezelfde functionaliteit hebt. Als je zo’n kastje bij de kringloop op de kop tikt kun je toch gewoon ongecodeerde radiozenders beluisteren en selecteren via de afstandsbediening ? (Alleen voor het eenmalig zoeken van de zenders heb je het OSD op de TV nodig).

  Zolang de analoge FM-radio in de lucht blijft kun je natuurlijk nog steeds met een gevoelige tuner (Technics, Pioneer e.d.) de nodige stations kraakhelder ‘op een draadje’ in stereo ontvangen (voor de liefhebber). Analoge radio blijft beschikbaar totdat een meerderheid van de luisteraars is overgeschakeld op DAB+ . Voor avontuurlijke luisteraars die meer stations willen ontvangen
  is er natuurlijk de internetradio .

  Reply

  • Avatar
   March 29, 2020

   De meeste kastjes die je bij de kringloop zal vinden werken met DVB-T. Sinds de overgang naar DVB-T2 werken deze niet meer. De oude kastjes zijn niet in staat het nieuwe DVB-T2 signaal te decoderen. Het zal nog wel even duren voordat de DVB-T2 decoders bij de Kringloop terecht komen. Kijk dus uit: aan DVB-T kastjes (bv. de digitenne kastjes van Topfield) heb je niets meer. Kabeldecoders zoals jij noemt, Felix werken al langer met een tweede versie; DVB-C2. Het blijft echter opletten dat je een DVB-C2 apparaat meeneemt en niet een DVB-C waar je niks meer mee kunt.

   Reply

   • Avatar
    March 29, 2020

    Ik bedoelde een DVB-C decoder, niet wetend dat je inmiddels een DVB-C2 apparaat nodig hebt. Ik werk zelf als vrijwilliger bij een kringloopwinkel en merk dat er nogal wat oudere decoders binnenkomen, zowel DVB-T als DVB-C en DVB-S, allemaal apparaten waar je dus helemaal niets meer aan hebt. De invoering van nieuwe digitale codecs vergroot dus de afvalberg van onbruikbare electronica. Uit de media heb ik begrepen dat er in de buurt van Eindhoven een recycleplant staat waar grondstoffen uit E-waste kunnen worden teruggewonnen. Dat is dan de enige bestemming voor bovengenoemde hardware.
    Dank voor je reactie op mijn post.

    Reply

    • Avatar
     April 04, 2020

     Er zijn echter ook Twin-tuners op de markt, zoals Topfield TF5300k, die zowel
     DVB-T als DVB-T2 ondersteunen, daarmee kun je free-to-air radio blijven luisteren via de Digitenne-frequenties (ether). Incidenteel komen dergelijke kastjes ook al bij de kringloop binnen ! Oude KPN- en Samsungkastjes die alleen
     DVB-T ondersteunen zijn zoals eerder opgemerkt onbruikbaar geworden.

     Reply

 2. Avatar
  April 04, 2020

  Mocht er een TF5300K incl. afstandsbediening binnenkomen, dan houd ik me aanbevolen. Ik heb jarenlang radio geluisterd in mijn schuur en op mijn werk met Topfield DVB-T kastjes en dat beviel stukken beter dan internetradio of DAB+. Zie dit artikel:

  https://www.uniqueradio.nl/index.php/2015/10/goedkoop-alternatief-voor-dab-digitenne/

  Reply

  • Avatar
   April 16, 2021

   Hallo ,
   Je kunt rustig een dvb-c decoder grbruiken voor de digitale radiozenders , die vrij door worden gegeven . Met een dvb-c2 decoder wordt een dvb-c hd decoder bedoeld , die tv-uitzendingen in hd kwaliteit doorgeeft , maar voor de digitale radio uitzendingen heeft dit geen invloed . Handig is wel dat zo’n tweede hands apparaat een alphanumeriek display heeft , dan kun je de naam van de zender lezen en hoef je de tv niet aan te doen om te zien welke zender je aan hebt staan of je hoeft geen lijstje te maken . Meestal zit er op deze decoders ook een mogelijkheid om meerkanaal geluid , b.v. 5.1 dolby , via jouw daarvoor geschikte installatie te laten horen , als de radiozender tenminste dit signaal doorgeeft .

   Reply

  • Avatar
   October 02, 2021

   Moet je hiervoor een Digitenne-abonnement hebben? Mij gaat het vooral om de BCC- radiozenders.

   Reply

   • Avatar
    October 02, 2021

    Nee. Je moet een Ziggo tv abonnement hebben.

    Reply

 3. Avatar
  April 12, 2020

  Helaas is deze QE317 geen oplossing voor mijn probleem. Ik heb op de radio uitgang op de muur achter mijn TV in de huiskamer een T-splitter gezet en vanaf hier de kabel doorgetrokken naar mijn werk schuur. Daar gebruik ik nu een tuner versterker uit de jaren 90. Daar staat geen TV. Daar is ook totaal geen plaats voor. Hoe moet in deze QE317 bedienen als ik nergens op het apparaat kan zien wat ik aan het doen ben. Iemand een idee

  Reply

 4. Avatar
  May 05, 2020

  Ik heb de Quantis gekocht voor mijn moeder van in de 80. Ze weet prima om te gaan met ipad, tv, stereo e.d. en met de Quantis lukt dat ook. Toch ben ik niet tevreden met het apparaat. De netwerkadapter zorgt voor een fikse bromtoon op de audio-uitgangen. Wisselen van stopcontact brengt daar geen verandering in. Het aantal zenders valt tegen, 26 stuks. Ook ‘bevriest’ de Quantis geregeld. Er staat dan ‘nieuwe zender’ in de display. In de manual vind je daar helemaal niets over, maar even via menu een nieuwe zenderzoek gevolgd door opslaan lijkt dit euvel weer even te verhelpen. Een hele uitdaging via de telefoon. Voor zo’n simpel apparaat had ik een probleemloze werking verwacht. Helaas.

  Reply

 5. Avatar
  February 20, 2021

  Wim G
  Hoeveel stroom gebruikt dit ding als-ie aanstaat? Kan dat NERGENS vinden.
  Je moet de coax kabel doorlussen naar je Mediabox om Tv te kunnen kijken en dat terwijl het (TV)signaal al zo zwak is!!
  Moet dit ding AAN staan of op Standby als je TV wil kijken?
  Eigenlijk MOET je beschikken over een aparte versterker en kun je niet meer met de AF van je stereoset van zender veranderen.
  Dit ding MOET in het zicht liggen ivm, (ANTIEKE) IR afstandsbediening. en wat als je daar geen plaats voor hebt?
  Heeft de kabel aanbieder niet de PLICHT om Tv EN radiosignaal door te geven? Was wel altijd zo.
  Weer een afstandsbediening erbij, ik heb er al 5 liggen…Een mens zou er gek van worden.

  Waardeloze volksverlakkerij!!

  Reply

 6. Avatar
  February 22, 2021

  De door jullie getoonde kanalen lijst is niet meer up to date. Ziggo heeft een hele reeks kanalen die eerst achter een smart-card zaten nu in het ongecodeerde rijtje gezet

  Reply

 7. Avatar
  February 24, 2021

  Ik heb bij de ingang van de kabel in mijn woonkamer een de splitter zitten: POA 3IEC NL, indertijd aangebracht door een Ziggo monteur. Deze splitter heeft een uitgang radio (analoog), TV digitaal en een modem-aansluiting. IK heb een separate digitale radio aangeschaft (Quantis QE 317 = Ziggo digitale radio) omdat ik niet via TV de radiozenders wil zoeken. Dus extra splitter aan de TV uitgang van POA 3IEC NL aangebracht (Splitter DPO2104 van Hirschmann (Ziggo-geschikt). Extra splitter betekent gevoeliger signaal, hetgeen uitmondt in “Geen signaal” voor veel zenders op de digiradio. Ik wil naar één splitter aan de ingang voor tweemaal TV en eenmaal Modem. Welke splitter is hiervoor geschikt?

  Reply

  • Avatar
   March 04, 2021

   Hallo Hemar, ik heb geen splitter gebruikt maar de Quantis gewoon op de signaalversterker ingeprikt daar waar eerst de radio inzat. Heb de female stekker veranderd voor een male en die op de IN van de Quantis geprikt. De netwerk id van 04444 waar ik eerst maar 26 kanalen binnen kreeg veranderd in 05555 en toen kreeg ik er eerst 36 maar ondertussen 41. Vraag me niet waarom maar het werkt perfekt.

   Reply

   • Avatar
    August 26, 2021

    Er blijft dus wel een signaal staan op de radiouitgang van de splitter? Raar dat Ziggo hier niet op wijst! De meeste mensen hebben al twee kabels liggen ; 1 naar de TV en 1 naar de hifi. Gescheiden circuits zijn beter dan extra splitter en doorlussen. Ziggo zelf geeft geen uitsluitsel

    Reply

 8. Avatar
  February 27, 2021

  reactie op het “warme geluid” van Emiel…….

  Het z.g.n. warme geluid van analoge bronnen w.o. LP’s en FM radio heeft te maken met het feit dat daar de boventonen ontbreken. Er mist dus iets wat digitaal wel doorgegeven kan worden (grotere bandbreedte)
  Het blijft een kwestie van smaak maar met digitaal kan dus meer en is het geluid natuurlijker.
  Analoog wordt alles boven 15000 Hz a.h.w weg gefilterd!
  Boventonen bepalen vooral de ruimtelijkheid en het timbre van een muziek instrument.

  Reply

 9. Avatar
  March 25, 2021

  ik mis WDR4 in het lijstje, hier luister ik regelmatig naar

  Reply

 10. Avatar
  April 18, 2021

  Hallo Quantis ,
  Het aantal ingecodeerde radiozenders is hier 70 ; duitse zenders van NDR en WDR waaronder WDR4 zijn aanwezig en ook BBC radio is ruim aanwezig , ook alle regionale radiozenders in Nederland kun je beluisteren en nog twee franse en een italiaanse zender . Het raster hier begint bij 2800 t/m 2923 .
  Waarschijnlijk is dit niet overal hetzelfde , in het oosten mee duitse zenders dan in het westen ?

  Reply

  • Avatar
   April 18, 2021

   Hallo Quantis ,
   Nog een kleine correctie op mijn virige bericht ; bovenstaand raster heb ik als ik de CI module gebruik in de tv , als ik de Samsung decoder gebruik loopt het raster bij mij van 800 t/m 923 , maar wel met alle ook bovengenoemde zenders .

   Reply

 11. Avatar
  April 19, 2021

  Hallo Quantis ,
  Nogmaals een correcie op het raster ; via de module van de tv loopt het raster van 1800 t/m 1923 en via de Samsung van 800 t/m 923 , maar hier ook dezelfde zenders , 70 , dus ook met veel duitse en engelse publieke zenders en 1 x frankrijk en italie . Sorry voor het foutje .

  Reply

 12. Avatar
  June 28, 2021

  Kort geleden de QE317 geïnstalleerd naar Ziggo-norm. Daarna alle stappen doorlopen en na 4444 werden zenders gezocht (alleen op frequentie en niet op naam) Daarna kreeg ik de melding in de display: geen signaal 355 Exxact. Alles is correct aangesloten, de juist kabels etc. Bij Ziggo krijg ik geen gehoor. Die weten dus niets. Help!!

  Reply

  • Avatar
   August 29, 2021

   Ja, bij mij stopte het zenders zoeken ook bij kanaal 355.
   Heel ironisch dat hier JAMM FM op zit

   Reply

 13. Avatar
  July 28, 2021

  Hallo Emiel en mogelijk anderen die hier verstand van hebben,
  Ik heb een goed werkende receiver, vind het fijn om de radio overdag aan te hebben, zonder dat de TV aanstaat. Dus ik wil mijn mediabox next direct op de receiver aanluiten.

  Mijn receiver is nog een oudje, maar werkt goed en wil daar vooralsnog geen vervanging voor kopen omdat Ziggo dit besluit heeft genomen.

  Het betreft een Pioneer sx-209rds met de volgende antenne ingangen:

  1. coax aansluiting (FM)
  2. AM aansluiting voor AM antenne

  Ik dacht een verloop aan te schaffen tussen de coax aansluiting naar de 2 tulp ingangen van de mediabox. Echter zoekend op internet lijkt het erop dat dit verloopstuk niet bestaat. Kunnen jullie dit bevestigen?
  Een losse antenne die via Ziggo te bestellen is vind ik niks vanwege de mogelijke ruis en geen ontvangst van bijv. Radio 5.
  Een digitale ontvanger heeft niet mijn voorkeur omdat er dan weer een kastje bijkomt.

  Mijn voorkeur gaat toch uit om via de rood/witte tulp stekker vanuit de mediabox next op een Coax verloop stekker de coax aan te sluiten op de coax aansluiting van de receiver, maar ik zou graag van willen weten of dit mogelijk is?
  Zo niet dan ben ik gebonden aan de digitale ontvanger van Ziggo, maar kan ik dan wel deze receiver gebruiken?

  Reply

  • Avatar
   August 10, 2021

   Hallo Johanneke,
   Waarom niet een (stereo) tulpsnoertje vanaf de 2 tulp uitgangen van je Mediabox naar een vrije ingang op je Pioneer?
   Een audiosignaal via de antenne ingang invoeren kan niet (daarom ook geen kant en klaar verloopsnoertje te koop).

   Reply

  • Avatar
   August 14, 2021

   Volgens mij is jou vraag niet op deze manier op te lossen.
   De antenneingang op je tuner wordt niet meer gebruikt, bij digitale radio.
   De hele tuner kan vervallen.
   Je hebt alleen een audioversterker nodig, en de kans dat daar ook tulp-ingangen op zitten is groot.

   Reply

 14. Avatar
  August 15, 2021

  Johanneke, wat jij wil kan niet.
  Wat je het beste kan doen, is de audio- out uitgang van je Ziggo Next aansluiten op een ingang van je Pioneer. Je kunt een van de twee ingangen waar play bij staat gebruiken of de LD/DVD of CD ingang. NIET de phono ingang. Het kabeltje wat je nodig hebt is: RCA – minijack 3,5mm. Je kunt dan ook het geluid van de televisie naar je receiver krijgen. Als je je radiozender gevonden hebt, kan de tv uit. Of je zenders kan kiezen zonder de tv aan weet ik niet. Je kunt er wel een gewoonte van maken je Next vast op je favoriete radiozender te zetten als je de tv uitzet. Zelf heb ik gekozen voor een internet/DAB+ tuner: de Sangean Fusion600 – zie de review elders op deze website. Laat je even weten wat je uiteindelijke oplossing is?

  Reply

 15. Avatar
  September 20, 2021

  Regelmatig een onderbreking, wat kan hier de oorzaak van zijn

  Reply

  • Avatar
   September 21, 2021

   Klinkt als een haperende internetverbinding waardoor de buffer leegloopt. Wellicht even de provider bellen die wat testjes kan doen op afstand.

   Reply

 16. Avatar
  October 12, 2021

  ik heb de QUANTIS QE317 met 2e afstandsbediening bestelt.
  het werkt perfect, ook WDR4 is te beluisteren.
  Via een sturing van de 5V die uit de USB aansluiting komt, schakel ik tegelijk de versterker in .
  Daarvoor gebruik ik een SSR “https://www.otronic.nl/a-63072117/relais/solid-state-relais-5v-omron-g3mb-202p/ ”
  Dit werkt prima

  Reply

  • Avatar
   August 23, 2022

   ik zou dit ook met mijn Harman Kardon A/V receiver willen doen. Hoe sluit ik de usb uitgang van de QE317 aan op de omrol -g3mb en hoe kan ik met dit relais de versterker aanzetten?

   Reply

 17. Avatar
  October 22, 2021

  Dat af en toe wegvallen komt door het retour signaal van je media/horizon box. Plaats er de juiste splitter tussen en, een sperfilter. Het retoursignaal van de tv tuner is te sterk en “vervuilt” het digitale radio signaal. Met dit sperfilter voorkom je zeg maar de signaalpiek.

  Reply

 18. Avatar
  December 23, 2021

  Ik heb een mooie pioneer TX7500 tuner met een aparte pioneer versterker
  Ik werk met een draadantenne in de tuner en mijn vraag is of tuner en versterker behouden blijven en ik de draadantenne vervang door de quentis ? Ik wil namelijk mijn tuner blijven gebruiken en de quentis gebruiken ter vervanging van de draadantenne. Kan dat wat ik graag zou willen ?

  Reply

  • Avatar
   December 23, 2021

   Hallo Tom, Nee dat kan niet. Helaas. De Quantis moet op een lijn (bv. AUX) ingang. De Pioneer tuner is helaas alleen nog bruikbaar met een draadantenne of een andere externe antenne. Advies: kijk eens naar een goede internettuner zoals de Sangean Fusion600.

   Reply

 19. Avatar
  July 09, 2022

  Ik kom er niet goed achter welke DAB converter bij deze test is gebruikt. Merk ADL (Esprit) maar ik zou ook graag een typenummer willen. Iemand een goede suggestie ? Is de Fosi Audio Q4 iets ?

  Reply

  • Avatar
   August 01, 2022

   Het is een DAC (digital-analog converter). Het merk is ADL het type is Esprit. Fosi Audio Q4 zegt me niks. Meer bekende DAC’s die heel redelijk zijn, zijn de modellen van Cambridge Audio.

   Reply

 20. Avatar
  March 09, 2023

  Hallo,
  Mijn naam is Hans.
  Ik heb 2 quantis qe317 aangeschaft. 1 voor mijzelf en 1 voor mijn dochter/schoonzoon.
  Bij mij is de Quantis met een optische kabel aangesloten aangesloten op een soundbar LG DSN9YG.
  Zodra TV uit is (standby) doet de Quantis het voortreffelijk. Prima ontvangst en geluid.
  Bij mijn dochter/schoonzoon is de Quantis ook met optische kabel aangesloten op een soundbar JBL bar 9.1. Zodra TV uit is (standby) doet de Quantis het niet. Een enkel keer floepte die aan toen ik wat op de JBL afstandsbediening aan het klooien was. Maar meestal blijft hij uit. Zodra TV van de stroom is of de HDMI-Arc wordt er af gedaan, komt de Quantis goed door op de JBL. Maar ja, elke kee de TV van stroom halen schijnt niet goed te zijn voor Oled en HDMI-Arc elke keer los halen en weer opnieuw aansluiten is eigenlijk ook geen optie. Heb een Sonos HDMI-Optische kabel geprobeerd, geen resultaat. Heb een converter HDMI-Toslink -Tulp geprobeerd. Geen resultaat. Heeft iemand een oplossing ?

  Reply

  • Avatar
   March 09, 2023

   Beste Hans, Ik heb geen idee. Wellicht kun je die ARC functie uitzetten in het menu van de TV.
   Ik heb zelf een decoder van Delta en dat geeft ook altijd geouwehoer met de ARC functie. Volgens mij moet je het daar in zoeken. ARC uitzetten dus. Heb je de twee QE317 kastjes weleens verwisseld? Als het probleem meeverhuisd, ligt het aan (een instelling van) de QE317. Hou je ons op de hoogte?

   Reply

  • Avatar
   March 29, 2023

   Hallo Hans, het lijkt erop dat de HDMI-ARC de boosdoener is. ARC staat voor Audio Return Channel (dus het geluid wordt vanaf de tv over de HDMI-kabel teruggestuurd) en zorgt ervoor dat de ingang op soundbar geactiveerd wordt of actief blijft. Hoewel ik de Quantis niet zo snel op een soundbar zou aansluiten, maar eerder op een hifi-set, zou de laatste optie een veel beter geluidsbeeld opleveren.

   Reply

 21. Avatar
  April 30, 2023

  Hallo Emiel,
  Heb een Marantz stereo, tuner SR1041 met cd speler CD1010en ivm nieuwe versie Ziggo next (Human), waar geen audio uitgang meer op zit, heb ik nu de QE317 geïnstalleerd, met coaxkabel rechtstreeks in tv aansluiting, zenders gevonden, maar geen geluid (AUX), ook niet als je het volume Max. zet??
  Heb jij de gouden tip?

  Reply

  • Avatar
   May 01, 2023

   Hallo Ton,
   Heb je de volume regeling op de afstandsbediening ook voluit gezet? Het kan ook zijn dat je Marantz versterker preset volumes per ingang heeft. Anders de QE317 even op een andere versterker proberen. Succes. groet Emiel

   Reply

 22. Avatar
  July 31, 2023

  Dag Emiel,

  Ik ben verhuisd en heb geen coax op de plek waar mijn stereo nu staat. Ik had gehoopt dat ik een utp-kabel kon inprikken op de Quantis, maar ik weet nu dat dat niet werkt. Om niet gelijk een dure DAB tuner te kopen, overweeg ik een antenne aan te sluiten. Maar… heeft dat zin? Krijg je een beetje fatsoenlijke ontvangst met zo’n draadje?

  Dank voor je antwoord,
  Erik.

  Reply

  • Avatar
   August 01, 2023

   Zonder coaxiale (kabelaansluiting) heb je niets aan de QE317. Dan heb je een QE330 nodig. Dit is een DAB+ ontvanger. Zie mijn recente review. Een luxere maar veel duurdere optie is een digitale tuner. Ik heb een mooie getest: De Sangean WFT-4. Zie uniqueradio.nl

   Reply

<