Verslag: Integrated Systems Europe 2020, RAI Amsterdam

Integrated Systems Europe is een beurs die zich richt op de professionele markt. Wie een geïntegreerde systeem voor beeld, geluid en data zoekt is hier aan het goede adres. Net als de voorgaande jaren is er echter genoeg te bekijken dat thuis ook bruikbaar is. De ISE is ook dit jaar weer nauwelijks te vergelijken met andere Nederlandse beurzen en shows waar ik heenga om bij te blijven op het gebied van audio. Hoewel audio slechts een klein deel van deze beurs is, is dat aanbod nog altijd grootschalig en vooral professioneler gepresenteerd dan op de andere audioshows. Professionele audio is in zeer grote mate aanwezig en dat is gunstig voor de thuisgebruiker. Gunstig omdat de grens tussen apparatuur voor thuis en pro audio niet voor iedereen op dezelfde plek ligt. Anders dan andere jaren viel het op dat er lege plekken waren. Door de problemen met het Corona virus waren er bedrijven niet op komen dagen. De organisatie van de ISE deelde kleine flesjes met ontsmettingsmiddel uit en raadde af handen te schudden. Er liepen ook verscheidene mensen met mondkapjes rond wat duidelijk maakte dat de schrik er toch wel in zit bij sommige mensen. Op een stand kwam ik een aardige affiche met de boodschap elkaar een boks te geven i.p.v. een hand om de kans op besmetting te verkleinen. Ondanks de op de loer liggende epidemie was het op de woensdag en donderdag erg druk. Hieronder een paar indrukken:

Beyerdynamic

Het Duitse bedrijf Beyerdynamic, bekend van hoofdtelefoons, microfoons en apparatuur voor conferentiezalen, pakte uit met een grote en originele stand. Een groot deel van de stand was vol gezet met jonge eikenboompjes. Het thema is “growing together”. Beyerdynamic is van mening dat de mensheid alleen kan groeien als we beter communiceren en hoopt dat we dat gaan doen met de reeks producten die het verkoopt onder de naam “Unite”. Iedereen die dat wilde, kon een eikenboompje meenemen. De bedoeling is dat je deze op een originele plek plant en er een originele foto van maakt. De origineelste inzendingen kunnen rekenen op een prijs waaronder een gaming headset. Deze headset (MMX 300) was ook te zien en te beluisteren. Het geluid is goed, met het accent op de lage tonen zoals dat meestal het geval is bij gaming headsets. Aardig detail is dat deze in de webshop te configureren is met verschillende kleuren voor de afzonderlijke onderdelen en dat de oorschelpen naar wens voorzien kunnen worden van een gravering of afbeelding. Het demomodel op de stand was voorzien van de slogan “Unite the people”. Beyerdynamic doet overduidelijk zijn best over te komen als een idealistisch bedrijf.


Devialet

Het Franse Devialet heeft twee zeer eigenzinnige actieve luidsprekers in haar programma: De Phantom en de Phantom Reactor. De geïntegreerde versterker in de Phantom heeft een vermogen van 1.200 watt; die van de kleinere Phantom Reactor 600 watt. Naast een geavanceerde tweeter hebben beide modellen twee bassspeakers aan boord met een extreem lange slag. Dit geeft een bijzonder effect: als kieuwen van een vis bewegen ze twee zijpanelen heen en weer. De Phantom en de Phantom Reactor zijn aan te sturen met een app en zijn geschikt voor bluetooth, Spotify en Apple Airplay. Het eigenzinnige design is best revolutionair te noemen: er is niets op de markt wat hier op lijkt. Even revolutionair is het geluid zoals blijkt in de luisterruimte op de stand. Hier zijn twee Phantoms en zeven Phantom Reactors te bewonderen. Deze zijn opgesteld rond een flatscreen en voorzien filmfragmenten van een wel zeer vet geluid. Zo heb ik onder andere kunnen genieten van een trailer van de James Bond film en een scene uit Star Wars. Alle luidsprekers samen zorgden voor een overdonderende ervaring. Tijdens Star Wars werd er enige tijd alleen met de Phantoms in stereo gespeeld en ook dat gaf nog steeds een fantastisch geluid. Het is echt knap wat Devialet heeft gepresteerd: hoogstaande kwaliteit, zeer eigenzinnig en prachtig design. 


Yo-Tronics – Merkloze hoofdtelefoons

De meer bescheiden stands zijn veelal langs de wanden van de hallen te vinden. Zo ook de stand van de Taiwanese firma Yo-Tronics. Dit is een bedrijf dat hoofdtelefoons, microfoons en accessoires in haar haar programma heeft. Op de achterwand van de stand hangen verschillende hoofdtelefoons waarvan er een aantal opvallend mooi uitziet. Het aanbod of ik wat wilde beluisteren sloeg ik niet af: dit kon met mijn eigen muziek omdat ik mijn DAP bij me had. Van de drie hoofdtelefoons die er op tafel werden gelegd deed er uiteindelijk maar een het. Ik had het vermoeden dat het dummies waren omdat mijn eigen hoofdtelefoon gewoon werkte. De hoofdtelefoon die het wel deed klonk prima. op mijn vraag wel merk het was werd mij verteld dat ze buiten Taiwan merkloos zijn. De afnemer (minimaal 200 stuks) kan zelf bepalen wat voor naam hij er op wil hebben. Het exemplaar dat ik beluisterd heb zat goed, zag er goed uit en was voorzien van mooi uitziende kabel. Deze kabel is overigens afneembaar en heb ik nog even verwisseld met de kabel van de de Meze 99 Classics  die ik bij me had die dag. Het geluid is heel redelijk voor zover ik kan beoordelen. Een open constructie in een rumoerige beurshal beluisteren is echter verre van ideaal en maakt het onmogelijk een eerlijk oordeel te geven. Ik ben erg benieuwd of ik dit model nog een keer tegen het lijf loop en zo ja, onder welke naam.  Commercie is en blijft een wondere wereld.Como Audio

Op de stand van AV Amea stond een mooi setje met houten behuizingen bestaande uit een receiver die tevens als luidspreker fungeert, een luidspreker voor het andere kanaal en een platenspeler. Voor wie van mooi houdt en het vooral bescheiden wil houden is dit een interessant merk. Como heeft naast sets ook tafelradio’s en combinaties met een cd speler in haar programma. Wie meerdere sets of modellen aanschaft kan er een multi room systeem van samenstellen waarbij streaming ook bij de mogelijkheden behoort. De platenspeler heeft een arm van Pro-Ject, een ingebouwde phono voorversterker en is voorzien van een standaard Ortofon element. Er zijn verschillende hout afwerkingen verkrijgbaar. Een setje met een platenspeler kost €600,-

Op audio gebied heb ik niet veel nieuwe dingen gezien en ook viel het me op dat er minder platenspelers te bewonderen waren. Veel stands stonden op exact dezelfde plaats als vorig jaar en zagen er precies hetzelfde uit. Dit jaar had ik tijdens de twee dagen dat ik er was dan ook meer tijd over om andere zaken dan audio te bewonderen. Met name de fabrikanten van LED technologie pakten op hun stands uit met fraaie installaties waarvan sommige ronduit kunstzinnig waren. Er werden links en rechts aardigheidjes uitgedeeld zodat ik thuiskwam met de nodige pennen, een usb stick, een koffiemok, verschillende keycords en een usb hub. Ook koffie en drankjes heb ik niet hoeven kopen maar werden me bij verschillende stands aangeboden. Op veel plekken werden kosten noch moeite gespaard het de bezoekers naar de zin te maken. Jammer genoeg was dit de laatste ISE die in Amsterdam plaatsvond. Omdat de RAI te klein wordt zal de ISE voortaan in Barcelona gehouden worden. Er liep een promotieteam van de stad Barcelona rond dat van iedereen die dat wilde de badge scande om mee te dingen naar een verzorgde reis naar de ISE 2021 aldaar. Barcelona is er blijkbaar blij mee dit evenement binnengehaald te hebben. De slogan van de verplaatsing is heel toepasselijk ¡Hola Barcelona! Toch spijtig dat Nederland een beurs van dit formaat kwijt is.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  February 18, 2020

  Jammer dat de ISE uit Amsterdam verdwijnt, na jarenlang op bezoek te zijn geweest, ga ik het wel missen. Toch maar mooi de je de laatste hebt meegepakt Emiel!

  Reply

 2. Avatar
  March 02, 2020

  Emiel,

  Check mijn comment onder je test van de “MONITOR AUDIO MONITOR 100 LUIDSPREKERS”
  Het gaat over studio monitors en over het muziek download programma Soulseek.
  Vind daar een muziek partner en kijk in zijn muziek collectie!!

  Fijne dag… Joris de Zwart

  Reply

<