Review AKG Y600NC hoofdtelefoon

Stijlvol

Toch nog 229,- euro kost deze draadloze hoofdtelefoon van Samsung Harman AKG. Verpakt in een matte doos waarop glanzende stipjes en een glanzende foto van de hoofdtelefoon is geprint, ziet het er op voorhand al stijlvol uit. Als de deksel eenmaal verwijderd is, zie je een plastic beschermkap die deels transparant is. Daar kwam ik achter toen ik de foto met tegenlicht nam. In de deksel zit subtiel het logo verwerkt. Al met al een fraai staaltje design.

Op de doos staat A Samsung Brand en dit klopt, want Samsung heeft de moedermaatschappij van AKG, Harman, jaren geleden overgenomen.

In de doos zitten enkele zakjes met silica-gel tegen ongewenst vocht. Op de bodem ligt de draagtas met hierin de accessoires: een USB-C laadkabel, wat boekjes die je toch niet leest en een kabel met een 3,5 mm-plug. De beschermtas is wel handig.

Deze over ear hoofdtelefoon van AKG is draadloos èn heeft tevens noise cancelling aan boord. Met deze features en het strakke design krijgt de Y600NC al snel het predicaat premium. Maar is dit ook zo? De verpakking oogt netjes en de gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit. Geen fluwelen beschermtas, maar een stoffen variant met het logo subtiel opgedrukt.

De zilveren rand rond de oorschelpen is gelukkig van metaal en omdat de rest van het materiaal plastic is, zorgt dit toch voor een chique look. Ook al is de rest van plastic, het is wel plastic van het betere soort: hoogwaardig en fraai afgewerkt. Waarschijnlijk zorgt het gebruik van deze materialen ervoor dat de hoofdtelefoon niet zwaar aanvoelt (322 gram).

De oordoppen zijn van comfortabel materiaal gemaakt. En drukken niet te hard tegen je hoofd aan, wat je soms wel eens hebt met over ears. Ook voor brildragers zitten de schelpen lekker en worden de pootjes niet tegen je hoofd geperst. Ook de hoofdband zit gelukkig comfortabel. Het mechanisme dat de schelpen 90 graden kan laten kantelen is zeer degelijk en je ziet nu al dat dit jarenlang kan meegaan.

Bediening

De rechterschelp bevat de aan/uit-toets, een knopje met een punt en een USB-C ingang. Het knopje met de punt is op de tast snel gevonden en schakelt twee functies in of uit: Ambient Aware (milde noise cancelling; handig voor als je aan het fietsen bent) en Talk Through (dempt het geluid maar versterkt de spraak, zodat je zonder je hoofdtelefoon af te zetten een gesprek kunt voeren).

Eigenlijk is de gehele linkerschelp de volume-regelaar. Dit werkt snel en eenvoudig; dit heb ik bij andere merken (bijvoorbeeld B&O) slechter gezien. Onder de schelp zit een 3,5 mm-ingang voor gebruik van de bijgeleverde audiokabel (deze heeft een microfoon en 3,5 mm-pluggen aan beide kanten). Maar waar stop ik de andere plug in? Mijn huidige smartphone heeft slechts een USB-C ingang. Ook zit aan de onderkant een play/pause-knop: indrukken is pause en play, naar onder is skippen naar de volgende track en naar boven is naar het begin van dezelfde track. Deze toets werkt logisch zoals eigenlijk de hele hoofdtelefoon is: zeer doordacht.

Als je de hoofdtelefoon afzet, wordt automatisch het geluid gestopt (letterlijk in de zin van stoppen, want het wordt weer gestart bij het opzetten van de hoofdtelefoon). Persoonlijk vind ik dit zeer gaaf en alhoewel het niet altijd even goed gaat, ben ik een groot voorstander. Ik heb dit overigens getest met een stream van Spotify.

Bluetooth

Het verbinden op bluetooth gaat supersnel zowel met mijn Macbook laptop als Samsung smartphone. Beide apparaten herkennen de AKG meteen.

Na een geslaagde koppeling wordt de batterij-lading weergegeven. Volgens de specificaties kun je 25 uur op één lading draadloos luisteren, bedraad zelfs 35 uur.

App

De installatie van de app ging niet zoals het hoort. Los van vervelende, verplichte licentie-voorwaarden en verplichte toegang tot bestanden en locatie-gegevens (hier heb ik een bloedhekel aan), liep de app vast. Na herinstallatie was het euvel niet verholpen en heb ik deze toedeledokie eraf gegooid. Het schijnt dat je met de app de firmware kunt uploaden en verschillende settings kunt regelen. Helaas vliegt AKG hier duidelijk uit de bocht gezien de vele, negatieve recensies in Google Play Store.

Geluid

Deze hoofdtelefoon is niet te vergelijken met andere modellen van AKG. De bij producers bekende K240 of bij audiofielen bekende K701 zijn niet voor niks zo populair. Ze klinken in hun prijsklasse nu eenmaal fantastisch. Niet dat de Y600NC beroerd klinkt, integendeel, maar kan niet aan eerder genoemde broers tippen. Je herkent overigens wel de signature van AKG in het geluid, maar met enkele kanttekeningen. Zo is de bas veel te nadrukkelijk aanwezig. En mis ik nogal wat detaillering in het midden en hoog. Voor de meeste mensen ben ik nu aan het mierenneuken, maar dit is hoe ik nu eenmaal geluid analyseer en daarop beoordeel. Ook zijn er velen onder ons die juist een extra bas-laag appreciëren, kijk maar naar het succes van Beats.

Waarschijnlijk is de noice cancelling-optie de boosdoener. Ik weet uit ervaring met een PSB MSU 2 dat wanneer noice cancelling aan wordt gezet, de geluidskwaliteit drastisch terugloopt. Iets soortgelijks heb ik ook met een Bose hoofdtelefoon ervaren. Omdat de app niet werkt kan ik noice cancelling niet uitzetten, en kan ik geen voor/na resultaat beluisteren. Maar nogmaals, de hoofdtelefoon klinkt meer dan okay.

Specificaties

Onderstaande specificaties heb ik één op één van de Samsung-site gekopieerd. Toen ik dat deed, viel mijn oog op een zeer aantrekkelijke actie-prijs van 109,- euro.

 • Impedantie: 32 ohm
 • Frequentie respons: 10 Hz – 24 kHz
 • Gevoeligheid: 110 dB SPL/V@ 1 kHz
 • Kleur: zwart (optioneel beige of metaal)
 • Gewicht: 322 gram

Conclusie

De hoofdtelefoon ziet er fraai uit, misschien is stijlvol een betere term. Met zijn stevige draaipunten en lekker zittende schelpen van hardschuim voelt de Y600NC solide aan. Door de vele onderdelen van hoogwaardig plastic is de hoofdtelefoon erg licht. De bediening is uitgedrukt in één woord top! Helaas klinkt de AKG niet audiofiel, niet slecht, maar zeker niet gedetailleerd. De bas is iets te nadrukkelijk aanwezig. De app is ronduit brak en hier moet AKG echt nog aan werken. Nu is het prutswerk en dat maakt AKG zijn goede naam stuk. De prijs van 229,- euro klopt wel; de actie-prijs van 109,- euro is echter lachwekkend laag.

* * * *

(4 van 5 sterren)

 

Robert
Written by Robert

4 Comment responses

 1. Avatar
  September 24, 2020

  Prima review en klinkt als een hoofdtelefoon die met veel gevoel voor ergonomie is gemaakt. Wat is zo’n slechte app dan een afgang! Helaas komt dat vaker voor: prachtige hardware en dan een app erbij waar je wanhopig van wordt. Het voordeel van een app is natuurlijk dat deze gemakkelijk verbeterd kan worden, hopelijk neemt AKG/Harman/Samsung de kritiek ter harte en gaan ze er mee aan de slag. Ik schat in dat je deze hoofdtelefoon vooral in de vakantie gaat gebruiken. Veel plezier ermee!

  Reply

 2. Avatar
  September 27, 2020

  Het viel me van de week op dat ik hem ‘s avonds op had en door het huis liep, dat het signaal niet wegviel (over een afstand van 10 m.). Ik gebruik hem vooral ‘s avonds laat of overdag buiten vanwege de noice cancelling. Nu ligt hij overigens bij medeblogger Bert die was ook benieuwd.

  Reply

 3. Avatar
  September 27, 2020

  Comfortabele en goed afgewerkte hoofdtelefoon die prettig draagt. Voor mij was het voor het eerst om het draadloze comfort op deze manier via een hoofdtelefoon te ervaren. Zoals al aangegeven door Robert werkte het allemaal intuïtief en was een gebruiksaanwijzing eigenlijk niet nodig. De geluidskwaliteit was prima en goed bruikbaar voor huis, tuin en keuken toepassingen met een BT bereik wat mijn hele flat bestreek. Het uithoudingsvermogen van de batterij was meer dan uitstekend want het afspelen van album ‘Verse’ van Patricia Barber in een ‘loop’ op een normaal geluidsniveau was pas na 24 uur een piepje te horen dat het ‘sap’ bijna op was. Net als bij Robert kon ik niets beginnen met de AKG app die ik op mijn iBasso DX200 DAP had geïnstalleerd. Deze bleef hangen bij het installeren op ‘Locatie’ die ik niet kon activeren wat ik ook probeerde. Jammer maar voor de rest een prima product.

  Reply

  • Avatar
   October 22, 2020

   Thx Bert! Ik sluit me bij jouw woorden aan.

   Reply

<