Er gebeurt wat in het dorp: Infoavond Glasvezelnetwerk voor internet, telefoon en tv

Glasvezel?

Onlangs viel er in de buitenwijk van de provinciestad waar ik woon een uitnodiging in de bus. De bewoners van ons adres konden zich aanmelden voor een voorlichtingsavond over de eventuele aanleg van een glasvezelnetwerk in ons gebied. Het gebied is een buitenwijk van de stad waar ik woon en een paar dorpen in de buurt. Als 35% van de huisadressen een abonnement afsluit wordt er een glasvezelnetwerk aangelegd. Mocht deze drempel gehaald worden dan betalen degenen die voor de sluitingsdatum een contract afsluiten geen aansluitkosten. Wie na deze datum aanhaakt betaalt €650.- De sluitingsdatum is krap twee maanden na nu.  Stof tot nadenken voor iedereen die in dit gebied woont.

Informatieavond

Voor de infoavond moest je je vooraf opgeven. Dat heb ik gedaan. De reden dat ik daar heen gegaan ben is deels principieel. Principieel omdat ik al jaren baal van de beperkte keuzemogelijkheden voor mijn internetaansluiting. De keuze beperkt zich nu nog tot het telefoonnetwerk van KPN en het Coaxnetwerk van Ziggo. Dit zijn technologieën uit een vorig millennium waarmee nu nog met enige moeite de moderne internetdiensten aangeboden kunnen worden. Deze netwerken zullen over niet al te lange tijd tegen hun grenzen aanlopen en de informatiestromen niet meer kunnen verwerken. Het KPN netwerk kan onder de gunstigste omstandigheden downloadsnelheden behalen van 200 Mbps. Het coaxiale netwerk kan downloadsnelheden halen tot 500 Mbps. De uploadsnelheden zijn veel lager. Het KPN netwerk vind ik voor internet en tv allang geen optie meer. Op dit netwerk kun je wel kiezen voor meerdere aanbieders. Hier komen we bij het punt dat me het meest stoort aan het kabelnetwerk dat bijna overal in Nederland in handen is van Ziggo. Ziggo heeft het monopolie op dit netwerk. Dit netwerk was oorspronkelijk bedoeld voor de doorgave van televisie en radio. In de jaren tachtig en negentig heeft de voorganger van Ziggo, UPC, veel gemeentelijke kabelnetwerken opgekocht. Dit heeft ze veel geld gekost en daar moeten de huidige abonnees nog steeds voor betalen. Wat mij het meeste steekt is dat deze netwerken veelal met gemeenschapsgeld aangelegd zijn.     

De infoavond voor mijn buurt vond plaats in een Chinees restaurant. Hier was een zaal omgetoverd tot presentatieruimte. Bij binnenkomst kreeg iedereen een mondkapje en een flesje ontsmettingsmiddel aangeboden met het logo van netwerkexploitant Deltafiber. Deltafiber is een open netwerk: dit betekent dat alle aanbieders toegelaten worden. Dit is wettelijk geregeld. In de beginfase kan er gekozen worden tussen vier aanbieders: Caiway, Helden van nu, Online.nl en Deltafiber zelf. De verwachting is dat er in de verdere toekomst meer aanbieders bij zullen komen: op die manier zullen ook zij mee kunnen blijven komen met de hogere snelheid die een glasvezelnetwerk heeft ten opzichte van hun huidige netwerk. KPN zal er mee te maken krijgen dat aanbieders over zullen stappen van hun netwerk naar het glasvezelnetwerk. Ik voorzie dat uiteindelijk ook Ziggo overstag zal gaan en het eigen kabelnetwerk op zal geven. 

Presentatie.

Exploitant Deltafiber verzorgde met een groot scherm een uitgebreide powerpoint presentatie in de achterzaal van het restaurant, aan elkaar gepraat door twee medewerkers. Wederom vanwege Corona was de presentatie ook in een tweede zaal te volgen. Alle richtlijnen werden meer dan serieus genomen. 

De presentatie begon met een inleidend verhaal over de voordelen van glasvezel als doorgever van data. De voordelen zijn duidelijk. Omdat er gebruik gemaakt wordt van licht zijn er ongelooflijke hoeveelheden data te verzenden via glasvezel. Tot 10Gbps. Dat is tien keer sneller dan de beste “ouderwetse” kabelverbinding van KPN of Ziggo. Deltafiber biedt deze avond snelheden aan tot 1Gbps en dat is het dubbele van wat de huidige providers beloven. Beloven, want wat zij beloven wordt lang niet altijd gehaald: als er veel mensen tegelijk bij jou in de buurt internetten, daalt de snelheid. Deltafiber beweert dat het niet van invloed is hoeveel mensen er tegelijk van internet gebruik maken bij jou in de buurt: zij beloven de snelheid waarvoor je betaalt. Mocht het glasvezelnetwerk aangelegd worden dan ben ik benieuwd of dat ook zo is. Hier is overigens alleen maar te winnen want nu met Ziggo is dat echt niet zo. Een ander voordeel is dat het netwerk symmetrisch is: De uploadsnelheid is dezelfde als de downloadsnelheid. Dat is niet zo bij KPN of Ziggo, daar is de uploadsnelheid veel lager dan te toch al lagere downloadsnelheid. Vastrecht voor de aansluiting zelf hoeft binnen de bebouwde kom niet betaald te worden: alleen de abonnementskosten van de provider die je kiest. 

Vanwege de Corona-ellende waren er helaas maar twee aanbieders met een stand aanwezig: Caiway en Deltafiber. Van Online.nl en Helden van nu waren er echter wel folders en zij kwamen ook aan bod in de presentatie. Van Caiway en KPN waren de modems en overgavepunten te bekijken die nodig zijn om het thuisnetwerk en de televisie te verbinden met glasvezel.

Omdat ik zeer slechte ervaringen heb met de modem/routers van Ziggo heb ik nog gevraagd of de modems van Deltafiber en hun aanbieders in “bridgemode” te zetten zijn. Hiermee kun je de wifi uitzetten en dat zelf regelen met een eigen router. Dit doe ik momenteel om van de slechte wifi en netwerkproblemen die ik had met de standaard Ziggo modem/router af te komen. Dit is helaas nog niet mogelijk. Uitzondering is het businesspakket van Caiway en Helden van nu maar dat kost meer.

Dit is echter van tijdelijke aard wist een bezoeker mij te vertellen: er is wetgeving in de maak die aanbieders verplicht toe te staan dat er eigen apparatuur gebruikt wordt. 

Hoe nu verder?

Uiteraard hoopt Deltafiber het netwerk aan te kunnen leggen. Ze proberen de buurt overstag te krijgen met dit soort informatieavonden en proberen draagvlak te creëren door verenigingen in de buurt te mobiliseren voor hun zaak. Wanneer 35% van de huishoudens een abonnement afsluit voor de einddatum bij een van de aanbieders zullen ze beginnen met de aanleg. De aanleg zelf zal ruim een jaar gaan duren; men hoopt dan begin 2022 klaar te zijn en iedereen in de buurt glasvezel aan te kunnen bieden. Wie voor de sluitingsdatum in heeft getekend en binnen de bebouwde kom woont, is vrijgesteld van aansluitkosten (€650.-). Hoewel ik nu nog redelijk tevreden ben met Ziggo, hun monopolie positie buiten beschouwing gelaten, wil ik meedoen. Het is niet duurder dan Ziggo en je krijgt er meer voor. Tevens is er dan eindelijk echt wat te kiezen. Nu maar hopen dat er genoeg mensen meedoen en dat we straks twee keer zo snel internet hebben in onze buurt.

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 07, 2020

  Laatst het ik het (zakelijke) genoegen om de SFP+ plug in de firewall te steken waardoor mijn opdrachtgever nu een zeer dikke internet-verbinding heeft. Het resultaat op mijn Android-telefoon (gelimiteerd door de CPU, maar toch): 724 Mbps down en 885 Mbps up! Let wel ik was op Wi-Fi6 access-points geconnecteerd en het kantoor was leeg. De echte snelheid is nl. twee maal groter…

  Dit zijn snelheden waar ‘we’ thuis van kunnen dromen; de vraag is of je het überhaupt nodig hebt. Maar je hebt gelijk. Ik kom uit een tijd waar 24K4 en 33K6 de norm was, opgevolgd door ISDN, wat was ik trots: bellen en internetten tegelijk. Later kwam ADSL en binnenkort wordt fiber de norm. Heerlijk!

  Reply

 2. Avatar
  October 09, 2020

  Nog heel erg tevreden met de standaard snelheid van de net gecontroleerde 50Mbps Download en 5.0 Mbps Upload die Ziggo via mijn inmiddels oude modem/router levert. TV levert een uiterst scherp plaatje en het geluid via Qobuz op vaak Hi-Res kan eigenlijk niet beter en zeker via mijn Silent Angel Bonn N8 switch met bijpassende F1 voeding. In mijn flat bevinden zich nog de oude koperen CAS kabels waarmee de glasvezelsnelheid tot 500 Mbps en in de toekomst tot 1 Gbps wordt beperkt. PS. Je triggert mij wel om mijn modem eens in ‘bridge’ te zetten en dan het resultaat te beluisteren.

  Reply

<