Test: Takumi TT level 2.1 draaitafel.

Soms kom je iets tegen dat blijft kriebelen. Dat was het geval met de Takumi draaitafel die vorig jaar op de X-Fi Audioshow te bewonderen was. Net als ik was Huub Boel, die als restaurateur en reparateur van draaitafels veel verstand van zaken heeft, er meteen weg van. Met zijn minimalistische uitvoering, bijzonder mooie vormgeving en perfecte afwerking is het een echte blikvanger. Huub heeft er dan ook een aangeschaft.

Rik Stoet

Deze draaitafel is ontworpen door Rik Stoet; importeur van geluidsapparatuur en eigenaar van twee audiozaken in Den Haag en Delft. Na een eerdere versie met een arm van Pro-Ject is er nu een versie met uitsluitend door Rik Stoet zelf ontworpen onderdelen: De Takumi TT level 2.1. Naar eigen zeggen heeft het Rik Stoet twee jaar gekost om de draaitafel te ontwerpen. Het resultaat mag er dan ook wezen: de draaitafel is zowel in de zwarte als de transparante uitvoering een lust voor het oog. Hij ziet er met zijn onderdelen van acryl, titanium en aluminium zeer gelikt uit. De vormgeving is zeer sober maar tegelijkertijd compleet. Door de prachtige afwerking ziet ie er een stuk duurder uit dan dat ie is. De huidige Takumi is uitgerust met een dunwandige titanium arm (9″) met cardanische ophanging, een keramische as in een bronzen huis en verstelbare aluminium voeten met rubber ontkoppeling. Standaard wordt een scharnierende stofkap en een puck meegeleverd. Takumi is overigens het Japanse woord voor ambachtsman.


Huub Boel zei het al op de X-Fi audioshow: “Alles klopt aan deze draaitafel”. Hij is dan ook onder de indruk van de kwaliteit in verhouding tot de vriendelijke prijs en vindt het een sieraad voor zowel zijn winkel als zijn huiskamer. Op verzoek van Unique Radio heeft hij een verslag geschreven over het door hem aangeschafte exemplaar:

Het begint allemaal met de verpakking, waarvan ik moet constateren dat deze dusdanig is uitgedacht dat schade feitelijk niet mogelijk is: ook niet bij een eventueel wat ruw transport. Zeer goed gedaan. Na het uitpakken van de Takumi is montage een peulenschil. Opvallend is dat de arm met element al zeer goed is voorgemonteerd waardoor er na montage nog nauwelijks afstellen nodig is. We zetten de Takumi waterpas. Ook dit gaat zeer gemakkelijk: de mooie, robuuste en goed dempende poten zijn prima verstelbaar en de waterpas is geïntegreerd in de tafel. Bij het installeren van het subplateau is de keramische spindel goed zichtbaar. Het subplateau is perfect gebalanceerd en de passing lager-as is net zo perfect. Het plateau van acryl is in hoogte verstelbaar en met de fijnafstelling van de armhoogte is het mogelijk om de arm perfect evenwijdig aan het plateau te positioneren. De zeer nauwkeurig gemaakte arm heeft een dwarsdrukcompensatie die werkt met een magnetisch veld en is ook al zeer nauwkeurig instelbaar. Met het meegeleverde weegschaaltje is de naalddruk in te stellen. Hier hoefde ik echter niets aan te doen want het voorgemonteerde element was al helemaal afgesteld. Na het aansluiten van de externe voeding, een 12 volt adapter, is de Takumi bedrijfsklaar.

We gaan luisteren naar het resultaat. Omdat ik zelf veel elementen in huis heb, heb ik gekozen voor het goedkoopste leverbare element: de Ortofon 2M Red. Of dit instapelement aan jouw eisen voldoet is persoonlijk. De Takumi is met vijf andere duurdere elementen leverbaar en een andere upgrade naar keuze kan natuurlijk altijd nog. Met de meegeleverde puck, drukt de LP zich bijna zuigend vast aan het acryl plateau. De prima afgewerkte armlift doet perfect zijn werk. Het krachtige en zeer stille AC synchroon motortje zorgt voor een keurige snelstart. Na plusminus een halve omwenteling is het plateau al op snelheid.

Mijn indruk is: heel veel draaitafel, perfect afgewerkt voor een zeer nette prijs. De drie fraaie poten zijn goed verstelbaar en dempen prima. De armconstructie met een dunwandige titanium toonarm is goed doordacht en mooi uitgevoerd. Hoe lager het totaalgewicht van de armbuis en het gemonteerde element, hoe minder er gecompenseerd hoeft te worden en dat beperkt de torque op de arm. Dat komt het geluid absoluut ten goede. Voor diegene die een zwaarder element wil monteren, wordt er een extra contragewicht meegeleverd. De scharnieren van de standaard meegeleverde stofkap zijn wat strakker af te stellen, waardoor deze op vrijwel elke positie blijft hangen.

Natuurlijk zijn er ook wat minpuntjes: Er is geen automatische afslag en dat kan voor sommige personen een reden zijn om deze prachtige draaitafel niet aan te schaffen. Tegen een kleine meerprijs is er echter een zogeheten Q-up verkrijgbaar die de arm aan het eind van de plaat uit de groef omhoog tilt. Er is geen schakelaar om te wisselen tussen 33 en 45 toeren. De snaar moet dan verlegd worden op de aandrijf poelie. Om hierbij te kunnen moet het plateau van het subplateau getild worden: een serieus nadeel voor de luisteraar die graag beurtelings singles en langspeelplaten wil draaien. Ook de vaste headshell in plaats van een SME aansluiting geeft wat meer werk bij het monteren van een element. Snel een element verwisselen is er dus niet bij.

Conclusie: Er is hier sprake van een prachtige moderne en technisch doorontwikkelde draaitafel waar veel aandacht aan besteed is. Zeker voor de prijs waar deze Takumi TT-level 2.1 (nog) voor geleverd wordt.”

Huub Boel, Bo-EL platenspelers, Zutphen

Aan dit uitgebreide verslag is niet zoveel toe te voegen behalve dan Huub te bedanken voor deze mooie bijdrage.

Huub Boel met enkele van zijn gerestaureerde draaitafels.


Rik Stoet Audio.

Gevestigd aan de Elandstraat in Den Haag is de audiowinkel van Rik Stoet al vele jaren een begrip. Naast het verkopen van de in eigen beheer gemaakte Takumi draaitafel, importeert Rik Stoet Audio zelf producten zoals de onlangs hier op Unique Radio beschreven Jern luidsprekers van gietijzer. Naast een groot assortiment audio in alle prijsklassen is er ook een voorraad vinyl aanwezig. De winkel staat bomvol en boven in de eveneens zeer goed gevulde luisterruimte kan er in een luie leren bank geluisterd worden. Tijdens ons bezoek konden Huub en ik heerlijk onze gang gaan om de Takumi goed aan de tand te voelen. Op dat moment stond er een Takumi opgesteld met een Ortofon 2M blue element in combinatie met luidsprekers van Monitor Audio. Opvallend is de grote voorraad luidsprekers en apparatuur die er staat: keuze genoeg. De sfeer is ongedwongen en zonder opsmuk, alles draait om muziek. Er zullen weinig audiowinkels zijn met een eigenaar die in eigen beheer een draaitafel ontwerpt, bouwt en verkoopt zoals Rik Stoet doet met de Takumi. Momenteel is de Takumi alleen te beluisteren bij Rik Stoet zelf in Den Haag en naar ik aanneem ook bij het filiaal in Delft; hopelijk binnenkort ook bij Bo-El platenspelers in Zutphen. Een transparant exemplaar (die vinden wij het mooist) is daar al aanwezig voor eigen gebruik.


Gegevens Takumi TT level 2.1:

 • Basis: PMMA Acryl gepolijst, hoogglans zwart of transparant.
 • Plateau: 300mm CNC-machined Acryl
 • Lager: Keramische as / Bronzen huis / Oliebad
 • Motor: 12V AC synchrone motor
 • Toerental: via snaar/pulley 33 en 45 toeren
 • Arm: Takumi 9 inch, dubbel cardanisch, dunwandig titanium
 • Element: Ortofon 2M red (mm) (optioneel tegen meerprijs: Ortofon 2M blue (mm), Ortofon 2M bronze (mm), Ortofon Quintet red (mc), Ortofon Quintet blue (mc), Ortofon Quintet bronze (mc)
 • Scharnierende afneembare stofkap
 • Geïntegreerde waterpas
 • Vaste phono-interlink
 • Externe voeding (12v.)
 • Inclusief platengewicht (puck) van 184 gram, naalddrukweger en extra contragewicht voor zwaardere elementen
 • Afmetingen met dichte stofkap: 430mmx320mmx150mm (breedte x diepte x hoogte)
  Afmetingen met open stofkap: extra diepte 85mm, totale hoogte 390mm

Prijs: €995.- (met Ortofon 2M red element)

Meer info op de website van Rik Stoet Audio.

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

9 Comment responses

 1. Avatar
  June 07, 2019

  Het niet automatisch afslaan of het omleggen van de snaar om het toerental te regelen is minder dramatisch dan wat sommige mensen denken. Ik doe het al jaren zo en vergelijk het met het opendraaien van een autoraam; iets meer werk dan met een schakelaar, maar hetzelfde resultaat. De Takumi oogt fraai en ziet er doordacht uit. Iets wat door Huub wordt bevestigd. Hulde voor Rick om zo iets moois te ontwikkelen en dank aan Huub voor zijn bijdrage aan deze blog!

  Reply

 2. Avatar
  June 07, 2019

  Niet automatisch afslaan ok, maar het plateau op moeten tillen om de snaar om te kunnen leggen is wat omslachtig. Niettemin een prachtige tafel die hier ook had gestaan als ik niet net die andere zou hebben gekocht.

  Reply

 3. Avatar
  June 07, 2019

  Geen commentaar op de tafel, wel op de begeleidende tekst/review:
  “Om hierbij te kunnen moet het plateau van het subplateau getild worden: een serieus nadeel voor de luisteraar die graag beurtelings singles en langspeelplaten wil draaien.”
  Hoezo singles?
  Heel veel tegenwoordige LP’s, als men zich een beetje in de hogere regionen begeeft, zijn 45RPM, singles is iets van het verleden (denk ik?) en ik had dan toch wel een beetje up to date vergelijkingen verwacht…
  In ieder geval is de frequentie gedraaide LP’s die ik op 45RPM heb genoeg om te stellen dat ik nooit een tafel zou willen waarbij ik niet middels “een knop” om kan schakelen.

  Reply

  • Avatar
   June 08, 2019

   Inmiddels is mij duidelijk gemaakt dat er nog genoeg mensen zijn die singeltjes buiten de jukebox om gebruiken dat dit ook als doelgroep gezien mag worden. 2 doelgroepen dus die alle 2 1 wens hebben: die omschakelknop 😉

   Reply

   • Avatar
    June 08, 2019

    Ondertussen is mij ter ore gekomen dat omschakelen tussen 33 en 45 toeren ook kan met een zogeheten speedbox die aangesloten kan worden op de 12v. ingang.

    Reply

    • Avatar
     June 08, 2019

     Helemaal goed dus!

     Reply

     • Avatar
      June 08, 2019

      … Een automatische afslag zou ook een mooie upgrade voor het gebruiksgemak zijn. Ja maar dat is niet audiofiel heb ik wel eens gehoord. Dat moet toch op een manier te doen zijn waarbij ook audiofielen geen minpunten zien?

 4. Avatar
  February 16, 2020

  De Takumi is een eigen variant op de Amari LP-007

  Reply

  • Avatar
   October 24, 2020

   Beste Jan en Emiel,

   Om te beginnen bij Jan, de Takumi is geen variant van de Amari LP-007.
   De Amari heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Takumi, maar ik zou zeggen kom luisteren en oordeel zelf.

   Emiel, goed nieuws, 33/45 toeren omschakelen wordt inderdaad mogelijk bij de Takumi TT 2.1 DC.
   In het huidige model zit een AC motor, dat maakt het technisch onmogelijk om met een schakelaar te wisselen. Deze is, zoals de naam verraad, vervangen voor een DC motor, waar dit wel mogelijk is.

   Wat betreft de automatisch afslag; hiervoor zijn inderdaad “audiofielen” oplossingen te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is The Q Up, een losse armlift die je naast de arm op een draaitafel kan plaatsen. Maar wie weet, misschien komt er ooit een Takumi met automatische afslag.

   Mochten er nog vragen zijn over de Takumi bent u van harte welkom in Audiohuis Delft, of Rik Stoet High End Audio in Den Haag. We vertellen er met plezier over en in Delft kunnen we zelfs prototypes van de nieuwe DC variant laten zien.

   Reply

<