Nader bekeken: Tivoli Audio Radio Silenz

Door: Emiel

Nader bekeken: Tivoli Audio Radio Silenz

Onlangs kreeg ik op een originele manier de kans om kennis te maken met deze even originele hoofdtelefoon. Ik ben lid van vele nieuwsbrieven, waaronder die van Tivoli Audio; bekend van de goed klinkende tafelradio’s met hun prachtige minimalistische design: pure eenvoud in een mooie houten kast en in zeer veel kleurencombinaties.

Begin april lanceerde Tivoli Audio een actie om het met opheffing bedreigde NPO Radio 6 te steunen.

Omdat NPO Radio 6 niet op de FM maar wel via DAB+ te ontvangen is, werd er een radio met DAB+ verloot, de PAL+ BT. Op de vraag of je je favoriete nummer uit De Zwarte Lijst wilde doorgeven en besloot ik “Rescue Me” van Fontella Bass door te geven omdat ik die dit jaar ook op de Zwarte Lijst op nummer 1 heb gezet (waarschijnlijk als enige want de plaat kwam te staan op: 1912…).

Een week later kreeg ik een mail van Tivoli Audio met de volgende mededeling: “Bedankt voor je inzending voor de ‘Zwarte Lijst’ winactie! Helaas ben je niet de winnaar geworden van de PAL+ BT, maar hopelijk kunnen wij jou wel net zo blij maken met een andere prijs. Dankzij je leuke reactie hebben we jou namelijk geselecteerd als de winnaar van een zwarte Radio Silenz! Van harte gefeliciteerd!”

Tivoli Audio Radio Silenz 2 Hoewel ik niet wist dat ik een nieuwe koptelefoon nodig had, bleek ik er erg blij mee te zijn. Twee uur voordat ik van huis vertrok om te genieten van een paasweekend in een Twents vakantiehuis werd de Radio Silenz bezorgd. Ik kon hem dus gelijk in een “onderweg” setting uitproberen. Normaal gesproken gaat er op dergelijke expedities een Sony MA-300 mee, een standaard over ear hoofdtelefoon.

Het viel me gelijk op dat de opvouwbare Radio Silenz ontzettend compact is; hij past prima in de laptoptas. Het meegeleverde zakje is erg handig en ziet er fraai uit. Maar het opvallendste deel van het apparaat zijn de oorschelpen: die zijn van hout. Er zijn drie uitvoeringen verkrijgbaar: walnoot, kersen en zwart essen. Persoonlijk vind ik de kersen en de walnoot uitvoering het mooist omdat hout als materiaalkeuze dan een opvallend accent is dat Radio Silenz een eigen “smoelwerk” geeft. Die van mij is dus zwart, ik hou het er maar op dat ik dan wat minder word afgeleid door het uiterlijk.

Voor een kleine hoofdtelefoon van het on ear type is het draagcomfort hoogstaand.

Tivoli Audio Radio Silenz 1Dit komt door vier dingen: de zachte oorkussentjes (leder), de gevoerde hoofdbeugel (ook leder), de klemming op het hoofd (niet te los, niet te strak maar precies goed) en hij is vederlicht. Handig is dat de bekabeling uit een oorschelp komt, de linker, zodat je en vrij directe weg hebt naar een binnenzak met een afspeelapparaat. De mini jackplug is niet recht, niet haaks maar 45°. Een minpunt is het kleine kastje dat halverwege dat ruwweg halverwege het aansluitsnoer van dit   kunstwerkje zit.

De behuizing van het Noise Cancelling systeem

Tivoli Audio Radio Silenz 4Op het zware kastje zitten drie knopjes: een aan/uit knop, een volumeregelaar en een mute knop (defeat). Tevens zit er een AAA batterij in die als voeding voor het Noise Cancelling systeem dient. Die batterij zorgt voor gewicht en dat is irritant wanneer het los aan je linkeroor bungelt. Dat hebben ze geprobeerd op te lossen door er een clipje op te zetten waarmee je het kastje vast kan klemmen aan je kleding. Als je alleen een T-shirt aanhebt kun je dat dus alleen aan de halsopening bevestigen en dan schuurt het clipje hinderlijk over de huid.

Het Noise Cancelling systeem is handig wanneer je in een auto zit of in een andere omgeving bent met continue laagfrequente stoorgeluiden. Op de houten schelpen zitten microfoontjes die het omgevingsgeluid opvangen vervolgens wordt er (via dat kastje) antigeluid meegezonden met de muziek dat het stoorgeluid neutraliseert. Ik heb het eerst geprobeerd bij spelende kinderen, pratende volwassenen en een stofzuiger: werkt niet. Het enige verschil is wat meer ruis.

Ondertussen ben ik met de auto naar Italië geweest en heb ik mijn beurten als bijrijder deels gebruikt om een muziekje te luisteren met de Radio Silenz, ondertussen naar hartenlust spelend met deze functie. En ja, dan werkt het, het rijdgeluid van de auto is beduidend minder. Let wel: beduidend, het is niet compleet weg. Opvallend is ook dat je een ruisje hoort bij inschakeling van het systeem en bij stiltes tussen de nummers. Persoonlijk vind ik het voordeel het Noise Cancelling systeem niet opwegen tegen de nadelen van dat kastje. Een gesloten hoofdtelefoon werkt m.i. beter, hoewel het even zoeken zal zijn naar een betaalbaar exemplaar waarbij je na een half uur niet het gevoel hebt dat je oren weg broeien…

De geluidskwaliteit is prima

Het is merkbaar dat Tivoli Audio net als bij hun andere producten de lat hoog legt. Ik heb met de hoofdtelefoon voornamelijk geluisterd naar muziek die ik op telefoon en laptop heb staan en een keertje voor de grap op een ouderwetse discman. Dit gebeurde met tussenkomst van een Fiio E17 hoofdtelefoonversterker/DAC. Op de laptop kon ik daardoor via usb luisteren en de rampzalige geluidskaart omzeilen. Helaas is mijn telefoon niet geschikt voor USB-audio. Voor een hoofdtelefoon van dit formaat vind ik het geluid uitstekend. De 40mm. drivers zorgen voor een mooi geluid met heel redelijke bassen en een mooi helder midden en hoog. Al met al best een natuurlijk geluid – Tivoli claimt dat dit komt door de houten oorschelpen. Ook zijn er geen bijgeluiden van de behuizing bij beweging of luidere luisterpartijen dat kan volgens mij ook komen door de houten oorschelpen en de verder redelijk degelijke constructie.

Tivoli Audio Radio Silenz 5Ok, het klinkt niet als een dikke Sennheiser of Grado maar die laat ik op vakantie ook niet graag rondslingeren in de auto of tent. Toen deze hoofdtelefoon in 2012 op de markt kwam werd er € 159,- voor gevraagd, wat ik echt teveel vind, voor dat geld koop je iets dat echt beter klinkt. Momenteel zie ik ze voor € 49,- voorbij komen in audioland en dan heb je dubbel en dwars waar voor je geld. Dat is het voordeel wanneer je niet per sé altijd als eerste het nieuwste van het nieuwste wilt hebben. Behalve de prima geluidskwaliteit geeft het originele design en de opvouwbaarheid beslist een meerwaarde. Hoewel ik de Noise Cancelling niet gebruik ben ik erg blij met deze hoofdtelefoon, die ik zomaar cadeau kreeg. Echt een super ding voor onderweg. En als er een keer gevlogen wordt, is een vliegtuigadapter meegeleverd (zie foto met batterij).

Tivoli Audio bedankt!

En nu maar hopen dat er een keer een versie zonder Noise Cancelling uitkomt, dan koop ik ‘m gewoon, in kersenhout, zonder dat kastje en zonder batterij.

Robert
Written by Robert

3 Comment responses

 1. Avatar
  January 29, 2016

  Deze koptelefoon heb ik mogen lenen voor een trip naar Londen (nogmaals bedankt Emiel). Al is het een korte vlucht, de kennismaking met de Tivoli Audio Radio Silenz was een aangename. Ik heb eerder koptelefoons met Active Noise Cancelling systemen gebruikt (JBL Ref. 501, Sennheiser PXC 250, Sony MDR-NC7) maar al deze on-ear koptelefoons leggen het af tegen de Tivoli Audio, zowel in geluidskwaliteit als gebruiksvriendelijkheid.

  Zoals Emiel al aangeeft is het draagcomfort goed te noemen, vergelijkbaar met de Sennheiser en JBL, als draagt de Tivoli Audio een stuk lichter. Ook het in het snoer geïntegreerde deel dat de noise cancelling verzorgt is een stuk kleiner (niet zo gek aangezien de andere koptelefoons al een aantal jaar oud zijn en de techniek niet stilstaat).

  Geluidskwaliteit, zowel met noise cancelling in- en uitgeschakeld is erg goed, beter dan de andere headphones. De optie om noise cancelling uit te schakelen door het ingedrukt houden van een knopje is erg handig!

  Kortgezegd: een echte ‘bang for your buck’ wat mij betreft.

  Reply

  • Avatar
   January 29, 2016

   Om het rijtje met actieve noise cancelling hoofdtelefoons compleet te maken: PSB M4U 2.

   Reply

 2. Avatar
  August 31, 2019

  I need someone to recommend the best product among those listed on this site? https://must11.com/best-sennheiser-headphones/

  Reply

<