Test: Sony NW-A35 walkman

In de twee jaar dat ik schrijf voor Unique Radio heb ik al de nodige apparatuur gerecenseerd. Meestal waren dit producten van nieuwe of exclusieve merken. Nu eens een product van een hele grote speler op de audio markt: Sony. Sony is pionier op het gebied van draagbare audio: de walkman is legendarisch. Mijn eerste Sony was dan ook een walkman: de WM-4. Dit was een tank van een ding waar vier AA batterijen in moesten. De meegeleverde hoofdtelefoon (MDR-1) was vrij spartaans en werd al snel vervangen door een comfortabeler en beter klinkend model. Jaren lang heb ik plezier gehad van mijn WM-4: zeker vijf hoofdtelefoons heb ik versleten met deze walkman. Steevast ging de walkman samen met tien cassettebandjes mee in de rugzak op liftvakanties naar Frankrijk. Eenmaal ben ik met walkman en al in een riviertje kopje onder gegaan: de walkman deed niets meer. Na hem open geschroefd te hebben en in de zon te hebben laten drogen heeft ie het nog jaren gedaan. Tot zover de 20e eeuw.  


NW-A35HN

Een modernere walkman (DD II), twee discmans en dik drie decennia later pak ik weer vol verwachting een Sony walkman uit: de NW-A35. Hoewel ik alleen de speler ter review heb aangevraagd is mij de combinatieverpakking NW-A35HN toegestuurd. De toevoeging HN wil zeggen dat er oordopjes meegeleverd zijn. Deze oordoppen zijn voorzien van een noise-cancelling functie.

Ondertussen zijn we de terreur van gecomprimeerde bestanden voorbij; bestanden verkleinen naar MP3 ten koste van de kwaliteit is niet meer nodig: opslagruimte die als geluidsdrager kan fungeren is goedkoop geworden en kost ook in de hoogste kwaliteit een fractie van wat speeluren ooit hebben gekost op traditionele media zoals de compact cassetteBestanden met kwaliteitsverlies verkleinen is dus echt nergens meer voor nodig; ook niet op deze walkman die net op de markt is. Deze speelt behalve MP3 ook high-res audioformaten en lossless audioformaten zoals FLAC en WAVE af. Andere ondersteunde formaten zijn: AIFF, WMA, AAC, HE-AAC, en Apple Lossless. De interne accu is goed voor 45 uur muziek luisteren op MP3 formaat of 30 uur op de hoogst ondersteunde kwaliteit: High-Res Audio. Uitstekend voor onderweg dus.  


Voorbereiding

Na de walkman uitgepakt te hebben blijkt dat de interne accu al deels opgeladen is. Hier kom ik achter omdat hij zonder bekabeling aan te zetten is. Het opstarten duurt even en als ik de taal in wil stellen blijkt dat Nederlands niet voorhanden is. Duits, Frans en Engels wel. Gelijk installeer ik een micro-SD kaart van 16Gb. Op internet las ik al dat er ook een kaartje met 128Gb. in kan, maar momenteel is de grootste die ik vrij heb 16Gb. Wanneer de walkman met de meegeleverde USB kabel aangesloten is op de pc wordt deze gelijk herkend en kan ik muziek van mijn NAS op de walkman zetten. Vervolgens is het een kwestie van bestanden slepen. Een kind kan de was doen. Sony heeft ook Windows software hiervoor: Media-Go. Dit schijnt handig te zijn met het overzetten van muziek van iTunes en gekochte muziekbestanden. Omdat ik binnen mijn eigen netwerk en muziekbibliotheek prima uit de voeten kon met alleen Windows 7 en vanwege tijdgebrek, heb ik deze software niet gebruikt.


Luisteren

De geluidsinstellingen van de NA-W35 zijn zeer uitgebreid, naast speciale equalizer presets voor verschillende muziekgenres zijn er mogelijkheden de dynamiek van MP3 bestanden wat op te krikken. Omdat ik geen muziek op MP3 formaat heb, heb ik dit niet getest. De stand Clearaudio+ sprak mij het meest aan. Zoals altijd gebruik ik mijn referentiealbum: One Size Fits All van Frank Zappa; in dit geval als FLAC bestand, geript van de speciale audiofiele AU20 editie op cd. Allereerst heb ik de walkman beluisterd met de meegeleverde oordoppen, type MDR-NW750N/NE. Er zitten twee standen in het menu: met de “standaard” oordoppen luisteren of met wat anders (other headphones). Vreemd genoeg vind ik de oordoppen met de laatste stand beter klinken.  Hoewel ik absoluut geen liefhebber van oordopjes ben, vond ik het geluid prima: vooral de bas weergave vond ik verrassend. Drumwerk, basgitaar en de lage stem van Zappa worden mooi neergezet. Mid en hoog zijn ook uitstekend. Neem dit voor wat het waard is want uw recensent heeft weinig vlieguren met oordoppen. Door naar een Sony hoofdtelefoon die ik sinds een jaar of drie bezit: de MDR-MA300. Dit is een open instapmodel van het over-ear type. Na langdurig inspelen is dit een hoofdtelefoon die voor de paar tientjes die hij destijds kostte verassend goed klinkt en voorzien van een zelf gemaakte hoofdband nog best comfortabel is ook. Acceptabele geluidskwaliteit hoeft echt niet duur te zijn. Maar we dwalen af. Gelijk bij het eerste nummer valt op dat de bassen veel minder strak zijn dan bij de oordoppen. Het totale geluidsbeeld is minder dynamisch. Als ik de Clearaudio+ stand uit zet zijn de bassen niet meer zo’n brij maar wordt het geluid over de gehele linie wel wat dunner. De oordoppen, die overigens zo’n beetje het dubbele kosten van deze hoofdtelefoon, winnen het met vlag en wimpel van de MDR-A300. Toch klinkt het echt niet slecht. Deze speler vraagt om serieuze weergevers, zoveel is nu duidelijk. Sorry Sony, we gaan nu even buitenechtelijk met de Meze 99 Classics hoofdtelefoon . Nu wordt het geluid echt ruimtelijk, gedetailleerd en groots. Ik besluit een avondwandeling te gaan maken die uitmondt in een tocht van twee uur. Naast het onvermijdelijke referentiealbum passeren onder andere live opnamen van Ibrahim Maalouf, Frank Zappa en studio werk van Pink Floyd de revue. De Meze en de Sony vormen een prachtige combinatie: het valt nu allemaal perfect op zijn plaats. Concerten klinken alsof je er bij bent en het verschil in opnamekwaliteit is zeer goed te ervaren. Daags hierna ga ik weer aan de wandel: om nog wat meer power toe te voegen heb ik mijn Fiio E17 DAC / hoofdtelefoonversterker tussen de walkman en de Meze gezet: nu benaderd de geluidskwaliteit de set thuis. Vooral de bassen krijgen wat meer punch en de haalbare geluidsniveau’s zijn ongezond. Op menselijke volumes is het een belevenis die zich prima kan meten met de set thuis. Op hogere volumes is het een kick die je thuis op de luidsprekers een voordeur kan kosten omdat je het risico loopt dat de politie je set komt ophalen; de bel zul je niet horen. Helaas kan ik wegens gebrek aan het juiste kabeltje de verbinding tussen de walkman en de Fiio niet digitaal maken. Het blijft bij een analoge interlink via mini jack.

Een andere manier om de NW-A35 onderweg in te zetten is in de auto. Dit kan draadloos via bluetooth, waarover later meer, maar via de aux ingang van de autoradio klinkt het beter. Draadloos is leuk maar geef mij maar een kabel. Gedurende de testperiode is de walkman elke dag mee geweest naar mijn werk. Heerlijk om zo’n hoop muziek op zulke kwaliteit te kunnen beluisteren. Het touchscreen van de walkman is ook een stuk handiger dan de tiptoetsjes en het cijferdisplay van de autoradio. Wanneer je een goede kabel meeneemt om de walkman aan te sluiten op een versterker kan de NW-A35 ook zeer handig zijn om je eigen muziek te beluisteren bij vrienden of in de Hi-Fi winkel. Dat kan een hoop gesleep met cd’s schelen. Ik heb dit thuis even gedaan en ik merkte weinig verschil met mijn cd speler (Cambridge Audio 740C) die nieuw toch bijna 1000 euro kostte.

Een verassend trio met een fenomenaal geluid: nu nog een digitale link tussen de Fiio en de Sony. (foto: Okko Pathuis)


Bediening en Vormgeving

Sony heeft een reputatie hoog te houden wat betreft trendy kleuren. De NW-A35 is in vijf kleuren verkrijgbaar: blauw, rood, antraciet, lichtgroen en donkerroze. Het ziet er hoogwaardig uit en voelt door de metalen behuizing en zijn gewicht van 98 gram ook zo aan. Met zijn afmetingen van 54,8 x 97,3 x 10,7 mm. ligt hij lekker in de hand. De voorzijde bestaat uit een klein randje na geheel uit een touchscreen. Mooi detail is dat de merknaam en het walkman logo in hoog reliëf uitgevoerd zijn. Op de rechterzijde zitten vijf toetsen die solide aanvoelen en niet rammelen: hiermee zijn de basisfuncties te bedienen: aan/uit, pauze/afspelen, een nummer verder of terug en de volumeregeling; tevens vinden we hier een handige “hold” knop die ervoor zorgt dat de vijf toetsen niet per ongeluk bediend worden in bijvoorbeeld de binnenzak.

De linkerzijde biedt plaats aan het luikje voor de micro-SD kaart. Dit luikje is met een beetje gepeuter open te krijgen; niet te gemakkelijk en niet te moeilijk; precies goed. Het luikje blijft vast zitten dankzij een plastic stripje: even doeltreffend als simpel. Op de achterzijde staat het typenummer, wat productiegegevens en de onvermijdelijke keuring- en milieulogo’s. Ook het opschrift walkman met het logo staan hier. Opladen en de hoofdtelefoon aansluiten gebeurt aan de onderzijde, ook zit hier een voorziening om een koordje aan de NW-A35 vast te maken. Met name tijdens het gebruik in de auto vond ik het erg handig dat deze aansluitingen aan de onderzijde zitten i.p.v. aan de gebruikelijke bovenzijde; bekabeld ligt de walkman zo beter in de hand. De walkman is voorzien van een touchscreen. Hier kun je met een veeg van je vinger door je muziekcollectie bladeren, alle opgeslagen albums staan mooi alfabetisch gerangschikt met een klein plaatje van de hoes er bij. De hoesjes worden mooi scherp weergegeven. Direct onder het hoesje zien we een tijdbalk waar je precies kan zien hoever het spelende nummer gevorderd is. Daaronder is de titel van het nummer, de uitvoerende artiest en de titel van het nummer te lezen. Daaronder drie toetsen die ook op de zijkant zitten om te kunnen pauzeren en om te kunnen skippen naar vorige of volgende nummers. Langs de bovenrand is ruimte voor volume aanduidingen, accu niveau, bluetooth etc. Aan de onderrand zijn er toetsen om een menulaag terug te kunnen, toegang tot het hoofdmenu, het spelende nummer zoals hiernaast afgebeeld en de mogelijkheid in het instellingen menu te komen. Het touchscreen (3,1 inch) reageert goed en de indeling is zeer overzichtelijk. Al met al is de NW-A35 prettig te bedienen en weet je de weg al snel. De lichtsterkte van het scherm is in te stellen. Op de felste stand is het scherm in de volle zon nog prima leesbaar.  


Radio

Iets dat lang niet alle concurrenten aan boord hebben, is een FM radio. De kabels van de ingeplugde oordoppen of hoofdtelefoon fungeren als antenne. Dit werkt prima. Ook binnenshuis is de ontvangst uitstekend. Binnenshuis heeft de positie van de kabels overigens invloed op de ontvangst: als je ze beweegt Beïnvloedt dit hoorbaar de ontvangst. De twee geteste hoofdtelefoons fungeren overigens beter als antenne dan de meegeleverde oordoppen. Digitale DAB+ ontvangst vind ik overigens beter passen in het concept van een verder volledig digitale walkman dan de FM die zijn langste tijd heeft gehad. Er zit geen RDS functie op de radio; welke zender speelt is dus niet af te lezen op het display. Dit soort handigheidjes zijn echter bijzaak. Er zitten overigens wel, zoals bij bijna elke serieuze radio, voorkeuzetoesten op zodat je niet elke keer de hele band hoeft af te zwemmen op zoek naar je favoriete zender. Hoewel de geluidskwaliteit over het algemeen beduidend minder is dan die van de opgeslagen muziek, is het handig de mogelijkheid te hebben even naar het nieuws te luisteren of naar die voetbalwedstrijd die je anders gemist zou hebben als je ergens vast zit in het openbaar vervoer.   


Bluetooth en NFC

De NW-A35 is voorzien van bluetooth. Dit biedt in eerste instantie de mogelijkheid een draadloze hoofdtelefoon te gebruiken. Zelf heb ik de bluetooth functie getest op de bluetooth speaker van mijn zoon, mijn autoradio en op de streamer die ik op de set in de huiskamer gebruik. Wanneer de verbinding is gemaakt werkt het prima. De geluidskwaliteit is goed maar een bekabelde verbinding is beter. Dit heb ik in de auto goed kunnen vergelijken want naast bluetooth heeft mijn autoradio ook een lijningang. Zeker bij mobiel gebruik is de bluetooth functie handig. Er zijn bluetooth speakers verkrijgbaar die met z’n tweeën als stereopaar te configureren zijn. Samen met de NW A35 is daarmee een draadloze mobiele stereoset samen te stellen. De NW-A35 is ook voorzien van NFC. NFC betekent Near Field Communication en wordt gebruikt voor data overdracht op zeer korte afstand. Als je een smartphone hebt met NFC kun je die vlak naast de walkman leggen en muziekbestanden over zetten van het ene op het andere apparaat. Dit scheelt weer gedoe met kabels en als je iemand tegenkomt met leuke muziek op zijn smartphone kun je die gemakkelijk op je walkman zetten.


Kabel voor opladen en data transport

Er is een kabel meegeleverd met de NW-A35: aan het ene uiteinde zit een standaard USB stekker, type A. De stekker aan het andere uiteinde die onderin de walkman past, is een speciale Sony stekker. Op internet is te vinden dat dit een zogeheten wm port is. Jammer dat hier niet gewoon een micro-USB verbinding is gebruikt. In dat geval had ik gemakkelijk een digitale verbinding naar mijn eerder genoemde Fiio E17 kunnen maken en zo de walkman kunnen beluisteren met de dac functie. Het menu voorziet in deze optie en ook DSD bestanden beluisteren is dan mogelijk via de wm port, mits ondersteund door de aangesloten externe dac. Er zijn kabeltjes verkrijgbaar die dit hardwarematig mogelijk maken: ik vind zelfs een verloopplug van Sony zelf. Inclusief verzenden ben je echter al snel een week en bijna vijftien dollar verder. Mocht ik echter besluiten de NW-A35 aan te schaffen, dan wil ik die digitale verbinding realiseren. Schaf je de walkman aan met de bedoeling deze met een externe dac in te zetten, hou dan rekening met extra uitgaven voor een verloopplug of speciale kabel.


Oordopjes in kleur met noise-canceling

Net als de walkman zelf voelen ook de oordopjes hoogwaardig aan. Ze worden meegeleverd in de kleur van de walkman. Hiernaast de rode combi. 

Het instellingenmenu van de NW A35 bevat een keuzemogelijkheid om deze te laten weten of er geluisterd wordt met de meegeleverde oordopjes (type aanduiding MDR-NW750N/NE) of met wat anders. Wanneer de keuze op de dopjes gevallen kun je vervolgens aangeven of je de de noise-canceling functie wilt gebruiken. In goed Nederlands betekent dit ruisonderdrukking. Deze functie heeft vier basisinstellingen: volautomatisch, bus/trein, vliegtuig en kantoor.  Al deze vier standen zijn op een schaal van 30 te versterken of te verzwakken. In de bus was ik niet zo onder de indruk. In alle mogelijke standen moest ik de walkman keihard zetten om het motorgeronk niet te horen. Naar mijn mening voegt de noise-canceling functie weinig toe aan het luistercomfort. De dopjes zitten overigens wel comfortabel in de oren: je bent zo vergeten dat je ze in hebt. Zoals eerder gezegd is het geluid prima maar kan het naar mijn mening niet op tegen een serieuze hoofdtelefoon. Dat ze de Walkman tekort doen is wellicht overdreven maar er is meer uit de MW-A35 te halen dan de oordoppen doen. Ik heb echt het idee dat ze speciaal voor deze walkman gemaakt zijn. Ik heb ze even getest op de telefoon van mijn zoon en daarop klonken ze voor geen meter: hoogstwaarschijnlijk kwam dit door de afwijkende vijf-polige jackplug. Maar nogmaals: ik ben geen fan van oordopjes. Nooit geweest. Wat ik jammer vind is dat er geen hoesje mee geleverd wordt. Wat dat betreft kan Sony een voorbeeld nemen aan het eigenzinnige merk Meze. Bij de goedkopere Meze Neo 11 oordopjes van mijn zoon zit een handig en mooi afgewerkt hoesje met ritssluiting en daardoor overleven zijn oordopjes. Reserve-dopjes en een clipje om de kabels vast te zetten zitten er wel bij. 


Techniek en specificaties

Over wat er onder de motorkap zit, is genoeg te vinden op internet; dat sla ik dus even over.


Conclusie

De NW-A35 is een uitstekende audiospeler. Het geluid is uitstekend en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Het is een model dat voor de serieuze luisteraar met hoge eisen interessant is.

Zeer goede hoofdtelefoons hebben een goede bron aan de NW-A35. De muziekervaring met de Meze hoofdtelefoon was geweldig. Ik ben benieuwd hoe de walkman klinkt met een exclusieve Sony hoofdtelefoon uit het hoge segment. Gezien de uitstekende reputatie van Sony op dit gebied ben ik er van overtuigd dat dit wel goed zit. Met een externe hoofdtelefoonversterker wordt het allemaal nog mooier maar echt nodig is dit niet. De bediening is overzichtelijk en praktisch. Het touchscreen reageert goed en het beeld is zeer goed van kwaliteit, ook in fel licht. Met een extra micro-SD geheugenkaart kun je een flinke muziekvoorraad opslaan. 100 cd’s op de hoogste kwaliteit is geen enkel probleem. Samen met de lange accu duur is deze walkman zeer geschikt voor onderweg. De NW-A35 kost los €200.- en als set in combinatie met de oordoppen €289.- Dit is pittig maar dan heb je wel een Sony. Behalve de kwaliteit van de apparatuur zelf, staat Sony er om bekend uitstekende service te geven als er wat is.  Jammer vind ik dat er gekozen is voor een eigen aansluiting (wm port) en niet voor een universele; dat zou het wat gemakkelijker maken de walkman te combineren met andere apparatuur.  Of doe er tenminste een verloopkabeltje of plug bij. De oordoppen klinken goed en zitten ook goed maar zijn niet mijn ding omdat het oordoppen zijn. De noise-canceling functie vind ik weinig toevoegen. Die 89 euro die de oordoppen kosten gaan bij mij in het potje voor een heel goede hoofdtelefoon van 4 á 500 euro of meer. Met dat geld ga ik dan ook zeer zeker luisteren naar Sony.

Vlak voor het einde van mijn testperiode zag ik op de website van Sony dat er regelmatig firmware updates zijn: een prettig idee dat er bij Sony door gewerkt wordt om de software steeds verder te verbeteren. De toevoeging van het Nederlands in het taalmenu lijkt me een voor de hand liggende suggestie om mee te nemen in een volgende firmware update.

Deze speler staat hoog op mijn verlanglijstje en ik vind het jammer dat ik ‘m weer in moet leveren. Helaas moet ik me nu weer behelpen met mijn telefoon…

Mocht er een lezer zijn die deze walkman ergens in een winkel gaat beluisteren, vraag dan of dat kan met een hoofdtelefoon van Sony; liefst een duur model. Laat dan een reactie achter bij Add Comment iets verder naar beneden. Wij bij Unique Radio en wellicht ook andere lezers zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Gaaf dat er in de 21e eeuw gewoon nog altijd walkmans zijn! It’s a Sony!


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

9 Comment responses

 1. Avatar
  March 31, 2017

  Wat een feest der herkenning! Ook ik ben in het bezit geweest van een MDR-1 dan wel met een andere walkman (een rode, het typenummer weet ik niet meer). Leuke foto van de retro portable, goed gevonden! Complimenten voor je uitgebreide blog en welkom in de 21e eeuw waarin je niet meer hoeft te kloten met bandjes, doorspoelen en lege batterijen!

  Reply

 2. Avatar
  April 03, 2017

  Hoewel ik zelf ooit een Aiwa “Walkman” had,(type nr. vergeten), kan ik alleen maar met Robert’s commentaar instemmen. De walkman is voor menigeen de poort geweest naar deze mooie hobby. Voor mij wel. Emiel heeft voor de lezer een zeer leesbare vlotte review gemaakt. Wie weet of Sony weer het stoute stukje herhaalt met de NW-A35!!

  Reply

 3. Avatar
  April 03, 2017

  Afgezet tegen mijn ervaringen uit het verleden met vooral de WM-4, maar ook met de DDII (ook cassette) en twee discmans; is Sony er uitstekend in geslaagd het stoute stukje te herhalen. Mooi om de ontwikkeling te zien: de NW-A35 heeft super prestaties en past in het cassettecompartiment van de WM-4.
  Jammer dat ie terug moest 🙁

  Reply

 4. Avatar
  April 03, 2017

  Leuk om deze nieuwe telg van Sony te vergelijken met je eerste walkman. Er is kwantitatief en kwalitatief ook heel wat gebeurd in de afgelopen 44 jaar. Naast de uitstekende geluidsweergave en bediening is het ook heel prettig dat je vanwege de speciale batterij lekker lang kan luisteren zonder de noodzaak om op te opladen wat een waardevol issue is bij elke portable.

  Reply

 5. Avatar
  December 30, 2017

  Bedankt voor je zeer uitgebreide recensie, Emiel! Ik heb een vraag over highres audio: heeft het meerwaarde voor jou ten opzichte van je bestaande hifi-ervaringen? Je leest op hifi-sites dat highres het geluid in laagjes uiteen doet vallen voor een verbeterde geluidservaring. Tja, kwestie van zelf ervaren wellicht, maar ik ben even nieuwsgierig naar jouw mening.

  Reply

  • Avatar
   December 31, 2017

   Hoi, High Res klinkt inderdaad zeer goed. Zelf geloof ik echter meer in zo goed mogelijke hardware, de apparatuur dus. Dat komt omdat ik erg van oudere muziek hou die sowieso niet high res opgenomen is. Gezien mijn persoonlijke muziekvoorkeuren is het voor mij (nog) geen grote toevoeging. Zelf vind ik het belangrijker dat een player gapless speelt en genoeg power in huis heeft om een serieuze koptelefoon aan te sturen. Wat high res betreft kan ik alleen maar zeggen; ga naar een goede specialist en luister high-res en daarna dezelfde track van een gewone cd. Hoogstwaarschijnlijk zul je de verschillen marginaal vinden maar luister zelf voordat je oordeelt.

   Reply

 6. Avatar
  November 02, 2018

  Bedankt voor de uitgebreide recensie! Ik ben al een tijd op zoek naar een goede audioplayer en dit wordt het hem dan. Nu luister ik muziek via mijn mobiel de Nokia 8, maar vind de weergave van de muziek niet denderend.
  Btw. Ik ben in het verre verleden ook in het bezit geweest van de walkman WM-4. Wat was een zwaar apparaat! Wat ik me kan herinneren is dat batterijen niet lang meegingen. Uiteindelijk oplaadbare Nikkel-cadmium batterijen gekocht.

  Reply

  • Avatar
   November 02, 2018

   Veel plezier er mee! Uiteindelijk ben ik zelf voor een Pioneer XDP-30 gegaan. groet, Emiel

   Reply

<