Test: Hama DIT2100MSBT FM/DAB+ internetradio / netwerkspeler met bluetooth

Hama is een Duits bedrijf dat al sinds 1923 bestaat. Het is destijds door de achttienjarige fotograaf Martin Hanke opgericht in Dresden onder de naam Hamaphot KG. Tegenwoordig opereert het bedrijf onder de verkorte naam Hama vanuit Monheim, eveneens in Duitsland. Een bekend product was destijds het Hamafix diaraampje. Hama is een groot bedrijf dat rond 18000 producten fabriceert en distribueert; voornamelijk toebehoren voor fotografie, audio, video, computers en telecommunicatie.  

De doorgave van de analoge FM via de kabel gaat verdwijnen, en is in sommige gebieden al verdwenen. Het is dus tijd om naar een alternatief te gaan zoeken. Zeker wanneer je binnenshuis een slechte ontvangst van de FM via de ether hebt. In sommige landen is de FM al helemaal afgeschaft en dat zal uiteindelijk ook in Nederland en België gebeuren. Alternatieven zijn DAB+ of internetradio. Hama heeft een tuner in het assortiment die dat kan ontvangen en nog meer functies aan boord heeft: de DIT2100MSBT. Het is een toestel met het 43 cm. formaat en past dan ook goed in een traditionele stereotoren. Behalve DAB+ en internetradio heeft de DIT2100MSBT een netwerkspeler, een usb ingang, bluetooth en de ouderwetse FM aan boord.   


Uitpakken

De DIT2100MSBT is verpakt in een doos met kleurenopdruk waarop naast een grote foto van de tuner zelf de mogelijkheden van het apparaat zelf beschreven staan. Het ziet er netjes uit. In de doos vinden we naast de DIT2100MSBT zelf, beschermd door twee piepschuim blokken, enige toebehoren. Qua kabels vinden we naast het verplichte netsnoer ook een rca kabel. Verder 3 antennes, een afstandsbediening inclusief batterijen, een gebruiksaanwijzing en een boekje over Spotify.  Doordat er een rca kabel meegeleverd wordt is het een plug and play pakket. Iedereen die een stereoset met een vrije rca ingang heeft, kan er gelijk mee aan de slag.


Aansluitingen

De DIT2100MSBT heeft heel veel aansluitmogelijkheden. wat in combinatie met de volumeregeling mogelijkheden geeft deze zowel in te zetten als analoge en als digitale voorversterker. Er is een analoge ingang (Aux in) in de vorm van een mini jackaansluiting op de voorzijde. Daar vinden we ook een usb ingang. Op de achterzijde zit een ethernet aansluiting waarmee de tuner bedraad aangesloten kan worden op een netwerk en een F-connector voor een antenne of het kabelnetwerk. Draadloos kan de tuner bereikt worden via WiFi en bluetooth. Er is keuze uit vier uitgangen: een analoge rca uitgang, een analoge hoofdtelefoonuitgang en twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal). Daarnaast zijn er nog twee schroefaansluitingen voor de meegeleverde DAB+ en WiFi antennes. 

Set up

Direct uit de doos moeten eerst de drie meegeleverde antennes bevestigd worden op de achterzijde en de eveneens meegeleverde batterijen moeten in de afstandsbediening worden geplaatst. wanneer het netsnoer ingeplugd wordt, verschijnt het logo van Hama op het display. Na enige ogenblikken verschijnt er een taalmenu op het display. We kunnen Nederlands kiezen en na “ja” gekozen te hebben gaan we verder met de instellings procedure. Na de klok op 24 uur weergave te hebben gezet, voor updates via het netwerk gekozen te hebben, de tijdzone gekozen te hebben en nog een paar keuzes gemaakt te hebben moeten we de tuner verbinden met het thuisnetwerk. Omdat de DIT2100MSBT voor het gemak op de eettafel staat, kies ik voor WiFi. Alles bekabelen komt straks wanneer de tuner aan de stereoset wordt gekoppeld. Voor het invoeren van het wachtwoord kan er gebruik gemaakt worden van een alfanumeriek veld op het display. Hierin kun je met de afstandsbediening navigeren en de tekens kiezen waaruit het wachtwoord bestaat. Een groen vinkje geeft aan dat de WiFi verbinding is gelukt. We kunnen beginnen.

Vormgeving en bediening

De DIT2100MSBT is verkrijgbaar in het zwart en in het zilver. De vormgeving is strak terwijl de schuine lijnen bij de opschriften een knipoog naar de jaren 80 lijken te zijn. De indruk is verzorgd en een beetje retro als je het scherm even wegdenkt. Qua uiterlijk en natuurlijk door de breedte van 43 cm. zal deze tuner niet snel misstaan in een stereoset van 30, 40 jaar oud, terwijl met name de zwarte versie er toch bijdetijds uitziet. De knoppen voelen solide aan. We gaan van links naar rechts. Zoals meestal bij geluidsapparatuur zit de powerknop helemaal links, in dit geval linksboven. Het is een druktoets die het apparaat uit de standby stand haalt. De standby stand wordt aangegeven met een piepklein rood ledlampje links van de powerknop. Daar recht onder zit de aux ingang. Naar rechts komen we twee draaiknoppen tegen. De eerste is een ouderwetse volumeknop en dat zie ik graag, wanneer je er aan draait verschijnt er een oplopende balk in het display. De tweede draaiknop is voor de voorkeuze zenders; draaien om te zoeken en drukken om te kiezen. Nu komen er drie drukknoppen. Eerst een knop om de functie of ingang te selecteren (mode), dan een knop voor het wekkermenu (alarm) en daarnaast een knop om in het menu van de toonregeling te komen (EQ). Precies in het midden bevindt zich het display. Het is een TFT kleurenscherm met een beelddiagonaal van 2,8 inch. De helderheid is instelbaar. Met de standaard blauwe achtergrond krijg je onder bepaalde hoeken een grijze gloed. Dit doet afbreuk aan het contrast. Met name in de standby stand wanneer de klok weergegeven wordt vind ik dit best storend en doet het afbreuk aan de leesbaarheid. Wanneer de achtergrond op zwart wordt ingesteld ziet het er beter uit maar is zwart nog steeds niet helemaal zwart. De aanduidingen op het scherm zien er verder mooi uit. Wanneer er naar internetradio of eigen muziek geluisterd wordt, worden logo’s van radiostations en cover art keurig weergegeven samen met informatie. Met een druk op de grote draaiknop rechts beslaan de afbeeldingen het hele scherm wat er best mooi uitziet. Rechts van het display weer drie drukknoppen. Eerst een sneltoets om gelijk in het menu te komen (menu), een sneltoets om informatie op het display te vertonen (info) en een toets om omhoog te navigeren in het menu (back). Via het “oog” van de infrarode afstandsbediening komen we bij de meest rechtse knop. Het is een grote draai/drukknop waarmee al draaiend door de menu’s gescrold kan worden en keuzes met een druk bevestigd kunnen worden. Helemaal rechts zit boven een opgelegd logo van Hama met daaronder de usb poort en de hoofdtelefoon aansluiting. Aan de achterzijde is naast de aansluitingen nog een knop te vinden om het display te dimmen wanneer dit in de zwakste stand in het menu nog te fel is: handig voor in de slaapkamer.

Afstandsbediening in zwart of wit

De bescheiden afstandsbediening is bij de zilveren versie van wit plastic. Bij de zwarte versie is deze zwart. De opbouw is logisch en hij werkt prettig. De bovenste rijen met functietoetsen zijn aan de kleine kant met dito opschriften maar nog goed te gebruiken. Apart is dat er een hele rij loze toetsen zonder opschrift is. Dit in tegenstelling met de hier afgebeelde afstandsbedieningen die een cd en een bluetooth toets (BT) hebben die op “mijn” exemplaar ontbreken. Op die plek zitten bij mij de toetsen die hier op de vierde rij zitten. De navigatie knop is een grote ring met in het midden een grote bevestigingsknop (ok) die groot genoeg is voor je duim. Daaronder zitten een volumeknop (V) en een knop om de voorkeuzestations te kiezen (P). Tussen deze twee langwerpige toetsen zit een play/pause knop en een back knop om omhoog te kunnen in het menu. De onderste vier rijen toetsen zijn numerieke toetsen aangevuld met een info toets voor het display en een toets om voorkeuzestations op te slaan (favorites). De afstandsbediening is door de numerieke toetsen en het grotere aantal sneltoetsen duidelijk uitgebreider dan de bediening op het apparaat zelf.   

 

Undok app

Veel apparaten zijn te bedienen met een smartphone app, meestal is deze merkspecifiek. Hama maakt voor deze tuner gebruik van een universele app: Undok. Deze app is gratis te downloaden voor Android en Apple. Je smartphone kun je vervolgens gebruiken als afstandsbediening. Zodra de tuner en de smartphone op hetzelfde WiFi netwerk zitten, is de tuner zichtbaar en kun je deze aanvinken. Alle weergave functies zijn op te roepen en te bedienen inclusief de muziek die op de smartphone zelf staat. De app kan niet draaien wat ik bij andere apps wel eens doe om grotere letters te krijgen. Een nadeel van de meegeleverde afstandsbediening is dat je deze op het apparaat moet richten. Je moet je dus in de zichtlijn bevinden. Hier heb je met de Undok app geen last van omdat deze via WiFi werkt. Deze app is een aanwinst als je een voorkeurszender wilt opzoeken: alle ingestelde zenders staan keurig in een lijst en kunnen zo opgeroepen worden: 30 per soort radio. De netwerkspeler bedienen is lastiger. Zoeken in je database is niet prettig: als je op artiest zoekt verschijnen alle nummers van alle albums op alfabetische volgorde. Dit gebeurt ook vaak als je op album zoekt maar dan weer niet bij alle albums. Als je de moeite neemt door de lijst artiesten te scrollen en dan de gewenste artiest aantikt, gaat het beter: dan verschijnen de albums met daarin de nummers in de juiste volgorde. In mijn geval moet ik dan wel door een lijst van 1700 artiesten heen… Adèle is dan nog te doen maar Led Zeppelin kost al aardig wat tijd. Het aantal instellingen waar je via Undok bij kunt verschilt per apparaat. Bij de DIT2100MSBT is dit behoorlijk uitgebreid en kun je naast het volume en de uitgebreide toonregeling; de sluimerfunctie en een aantal basisinstellingen doen tot een fabrieksreset toe. Ik vind de Undok app verre van perfect. Het is jammer dat de mapstructuur van mijn database niet aangehouden wordt terwijl die goed is want andere netwerkspelers doen alles vlekkeloos. Er kan uit vijf achtergrondkleuren gekozen worden en je kunt je voorkeuren delen via social media. Leuk, maar aan wat betere zoekfuncties heb je meer.  


Media

De Hama DIT2100MSBT is zeer veelzijdig: er zijn negen manieren om content te beluisteren:

FM

De traditionele analoge FM radio valt een beetje uit de toon op dit verder zeer digitale apparaat. Voor de ontvangst is er een telescoop antenne die gedeeld wordt met de DAB+ ontvanger waarover onder het volgende kopje meer. Zolang de antenne volledig uitgeschoven is en de DIT2100MSBT niet in een kast staat, is de ontvangst prima. RDS informatie wordt keurig weergegeven: op het display staat welke zender en welk programma er speelt. Een zenderlogo wordt niet weergegeven: in plaats daarvan een standaard FM logo. Wanneer ik de tuner in mijn audio kast opstel, de antenne verwijder en d.m.v. de F-connector het kabelnetwerk benut, is de ontvangst “volle bak” en is het geluid uitstekend.  


DAB+

DAB+ is de opvolger van de FM; in de ether althans. Het aanbod in Nederland is redelijk groot. Alle beschikbare zenders zijn samengeperst op twee kanalen: een publiek kanaal en een commercieel kanaal. De bitrates zijn daardoor aan de lage kant en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Voor mobiel gebruik en op eenvoudige kleine (klok)radio’s is de kwaliteit voldoende. Op een serieuze stereoset haalt de geluidskwaliteit het echter niet bij de traditionele FM. Op een vast apparaat als dit is het handig als noodoplossing mocht de internetradio het af laten weten omdat het internet of de WiFi last van storingen heeft. Om een vlekkeloze DAB+ ontvangst te garanderen is een externe antenne in veel gebieden geen overbodige luxe. De ontvangst binnenshuis laat nog vaak te wensen over en bij mij thuis schiet de telescopische “spriet” op de achterzijde tekort. Gelukkig is deze met een F-connector bevestigd en kan deze verwijderd worden. Op de vrij gekomen connector kan een externe antenne aangesloten worden. Na het aansluiten van een klein extern sprietje dat ik boven op de kast kan zetten, kan ik de commerciële kanalen storingsvrij ontvangen. De publieke kanalen vallen regelmatig uit. Alle DAB+ ontvangers die ik tot nu toe hier op de begane grond heb getest gaven dit resultaat.  Op de eerste verdieping of op zolder is de ontvangst voldoende om alle kanalen te beluisteren: ook met de meegeleverde “spriet”. Met een serieuze buitenantenne is de DAB+ ontvangst vrijwel overal perfect. In de grensstreken kunnen er met een hoog geplaatste antenne ook Duitse, Belgische en soms zelfs Deense zenders ontvangen worden. Wie ook de een FM antenne wil aansluiten heeft een splitter nodig omdat de antenne aansluiting voor DAB+ gedeeld wordt met de FM. 


Internetradio

Internetradio is een zeer interessant medium omdat er tienduizenden kanalen beschikbaar zijn. De geluidskwaliteit is wisselend maar de bekende radiostations die nu nog analoog via de kabel en de ether doorgegeven worden zijn van goede kwaliteit. Internetradio is dus een prima alternatief voor binnenshuis luisteren naar de FM. Het leuke aan internetradio is dat het een fantastische manier is om naar radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Op de DIT2100MSBT kun je op verschillende manieren zoeken: op land, populariteit of genre. Dat scheelt aanmerkelijk want het aanbod is overweldigend. De geluidskwaliteit is wisselend maar over het algemeen prima en stereo. Er zijn themakanalen te vinden die uitsluitend een genre of een artiest draaien. Ook kun je via internetradio naar allerlei podcasts luisteren. Interessant is natuurlijk ook dat je waar ook ter wereld naar uitzendingen in je eigen taal kunt luisteren. Ik kan me dus voorstellen dat internetradio in Nederland in trek is bij anderstaligen.


Spotify

Spotify is ook mogelijk op de DIT2100MSBT. Vanwege de kwaliteit (maximaal MP3/320 kbps) is dit leuk op een telefoon maar niet voor weergave op een serieuze stereoset. Door het grote aanbod is Spotify overigens wel interessant om muziek uit te proberen om vervolgens op zoek te gaan naar het album op een medium dat geluidskwaliteit wel serieus neemt. Verbinding maken is zeer eenvoudig maar je moet natuurlijk wel een abonnement hebben. Abonnementhouders kunnen de tuner aanvinken en muziek opzoeken op hun smartphone of iPhone. er is een volumeregeling beschikbaar en er kan door nummers gescrold worden.  


Amazon Music

Amazon Music is een initiatief van het megabedrijf Amazon om de streaming markt te veroveren. Voor zover ik na heb kunnen gaan, is Amazon Music nog niet te gebruiken in Nederland. Ik heb het niet kunnen testen. Ik heb het geprobeerd maar zonder succes. Tijdens het initialiseren liep het hele apparaat vast. Ik heb de stekker er op een gegeven moment uit getrokken, een poosje gewacht en een fabrieksreset gedaan. In Europa schijnt Amazon Music alleen in Duitsland te werken; wie er hier van wil genieten, moet dus aan de VPN.


Netwerkspeler

De DIT2100MSBT kan met een veelheid audioformaten overweg waaronder FLAC, WMA, AAC, MP3 en WAV. FLAC is de standaard op mijn NAS. Wanneer de netwerkspeler geselecteerd wordt, kan er gekozen worden van welk apparaat de audiobestanden gestreamd moeten worden. In mijn geval is dat een NAS waarop 15000 nummers verdeeld over 1700 artiesten te vinden zijn. Dan is een goede bediening en zoekfunctie onontbeerlijk. De afstandsbediening en het apparaat zelf schieten hier tekort: Een alfanumerieke zoekfunctie ontbreekt waardoor de metadata van de muziek onvoldoende wordt benut. De Undok app maakt dit maar zeer ten dele goed. Een tekortkoming is ook dat er geen passages binnen een nummer opgezocht kunnen worden. Een nummer halverwege starten is er niet bij. De albums worden gapless afgespeeld: wanneer er geen stiltes tussen de nummers zijn, zoals bij live albums, worden er geen hinderlijke stiltes tussen de verschillende nummers weergegeven zoals in het verleden wel eens het geval was bij goedkope streamers. Cover art, metadata en technische details worden netjes weergegeven op het display; wanneer er op de info knop wordt gedrukt is er informatie over het album en de artiest te lezen en wordt er na een tweede druk op de knop technische info over het bestandsformaat, de bitrate en de buffer getoond. 


Bluetooth 

Bluetooth is erg populair omdat het draadloos is en erg makkelijk in gebruik. In tegenstelling tot de vroege versies is de geluidskwaliteit uitstekend. Wanneer ik de bluetooth functie van de DIT2100MSBT start, wordt het apparaat zichtbaar. Hoewel de meeste mensen een telefoon zullen pairen, pak ik mijn portable audiospeler van Pioneer. De DIT2100MSBT staat keurig in de lijst. Even aanvinken en binnen enkele momenten is de verbinding tot stand gebracht. Het geluid is uitstekend. Of het gemakkelijk in gebruik is, ligt in dit geval aan je telefoon of ander apparaat dat verbonden wordt. Wanneer ik de test doe, zie ik dat de accu mijn speler bijna leeg is. Via de usb poort van de tuner kan ik de speler opladen, toch handig.


USB 

Voor deze test heb ik twee albums in FLAC formaat op een usb stick gezet. Wanneer de stick in de usb aansluiting gestoken wordt, begint het lampje in de stick te knipperen. Op het display verschijnt de vraag of de usb stick geopend moet worden. Wanneer dit bevestigd wordt met een druk op de grote select knop rechts verschijnt de inhoud op het display, in dit geval twee albums. Wanneer er een album geselecteerd wordt, verschijnen de nummers. Als het eerste nummer geselecteerd wordt, begint het album te spelen. De mapstructuur wordt keurig aangehouden: de nummers staan keurig op volgorde in de albums. De albums die als map in die structuur zitten worden alfabetisch weergegeven. Cover art wordt niet weergegeven; dit in tegenstelling tot de netwerkspeler waar dit wel gebeurt bij hetzelfde album. Nummers worden net als bij de netwerkspeler gapless afgespeeld.  


Aux in

Een zeer simpele manier om een apparaat muziek te laten spelen via de DIT2100MSBT is de AUX (auxiliary) ingang. Op deze manier kan elk apparaat met een hoofdtelefoonuitgang aangesloten worden. De ingang is analoge mini jack aansluiting. Wie een stereo mini jack kabeltje heeft kan er mee aan de gang. 


Luisteren

De DIT2100MSBT heeft een eigen volumeregeling en toonregeling. De volumeregeling is niet te omzeilen, in de handleiding is te lezen dat dat alleen bij de Europese versie het geval is. De toonregeling bestaat uit een aantal vaste standen en een persoonlijke stand met “schuiven” voor hoog en laag en een loudness knop. De vergelijkingen hieronder zijn alle gedaan met de toonregeling op de normale stand en met de volumeregeling op de maximale stand.

via de rca uitgang (line out) en de mini jack uitgang (aux out) 

Zolang de content van goede kwaliteit is het geluid dat de DIT2100MSBT doorgeeft is uitstekend. Wat van goede kwaliteit is, klinkt goed en slechte kwaliteit klinkt slecht. FLAC, WAV en andere lossless bestanden klinken net zo goed als een cd. De publieke radiozenders via internet klinken zoals verwacht wat vlakker dan via de kabel op de FM. De FM klinkt prima en kan zich meten met een gemiddelde FM tuner. In een middenklasse set is deze tuner prima op zijn plek. Mijn eigen streamer (Bluesound Node2) klinkt nauwelijks beter en omdat dit een apparaat is met een goede naam, is dat een compliment vaar Hama. Verschil tussen de rca en de mini jack uitgang is niet hoorbaar en in beide gevallen is de volumeregeling actief. 

via de digitale uitgangen

De DIT2100MSBT heeft twee digitale uitgangen: een optische uitgang (Toslink) en een coaxiale uitgang (rca). Om deze te kunnen gebruiken heb je een (voor)versterker met digitale ingangen of een losse dac (digital analog converter) nodig. Ik heb de tuner getest met mijn twee dac’s van ADL (Esprit) en Cyenne (CY-3100SE). Het geluid is beter dan via de analoge uitgang; het is ruimtelijker en luchtiger. Hoewel het geluid via de rca uitgang al uitstekend is, is dit hiermee nog serieus een stuk te verbeteren. De DIT2100MSBT klinkt i.c.m. de ADL iets scherper dan met de Cyenne die wat rustiger klinkt. De Cyenne heeft vijf filterstanden; de fijne nuances tussen deze vijf standen zijn goed hoorbaar. Verschillen tussen de optische en coaxiale verbinding zijn bij beide dac’s niet te horen. Het gebruik van een dac is niet noodzakelijk maar verbetert het geluid wel. De volumeregeling wordt bij gebruik van de digitale uitgangen omzeild en is dus niet van invloed. Wie een digitale ingang op de versterker over heeft of een dac heeft raad ik sowieso aan die te proberen: grote kans dat het geluid zal verbeteren.

via de hoofdtelefoonuitgang

De hoofdtelefoonaansluiting helemaal rechts is de tegenwoordig gebruikelijke mini jack aansluiting. Wanneer er een hoofdtelefoon aangesloten wordt, blijven de andere uitgangen actief. Deze test doe ik met mijn referentiehoofdtelefoon: de Meze 99 Classics. Deze hoofdtelefoon is van uitstekende kwaliteit. Het resultaat is goed: het geluid is zuiver, neutraal en ruimtelijk. Het volume is te regelen met de draaiknop en is zeer hoog wanneer deze helemaal open gedraaid wordt. Na de luistertesten met de andere uitgangen komt de equalizer aan de beurt. Het geluid is goed aan te passen aan je eigen smaak. De vaste standen dragen namen van muziekgenres en matchen aardig bij het genre waarvoor ze bedoeld zijn. De persoonlijke stand heeft een bass en een treble schuif die beiden zeer veel invloed op het geluid hebben. Een loudness knop ontbreekt. Al met al is de luisterervaring met een goede hoofdtelefoon uitstekend en is de geluidskwaliteit voor deze prijsklasse verrassend goed.


Overige functies

De mogelijkheid om een telefoon op te laden via de usb poort is handig. De DIT2100MSBT heeft een wekker en een slaaptimer. In de standby stand kan er een klok met datum weergegeven worden. Het display is dimbaar en ook speciaal voor de standby stand in te stellen. Tegen het einde van de test kwam ik erachter dat de achtergrondkleur in te stellen is. De meeste foto’s in deze test zijn genomen met de standaard ingestelde blauwe achtergrondkleur; dat kan dus mooier. Er kan gekozen worden uit vijf verschillende kleuren. Vanwege het contrast vind ik zwart het mooist. In dit kopje een foto van de klok met de zwarte achtergrond.


Conclusie

De DIT2100MSBT is een zeer veelzijdig apparaat. De geluidskwaliteit is goed en is verder te verbeteren met een dac of door gebruik van een digitale ingang op een versterker. Wie een alternatief zoekt voor de FM tuner krijgt er heel veel extra’s bij. Behalve de FM zelf kun je internetradio en DAB+ beluisteren. De 30 voorkeuzestations die per soort radio in te stellen zijn maken het voor de fanatieke radioluisteraar een zeer prettig apparaat. Een externe antenne aansluiten is geen probleem. Naast een zeer luxe en uitgebreide radio krijg je er een netwerk- en usb speler bij, een analoge ingang en als kers op de taart een bluetooth portaal. Het aantal fysieke in- en uitgangen is formidabel. Internet kan zowel draadloos als bekabeld worden gebruikt. Aansluitproblemen zul je niet snel hebben met de DIT2100MSBT. De bediening is prettig met als minpunt de gebrekkige zoekfuncties op de netwerkspeler. De Undok app maakt dit deels goed, dat kan beter. De draaiknop voor het volume is lekker ouderwets en toch een stuk fijner dan tiptoetsen. Ook met een hoofdtelefoon is de tuner prettig in gebruik. Het contrast van het display kan iets beter. Laat je echter niet misleiden door de standaard ingestelde blauwe achtergrondkleur; stel zwart in. De tuner ziet er retro en tegelijkertijd toch ook strak uit. Omdat er een zilveren en zwarte versie is zal hij in elke stereoset passen.  De DIT2100MSBT kost rond de €200,00 en dat is een hele goede deal. 

OPMERKING:

De DIT2100MSBT is al een tijd uit de handel. Er zijn opvolgers maar die ondersteunen niet alle bestandsformaten zoals bijvoorbeeld FLAC. De DIT2105sbtx en de DIT2006bt hebben minder mogelijkheden. Persoonlijk vind ik de Sangean Fusion 600 nu een betere keuze. Deze heeft geen bluetooth maar daar zijn andere oplossingen voor.

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

67 Comment responses

 1. Avatar
  January 26, 2020

  Hama ken ik niet als audiomerk, zeker niet in de betere klasse. Wat je terecht opmerkt is het geluid met een goede DAC te verbeteren valt. Ik vind hem er erg mooi uitzien, zeker in het zilver. De prijs is lachwekkend laag te noemen. Daarom is deze (uit)stap des te fraaier.

  Reply

 2. Avatar
  March 28, 2020

  Vind alleen de ruisgrens op de normale fm band heel hoog
  En voor de sterkte vd zenders de 5ledjes
  Veel te zwak
  Voor de rest een prima radio

  Reply

 3. Avatar
  July 06, 2020

  Ik kan niet meer als 10 zenders opslaan ondanks juist gevolgde procedure. Hulp zou welkom zijn
  mvg Gilbert

  Reply

  • Avatar
   July 08, 2020

   Hallo Gilbert,
   Dit kan met de Undok app en door een account aan te maken bij Nuvola Smartradio.mvg,
   Emiel

   Reply

   • Avatar
    December 15, 2022

    Hoi Emiel,
    Ik zoek me rot naar de device Access Code (nuvola textbox accepteert 7 karakters, 10 minuten geldig).
    Op de dit2105sbtx vindt ik hooguit een Radio-ID, die is langer en verandert ook niet.
    Wat doe ik fout?

    Reply

    • Avatar
     December 16, 2022

     Probeer dit eens:
     Eerst de radio aanzetten op internetradio.
     Computer aanzetten klaar om op internet te gaan.

     1) Ga naar HELP in het internetradio MENU. ( Dus eerst MENU en dan HELP.)
     2) Ga naar de website die daar staat aangegeven : https://smartradio.frontier-nuvola.net/
     3) Maak daar een account met uw emailadres en een wachtwoord.
     4) Als dat gedaan is weer naar de radio naar HELP
     5) Daar staat een code voor een periode van 10 minuten : afschrijven en terug naar de computer.
     6) Daar die code in uw online account ingeven en klaar.

     Dit heb ik zelf ook wel eens gedaan; bovenstaande kreeg ik toegestuurd van een trouwe lezer met hetzelfde probleem.
     Laat je even weten of dit werkt? Bij de Sangean Fusion 600 werkt het i.i.g. zo en die heeft ook UNDOK.

     groet,
     Emiel

     Reply

 4. Avatar
  July 17, 2020

  Kan je ook een harddisk van 1,5TB exFAT aan de USB poort connecten? Uiteraard niet zo handig aan de voorkant, ik mis echt een 2e poort aan de achterkant.
  Ik zou toch niet de enige zijn die graag z’n hele collectie aan FLAC files, die toch al op een harddisk staat, via deze speler wil kunnen beluisteren?

  Reply

  • Avatar
   July 23, 2020

   Je hele collectie flacs kun je gewoon via UTP of Wifi streamen van je NAS of pc. Geen idee of jou suggestie werkt.

   Reply

   • Avatar
    February 04, 2022

    En HOE doe je dit ???

    Reply

    • Avatar
     February 04, 2022

     Gebruiksaanwijzing lezen en als je dan nog vragen hebt deze goed formuleren.

     Reply

 5. Avatar
  October 04, 2020

  Ik heb nu 1 maand de tuner; zeer tevreden, mooi en veel kwaliteit voor het geld.
  Echter de laatste weken heb ik geen logo meer van de radiozenders op de display. voorheen wel.
  Wat zou /is de oorzaak hiervan ?

  Reply

  • Avatar
   October 07, 2020

   Geen idee. Heb je al een factory reset geprobeerd? Wellicht een vraag voor Hama: benader ze via hun website. En laat het mij ook even weten dan voeg ik dat toe aan het artikel. Als Hama Benelux geen goed antwoord geeft kun je het ook in Duitsland proberen: Produktberatung@hama.de

   Reply

   • Avatar
    October 09, 2020

    Bedankt voor je tips ; ga factory reset . ik hou jou/jullie op de hoogte

    Reply

    • Avatar
     October 16, 2020

     Sinds enkele dagen is het logo er weer (kan het het ook vergroten, full display) Ja wonderbaarlijk, stond net op het punt om alles opnieuw te installeren.
     Iedereen bedankt voor het meedenken

     Reply

     • Avatar
      October 16, 2020

      Mooi zo. Blijkbaar weet je niet wat er gebeurd is. Waarschijnlijk een update ofzo. Dat logo op full display zetten, dat kan de Sangean die ik na de review heb aangeschaft dan weer niet. Jij bedankt voor het delen en nog veel plezier met de tuner!

 6. Avatar
  October 06, 2020

  hoi emiel : misschien een vreemde vraag : ik zou hem als streamer willen inzetten maar optisch aansluiten op een high end dac in een high end installatie. is dit ding goed genoeg ? zou zomaar kunnen, als hij de digitale ontvangst enkel moet doorsturen. wat ik nergens terugvind : welke bluetooth is er ingebouwd ? 5.0TM with AAC, aptX, aptX HD ?
  het ding moet enkel ontvangen, een goede bluetooth hebben en alles optisch proper doorsturen : een audiofiel anarchistisch idee ?

  Reply

  • Avatar
   October 07, 2020

   Audiofiel Anarchisme: u spreekt mijn taal. Als streamer gebruiken wil zeer zeker prima via de optische of coaxiale output. Van een goede dac knapt het geluid flink op. Houd er wel rekening mee dat de zoekfuncties en de Undok app vrij primitief zijn. Het werkt, maar is niet te vergelijken met Sonos of BlueOS. Welke bluetooth er in zit weet ik niet. Wellicht een vraag voor Hama: benader ze via hun website. En laat het mij ook even weten dan voeg ik dat toe aan het artikel. Als Hama Benelux geen goed antwoord geeft kun je het ook in Duitsland proberen: Produktberatung@hama.de

   Reply

  • Avatar
   October 08, 2020

   Hallo Gerrit, Op de website van radiowinkel.org staat bij de specificaties:
   Bluetooth ontvangst 3.0 / 4.0 / 2.1 + EDR

   Reply

 7. Avatar
  October 15, 2020

  Hallo,
  Ik heb hem gisteren ontvangen en geïnstalleerd, ik krijg echter enkel geluid uit het linker kanaal.
  Kent iemand de oorzaak?
  Pascal

  Reply

  • Avatar
   October 15, 2020

   Hallo Pascal,
   Check even of de hoofdtelefoonuitgangen en indien mogelijk de digitale uitgangen op beide kanalen werken. Probeer even een andere kabel. Draai ook de linker en de rechterkabel op de achterzijde van de Hama even om. Als de storing meeverhuisd naar de andere luidspreker zit de storing in de Hama.
   Als je deze dingen hebt geprobeerd, en je zeker bent dat het de Hama zelf is, retourneren en een andere vragen.
   groet,
   Emiel

   Reply

  • Avatar
   February 06, 2021

   Hallo Pascal,
   Hoe is het afgelopen met de Hama Tuner? Komt er al geluid uit het linker kanaal?
   groet,
   Emiel

   Reply

 8. Avatar
  October 17, 2020

  Beste Emiel,

  Wij overwegen de HAMA internetradio aan te kopen als tweede radio in de keuken, waar we zeer slechte FM ontvangst hebben door de isolatie in de muren.
  Kan je op deze tuner ook goedkopere boxen aansluiten waarvan de kabel eindigt op twee draadjes (A/V kabel) ? Ik zie op de achterkant van de HAMA tuner een line out met twee RCA aansluitingen.
  Ik vermoed dat ik dan een connector nodig heb zoals deze:
  https://m.vova.com/nl/Speaker-Wire-A-V-Cable-To-Audio-Male-Rca-Connector-Adapter-Jack-Press-SN1533878772221787434126138-g1512049-m2461900

  Klopt dat ? Elke box komt dan op 1 ingang van de line out terecht ? Ik weet ook niet goed hoe ik die stekker moet noemen die past op de line out van de tuner. Is dat dan een RCA male of tulp stekker, of is dat hetzelfde ?
  Kan er iets misgaan met de impedantie van de boxen en de tuner, of maakt het niet veel uit welke soort boxen je hierop aansluit ? Het is niet echt de bedoeling om topkwaliteit te halen, maar ruisloos goede radio te kunnen luisteren.

  Alvast bedankt,
  Wim

  Reply

  • Avatar
   October 18, 2020

   Hallo Wim,
   Dat gaat niet werken, je zal er een (eind) versterker tussen moeten zetten.
   Een paar actieve luidsprekers (dwz met een versterker er in) kan wel.
   Dit soort luidsprekers worden vaak bij de pc gebruikt.

   Reply

 9. Avatar
  November 19, 2020

  hey Emiel,

  ik heb je comments gelezen van zowel de hama DIT2100 MSBT als de Sangean Fusion 600 WTF3. ik twijfel tussen de 2. welke zou de beste zijn naar degelijkheid en gebruiksgemak (overzichtelijks) volgens u?

  mvg

  Reply

 10. Avatar
  November 24, 2020

  Is het ook mogelijk via het Nuvola web account, om mappen met voorkeuzes, sorteren, naar eigen keuze aan te maken ?

  Reply

  • Avatar
   November 25, 2020

   Via een account op de Nuvola site is het mogelijk internetradio stations internetradiostations te zoeken op genre, land etc. en die als favoriet in een of meerdere tuners op te slaan. Het is niet vreselijk uitgebreid maar erg handig, zeker wanneer je meerdere compatible internetradio’s hebt.

   Reply

 11. Avatar
  January 27, 2021

  Beste Emiel, ik overweeg deze internettuner aan te schaffen om de analoge uitgang te gebruiken voor aansluiting op mijn analoge versterker met luidsprekers. Is dat een zinvolle oplossing? Dank en groet, Ad

  Reply

  • Avatar
   January 29, 2021

   Beste Ad,
   Dat gaat in principe uitstekend. Welke versterker heb je?
   groet,
   Emiel

   Reply

   • Avatar
    January 29, 2021

    Dank je wel, Emiel. Ik heb een Linn Classic Musik versterker/tuner met Klipsch luidsprekers. Groet, Ad

    Reply

    • Avatar
     February 06, 2021

     Dat moet goed komen. Kijk ook eens naar mijn review van de Sangean Fusion 600 . Dit is een vergelijkbaar apparaat. Deze heb ik na de review aangeschaft. Ik heb er nu ruim een jaar plezier van: Ik gebruik ‘m het meest voor internetradio.

     Reply

 12. Avatar
  February 03, 2021

  Werkt dit met TuneIn internet?
  Heb nu een DNT reciever met Recieva internet, en die houden er mee op 31-04-2021..

  Reply

  • Avatar
   February 03, 2021

   Hallo Peter,
   Alle radio’s met Frontier Silicon Chip, en dus ook deze, werken met deze service: https://smartradio.frontier-nuvola.net/
   Daar kun je je toestel aanmelden en zoeken en evt. favorieten opslaan. Dit werkt net zo goed als tunein (dat ken ik van Sonos en BlueSound). Tevens kun je met je smartphone met behulp van de UNDOK app stations zoeken en opslaan. Op het toestel zelf kan het ook.

   Reply

 13. Avatar
  February 04, 2021

  Het afserveren van Spotify als niet serieus te nemen medium qua geluidskwaliteit is wat eigenaardig. Er zijn genoeg testen uitgevoerd waarbij niemand het verschil hoort tussen een MP3 op voldoende bitrate en een originele WAV. Tenminste, zolang men niet weet wat de bron is.

  Reply

  • Avatar
   February 05, 2021

   Beste Gerard,
   Op een serieuze stereoset hoor je het verschil tussen Spotify en WAV toch echt. Mits het een goed opgenomen stuk muziek is natuurlijk. Ik serveer Spotify niet af; het is een prima medium om dingen op te zoeken. Ook de algoritmes om passende muziek aan te bieden op basis van je keuze zijn zeer goed. Daarom vind ik het zo jammer dat de geluidskwaliteit achterblijft bij het verder hoge niveau van deze streaming dienst. Zodra Spotify een service lanceert met een geluidskwaliteit gelijk aan Qobuz, Tidal of Deezer dan word ik gelijk klant.

   Reply

   • Avatar
    February 05, 2021

    Hoi Emiel,
    Als ik een plaat als Rumours neem en die op lp (nieuw), cd, hi-res en via Spotify afspeel dan is de enige die er uitspringt de LP, die klinkt veruit het slechtst. Ik heb ook een Qobuz proefabonnement gehad en niet mee verdergegaan omdat ik het niet beter vond klinken dan Spotify op 320 KB. Ik hoor overigens ook geen verschil tussen kabels/streamers/cdspelers en versterkers tenzij ze stuk zijn of buiten hun grenzen opereren. Maar ik ben dan juist weer wel erg gevoelig voor zaken die fout gaan in de combinatie luidspreker/luisterruimte. Maar goed, een ieder beleeft muziek op z’n eigen manier. Misschien kun je dit een keer blind testen, je zou nog wel eens verbaasd kunnen zijn over de uitkomst.
    Bluesound Node2 streamer, Lyngdorf 2170, Dual CS-5000 met Yamaha mc-9, KEF 103.2 en REL Brittania B2. Volgens mij wel serieus genoeg.

    Reply

    • Avatar
     February 06, 2021

     Hoi Gerard, De set die je noemt is zeker serieus genoeg! Ik heb ook een Bluesound Node2 die ik meestal met een externe dac gebruik. Ik hoor wel degelijk verschil tussen Tidal of Qobuz en Spotify. Spotify klinkt een stuk dunner. Wanneer ik dan de lp opzet van een album dan vind ik die vaak het beste klinken. (King Crimson, Frank Zappa, Miles Davis) Dit heb ik in het verleden ook wel eens blind getest. Ook heb ik het mijn zoons met hun jongere oren laten testen: die constateerden hetzelfde. Wat voor element heb je in je Dual CS-5000?

     Reply

     • Avatar
      February 06, 2021

      Hoi Emiel,

      De Dual heeft een Yamaha MC-9 element die via een Cambridge Duo op de Lyngdorf is aangesloten. Die hakt het signaal natuurlijk gelijk in digitale mootjes voor de RoomPerfect correctie. Dus echt analoog luisteren kun je het niet noemen 🙂

      De Bluesound gaat digitaal de Lyngdorf in, dat ligt voor de hand want dat bespaart een da->ad omzetting.
      Blind testen tussen LP en bv CD lijkt mij niet zinvol, je haalt binnen 1 seconde de LP eruit vanwege de bijgeluiden. Dus dan weet je waar je naar luistert en juist het wegnemen van die kennis doet vaak magischerwijs allerlei verschillen verdwijnen. Het menselijk oor is ook zeer gevoelig voor volumeverschillen dus twee dingen blind vergelijken die niet exact zijn gelijk getrokken qua niveau is ook niet zinvol; de luidere versie zal altijd als de beter klinkende herkend worden, ook vanwege de Fletcher – Munson curve.

      Maar dat allemaal terzijde: de hele reden voor mij om te reageren was dat je ‘Spotify klinkt slechter’ niet als feit kunt stellen maar hooguit als jouw persoonlijke ervaring die per definitie subjectief is. Want volgens mijn persoonlijke subjectieve ervaring klinkt het niet slechter. En ik heb het idee dat in de hifi wereld heel veel mensen elkaar maar een beetje napraten waardoor subjectieve ervaringen en zaken die nog nooit wetenschappelijk zijn aangetoond opeens feiten worden. Vandaar mijn tegengeluid. Ik krijg serieus vragen van mensen met een dure set die denken dat hun weergave problemen verholpen gaan worden door het aanschaffen van een audiofiele netwerkkabel of een stroomsnoer van 1000 euro. Terwijl ze gewoon hun kamer een beetje moeten aankleden en/of hun grote speakers een metertje uit de hoeken van de kamer moeten trekken.

      Spotify is overigens AAC en niet MP3.

 14. Avatar
  February 05, 2021

  Apparaat net aan het testen. Fijn ding. Eén probleem: internet radiostreams van hoger kwaliteit (mp3 aan 192 of 320 mbps) lijken niet zonder haperen te willen. Toestel is verbonden met 5 GHz wifi, modem/router staat op amper 2,5 m in dezelfde ruimte. Wifi geeft degelijke snelheden aan van ong 75 to 84 mbps download. Provider in België is hier proximus. Het is dus niet uit te sluiten dat het aan hun crappy bbox3 ligt? Iemand suggesties?

  Reply

  • Avatar
   February 05, 2021

   Probeer het eens bekabeld: stap 1 om uit te sluiten of het aan de Wifi ligt.

   Reply

   • Avatar
    February 28, 2021

    Die bbox3 is wat WiFi betreft echt prul. En waarschijnlijk omdat men het heeft nagelaten daar een goede, richtbare antenne op te zetten. Ik kocht voor amper 30 EUR een doorsnee Liksys routertje, heb die aan de bbox gehangen en alles laten overnemen. Resultaat: WiFi signaal in huis (2.4 en 5 GHZ) overal gemiddeld 15 % sterker. De Hama heeft nu geen problemen meer met 320 kbps radiostreams. t Is maar een weet.

    Reply

    • Avatar
     February 28, 2021

     Goed om te weten dat de Hama het met een goede router prima doet. Mijn voorkeur zal echter altijd uitgaan naar een bekabelde verbinding.

     Reply

 15. Avatar
  February 16, 2021

  Ik heb mijn recent aangeschafte HAMA 00054883 zojuist geïnstalleerd. Alles prima, maar het volume ligt veel te laag. Het staat op max, maar ik vind het veel te zacht, zowel bij internet-radio als DAB. Kan ik dat op de een of andere manier wijzigen?

  Reply

  • Avatar
   February 17, 2021

   Hallo Jan, wat staat er op max? Probeer eens een andere ingang op je versterker, probeer de hoofdtelefoonuitgang of een digitale uitgang van de Hama Tijdens de testperiode (ondertussen ruim een jaar geleden) heb ik er geen last van gehad. Wel leuk dat het artikel nog steeds gelezen wordt. Hoe ben je hier terecht gekomen? Groet Emiel

   Reply

 16. Avatar
  March 04, 2021

  Wat een audiofiel geneuzel, 320kbps mp3 is onvoldoende voor stereoset? Audiofiel is leuk en aardig maar enkel als je ook werkelijk verstand van zake hebt. Uitdaging: Leg een 192 kbps eens naast 320kbps en hoor het verschil blind. Die ga je niet horen….omdat 50/50 kans is wel dubbel blind uitvoeren

  Reply

 17. Avatar
  March 04, 2021

  Bit rates range from 96 to 320 kilobits per second (Kbps). Using a bit rate of 128 Kbps usually results in a sound quality equivalent to what you’d hear on the radio. Many music sites and blogs urge people to use a bit rate of 160 Kbps or higher if they want the MP3 file to have the same sound quality as a CD.
  “320 kbps mp3 is leuk voor op telefoon maar niet op een stereo” hoger dan 320 gaat niet….

  Reply

 18. Avatar
  March 07, 2021

  Geen idee of ik het verschil tussen 192Kbps en 320Kbps hoor – niet geprobeerd. Ik hoor i.i.g. wel het verschil tussen 320Kbps en Flac of WAV. Dat verschil is overduidelijk. Wat dat betreft is het verschil tussen Spotify en Diensten als Tidal en Qobuz groot. Zodra Spotify met een lossless audiocodec komt, ben ik om en neem ik een abo. Audiofiel geneuzel? Prima. Ik neuzel lekker door en als MP3 voor jou goed genoeg is, dan is dat jouw goede recht en wens ik je daar veel plezier mee.

  Reply

 19. Avatar
  March 17, 2021

  Wat ik bedoel is dat wordt beweerd dat 320 kbps mp3 niet voldoende is. Terwijl dat dit de hoogst mogelijke mp3 kwaliteit is op reguliere media. Zeg dan dat mp3 sowieso geen serieuze stereo verdient, dan is het logisch. Nu kreeg ik de indruk dat alleen hogere bitrate mp3 waardig zijn. Aangezien deze er niet zijn vond ik dat geneuzel. Misverstand dus

  Reply

 20. Avatar
  March 17, 2021

  Weer een misverstand de wereld uit. Volgens mij zeg ik onder het kopje Spotify dat MP3 naar mijn mening niet interessant is voor een serieuze stereoset. Hoewel ik het voor gesproken woord overigens prima vind.

  Reply

 21. Avatar
  April 21, 2021

  Laten we dan, dacht ik, zijn opvolger kopen: Hama DIT2105SBTX.
  Een ramp, speelt niet van mijn NAS, kan geen Hard Disk aan (enkel een USB-stick van max 128 GB)
  En speelt ENKEL mp3, GEEN FLAC, WAV, OGG, AAC, laat staan APE.
  Verschrikkelijk.

  Reply

  • Avatar
   April 23, 2021

   Net even gezocht want ik kon me niet voorstellen dat de DIT2105SBTX alleen MP3 ondersteunt. Er staat helemaal niets over in de gebruiksaanwijzing genoemd. Bij de DIT2006BT staat dat MP3, WMA, M4A, ADTS, FLAC en WAV ondersteund worden; in ieder geval via USB. Ik zou proberen deDIT2105SBTX om te ruilen voor een DIT2006BT die blijkbaar net wat uitgebreider is. Heel vreemd en beslist geen vooruitgang…

   Reply

 22. Avatar
  May 29, 2021

  Wat is het verschil tussen de Hama DIT2100MSBT en de HAMA DIT2105SBTX. Ik kom daar niet helemaal achter. De eerste is nergens meer te koop. Kan de HAMA DIT2105SBTX ook muziek van een netwerkschijf (NAS) weergeven?

  Reply

  • Avatar
   May 29, 2021

   Hoewel de DIT2105SBTX Bluetooth heeft, schijnt deze veel minder bestandsformaten te ondersteunen dan de destijds door mij geteste DIT2100MSBT. Vooral het niet ondersteunen van flac is balen. Als de DIT2100MSBT niet meer te krijgen is, zou ik verder kijken. Zelf heb ik de Sangean Fusion 600 en die bevalt zeer goed.Of de 2105 muziek van de NAS weer kan geven weet ik niet. Als dat alleen in mp3 is valt hij sowieso af wat mij betreft.

   Reply

   • Avatar
    June 09, 2021

    Dit was het antwoord van de product manager van Hama:

    Wij vroegen dit even na voor u bij de productmanager, zie hieronder het antwoord:

    De radio’s DIT2105SBTX en DIR3510SCBTX ondersteunen geen UpnP/DLNA , omdat ze ook geen netwerk streaming ondersteunen.

    U zou de bestaande DIT2100MSBT kunnen “upgraden” door een extra bluetooth audio zender aan te sluiten, b.v. onze artikels 00040987, 00137473, 00184093 (nieuwste model, reeds met Bluetooth 5.0).

    Vertrouwend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Reply

 23. Avatar
  May 31, 2021

  Dankjewel voor je informatie. Ik ga een kijken naar de Sangean.

  Reply

 24. Avatar
  May 31, 2021

  Zie de review over de Sangean Fusion600 elders op UniqueRadio. Deze is nog gewoon te koop. Vorige maand heb ik een tweede exemplaar aangeschaft voor op mijn werk. Het is een refurbished exemplaar dat in de webwinkel van Sangean aangeboden werd voor €160.- Goede deal want hij was afgezien van de geopende doos niet van nieuw te onderscheiden.

  Reply

 25. Avatar
  June 04, 2021

  Dank voor dit review en de reacties van andere lezers! Ik had bijna dat vernieuwde model zonder flac codec aangeschaft. Gelukkig niet gedaan, na het lezen van de laatste reacties binnen deze review. Nogmaals dank daarvoor.

  Na flink speuren, op de valreep nog een DIT2100MSBT kunnen scoren. Daarna werd ie niet meer aangeboden op deze specifieke webwinkel. Het betreft een refurbished model en alles werkt prima, zoals in deze review is omschreven. Allereerst heb ik het apparaat naar fabrieksinstellingen teruggezet en ben daarna de boel opnieuw gaan installeren. UNDOK app kan ik alles mee bedienen en is duidelijk. Ik heb er via usb een SSD schijf met flac bestanden aan gehangen. Het betreft hier mijn archief aan omgezette cd’s, die nu opgeslagen liggen. Prima geluid! Eventueel zou ik met een usb stekker die een hoek van negentig graden maakt, het aanzicht van de voorkant kunnen verbeteren. En de usb aansluiting op die manier naar de achterkant kunnen leiden.

  Reden voor het in huishalen van een tuner is dat er binnenkort een nieuwe versterker (Marantz PM6007) zonder tuner wordt aangeleverd. Ik kreeg ‘m kado aangeboden. Nu draait de boel nog op een oude Sony met geïntegreerde tuner, waaraan twee DM220i luidsprekers hangen. Straks kan ik dus ook de tuner optisch gaan verbinden. Maar vind het geluid nu ook al erg goed.

  Dan wil ik hier ook nog wel even reageren op het Spotify verhaal:
  In januari 2021 ben ik ingestapt in hun gratis proefabonnement. Verschil in de kwaliteit van geluid kan ik ook horen. Hier staan echter wel veel andere zaken tegenover. Het ontdekken en delen van (nieuwe) muziek is zo veel makkelijker geworden. Het zoeken, de documentatie, suggesties aan de hand van luistergedrag, het is multiplatform en portable. En als je er dan toch gebruik van maakt, doe het dan via een goed systeem en niet via een goedkope Bluetooth speaker. Iedereen in mijn huishouden kan nu spotify over een goed systeem luisteren, aangestuurd vanaf hun eigen account en mobieltje/tablet.

  Inmiddels heb ik ook een Marantz NR1200 voor iemand moeten installeren. Hiermee heb je alles geïntegreerd in een en hetzelfde apparaat. Via HEOS heb je dan een grotere keuze aan streaming providers (ook die met een hogere kwaliteit). Voor de rest lijkt het redelijk hetzelfde te werken als met een losse tuner, zoals deze DIT2100MSBT.

  Reply

  • Avatar
   June 06, 2021

   Hallo Sideburnkid, Dank voor je uitgebreide reactie; daar doen we het voor bij UniqueRadio. Mooi dat je nog een DIT2100MSBT hebt kunnen scoren. Refurbished zal de prijs ook wel prima zijn geweest.Onbegrijpelijk dat Hama met een opvolger met zulke beperkte mogelijkheden is gekomen. Veel plezier met de tuner en een usb kabel met een haakse stekker is gemakkelijk te bestellen op de bekende adressen. De geluidskwaliteit zal nog beter worden zodra je de Hama digitaal aansluit, aangenomen dat er een goede dac in die Marantz versterker zit.

   Reply

 26. Avatar
  October 25, 2021

  Ook nog een DIT2100MSBT kunnen bestellen. Het is een retour voor zowat de halve prijs met lichte optische schade maar dat kan me niet boeien, gaat me om de functies. Dit ter vervanging van een Tangent hifi NET-200 Reciva toestel. Van de ene dag op de andere had die geen service meer.

  Reply

  • Avatar
   October 26, 2021

   Gefeliciteerd met deze vondst. Heb je voordelig een mooi apparaat. De opvolger van deze Hama is stukken minder qua mogelijkheden. Zelf heb ik destijds voor de Sangean Fusion600 gekozen.

   Reply

 27. Avatar
  November 05, 2021

  Wat zijn aan te bevelen budget smart speakers voor multi room op deze DIT2100MSBT? Zeg max 120Euro/st?

  Reply

  • Avatar
   November 05, 2021

   Volgens mij heb je met smart speakers deze tuner helemaal niet nodig. Wel met actieve speakers en dan zou ik b.v. naar Edifier kijken.

   Reply

 28. Avatar
  January 05, 2023

  IK heb de HAMA_DIT2105SBTX en er is het volgende probleem met de USB-poort: als ik daar een stick insteek van iets minder dan 1GB functioneert het redelijk goed, maar als ik een stick probeer van rond de 30GB (2 verschillende geprobeerd) of een v 14GB dan worden deze laatsten helemaal niet herkend door het apparaat, terwijl bij de kleine stick er vrij snel een menu naar voren komt wat te doen met de stick etc. Alle sticks zijn FAT32. In de handleiding staat nergens een beperking v grootte v een stick. Is dit probleem bekend en wat is dan de maximale grootte van een stick of is er iets defect???

  Reply

  • Avatar
   January 05, 2023

   Deze Hama heb ik niet getest. Bij de DIT2100MSBT heb ik de usb poort niet uitgebreid getest: ik geloof met een oud stickje van 512mb. Ik neem aan dat er niets defect is maar dat de capaciteit erg beperkt is. Heeft waarschijnlijk iets met indexeren te maken. Dit is een vraag voor de helpdesk van Hama.

   Reply

 29. Avatar
  January 14, 2023

  Emiel, dank voor het antwoord. Inmiddels heb ik zelf ook nog wat ondernomen. Een nieuwe stick gekocht v 2 Gb en een v 4Gb. Die v 2 Gb functioneert en die van 4 Gb wordt niet opgemerkt, uiteraard alles FAT32, maar dus beperkt aantal muziekstukken op de stick te zetten en mijn verzameling is nu eenmaal groter dan 2Gb. Helaas is het ook zo dat de kleine sticks ook makkelijk in een storing terecht kunnen komen; soms functioneert het een paar uur OK, maar soms loopt het vast, moet er een reset (hele apparaat opstarten) komen. Dus bij de HAMA die ik heb werken alleen kleine sticks en dan zeker ook niet vlekkeloos. Ik zal je advies opvolgen en trachten de helpdesk te bereiken, wellicht daar nog een suggestie…

  Reply

  • Avatar
   January 15, 2023

   Hoi Fritskey, Muziek via usb afspelen blijft behelpen met dit soort apparaten. Tip: koop een (tweedehands) Bluesound Node of een Sonos Connect. Deze dingen werken fantastisch om muziek van pc of NAS te streamen. Doe ik ook. Mijn Sangean internet tuner is voor het dagelijkse internet radio luisteren. Dit is zo praktisch omdat je de Hama en de Sangean zonder app kunt bedienen. Ik ben benieuwd wat Hama te melden heeft maar verwacht er niet teveel van. Muziek van een usb stick luisteren is wellicht meer iets voor in de auto.

   Reply

<