Test: Hama DIT2100MSBT FM/DAB+ internetradio / netwerkspeler met bluetooth

Hama is een Duits bedrijf dat al sinds 1923 bestaat. Het is destijds door de achttienjarige fotograaf Martin Hanke opgericht in Dresden onder de naam Hamaphot KG. Tegenwoordig opereert het bedrijf onder de verkorte naam Hama vanuit Monheim, eveneens in Duitsland. Een bekend product was destijds het Hamafix diaraampje. Hama is een groot bedrijf dat rond 18000 producten fabriceert en distribueert; voornamelijk toebehoren voor fotografie, audio, video, computers en telecommunicatie.  

De doorgave van de analoge FM via de kabel gaat verdwijnen, en is in sommige gebieden al verdwenen. Het is dus tijd om naar een alternatief te gaan zoeken. Zeker wanneer je binnenshuis een slechte ontvangst van de FM via de ether hebt. In sommige landen is de FM al helemaal afgeschaft en dat zal uiteindelijk ook in Nederland en België gebeuren. Alternatieven zijn DAB+ of internetradio. Hama heeft een tuner in het assortiment die dat kan ontvangen en nog meer functies aan boord heeft: de DIT2100MSBT. Het is een toestel met het 43 cm. formaat en past dan ook goed in een traditionele stereotoren. Behalve DAB+ en internetradio heeft de DIT2100MSBT een netwerkspeler, een usb ingang, bluetooth en de ouderwetse FM aan boord.   


Uitpakken

De DIT2100MSBT is verpakt in een doos met kleurenopdruk waarop naast een grote foto van de tuner zelf de mogelijkheden van het apparaat zelf beschreven staan. Het ziet er netjes uit. In de doos vinden we naast de DIT2100MSBT zelf, beschermd door twee piepschuim blokken, enige toebehoren. Qua kabels vinden we naast het verplichte netsnoer ook een rca kabel. Verder 3 antennes, een afstandsbediening inclusief batterijen, een gebruiksaanwijzing en een boekje over Spotify.  Doordat er een rca kabel meegeleverd wordt is het een plug and play pakket. Iedereen die een stereoset met een vrije rca ingang heeft, kan er gelijk mee aan de slag.


Aansluitingen

De DIT2100MSBT heeft heel veel aansluitmogelijkheden. wat in combinatie met de volumeregeling mogelijkheden geeft deze zowel in te zetten als analoge en als digitale voorversterker. Er is een analoge ingang (Aux in) in de vorm van een mini jackaansluiting op de voorzijde. Daar vinden we ook een usb ingang. Op de achterzijde zit een ethernet aansluiting waarmee de tuner bedraad aangesloten kan worden op een netwerk en een F-connector voor een antenne of het kabelnetwerk. Draadloos kan de tuner bereikt worden via WiFi en bluetooth. Er is keuze uit vier uitgangen: een analoge rca uitgang, een analoge hoofdtelefoonuitgang en twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal). Daarnaast zijn er nog twee schroefaansluitingen voor de meegeleverde DAB+ en WiFi antennes. 

Set up

Direct uit de doos moeten eerst de drie meegeleverde antennes bevestigd worden op de achterzijde en de eveneens meegeleverde batterijen moeten in de afstandsbediening worden geplaatst. wanneer het netsnoer ingeplugd wordt, verschijnt het logo van Hama op het display. Na enige ogenblikken verschijnt er een taalmenu op het display. We kunnen Nederlands kiezen en na “ja” gekozen te hebben gaan we verder met de instellings procedure. Na de klok op 24 uur weergave te hebben gezet, voor updates via het netwerk gekozen te hebben, de tijdzone gekozen te hebben en nog een paar keuzes gemaakt te hebben moeten we de tuner verbinden met het thuisnetwerk. Omdat de DIT2100MSBT voor het gemak op de eettafel staat, kies ik voor WiFi. Alles bekabelen komt straks wanneer de tuner aan de stereoset wordt gekoppeld. Voor het invoeren van het wachtwoord kan er gebruik gemaakt worden van een alfanumeriek veld op het display. Hierin kun je met de afstandsbediening navigeren en de tekens kiezen waaruit het wachtwoord bestaat. Een groen vinkje geeft aan dat de WiFi verbinding is gelukt. We kunnen beginnen.

Vormgeving en bediening

De DIT2100MSBT is verkrijgbaar in het zwart en in het zilver. De vormgeving is strak terwijl de schuine lijnen bij de opschriften een knipoog naar de jaren 80 lijken te zijn. De indruk is verzorgd en een beetje retro als je het scherm even wegdenkt. Qua uiterlijk en natuurlijk door de breedte van 43 cm. zal deze tuner niet snel misstaan in een stereoset 30, 40 jaar oud, terwijl met name de zwarte versie er toch bijdetijds uitziet. De knoppen voelen solide aan. We gaan van links naar rechts. Zoals meestal bij geluidsapparatuur zit de powerknop helemaal links, in dit geval linksboven. Het is een druktoets die het apparaat uit de standby stand haalt. De standby stand wordt aangegeven met een piepklein rood ledlampje links van de powerknop. Daar recht onder zit de aux ingang. Naar rechts komen we twee draaiknoppen tegen. De eerste is een ouderwetse volumeknop en dat zie ik graag, wanneer je er aan draait verschijnt er een oplopende balk in het display. De tweede draaiknop is voor de voorkeuze zenders; draaien om te zoeken en drukken om te kiezen. Nu komen er drie drukknoppen. Eerst een knop om de functie of ingang te selecteren (mode), dan een knop voor het wekkermenu (alarm) en daarnaast een knop om in het menu van de toonregeling te komen (EQ). Precies in het midden bevindt zich het display. Het is een TFT kleurenscherm met een beelddiagonaal van 2,8 inch. De helderheid is instelbaar. Met de standaard blauwe achtergrond krijg je onder bepaalde hoeken een grijze gloed. Dit doet afbreuk aan het contrast. Met name in de standby stand wanneer de klok weergegeven wordt vind ik dit best storend en doet het afbreuk aan de leesbaarheid. Wanneer de achtergrond op zwart wordt ingesteld ziet het er beter uit maar is zwart nog steeds niet helemaal zwart. De aanduidingen op het scherm zien er verder mooi uit. Wanneer er naar internetradio of eigen muziek geluisterd wordt, worden logo’s van radiostations en cover art keurig weergegeven samen met informatie. Met een druk op de grote draaiknop rechts beslaan de afbeeldingen het hele scherm wat er best mooi uitziet. Rechts van het display weer drie drukknoppen. Eerst een sneltoets om gelijk in het menu te komen (menu), een sneltoets om informatie op het display te vertonen (info) en een toets om omhoog te navigeren in het menu (back). Via het “oog” van de infrarode afstandsbediening komen we bij de meest rechtse knop. Het is een grote draai/drukknop waarmee al draaiend door de menu’s gescrold kan worden en keuzes met een druk bevestigd kunnen worden. Helemaal rechts zit boven een opgelegd logo van Hama met daaronder de usb poort en de hoofdtelefoon aansluiting. Aan de achterzijde is naast de aansluitingen nog een knop te vinden om het display te dimmen wanneer dit in de zwakste stand in het menu nog te fel is: handig voor in de slaapkamer.

Afstandsbediening in zwart of wit

De bescheiden afstandsbediening is bij de zilveren versie van wit plastic. Bij de zwarte versie is deze zwart. De opbouw is logisch en hij werkt prettig. De bovenste rijen met functietoetsen zijn aan de kleine kant met dito opschriften maar nog goed te gebruiken. Apart is dat er een hele rij loze toetsen zonder opschrift is. Dit in tegenstelling met de hier afgebeelde afstandsbedieningen die een cd en een bluetooth toets (BT) hebben die op “mijn” exemplaar ontbreken. Op die plek zitten bij mij de toetsen die hier op de vierde rij zitten. De navigatie knop is een grote ring met in het midden een grote bevestigingsknop (ok) die groot genoeg is voor je duim. Daaronder zitten een volumeknop (V) en een knop om de voorkeuzestations te kiezen (P). Tussen deze twee langwerpige toetsen zit een play/pause knop en een back knop om omhoog te kunnen in het menu. De onderste vier rijen toetsen zijn numerieke toetsen aangevuld met een info toets voor het display en een toets om voorkeuzestations op te slaan (favorites). De afstandsbediening is door de numerieke toetsen en het grotere aantal sneltoetsen duidelijk uitgebreider dan de bediening op het apparaat zelf.   

 

Undok app

Veel apparaten zijn te bedienen met een smartphone app, meestal is deze merkspecifiek. Hama maakt voor deze tuner gebruik van een universele app: Undok. Deze app is gratis te downloaden voor Android en Apple. Je smartphone kun je vervolgens gebruiken als afstandsbediening. Zodra de tuner en de smartphone op hetzelfde WiFi netwerk zitten, is de tuner zichtbaar en kun je deze aanvinken. Alle weergave functies zijn op te roepen en te bedienen inclusief de muziek die op de smartphone zelf staat. De app kan niet draaien wat ik bij andere apps wel eens doe om grotere letters te krijgen. Een nadeel van de meegeleverde afstandsbediening is dat je deze op het apparaat moet richten. Je moet je dus in de zichtlijn bevinden. Hier heb je met de Undok app geen last van omdat deze via WiFi werkt. Deze app is een aanwinst als je een voorkeurszender wilt opzoeken: alle ingestelde zenders staan keurig in een lijst en kunnen zo opgeroepen worden: 30 per soort radio. De netwerkspeler bedienen is lastiger. Zoeken in je database is niet prettig: als je op artiest zoekt verschijnen alle nummers van alle albums op alfabetische volgorde. Dit gebeurt ook vaak als je op album zoekt maar dan weer niet bij alle albums. Als je de moeite neemt door de lijst artiesten te scrollen en dan de gewenste artiest aantikt, gaat het beter: dan verschijnen de albums met daarin de nummers in de juiste volgorde. In mijn geval moet ik dan wel door een lijst van 1700 artiesten heen… Adèle is dan nog te doen maar Led Zeppelin kost al aardig wat tijd. Het aantal instellingen waar je via Undok bij kunt verschilt per apparaat. Bij de DIT2100MSBT is dit behoorlijk uitgebreid en kun je naast het volume en de uitgebreide toonregeling; de sluimerfunctie en een aantal basisinstellingen doen tot een fabrieksreset toe. Ik vind de Undok app verre van perfect. Het is jammer dat de mapstructuur van mijn database niet aangehouden wordt terwijl die goed is want andere netwerkspelers doen alles vlekkeloos. Er kan uit vijf achtergrondkleuren gekozen worden en je kunt je voorkeuren delen via social media. Leuk, maar aan wat betere zoekfuncties heb je meer.  


Media

De Hama DIT2100MSBT is zeer veelzijdig: er zijn negen manieren om content te beluisteren:

FM

De traditionele analoge FM radio valt een beetje uit de toon op dit verder zeer digitale apparaat. Voor de ontvangst is er een telescoop antenne die gedeeld wordt met de DAB+ ontvanger waarover onder het volgende kopje meer. Zolang de antenne volledig uitgeschoven is en de DIT2100MSBT niet in een kast staat, is de ontvangst prima. RDS informatie wordt keurig weergegeven: op het display staat welke zender en welk programma er speelt. Een zenderlogo wordt niet weergegeven: in plaats daarvan een standaard FM logo. Wanneer ik de tuner in mijn audio kast opstel, de antenne verwijder en d.m.v. de F-connector het kabelnetwerk benut, is de ontvangst “volle bak” en is het geluid uitstekend.  


DAB+

DAB+ is de opvolger van de FM; in de ether althans. Het aanbod in Nederland is redelijk groot. Alle beschikbare zenders zijn samengeperst op twee kanalen: een publiek kanaal en een commercieel kanaal. De bitrates zijn daardoor aan de lage kant en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Voor mobiel gebruik en op eenvoudige kleine (klok)radio’s is de kwaliteit voldoende. Op een serieuze stereoset haalt de geluidskwaliteit het echter niet bij de traditionele FM. Op een vast apparaat als dit is het handig als noodoplossing mocht de internetradio het af laten weten omdat het internet of de WiFi last van storingen heeft. Om een vlekkeloze DAB+ ontvangst te garanderen is een externe antenne in veel gebieden geen overbodige luxe. De ontvangst binnenshuis laat nog vaak te wensen over en bij mij thuis schiet de telescopische “spriet” op de achterzijde tekort. Gelukkig is deze met een F-connector bevestigd en kan deze verwijderd worden. Op de vrij gekomen connector kan een externe antenne aangesloten worden. Na het aansluiten van een klein extern sprietje dat ik boven op de kast kan zetten, kan ik de commerciële kanalen storingsvrij ontvangen. De publieke kanalen vallen regelmatig uit. Alle DAB+ ontvangers die ik tot nu toe hier op de begane grond heb getest gaven dit resultaat.  Op de eerste verdieping of op zolder is de ontvangst voldoende om alle kanalen te beluisteren: ook met de meegeleverde “spriet”. Met een serieuze buitenantenne is de DAB+ ontvangst vrijwel overal perfect. In de grensstreken kunnen er met een hoog geplaatste antenne ook Duitse, Belgische en soms zelfs Deense zenders ontvangen worden. Wie ook de een FM antenne wil aansluiten heeft een splitter nodig omdat de antenne aansluiting voor DAB+ gedeeld wordt met de FM. 


Internetradio

Internetradio is een zeer interessant medium omdat er tienduizenden kanalen beschikbaar zijn. De geluidskwaliteit is wisselend maar de bekende radiostations die nu nog analoog via de kabel en de ether doorgegeven worden zijn van goede kwaliteit. Internetradio is dus een prima alternatief voor binnenshuis luisteren naar de FM. Het leuke aan internetradio is dat het een fantastische manier is om naar radiostations uit alle hoeken van de wereld te luisteren. Op de DIT2100MSBT kun je op verschillende manieren zoeken: op land, populariteit of genre. Dat scheelt aanmerkelijk want het aanbod is overweldigend. De geluidskwaliteit is wisselend maar over het algemeen prima en stereo. Er zijn themakanalen te vinden die uitsluitend een genre of een artiest draaien. Ook kun je via internetradio naar allerlei podcasts luisteren. Interessant is natuurlijk ook dat je waar ook ter wereld naar uitzendingen in je eigen taal kunt luisteren. Ik kan me dus voorstellen dat internetradio in Nederland in trek is bij anderstaligen.


Spotify

Spotify is ook mogelijk op de DIT2100MSBT. Vanwege de kwaliteit (maximaal MP3/320 kbps) is dit leuk op een telefoon maar niet voor weergave op een serieuze stereoset. Door het grote aanbod is Spotify overigens wel interessant om muziek uit te proberen om vervolgens op zoek te gaan naar het album op een medium dat geluidskwaliteit wel serieus neemt. Verbinding maken is zeer eenvoudig maar je moet natuurlijk wel een abonnement hebben. Abonnementhouders kunnen de tuner aanvinken en muziek opzoeken op hun smartphone of iPhone. er is een volumeregeling beschikbaar en er kan door nummers gescrold worden.  


Amazon Music

Amazon Music is een initiatief van het megabedrijf Amazon om de streaming markt te veroveren. Voor zover ik na heb kunnen gaan, is Amazon Music nog niet te gebruiken in Nederland. Ik heb het niet kunnen testen. Ik heb het geprobeerd maar zonder succes. Tijdens het initialiseren liep het hele apparaat vast. Ik heb de stekker er op een gegeven moment uit getrokken, een poosje gewacht en een fabrieksreset gedaan. In Europa schijnt Amazon Music alleen in Duitsland te werken; wie er hier van wil genieten, moet dus aan de VPN.


Netwerkspeler

De DIT2100MSBT kan met een veelheid audioformaten overweg waaronder FLAC, WMA, AAC, MP3 en WAV. FLAC is de standaard op mijn NAS. Wanneer de netwerkspeler geselecteerd wordt, kan er gekozen worden van welk apparaat de audiobestanden gestreamd moeten worden. In mijn geval is dat een NAS waarop 15000 nummers verdeeld over 1700 artiesten te vinden zijn. Dan is een goede bediening en zoekfunctie onontbeerlijk. De afstandsbediening en het apparaat zelf schieten hier tekort: Een alfanumerieke zoekfunctie ontbreekt waardoor de metadata van de muziek onvoldoende wordt benut. De Undok app maakt dit maar zeer ten dele goed. Een tekortkoming is ook dat er geen passages binnen een nummer opgezocht kunnen worden. Een nummer halverwege starten is er niet bij. De albums worden gapless afgespeeld: wanneer er geen stiltes tussen de nummers zijn, zoals bij live albums, worden er geen hinderlijke stiltes tussen de verschillende nummers weergegeven zoals in het verleden wel eens het geval was bij goedkope streamers. Cover art, metadata en technische details worden netjes weergegeven op het display; wanneer er op de info knop wordt gedrukt is er informatie over het album en de artiest te lezen en wordt er na een tweede druk op de knop technische info over het bestandsformaat, de bitrate en de buffer getoond. 


Bluetooth 

Bluetooth is erg populair omdat het draadloos is en erg makkelijk in gebruik. In tegenstelling tot de vroege versies is de geluidskwaliteit uitstekend. Wanneer ik de bluetooth functie van de DIT2100MSBT start, wordt het apparaat zichtbaar. Hoewel de meeste mensen een telefoon zullen pairen, pak ik mijn portable audiospeler van Pioneer. De DIT2100MSBT staat keurig in de lijst. Even aanvinken en binnen enkele momenten is de verbinding tot stand gebracht. Het geluid is uitstekend. Of het gemakkelijk in gebruik is, ligt in dit geval aan je telefoon of ander apparaat dat verbonden wordt. Wanneer ik de test doe, zie ik dat de accu mijn speler bijna leeg is. Via de usb poort van de tuner kan ik de speler opladen, toch handig.


USB 

Voor deze test heb ik twee albums in FLAC formaat op een usb stick gezet. Wanneer de stick in de usb aansluiting gestoken wordt, begint het lampje in de stick te knipperen. Op het display verschijnt de vraag of de usb stick geopend moet worden. Wanneer dit bevestigd wordt met een druk op de grote select knop rechts verschijnt de inhoud op het display, in dit geval twee albums. Wanneer er een album geselecteerd wordt, verschijnen de nummers. Als het eerste nummer geselecteerd wordt, begint het album te spelen. De mapstructuur wordt keurig aangehouden: de nummers staan keurig op volgorde in de albums. De albums die als map in die structuur zitten worden alfabetisch weergegeven. Cover art wordt niet weergegeven; dit in tegenstelling tot de netwerkspeler waar dit wel gebeurt bij hetzelfde album. Nummers worden net als bij de netwerkspeler gapless afgespeeld.  


Aux in

Een zeer simpele manier om een apparaat muziek te laten spelen via de DIT2100MSBT is de AUX (auxiliary) ingang. Op deze manier kan elk apparaat met een hoofdtelefoonuitgang aangesloten worden. De ingang is analoge mini jack aansluiting. Wie een stereo mini jack kabeltje heeft kan er mee aan de gang. 


Luisteren

De DIT2100MSBT heeft een eigen volumeregeling en toonregeling. De volumeregeling is niet te omzeilen, in de handleiding is te lezen dat dat alleen bij de Europese versie het geval is. De toonregeling bestaat uit een aantal vaste standen en een persoonlijke stand met “schuiven” voor hoog en laag en een loudness knop. De vergelijkingen hieronder zijn alle gedaan met de toonregeling op de normale stand en met de volumeregeling op de maximale stand.

via de rca uitgang (line out) en de mini jack uitgang (aux out) 

Zolang de content van goede kwaliteit is het geluid dat de DIT2100MSBT doorgeeft is uitstekend. Wat van goede kwaliteit is, klinkt goed en slechte kwaliteit klinkt slecht. FLAC, WAV en andere lossless bestanden klinken net zo goed als een cd. De publieke radiozenders via internet klinken zoals verwacht wat vlakker dan via de kabel op de FM. De FM klinkt prima en kan zich meten met een gemiddelde FM tuner. In een middenklasse set is deze tuner prima op zijn plek. Mijn eigen streamer (Bluesound Node2) klinkt nauwelijks beter en omdat dit een apparaat is met een goede naam, is dat een compliment vaar Hama. Verschil tussen de rca en de mini jack uitgang is niet hoorbaar en in beide gevallen is de volumeregeling actief. 

via de digitale uitgangen

De DIT2100MSBT heeft twee digitale uitgangen: een optische uitgang (Toslink) en een coaxiale uitgang (rca). Om deze te kunnen gebruiken heb je een (voor)versterker met digitale ingangen of een losse dac (digital analog converter) nodig. Ik heb de tuner getest met mijn twee dac’s van ADL (Esprit) en Cyenne (CY-3100SE). Het geluid is beter dan via de analoge uitgang; het is ruimtelijker en luchtiger. Hoewel het geluid via de rca uitgang al uitstekend is, is dit hiermee nog serieus een stuk te verbeteren. De DIT2100MSBT klinkt i.c.m. de ADL iets scherper dan met de Cyenne die wat rustiger klinkt. De Cyenne heeft vijf filterstanden; de fijne nuances tussen deze vijf standen zijn goed hoorbaar. Verschillen tussen de optische en coaxiale verbinding zijn bij beide dac’s niet te horen. Het gebruik van een dac is niet noodzakelijk maar verbetert het geluid wel. De volumeregeling wordt bij gebruik van de digitale uitgangen omzeild en is dus niet van invloed. Wie een digitale ingang op de versterker over heeft of een dac heeft raad ik sowieso aan die te proberen: grote kans dat het geluid zal verbeteren.

via de hoofdtelefoonuitgang

De hoofdtelefoonaansluiting helemaal rechts is de tegenwoordig gebruikelijke mini jack aansluiting. Wanneer er een hoofdtelefoon aangesloten wordt, blijven de andere uitgangen actief. Deze test doe ik met mijn referentiehoofdtelefoon: de Meze 99 Classics. Deze hoofdtelefoon is van uitstekende kwaliteit. Het resultaat is goed: het geluid is zuiver, neutraal en ruimtelijk. Het volume is te regelen met de draaiknop en is zeer hoog wanneer deze helemaal open gedraaid wordt. Na de luistertesten met de andere uitgangen komt de equalizer aan de beurt. Het geluid is goed aan te passen aan je eigen smaak. De vaste standen dragen namen van muziekgenres en matchen aardig bij het genre waarvoor ze bedoeld zijn. De persoonlijke stand heeft een bass en een treble schuif die beiden zeer veel invloed op het geluid hebben. Een loudness knop ontbreekt. Al met al is de luisterervaring met een goede hoofdtelefoon uitstekend en is de geluidskwaliteit voor deze prijsklasse verrassend goed.


Overige functies

De mogelijkheid om een telefoon op te laden via de usb poort is handig. De DIT2100MSBT heeft een wekker en een slaaptimer. In de standby stand kan er een klok met datum weergegeven worden. Het display is dimbaar en ook speciaal voor de standby stand in te stellen. Tegen het einde van de test kwam ik erachter dat de achtergrondkleur in te stellen is. De meeste foto’s in deze test zijn genomen met de standaard ingestelde blauwe achtergrondkleur; dat kan dus mooier. Er kan gekozen worden uit vijf verschillende kleuren. Vanwege het contrast vind ik zwart het mooist. In dit kopje een foto van de klok met de zwarte achtergrond.


Conclusie

De DIT2100MSBT is een zeer veelzijdig apparaat. De geluidskwaliteit is goed en is verder te verbeteren met een dac of door gebruik van een digitale ingang op een versterker. Wie een alternatief zoekt voor de FM tuner krijgt er heel veel extra’s bij. Behalve de FM zelf kun je internetradio en DAB+ beluisteren. De 30 voorkeuzestations die per soort radio in te stellen zijn maken het voor de fanatieke radioluisteraar een zeer prettig apparaat. Een externe antenne aansluiten is geen probleem. Naast een zeer luxe en uitgebreide radio krijg je er een netwerk- en usb speler bij, een analoge ingang en als kers op de taart een bluetooth portaal. Het aantal fysieke in- en uitgangen is formidabel. Internet kan zowel draadloos als bekabeld worden gebruikt. Aansluitproblemen zul je niet snel hebben met de DIT2100MSBT. De bediening is prettig met als minpunt de gebrekkige zoekfuncties op de netwerkspeler. De Undok app maakt dit deels goed, dat kan beter. De draaiknop voor het volume is lekker ouderwets en toch een stuk fijner dan tiptoetsen. Ook met een hoofdtelefoon is de tuner prettig in gebruik. Het contrast van het display kan iets beter. Laat je echter niet misleiden door de standaard ingestelde blauwe achtergrondkleur; stel zwart in. De tuner ziet er retro en tegelijkertijd toch ook strak uit. Omdat er een zilveren en zwarte versie is zal hij in elke stereoset passen.  De DIT2100MSBT kost rond de €200,00 en dat is een hele goede deal. 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

18 Comment responses

 1. Avatar
  January 26, 2020

  Hama ken ik niet als audiomerk, zeker niet in de betere klasse. Wat je terecht opmerkt is het geluid met een goede DAC te verbeteren valt. Ik vind hem er erg mooi uitzien, zeker in het zilver. De prijs is lachwekkend laag te noemen. Daarom is deze (uit)stap des te fraaier.

  Reply

 2. Avatar
  March 28, 2020

  Vind alleen de ruisgrens op de normale fm band heel hoog
  En voor de sterkte vd zenders de 5ledjes
  Veel te zwak
  Voor de rest een prima radio

  Reply

 3. Avatar
  July 06, 2020

  Ik kan niet meer als 10 zenders opslaan ondanks juist gevolgde procedure. Hulp zou welkom zijn
  mvg Gilbert

  Reply

  • Avatar
   July 08, 2020

   Hallo Gilbert,
   Dit kan met de Undok app en door een account aan te maken bij Nuvola Smartradio.mvg,
   Emiel

   Reply

 4. Avatar
  July 17, 2020

  Kan je ook een harddisk van 1,5TB exFAT aan de USB poort connecten? Uiteraard niet zo handig aan de voorkant, ik mis echt een 2e poort aan de achterkant.
  Ik zou toch niet de enige zijn die graag z’n hele collectie aan FLAC files, die toch al op een harddisk staat, via deze speler wil kunnen beluisteren?

  Reply

  • Avatar
   July 23, 2020

   Je hele collectie flacs kun je gewoon via UTP of Wifi streamen van je NAS of pc. Geen idee of jou suggestie werkt.

   Reply

 5. Avatar
  October 04, 2020

  Ik heb nu 1 maand de tuner; zeer tevreden, mooi en veel kwaliteit voor het geld.
  Echter de laatste weken heb ik geen logo meer van de radiozenders op de display. voorheen wel.
  Wat zou /is de oorzaak hiervan ?

  Reply

  • Avatar
   October 07, 2020

   Geen idee. Heb je al een factory reset geprobeerd? Wellicht een vraag voor Hama: benader ze via hun website. En laat het mij ook even weten dan voeg ik dat toe aan het artikel. Als Hama Benelux geen goed antwoord geeft kun je het ook in Duitsland proberen: Produktberatung@hama.de

   Reply

   • Avatar
    October 09, 2020

    Bedankt voor je tips ; ga factory reset . ik hou jou/jullie op de hoogte

    Reply

    • Avatar
     October 16, 2020

     Sinds enkele dagen is het logo er weer (kan het het ook vergroten, full display) Ja wonderbaarlijk, stond net op het punt om alles opnieuw te installeren.
     Iedereen bedankt voor het meedenken

     Reply

     • Avatar
      October 16, 2020

      Mooi zo. Blijkbaar weet je niet wat er gebeurd is. Waarschijnlijk een update ofzo. Dat logo op full display zetten, dat kan de Sangean die ik na de review heb aangeschaft dan weer niet. Jij bedankt voor het delen en nog veel plezier met de tuner!

 6. Avatar
  October 06, 2020

  hoi emiel : misschien een vreemde vraag : ik zou hem als streamer willen inzetten maar optisch aansluiten op een high end dac in een high end installatie. is dit ding goed genoeg ? zou zomaar kunnen, als hij de digitale ontvangst enkel moet doorsturen. wat ik nergens terugvind : welke bluetooth is er ingebouwd ? 5.0TM with AAC, aptX, aptX HD ?
  het ding moet enkel ontvangen, een goede bluetooth hebben en alles optisch proper doorsturen : een audiofiel anarchistisch idee ?

  Reply

  • Avatar
   October 07, 2020

   Audiofiel Anarchisme: u spreekt mijn taal. Als streamer gebruiken wil zeer zeker prima via de optische of coaxiale output. Van een goede dac knapt het geluid flink op. Houd er wel rekening mee dat de zoekfuncties en de Undok app vrij primitief zijn. Het werkt, maar is niet te vergelijken met Sonos of BlueOS. Welke bluetooth er in zit weet ik niet. Wellicht een vraag voor Hama: benader ze via hun website. En laat het mij ook even weten dan voeg ik dat toe aan het artikel. Als Hama Benelux geen goed antwoord geeft kun je het ook in Duitsland proberen: Produktberatung@hama.de

   Reply

  • Avatar
   October 08, 2020

   Hallo Gerrit, Op de website van radiowinkel.org staat bij de specificaties:
   Bluetooth ontvangst 3.0 / 4.0 / 2.1 + EDR

   Reply

 7. Avatar
  October 15, 2020

  Hallo,
  Ik heb hem gisteren ontvangen en geïnstalleerd, ik krijg echter enkel geluid uit het linker kanaal.
  Kent iemand de oorzaak?
  Pascal

  Reply

  • Avatar
   October 15, 2020

   Hallo Pascal,
   Check even of de hoofdtelefoonuitgangen en indien mogelijk de digitale uitgangen op beide kanalen werken. Probeer even een andere kabel. Draai ook de linker en de rechterkabel op de achterzijde van de Hama even om. Als de storing meeverhuisd naar de andere luidspreker zit de storing in de Hama.
   Als je deze dingen hebt geprobeerd, en je zeker bent dat het de Hama zelf is, retourneren en een andere vragen.
   groet,
   Emiel

   Reply

 8. Avatar
  October 17, 2020

  Beste Emiel,

  Wij overwegen de HAMA internetradio aan te kopen als tweede radio in de keuken, waar we zeer slechte FM ontvangst hebben door de isolatie in de muren.
  Kan je op deze tuner ook goedkopere boxen aansluiten waarvan de kabel eindigt op twee draadjes (A/V kabel) ? Ik zie op de achterkant van de HAMA tuner een line out met twee RCA aansluitingen.
  Ik vermoed dat ik dan een connector nodig heb zoals deze:
  https://m.vova.com/nl/Speaker-Wire-A-V-Cable-To-Audio-Male-Rca-Connector-Adapter-Jack-Press-SN1533878772221787434126138-g1512049-m2461900

  Klopt dat ? Elke box komt dan op 1 ingang van de line out terecht ? Ik weet ook niet goed hoe ik die stekker moet noemen die past op de line out van de tuner. Is dat dan een RCA male of tulp stekker, of is dat hetzelfde ?
  Kan er iets misgaan met de impedantie van de boxen en de tuner, of maakt het niet veel uit welke soort boxen je hierop aansluit ? Het is niet echt de bedoeling om topkwaliteit te halen, maar ruisloos goede radio te kunnen luisteren.

  Alvast bedankt,
  Wim

  Reply

  • Avatar
   October 18, 2020

   Hallo Wim,
   Dat gaat niet werken, je zal er een (eind) versterker tussen moeten zetten.
   Een paar actieve luidsprekers (dwz met een versterker er in) kan wel.
   Dit soort luidsprekers worden vaak bij de pc gebruikt.

   Reply

<