test: Soundcast VG3 bluetooth-luidspreker en VGtx bluetooth-zender

Soundcast

 

Draadloze bluetooth-luidsprekers zijn er de laatste jaren in alle soorten en maten. Alle grote merken hebben ze in hun assortiment. Er zijn ook merken die zich helemaal toeleggen op dit soort luidsprekers. Het Amerikaanse Soundcast is zo’n merk. In Nederland is het merk nog niet zo bekend. In de Benelux zijn er momenteel vijf verschillende Soundcast luidsprekers en een bluetooth-zender leverbaar. Het tweede model, de Soundcast VG3 en de bluetooth-zender, luisterend naar de naam VGtx, kon ik lenen van Musiclaire, de importeur voor de Benelux.


VG3 Bluetooth luidspreker

De VG3 is 22,5 centimeter hoog, 9 centimeter in doorsnede en dus ongeveer zo groot als een literpak melk. Hij is mooi afgewerkt en voelt zeer solide aan. De behuizing is van hoogwaardig zwart kunststof met uitzondering van de twee speakergrilles die van geperforeerd metaal zijn. Het is een staand model waarvan de onderin gehuisveste accu zorgt voor stabiliteit. De onderzijde is van rubberachtig materiaal dat er voor zorgt dat de VG3 op gladde oppervlakken niet weg glijdt. Net boven de accu zijn aan alle vier de zijden smalle sleuven aangebracht die ervoor zorgen dat de woofer zijn lage tonen rondom kan laten horen. Deze woofer is ‘downfiring’ hetgeen zoveel wil zeggen dat deze naar beneden is gericht zoals vaker wordt toegepast bij bijvoorbeeld subwoofers. Verder omhoog bevinden zich aan twee zijden, die ondertussen met een subtiele ronding iets naar binnen zijn gelopen, de speaker grilles waarachter de luidsprekers zitten die voor mid en hoog zorgen. Verder naar boven wordt de VG3 weer even breed als de basis en wordt het afgeschuinde bovenvlak geheel bezet door het bedieningspaneel. Dit is een uitgebreid aanraakscherm met verlichte toetsen en led-lampjes die in een cirkel zijn gegroepeerd. Het apparaat is fraai vormgegeven en ziet er chique uit. Ondanks de chique look kan de VG3 tegen een stootje. Hij kan, mits niet overdreven, nat worden getuige de IP64 normering.


Bediening

De grote powertoets in het midden van de cirkel op het aanraakscherm moet twee seconden vastgehouden worden waarna een piep hoorbaar is een alle toetsen mooi oranje oplichten. Ook gaan er twee lichtjes branden: een oranje onder de powerknop en een blauwe naast de bluetooth-toets. Allereerst moet de VG3 aangesloten worden op een bron: dit kan via bluetooth of via een aux-ingang met een mini jack-kabel. Via bluetooth moet er eerst een bron gekoppeld worden waarbij gekozen kan worden tussen handmatig pairen of het NFC principe dat ook voor contactloos betalen wordt gebruikt. Ik doe het handmatig. De bluetooth-toets moet vastgehouden worden tot er twee piepen zijn geweest. Zowel op mijn telefoon als op mijn Pioneer muziekspeler wordt de VG3 keurig in de lijst van beschikbare apparaten gezet.  Even aanvinken en de koppeling is een feit. Omdat ‘mijn’ VG3 een demomodel is, heb ik voor de zekerheid wel even het geheugen gewist zodat er zeker plek is voor mijn apparaten. Naast de power- en de bluetooth-toets is er een play/pause-toets, een pus en een min voor het volume, een mute toets en een toets om de VG3 te koppelen met een tweede exemplaar voor stereo gebruik. Binnen de ring van de toetsen zit een ring met groene, gele en rode led-lampjes. Dit is de brandstofmeter zoals deze in de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing wordt genoemd. Met een korte druk op de powerknop licht deze ring op en geeft aan hoe het gesteld is met de accu. Ook het volume wordt met deze ring visueel weergegeven: de ring is dan blauw verlicht. Deze ring vind ik erg leuk gevonden: het maakt de uitstraling een beetje ’70’s retro’ omdat het inderdaad in de verte doet denken aan een ouderwetse benzinemeter.


Luisteren

De VG3 kan een stevig volume produceren wat hem zeer geschikt maakt voor gebruik buiten de deur. Er zit veel laag in dus hij klinkt beslist niet dun. Hoewel de VG3 in stereo weergeeft is daar door de plaatsing van de luidsprekers niets van te merken. De mogelijkheid bestaat om er twee als stereopaar, een linker- en rechter luidspreker dus, te configureren. Helaas heb ik er maar een dus als stereopaar testen zit er even niet in. De VG3 geeft rondom hetzelfde geluid; er pal voor gaan zitten is echt niet nodig. Hij is dus prima geschikt om midden in een groep mensen neer te zetten. Voor gebruik binnen vind ik er wat veel bassen in zitten. Dit is er echter gemakkelijk uit te halen met de toonregeling van de bron. het geluid is rustig en beslist niet vermoeiend. Hoewel het laag zeer prominent aanwezig is, zijn het middengebied (zang) en het hoog (bekkens) niet verdrongen naar de achtergrond. Complexere stukken met veel instrumenten worden niet rommelig. Voor onderweg of in de tuin is het meer dan prima. Op hogere volumes verdient het de aanbeveling om de bassen wat terug te draaien: doe je dat, dan is er geen vervorming. Verbonden met de VGtx bluetooth-zender die op een vrije uitgang van mijn voorversterker aangesloten is, is het heerlijk spelen met verschillende bronnen en met de toonregeling. De bassen wat terugdraaien geniet echt mijn voorkeur; dat is op normale volumes echter niet noodzakelijk en beslist een kwestie van smaak. Zeker in combinatie met de VGtx, die ik in het tweede deel van dit artikel bespreek, is de bluetooth-verbinding zeer stabiel en sterk. Pas na 30 meter begint de verbinding te haperen. De zender staat dan achter het raam en de VG3 in de tuin zonder obstakels tussen de twee. Als ik de VGtx in de kast op mijn stereoset zet, loopt het bereik terug naar een meter of vijftien. Nog altijd genoeg om heerlijk achter het huis via de stereoset van de complete muziekcollectie te genieten. Dit ligt zeker ook aan de gevoelige bluetooth-ontvanger die de VG3 aan boord heeft. Dit bleek later tijdens het testen van de VGtx in combinatie met andere apparaten die bluetooth ontvangen. De geluidskwaliteit van de bluetooth-verbinding is uitstekend: ik merk geen verschil met een vaste lijnverbinding via de aux-ingang van de VG3.  


VGtx Bluetooth zender

Er zijn vreselijk veel bluetooth luidsprekers, hoofdtelefoons en losse ontvangers op de markt. Deze worden veelal gebruikt in combinatie met een smartphone of een MP3 speler met bluetooth. Wie een bluetooth-zender op het verlanglijstje heeft staan, bijvoorbeeld om een bluetooth-hoofdtelefoon met de stereoset of televisie te gebruiken moet goed zoeken, heeft weinig keus en moet uitkijken niet iets te kopen dat alleen geschikt is voor in de auto. Dit bleek toen ik onlangs enkele bluetooth ontvangers aan het testen was: zowel bij enkele hifi-winkels als elektronica-ketens kon ik geen zender vinden. Op internet vond ik de VGtx van Soundcast.

De VGtx is een klein donkergrijs rechthoekig kastje: 20 mm. hoog, 103 mm. breed en 54 mm. diep: zeer bescheiden en beslist niet als blikvanger bedoeld. De antenne die er op geschroefd moet worden is ongeveer even lang als het kastje breed is. Een van de twee knoppen die het apparaatje rijk is bevindt zich midden op het front: het is een grote ronde power knop. Verder zijn er vier meerkleurige led-lichtjes te vinden op het front die aangeven of het apparaat aan staat, of de bron digitaal of analoog is en eentje voor de status van de bluetooth-verbinding. Aan de achterzijde is het volgende te vinden: een analoge ingang (mini jack), een schakelaar om een analoge of digitale bron te kiezen, een optische digitale ingang, een optische digitale uitgang en een micro USB-ingang om de VGtx van stroom te voorzien. De bodemplaat is voorzien van anti slip voetjes en twee schroefgaatjes waar twee meegeleverde stripjes bevestigd kunnen worden; deze dienen om de VGtx vast te kunnen maken met schroefjes. Er zitten veel accessoires in de bescheiden doch goed verzorgde doos: een analoge mini jack-kabel (1 m.), een optische digitale kabel (toslink / 1 m.), een usb-kabel, een usb-lader met verschillende stekker opzetstukken en een duidelijke gebruiksaanwijzing met een Nederlandstalig deel.

 

Handig gevonden is de combinatie digitale optische ingang en uitgang: veel televisies en audio apparaten hebben maar een optische uitgang die vaak al bezet is door een dac of een AV-versterker. Zolang de VGtx aan staat, worden de digitale signalen gewoon doorgegeven. Helaas is de USB-poort er alleen voor de voeding en kan deze niet als audio-ingang gebruikt worden.


Luisteren

Allereerst moet er een apparaat gekoppeld worden: door de powerknop wat langer vast te houden komt de VGtx in de koppelstand, aangegeven door de meest linkse led die dan beurtelings rood en blauw knippert. Zodra deze led weer continu blauw brandt is de verbinding een feit. Voor de invoer van het signaal kan gekozen worden uit een optische digitale ingang (toslink) en een analoge ingang (mini jack). Jammer is dat er niet gekozen is voor een analoge rca ingang. Een analoge rca-ingang geeft wat meer keuze qua interlinks. De analoge ingang heb ik gebruikt om verbinding te maken met de rca uitgang van mijn voorversterker die eigenlijk bedoeld is voor de eindversterking. Gelukkig heb ik die vrij omdat mijn Arcam voorversterker ook gebalanceerde uitgangen heeft voor de eindversterking. Ik kan gewoon de eindversterkers uit laten en de complete set inclusief volume en toonregeling gebruiken om de VGtx aan te sturen. De hoofdtelefoonuitgang biedt deze mogelijkheid ook maar die is schakelend zodat de plug er steeds uitgehaald moet worden wanneer je de luidsprekers wilt gebruiken. Die mogelijkheid valt dus af: ik ben tegen zinloos gevogel met kabels. Met mijn draadloze hoofdtelefoon is het zaak deze niet te hard te zetten en de versterker ook niet. In beide gevallen is het geluid vervormd. Met beide volumeregelingen voluit wordt je overigens toch stokdoof. Het geluid van de hoofdtelefoon is prima en vergelijkbaar met de kwaliteit via bluetooth van mijn Pioneer audiospeler. De digitale ingang verbind ik met de meegeleverde optische kabel op de toslink-uitgang van mijn cd speler die nog vrij is. Het volume is veel hoger zo direct op de cd-speler; wanneer het volume op de hoofdtelefoon wat naar beneden is klinkt het via de digitale ingang toch wel wat helderder en gedetailleerder dan via de analoge ingang. De verschillen zijn echter subtiel als je het verschil in volume buiten beschouwing laat. 

Draadloze hoofdtelefoon uit de test : zelf gemodificeerde Meze 99 NEO met Fiio BTR1K bluetooth receiver

Volgens Soundcast heeft de VGtx een bereik van 50 meter. In de praktijk haalde ik 30 meter. En dan alleen met toestellen met een erg gevoelige ontvanger aan boord zoals de hierboven besproken VG3, de Audisse Netbox en de Audisse Shirudo. Met de bluetooth-receiver van Fiio (BTR1K) haalde ik net 20 meter. De omstandigheden waren op dat moment redelijk ideaal: De VGtx en de ontvanger in het zicht van elkaar met slechts tussenkomst van een raam. Met de VGtx in de kast bovenop de stereoset wordt het bereik beperkt tot een meter of 15 omdat er dan muren tussen staan. Al met al is het allemaal nog goed genoeg om lekker met mijn zelf samengestelde draadloze hoofdtelefoon (Meze 99NEO met Fiio BTR1K) door het huis te scharrelen en achter het huis te zitten. Op internet zijn wel andere bluetooth-zenders te vinden maar die geven zelden een zendbereik op dat meer is dan tien meter. Daar begin ik dus maar niet aan: als je met een draadloze hoofdtelefoon of speaker rond wil lopen door het huis, is het gewoon te weinig. Goed merkbaar is dat de meeste van de aangeboden zenders voor gebruik van een hoofdtelefoon bij een televisie bedoeld zijn: dan zit je in een ononderbroken zichtlijn met de televisie (je kijkt er immers naar) en kun je het af met weinig vermogen. De omstandigheden zijn dan al snel ideaal te noemen. Omdat het opgegeven bereik altijd uitgaat van ideale omstandigheden, is het realistisch uit te gaan van de helft hiervan in de praktijk. In een woonkamer met de stereoset in een hoek of in een kast heb je echt een opgegeven bereik nodig van zo’n 25 meter. Met de VGtx heb ik geen problemen gehad: binnen 15 meter deed hij het steeds uitstekend, ook met muren en ramen er tussen. In de meeste gevallen kun je dan over de gehele begane grond van een woning lopen en ook nog in de voor- of achtertuin zitten. In combinatie met de VG3 liep het bereik onder normale niet ideale omstandigheden op tot zo’n 20 meter. De recentere versies van bluetooth zijn prima te gebruiken voor muziekoverdracht maar de techniek blijft gevoelig voor storing en uitval. Zorg altijd dat je zender minimaal het dubbele bereik heeft van wat in de praktijk nodig is in jouw situatie. De krachtige VGtx zal meestal ruimschoots voldoende zijn.


Conclusie

De VG3 is een prachtig vormgegeven luidspreker die een ongelooflijke bak herrie kan maken gezien zijn bescheiden formaat. Het geluid is rijk aan details maar er zit erg veel laag in. Dit is echter wat terug te draaien als de bron waar je naar luistert een toonregeling heeft. Hij voelt aan alsof je er mee kunt voetballen en kan een spat water hebben. Het is mij niet gelukt de accu leeg te krijgen: na een halve dag spelen had ik volgens de prachtige brandstofmeter nog een halve tank. De bluetooth-ontvangst is uitstekend in vergelijking met andere apparaten. In combinatie met de VGtx bluetooth-zender kan er in open veld gemakkelijk 30 meter overbrugd worden. De zender haalt de geclaimde 50 meter niet maar is zeer krachtig in vergelijking met de schaarse concurrentie. De geluidskwaliteit is uitstekend; zowel via de analoge als via de digitale ingang.

De VG3 en de VGtx zijn samen een mooie set om je muziekcollectie naar de tuin te brengen. Afzonderlijk zijn ze echter ook zeer bruikbaar zoals bleek met de VG3 in combinatie met de smartphone en met de VGtx in combinatie met mijn draadloze hoofdtelefoon. Beide apparaten leveren hoge prestaties.

De VGtx kost € 120,- en de VG3 € 399,-.


 

 

 

 

 

 

 

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

  1. Avatar
    December 02, 2018

    Handig apparaat om mee te nemen op uitjes, werk of vakantie. Ik ben in het bezit van de grote broer die 60cm hoog en best wel zwaar is. Het geluid is geweldig, maar komt vanwege zijn afmeting niet mijn tuin uit. De bijgekochte bluetooth tranciever is superkrachtig.

    Reply

<