Geen brom meer met Ifi Audio DC Blocker

Ifi

In de loop der jaren heeft het Britse merk Ifi een goede reputatie opgebouwd. Naast onder andere dac’s, hoofdtelefoonversterkers en een prachtige design tafelradio levert Ifi allerlei voedingsadapters en filters voor de HiFi liefhebber. Enige jaren geleden heeft Bert al eens een adapter van Ifi getest en hij was aangenaam verrast. 

het probleem

Mijn grote luidsprekers van Dynaudio (Focus 380) worden aangestuurd door twee mono eindversterkers van Arcam (FMJ P1). Deze eindversterkers geven een prachtig geluid. Helaas niet alleen via de luidsprekers. Ze brommen. Dit is duidelijk hoorbaar: vooral tijdens pauzes en luistersessies op zacht volume. De ene keer is het erger dan de andere keer en de ene versterker heeft er meer last van dan de andere. Al langere tijd is dit een bron van ergernis. Het geluid is het best te vergelijken met het zachte gebrom van een oude koelkast. Onderzoek op internet wees uit dat vervuiling op het elektriciteitsnet de oorzaak zou kunnen zijn. Versterkers en dan vooral de grotere exemplaren hebben nog al eens last een vervelende mechanische brom die afkomstig is van de toegepaste ringkerntransformator. Dit wordt veroorzaakt door gelijkspanning op het lichtnet, die zijn weg vindt naar de nettransformator. In de ideale situatie is er alleen wisselspanning aanwezig op het lichtnet: de frequentie is 50 Hertz. Dit betekent dat de polariteit 50 maal per seconde wisselt. Vandaar de term wisselstroom. Gelijkstroom doet dit niet. Veel apparaten en alle LED lampen werken op gelijkstroom en zijn voorzien van een omvormer. Deze omvormers vervuilen het lichtnet met reststroom. Met name ringkerntransformatoren zijn gevoelig voor deze reststroom en dat veroorzaakt een mechanische brom. Omdat ik geen technicus ben, ga ik niet dieper op deze materie in: op internet is genoeg over dit onderwerp geschreven door mensen die hier verstand van hebben.  

 

 

DC Blocker

Ifi claimt een product te hebben dat korte metten maakt met brommende ringkerntransformatoren: de DC Blocker. Ik heb enige tijd getwijfeld tot aanschaf over te gaan en ze ter review aanvragen lukte helaas niet. Nadeel van versterking met twee mono eindversterkers is dat je ook twee DC Blockers aan moet schaffen. Met een stukprijs van rond de €120,00 is dit een aardige investering. Onlangs kwam ik ze tegen in de outlet afdeling van een internet speciaalzaak in het zuiden des lands en trok de korting die ik kreeg me over de streep. Vanwege de geopende verpakkingen kreeg ik deze korting: blijkbaar zijn ze geretourneerd door iemand die niet van zijn brommende apparaten verlost is. Nadat mij uitdrukkelijk beloofd is dat ik ze zonder problemen terug kon sturen als ze niet zouden bevallen, heb ik er twee besteld.

wat je krijgt

Over de verpakking is weinig te melden: het ziet er netjes uit. Op de achterkant staat een korte Engelstalige beschrijving en de specificaties. Over hoe het werkt is nergens iets te vinden. De DC Blocker zelf heeft een witte behuizing en de uiteinden zijn zwarte IEC connectoren: de ene een vrouwtje (C13), de andere een mannetje (C14). Alles is gelijmd of geperst, er zijn geen schroeven. Het is dus helaas niet mogelijk te kijken wat erin zit zonder de boel te mollen. Op de voor- en achterkant is in reliëf het logo van Ifi aangebracht. Op de achterkant vinden we onder het logo in zwart de obligate keurmerken, de licentievermelding, voltage en ampèrage en de mededeling dat het allemaal in China in elkaar is gezet. De licentievermelding verteld dat de technologie geleend is van de Britse firma AMR-Audio. AMR-Audio heeft een interressant assortiment high-end audio en accessoires, de site blijkt echter niet vaak ververst te worden. Apart is dat de support pagina van Ifi is. De DC Blocker is geheel van plastic maar geeft toch een hoogwaardige indruk. De afmetingen zijn klein: 68 x 37 x 32 mm. Als je je dan het aanschafbedrag realiseert, dan is dat toch wel hoog voor een uit de kluiten gewassen IEC stekker.

de oplossing?

Ik begon dit verhaal met de omschrijving van mijn probleem, brommende eindversterkers. Zijn de DC-Blockers een oplossing? Ja. Bij mij wel. Het is de bedoeling dat de DC-Blocker tussen de IEC aansluiting op het apparaat en het netsnoer wordt geplaatst. Sinds ik DC-Blockers achterin mijn versterkers heb zitten heb ik geen last meer van die nare mechanische brom. Ik kan de versterkers nu aanzetten zonder het idee te hebben dat er twee koelkasten aanslaan. Hoewel ik er nu nog niet veel speeluren op heb zitten, heb ik niet het idee dat de DC-Blockers invloed hebben op het geluid zelf. Over een paar weken haal ik ze er weer even tussenuit om dat te checken. De verschillen zullen, als ze er al zijn, hoogstwaarschijnlijk minimaal zijn. Ondanks de toch wel forse investering mogen de twee DC-Blockers blijven.

specs

ZERO DC Block-technologie Blokkeert inkomende DC – tot 1.200mV

Spanningsklasse 90 – 240 volt

Maximale stroomsterkte > 10A

Max versterkervermogen 1750W of VA

Continue stroomsterkte 7A

Universele IEC-connectoren

Afmetingen: 68 x 37 x 32 mm / 2,7” x 1,5” x 1,3”

Gewicht: 63g

Adviesprijs: €129,00

 

 

TIP: Ze werken blijkbaar niet bij iedereen, dan worden ze geretourneerd en vervolgens met een korting in de outlet aangeboden.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

7 Comment responses

 1. Avatar
  October 23, 2022

  Hallo Emiel,

  Ik vroeg mij af of u de DC blocker enkele weken na het uitproberen nog weer verwijdert hebt, om zo evt vast te stellen of deze DC blocker invloed op de klank had.

  Zelf heb ik ook met diverse versterkers (met name van Naim, i.v.m. de forse ringkertrafo) last gehad van een erg hinderlijke brom. Ik heb echter al diverse DC blockers geprobeerd (o.a. Supra, Audiolab) en vaak een dag later ook alweer geretourneerd. Weliswaar verhielpen ze meteen het brommen, maar ze hadden ook een negatieve invloed op de klank! (het hoog werd softer/terughoudender en de dynamiek was enorm afgenomen) Dus, mijn ervaring met DC blockers is niet positief.

  De iFi DC-blocker heb ik echter nog niet geprobeerd. Het zou een laatste poging kunnen zijn.

  Bvd

  Vriendelijke groet,
  Alco

  Reply

  • Avatar
   October 23, 2022

   Hallo Alco,
   Bij mij was er geen verschil na een paar weken: ik heb het inderdaad nog even zonder geprobeerd maar merkte geen verschil. Alleen die rottige brom was terug. Ik adviseer je het gewoon te proberen want je kunt de dc blockers gewoon retourneren mochten ze niet bevallen.

   Reply

 2. Avatar
  October 23, 2022

  Hallo Emiel,

  Dank je wel voor je reactie! Inderdaad… baat het niet dan schaadt het ook niet.

  Reply

  • Avatar
   February 23, 2023

   Ha Alco,

   Ik ben wel benieuwd of de iFi DC-blocker voor jou tot een oplossing heeft gezorgd of niet :).

   Reply

   • Avatar
    February 25, 2023

    Hoi Alco,
    Net als DM ben ik ook wel benieuwd of je de Ifi uiteindelijk geprobeerd hebt.
    groet, Emiel

    Reply

 3. Avatar
  October 19, 2023

  Top resultaat, Naim nap200.

  Reply

  • Avatar
   October 27, 2023

   Super! Veel apparatuur in de buurt die stoort?

   Reply

<