Bespreking Bluesound Powernode

Bluesound POWERNODE compacte streamingversterker

De meest recente Bluesound POWERNODE (zonder achtervoegsel en in hoofdletters, maar dat staat zo agressief dat ik in de blog gebruik maak van kleine letters) is een compacte streamingversterker van rond de duizend euro. Als je erover nadenkt is dit niet duur; sluit er twee luidsprekers op aan en je hebt een volwaardige stereoset.

De Powernode is een compact, stijlvol en krachtig apparaat, waar Vlamingen een mooi woord voor hebben: straf. Ik benadruk krachtig omdat de vorige versie 60 Watt per kanaal leverde en deze versie maar liefst 80 Watt. Daarnaast bevat deze uitvoering snellere processoren (ARM Cortex A53 Quad-Core) en een verbeterde DAC (32 bit/384 kHz). Het testexemplaar is in het zwart en oogt goed. Het witte Bluesound-logo is subtiel in het midden geplaatst, daaronder zit een niet al te fel blauw ledje en weer daaronder een hoofdtelefoon-uitgang. Het 22 cm brede kastje is ook in het wit verkrijgbaar.

Ruime hoeveelheid aansluitingen

Op de USB-aansluiting kan eenvoudig een USB-stick boordevol muziek worden aangesloten en op dubbele mini-Toslink/3,5mm combo-ingangen (zie onderstaande foto: linksboven OPTICAL IN 1/ ANALOG IN 1 en in het midden OPTICAL IN 2/ ANALOG IN 2) een digitale bron als een cd-speler. Op dezelfde 3,5mm-ingang kan ook een analoge bon worden aangesloten als een platenspeler. Voor het gebruik van een platenspeler is wel een phonotrap nodig, die zit er namelijk niet in.

De ondersteunde aptX HD Bluetooth is simpelweg geweldig! Dit werkt twee kanten op, wat betekent dat je bestanden van een apparaat naar de Powernode kunt sturen en nummers die via de Powernode worden afgespeeld, kunt doorsturen naar een Bluetooth (draadloze) hoofdtelefoon of luidsprekers. Kortom als je bron en hoofdtelefoon of luidsprekers aptX HD-compatibel zijn, kunt je draadloos hires (24-bit) muziek afspelen.

Op de HDMI eARC-aansluiting kun je je televisie koppelen. eARC maakt het mogelijk om het geluid van bijvoorbeeld een settop-box via de televisie naar de Powernode te leiden. Opvallend is de ondersteuning van Dolby Digital; dit maakt het apparaat prima geschikt als audio en video receiver. Verderop zal ik beschrijven hoe dit te realiseren met vier speakers.

Oneindig veel internetstations

Ik heb de Powernode overigens getest zonder er iets op aan te sluiten op een UTP-kabel na. De ingebouwde BluOS streamer biedt toegang tot ontelbare internetstations en tientallen streamingdiensten als Spotify, Apple Music, Tidal, Qobuz en Deezer. Ook wordt MQA en Roon ondersteunt, dit maakt de cirkel van een op het netwerk aangesloten NAS rond.

Hoewel BluOS een platform voor BluOS-compatibele apparaten van merken als NAD, Dali en Roksan is, connecteert de app zonder problemen met de Bluesound Powernode. De bediening via de app is reuze makkelijk en heeft geen uitleg nodig. Mocht je het apparaat met de hand willen bedienen, dan kan dit via het bedieningsscherm dat bovenop het apparaat zit. Het aantal aanraaktoetsen is legio: start/stop, previous/next track, volume slider en vijf presets.

Klank

Door een paar absolute topmonitors van Eventus erop aan te sluiten, is het niet mogelijk om de weergevers van filtering te beschuldigen. Alles wordt namelijk op deze monitors weergegeven. En eerlijk is eerlijk, de Powernode zakt niet door het ijs. Opvallend is de neutrale weergave, met een helder hoog (zeker niet te schel) en krachtig laag. Wanneer jouw monitors niet zo laag gaan, kun je een subwoofer op de Powernode aansluiten. Bij een tweede en wat langere luistersessie valt me op hoe gedetailleerd Bluesound klinkt.

Multi speaker setup

In de stal van Bluesound zijn producten te vinden die compatible met elkaar zijn. De PULSE lijn vertegenwoordigt enkele draadloze speakers waaronder de FLEX 2i. Dit zijn draadloze minispeakers die perfect als achterkanalen kunnen dienen in een surround configuratie. Het is mogelijk om de FLEX speakers met de Powernode te pairen (bij gebrek aan een gelijkwaardig Nederlands woord. Paren klinkt wel heel plat.) of met een SOUNDBAR 2i. Het gebruik van hoofdletters begint overigens hinderlijk te worden…


Specificaties

 • kleur: wit of zwart
 • afmeting: 220 x 70 x 190 mm
 • gewicht: 3.15 kg
 • ARM Cortex A53 Quad-Core processor
 • dubbele mini-Toslink/3,5mm combo-ingangen
 • HDMI eARC ingang
 • USB ingang
 • 1 Gbps ethernetpoort
 • aptX HD Bluetooth (2-weg)
 • Wi-Fi
 • BluOS, MQA, Roon, Alexa, Google Assistant en Airplay 2 ondersteuning
 • MP3, AAC, WMA, WMA-L, OGG, ALAC, OPUS ondersteuning
 • FLAC, MQA, WAV, AIFF, MPEG-4 SLS hires ondersteuning
 • Dolby Digital ondersteuning
 • IR ingang
 • 12V trigger uitgang
 • hoofdtelefoon uitgang (3,5 mm)
 • subwoofer uitgang (RCA)
 • Vermogen 80W x 2 (bij 8 Ohm)
 • SNR -100dBA en THD+N, 0.008%

Conclusie

De meest recente Powernode (model 2021) is qua prijs/prestatie een topper. Het kleine, maar fraaie apparaat beschikt over een plethora aan mogelijkheden. Ook is de uitgebreide ondersteuning van bijna elk denkbare streamingdienst is grandioos. Bediening van het apparaat via de druktoetsen of via de app is eenvoudig en overzichtelijk. De twee uitgangen leveren een ruim voldoende 80 Watt per kanaal die zonder problemen een wat moeilijkere speaker kunnen aansturen. Qua klank is dit apparaat één van de best klinkende in de prijsklasse van rond de duizend euro.

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<