Test: Monitor Audio Silver 100 50th anniversary edition nieuw uit de doos vs. ingespeeld paar Silver 100

Een halve eeuw Monitor Audio

De Britse luidsprekerfabrikant Monitor Audio bestaat dit jaar 50 jaar. Ter ere van dit jubileum is er een speciale genummerde en gelimiteerde versie van het model “Silver 100 7G” uitgebracht: de “50th Anniversary Silver 100 Limited Edition”. 7G staat overigens voor “7th Generation”. 

Nieuw speelgoed

Afgelopen voorjaar werd al bekend gemaakt dat deze speciale uitvoering er zou komen. Omdat ik op zoek was naar een paar goede compacte luidsprekers was mijn oog al gevallen op de Silver 100 waarvan ondertussen alweer de zevende generatie op de markt is. Omdat ik deze speciale uitvoering direct toen er afbeeldingen werden vrijgegeven er mooi uit vond zien, heb ik gelijk een paar besteld. Half oktober was het zover: ze werden geleverd. Paar nummer 059 staat nu hier in de kamer. Ze zijn uitgevoerd in een mooie klassieke kleur groen met een glimmertje erin. In plaats van een zilverkleur is de woofer in brons uitgevoerd: net als de tweeter die ook in de “gewone” versies in brons is uitgevoerd. Waar de ring om de woofer bij de gewone versie zwart is, is deze nu eveneens in het groen uitgevoerd. Op de achterzijde is een messingkleurig plaatje aangebracht met het serienummer, het logo van Monitor Audio en het opschrift “50 1972-2022”. Door de klassieke kleurenkeuze passen deze luidsprekers uitstekend in een interieur met veel antiek; of juist als contrasterend object in een hypermodern ingerichte ruimte. Alledaags is het in ieder geval niet omdat de kleurenkeuze van luidsprekers nog maar al te vaak beperkt is tot zwart, wit of een houtfineer. 

Uitpakken

De luidsprekers zijn samen in een grote doos verpakt. Het is een gewone stevige bruine doos met zwarte opdruk. Gewoon sober zoals we dat hier graag zien. Omdat ik al een “gewoon” paar in bruikleen heb, zie ik dat het enige verschil qua verpakking in een paar speciale jubileumstickers zit. Ook dat vind ik een goed teken: een verpakking moet stevig zijn en verder op geen enkele wijze teveel kosten naar mijn mening. Hoe kleiner het percentage van de verpakking in de uiteindelijke verkoopprijs hoe beter. De luidsprekers zitten geklemd tussen twee piepschuim schalen en afzonderlijk zijn ze nog een keer in stoffen zakken verpakt. Erg netjes allemaal. In een vakje vinden we een gebruiksaanwijzing, certificaat met het jubileumnummer, twee schuimrubberen proppen, rubber dopjes en een inbussleutel. 

Vormgeving

De Silver 100 7G is een twee weg luidspreker met een baspoort aan de achterzijde. Voor een luidspreker van dit type is de klankkast best royaal te noemen. Wie ze als boekenplank luidsprekers koopt, heeft een flinke boekenkast nodig. Op stands zullen ze beter tot hun recht komen: jammer dat hier niet op ingespeeld is door schroefgaten aan de onderzijde. De grotere vloerstaande modellen hebben dit wel om ze op spikes of dempers te kunnen zetten. Voor de montage van de twee drivers past Monitor Audio haar beproefde constructiekeuze toe. Beide drivers zijn met een enkele lange schroef vastgezet in de kast. De koppen van deze bouten zijn zichtbaar op de achterzijde. Met de meegeleverde inbussleutel de bouten weer vast te draaien mochten ze los komen te zitten. De luidsprekers zijn voorbereid voor dubbele bekabeling met twee paar kabelaansluitingen die standaard met elkaar verbonden zijn door een geleidend en verwijderbaar metalen plaatje. Dit doet Monitor Audio bij nagenoeg al haar modellen. De vergulde aansluitingen die geschikt zijn voor banaanstekkers en “naked wire” zijn van een mooie kwaliteit en keurig voorzien van stofdopjes. Het jubileum model is voorzien van een messingkleurige plaat achter de aansluitingen, Het “gewone” model moet het doen met een sobere zwarte plastic plaat. De tweeter is voorzien van geperforeerde grille die langs de randen geleidelijk over gaat in het niet geperforeerde gedeelte. Een subtiele en smaakvolle keuze naar mijn mening. Monitor Audio noemt dit overigens geen grille maar heeft het over de “uniform dispersion waveguide II” en claimt er een betere spreiding in de weergave mee. Door de grille heen is een bronskleurige conus zichtbaar. Dit vind ik merkwaardig omdat dit de silver serie is. De mid-bas weergever heeft een doorsnede van ruim twintig centimeter. Hier verschilt de jubileum editie met een brons kleur van de andere uitvoeringen die een zilverkleurige mid-bas driver hebben. Het oppervlak van de mid-bas speaker is voorzien van een patroon van putjes. Behalve dat het er eigenzinnig uitziet, kan de conus op deze manier dun blijven en toch stijf gehouden worden. Dit komt de eigenschappen van de luidspreker ten goede. Deze conus is gemaakt van aluminium met een keramische coating. De baspoort aan de achterzijde is speciaal aangepast om plaatsing te vergemakkelijken. De fronten zijn naar mijn mening minder geslaagd: dat komt door de halve ronding aan de onderzijde die ik ronduit truttig vind. Wel mooi vind ik de bevestiging door middel van in de behuizing weggewerkte magneten. Naast “mijn” groene jubileumuitvoering is de Silver 100 7G verkrijgbaar in zwart hoogglans, wit zijdeglans, walnoot, zwart eiken en essen. 

Luisteren: Maakt inspelen verschil?

Onlangs hebben we hier bij UniqueRadio de Roksan Attessa streaming versterker getest: dit is gedaan met een paar Monitor Audio Silver 100 luidsprekers. Een “gewoon” paar uitgevoerd in walnoot fineer. Dit paar heeft ondertussen aardig wat vlieguren. Na de test met de Roksan versterker heb ik ze aangesloten op mijn hoofdset met twee mono eindversterkers van Arcam (FMJ P1). Voor zulke relatief kleine twee weg luidsprekers is het geluid best “groot”. Het is allemaal niet zo breed als bij mijn eigen vloerstaanders die elk vier speakers hebben en een drie keer zo grote klankkast. Toch is het geluid zeer mooi: ik zou in een niet te grote ruimte prima kunnen leven met deze luidsprekers. Vooral de lage tonen vind ik indrukwekkend: ik kan me voorstellen dat het voor sommige luisteraars zelfs wat te donker klinkt. Gewoon wat bas eruit draaien op de (voor)versterker kan dan een oplossing zijn; of de twee meegeleverde schuimrubberen proppen in de basreflector poorten aan de achterzijde stoppen. Dit heb ik niet uitgeprobeerd. Het middengebied is mooi aanwezig, geeft een rijk geluid maar is niet teveel geaccentueerd. De hoge tonen worden prima weergegeven: lekker crisp maar niet zo zijdezacht en verfijnd als ik van mijn Dynaudio luidsprekers gewend ben. Hierbij moet ik wel opmerken dat dat een appels-peren verhaal is omdat mijn Dynaudio luidsprekers ruim vier keer zo duur waren als de Silver 100: en dan hebben we het over de limited edition. Toch noem ik dit omdat deze luidsprekers mijn persoonlijke referentie zijn. Na heel wat uren het walnoten paar met heel veel verschillende muziek op hun flikker te hebben gegeven, sluit ik mijn Dynaudio’s weer aan in mijn hoofdset. De twee paar Silver 100’s sluit ik eerst aan op een receiver van Cambridge Audio, de SR20 Topaz. Deze gaat snel weer terug naar de opslag: deze luidsprekers verdienen en kunnen beter. We gaan verder met een geleende Luxman geïntegreerde versterker, de L-410. Voordat dit paar teruggaat naar de importeur gaan we een vergelijking doen met het net gearriveerde paar in de speciale editie. Afgezien van de kleur en de speciale verjaardagsplaatjes zijn deze luidsprekers identiek. Dit is de apparatuur die gebruikt is voor de test, we volgen de signaalweg: Parasound D3 cd-speler, Cyenne CY-5100 DSD Dac, Luxman L-410 geïntegreerde versterker. De Luxman heeft twee paar speaker aansluitingen. Beide luidsprekerparen zijn verbonden met de versterker via Wireworld Luna 8 luidsprekerkabels (2,5 meter). Als test cd gebruik ik mijn referentie cd: een audiofiele uitgave van One Size Fits All van Frank Zappa, deze cd ken ik door en door en gaat altijd mee naar luistersessies. We beginnen met de reeds flink ontmaagde walnut versie: het geluid is wat warmer dan met mijn Arcam’s en lijkt niet vreselijk veel te verschillen met de luistersessies met de Roksan Attessa versterker. Alles klopt eigenlijk. Wanneer ik mijn jubileumexemplaren ter vergelijking voor het eerst beluister ben ik verbaasd: ik hoor geen verschil. Ik geloof nooit dat deze luidsprekers dagen lang ingespeeld zijn in de fabriek. Blijkbaar verandert de klank niet. Blijkbaar is inspelen bij deze luidsprekers overbodig: ze klinken gelijk erg goed. Deze indruk wordt ook gegeven wanneer ik beide luidsprekers kort aansluit op de hoofdset. Mijn conclusie is dat klankmatige verschillen tussen “onbespeeld” en “ingespeeld” meer tussen de oren zit. Naar mate je gewend raakt aan je nieuwe luidsprekers vind je ze anders en meestal mooier klinken dan “koud uit de doos”. Dit gezegd hebbende spreek ik Monitor Audio tegen; op hun site staat het volgende over inspelen: 

Q: How do I run my speakers in?

Run your speakers in by playing normal music or our running in CD at low-mid levels for approximately 50-70 hours play time. You may find the sound will continue to improve even after the 70 hour mark.

Van deze bewering heb ik niets gemerkt: de luidsprekers klonken gelijk erg goed en gingen niet beter klinken na verloop van tijd. Dit terwijl de geleende walnoot Silver 100’s meer dan 70 uur op uiteenlopende volumeniveaus en met uiteenlopende muziekgenres hebben gespeeld. Daarna pas heb ik de jubileumeditie uitgepakt en aangesloten.  

Conclusie

De Monitor Audio 100 7G is een luidspreker die erg mooi klinkt en veel kracht heeft in het laag. Toch is het totale klankbeeld in balans. Wie het te donker vind klinken kan proppen in de baspoorten steken of de bassregelaar op de versterker wat terugdraaien. Het lijkt erop dat deze luidspreker gemakkelijk combineert met uiteenlopende versterkers. Deze versterkers moeten wel een bepaalde kwaliteit hebben om alles uit deze luidspreker te halen: zo vond ik mijn Cambridge Audio versterker ondermaats presteren met deze luidsprekers. Dit is dan ook een versterker die nieuw nog geen €500 gekost heeft. Een geleende “vintage” (aargh… wat een schuttingtaal…) Luxman L-410 deed de job een stuk beter. Ook mijn Arcam mono versterkers, hoewel die toch wel een beetje overkill zijn, gaven een zeer bevredigend resultaat. De afwerking van de Silver 100 7G is op alle vlakken zeer mooi. Behalve die lelijke fronten dan. Dat was hetzij helemaal rond zoals bij de vorige generatie, of rechthoekig een stuk fraaier geweest naar mijn mening. Een front met draden zoals Sonus Faber toepast was waarschijnlijk ook een stuk smaakvoller uitgepakt. Gelukkig kunnen ze er af. Hier op UniqueRadio zullen deze fraaie luidsprekers in de toekomst met regelmaat voorbij komen in proefopstellingen.

Specs

  • Type speaker: 2 weg, bassreflex
  • Aanbevolen versterkervermogen: Minimaal 40 Watt
  • Frequentiebereik: 35-35000 Hz
  • Gevoeligheid: 87,5 dB
  • Impedantie: 8 Ohm
  • Speakeraansluiting: Dubbel voor Bi-Wiring, geschikt voor banaanstekkers en “naked wire”.
  • Afmetingen (hoogte x breedte x diepte): 37,5 x 23 x 33.2 centimeter
  • Gewicht: 9,4 kg
  • Uitvoeringen: zwart hoogglans, wit zijdeglans, walnoot, zwart eiken, essen en (zolang de voorraad strekt) de jubileum editie in “heritage green”.
  • Garantie: 5 jaar

Adviesprijs (2022) per paar: €1115.- / jubileumeditie 15% extra – zolang de voorraad strekt.

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<