OneMelon Waterfall in-ears getest

Hoofdtelefoons zijn een onmisbare accessoire in ons leven geworden, dat voorziet in onze behoeften aan entertainment en communicatie. En tijdens de corona-crisis is het gebruik van oordopjes zowel in zakelijk als in het privé-leven ondenkbaar geworden. In-ear hoofdtelefoons, ook bekend als oordopjes of oortjes, zijn één van de populairste soorten hoofdtelefoons die wereldwijd worden gebruikt. Ze bieden comfort en draagbaarheid zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit. In deze blog ga ik in op de verschillende aspecten van in-ear hoofdtelefoons en zoom in op OneMelon Waterfall. Naast mij heeft ook Otis, een fervent gebruiker van in-ears, een oordeel geveld over deze oordopjes .

Oordopjes hebben de laatste tijd aan populariteit gewonnen. Ze zijn draagbaar, handig en functioneel. Er zijn veel merken en modellen van in-ear hoofdtelefoons beschikbaar in de markt vandaag. In dit artikel bespreken we het relatief onbekende OneMelon. Er zijn veel bekende merken oortelefoons zoals Bose, Sennheiser, Shure en Apple. Al deze merken zijn uitstekende keuzes voor iedereen die op zoek is naar de beste oortelefoons. Ze bieden allemaal verschillende functies en ontwerpen die inspelen op verschillende voorkeuren. De keuze van het beste merk hangt af van de audiobehoeften en het budget van de gebruiker. Voor gebruikers met een klein budget zijn de One Melon Waterfall oordoppen een uitstekend alternatief.

Naam

Volgens eigenaar Tobias van de Nederlandse firma OneMelon staat de verticale balk in het OneMelon-logo de meloen voor een 1. De typenaam Waterfall is vernoemd naar een natuurverschijnsel.

Verpakking

De oortjes zijn degelijk verpakt in een geseald doosje dat door de brievenbus kan. Het betreft een hygiëneproduct dus na openmaken kan het niet geretourneerd worden. In de verpakking zitten naast de dopjes, het snoer, extra tips en een gebruikershandleiding in de talen Nederlands en Engels.

The looks

Ze zien er prachtig uit, met een blauw metallic behuizing en een zwart snoer, zijn deze oordopjes een echte eyecatcher. Niet te kitscherig, maar subtiel en hedendaags. Persoonlijk vind ik elke kleur beter dan wit, want die benadrukken wel heel erg de merkvoorkeur van de eigenaar. De tips die in je oor zitten zijn wel wit en past goed bij  de behuizing. In de verpakking zitten drie maten tips: small, medium en large. In het klein is een R of L aan de binnenkant van de dop aangebracht. De markering spreekt voor zich. Naast de markering zit de ingang voor de kleine 2-pins plug. Ook op de plug staat aangegeven of deze voor de linker- of rechteroordop bedoeld is. Pluspunt: dit biedt de mogelijkheid om andere kabels te proberen. Vanaf de plug zit een stevige plastic omhulsel om de kabel. Het omhulsel is gebogen en zorgt ervoor dat de kabel over het oor achterlangs naar beneden valt. Hierdoor blijven de oortjes op hun plaats en trekt het snoer niet aan de dopjes.


Bedrade oordopjes

Deze hoofdtelefoons zijn traditionele oordopjes met een snoer voor aansluiting op een audiospeler of smartphone. Ze bieden consistent geluid van goede kwaliteit, maar beperken de bewegingsvrijheid en kunnen gemakkelijk in de knoop raken. Door de linie heen zijn bedrade in-ears goedkoper. Zo ook de Waterfall, met een geadverteerde prijs van € 77,95 zijn deze oordopjes zeer betaalbaar. De glanzend zwarte kabel is fraai gevlochten en bezit een microfoon op zo’n 20 cm vanaf de rechteroordop. Op het rechthoekige microfoontje zit een simpele klikschakelaar. De lengte van het snoer bedraagt van plug tot oordop 110 cm. De 3,5 mm-plug heeft vier zones zodat de oordopjes op een smartphone kunnen worden gebruikt om mee te bellen. Je smartphone moet wél een 3,5 mm-ingang bezitten 😉

Draadloze in-ear-hoofdtelefoons maken verbinding via Bluetooth en bevatten geen kabels of snoeren. Ze bieden vrijheid en bewegingsgemak, maar de geluidskwaliteit kan worden beïnvloed door de verbinding. Inherent zijn ze duurder in aanschaf.

Kwaliteit van het geluid

Kwaliteit van het geluid is vaak subjectief, en verschillende hoofdtelefoons hebben verschillende karakteristieken. Het meest natuurlijk klinkt een hoofdtelefoon die vlakke en evenwichtige frequentierespons heeft. En daar voldoet deze dopjes aan. En de basweergave is meer dan voldoende.

Comfort van oordopjes

Een hoofdtelefoon moet comfortabel zitten en goed in het oor passen. Mijn ervaring met Sony WF-1000XM3 oordoppen zijn niet zo positief; na een half uur beginnen ze flink te irriteren en ik heb meerdere keren meegemaakt dat ze tijdens het wandelen uit mijn oren vielen! Het beste is een oordop die helemaal op maat is gemaakt, een nadeel is uiteraard de stevige prijskaart. De OneMelons zitten prima en door de borging van de kabel boven het oor langs, is het onmogelijk dat ze op de grond vallen. Ze kunnen wel uit je oor losschieten, maar dat zal niet snel gebeuren als je ze stevig aandrukt. Van irritatie heb ik geen last gehad, ook niet na een luistersessie van twee uur.


Dit vindt Otis ervan

Na een lange tijd geen bedrade oordoppen te hebben gebruikt probeer ik nu de Waterfall van OneMelon (80 euro). Ik gebruik de laatste tijd voornamelijk mijn tweede generatie Airpods Pro van Apple (280 euro), een interessant paar oortjes als vergelijkingsmateriaal.

Geluidskwaliteit  – De geluidskwaliteit van de Waterfalls heeft me positief verrast. Gebalanceerd geluid waarbij zowel hoge als lage tonen goed naar voren komen. De middelhoge tonen vallen hier ook niet weg. De kwaliteit blijft redelijk hetzelfde op verschillende volumes. Een ding wat hier jammer is, is dat de hoge tonen met een hoog volume vrij scherp worden. De lage tonen klinken juist beter op dit volume. De geluidskwaliteit in het algemeen is goed voor oortjes van 80 euro. Ik had niet verwacht dat ze qua balans dichtbij de Airpods pro komen, maar dat doen ze wel!

Comfort – Het was even wennen om terug te gaan naar een bedraad paar oortjes. Ik zeg hier “teruggaan” met een reden, draadloos wint het voor mij altijd qua comfort. De dopjes zelf zitten na het kiezen van de goede maat (verwisselbaar) stevig en comfortabel op hun plek. Een van de vervelendste dingen aan bedrade oortjes vind ik altijd hoe ze ‘aan je oor trekken’. Dit probleem is bij de Waterfalls significant minder groot door de manier waarop je het snoer achter je oor langs haalt. Hiermee wikkel je het als het ware half om je oren heen. Ik had verwacht dat dit na een tijdje zou gaan irriteren maar ook na een uur of twee voelde het nog prima. Ik denk dat dit deels te maken heeft met de gevlochten kabelstijl. Dit zorgt er overigens ook voor dat de boel minder snel in de knoop raakt, pluspunt!

Microfoon – De microfoon is prima. Het enige waar ik deze voor zou gebruiken is telefoneren, en daarvoor is hij goed genoeg. Mensen zijn duidelijk te verstaan en lage tonen vallen hier niet weg.

Visueel design – De metallic blauwe oortjes zien er modern uit. Het geheel met de gevlochten kabel ziet er prima uit, ik heb daar niet veel op aan te merken. Ik vind wel iets van de manier waarop je ze draagt, met het draad om je oren heen. Wat dit precies is weet ik niet maar echt stijlvol vind ik het er niet uitzien. Door de verbetering in comfort ben ik het alsnog wel eens met deze designkeuze, het is het waard.

Overig – Wat ik erg kan waarderen is het feit dat je de oortjes van de bedrading los kunt maken. Je houdt hierdoor drie losse (en vervangbare!) onderdelen over. Altijd goed om e-waste op dit soort manieren tegen te gaan.

Ik ben ondertussen erg gehecht aan het draadloze gemak van mijn Airpods en zou ze niet willen omruilen voor de Waterfalls. Deze oortjes van OneMelon hebben ook geen actieve ruisonderdrukking of andere handige features die ik graag gebruik. We hebben het hier natuurlijk wel over een prijsverschil van 200 euro. Wie voor deze Waterfalls kiest, krijgt voor 80 euro no-nonsense oortjes die alle basisdingen die oortjes geacht worden te doen, erg goed doen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over batterijen die leeg gaan 😉

Conclusie – Top oortjes! Zeker voor deze prijs.


Specificaties

 • 4 drivers
 • 2 dynamic drivers
 • 2 balanced armatures
 • Materiaal: staal
 • Microfoon: ja (aan kabel)
 • Sensitivity: 108 dB
 • Frequency response: 7 Hz – 40.000 Hz
 • Kabel: 110 cm
 • Plug: audio jack 3,5 mm
 • Kleur behuizing: blauw
 • Kleur kabel: zwart
 • Prijs: € 77,95

Eindconclusie

De Waterfall oordoppen van OneMelon klinken goed en zijn betaalbaar. De metalen behuizing geven het gevoel dat je iets degelijks in je oren hebt. Ze zien er prachtig uit en zitten comfortabel in je oren; er worden verschillende maten tips meegeleverd om uit te proberen. De kabel wordt netjes achter het oor geleid, maar heeft de neiging om in de knoop te raken. Qua geluid valt weinig aan te merken; over het gehele frequentiespectrum komt de Waterfall nergens te kort en is de bas ruim voldoende. Kortom: voor onder de 100 euro haal je een set zeer goede oordopjes in huis.

Hardware

De in de test gebruikte hardware is een Samsung A71 smartphone, een iPhone 13 smartphone, een Fiio BTR-1 bluetooth receiver, een Surfans F20 mediaspeler en een Pioneer XDP-30R mediaspeler.


Robert
Written by Robert

2 Comment responses

 1. Avatar
  October 30, 2023

  Hoi, mooie uiteenzetting. 1vraag. Waar kan je de dopjes voor, de door jou genoemde,
  € 77,95 kopen?
  Met vriendelijke groet,
  Olga

  Reply

  • Avatar
   October 30, 2023

   Review is nu een half jaar oud – blijkbaar zijn ze in die tijd fors duurder geworden…

   Reply

<