Tiny M7+ compacte streamer

BESPREKING TINY M7+

Streamer, DAB+/FM/Internetradio met Spotify

Tiny M7+ I 034

Hifi streamer vermomd als tafelklokje

 


Mogelijkheden

Klein als dit apparaatje is, zijn de mogelijkheden talrijk. In de stand-by stand is het een mooi klokje dat behalve de tijd ook de datum aangeeft. Eenmaal ingesteld via het zeer gebruikersvriendelijke menu is het een netwerkspeler met FM / DAB+ tuner. De FM ontvangst is uitstekend wanneer de coax aansluiting wordt verbonden met het analoge kabelnetwerk. DAB+ klinkt net als bij alle DAB+ radio’s die ik tot nu toe heb gehoord minder mooi dan de FM. Er is geen ruis, oké. Persoonlijk heb ik liever ruis dan plat geluid. DAB+ is fantastisch voor mobiel gebruik in situaties waar weinig eisen aan de geluidskwaliteit worden gesteld. Via Wi-Fi kan er naar Spotify, internetradio en muziek uit het thuisnetwerk geluisterd worden. Een ethernet poort ontbreekt helaas. Helaas omdat een bedrade netwerkverbinding altijd mijn voorkeur heeft wanneer er muziek in het spel is. Behalve het  bestandsformaat MP3 kan het kwalitatief veel betere FLAC, lossless en dus van veel betere kwaliteit, worden afgespeeld. Ook andere bestandsformaten zoals WMA en WAV zijn af te spelen. Internetradio is een fantastisch medium waarmee  20.000 zenders te beluisteren zijn. Zenders kunnen per land, taal, genre en andere zoektermen worden opgezocht en beluisterd. Via de meegeleverde analoge kabel is de M7+ aan te sluiten op een stereoset of op actieve luidsprekers die vaak bij computers worden gebruikt. Daarnaast maakt de optische uitgang het mogelijk een digitale versterker of een externe DAC te gebruiken. Hoewel de aansluitmogelijkheden niet helemaal aan hifi criteria voldoen, is de M7+ prima in te zetten in de stereoset van kritische luisteraars.


Geluidskwaliteit

Het toeval wilde dat tijdens het testen van de M7+ het volgende door mij aan de tand te voelen apparaat binnenkwam, een hoofdtelefoonversterker van Cyenne (Contralto) vergezeld van twee hoofdtelefoons, een AKG (Q701) en een Grado (PS500). Samen met mijn eigen Cyenne DAC (3100SE) heb ik een proefopstelling gemaakt waarmee ik zowel de analoge uitgang als de optische digitale uitgang goed kan beluisteren. De Cyenne’s  en de AKG zijn alle drie van zeer hoge kwaliteit. Een uitstekende opstelling om de M7+ grondig te beluisteren met een hoofdtelefoon. 

Digitale uitgang

Via de optische uitgang klinkt de M7+, via de Cyenne DAC en de hoofdtelefoonversterker uitstekend. FLAC bestanden van mijn NAS klinken mooi ruimtelijk en er zijn geen toonhoogten die te aanwezig zijn of juist niet. Ook zijn er geen hinderlijke pauzes tussen nummers die bedoeld zijn naadloos in elkaar over te gaan. Het beluisteren van mijn referentie album, One Size Fits All van Frank Zappa, is een puur genot. De FM radio, aangesloten op het analoge kabelnetwerk, klinkt net wat scherper dan via de tuner in mijn stereoset. Dit is een apparaat van 500 euro (Cambridge Audio 651T) en dus een oneerlijke vergelijking. Dat het niet heel veel slechter is, is echter een groot compliment voor de M7+. Met de meegeleverde draadantenne is de ontvangst overigens stukken minder dan via de kabel.  De geluidskwaliteit van de internetradio is sterk afhankelijk per station. DAB+ laat ik even buiten beschouwing vanwege de ondermaatse geluidskwaliteit, Spotify uit principe vanwege hun privacy beleid. Normaal gesproken heb ik mijn Ziggo tv-ontvanger via een lange optische kabel verbonden met de ADL Esprit DAC in mijn stereokast. Deze kabel heb ik even gebruikt om de M7+ te testen op de luidsprekers. Net als met de Cyenne DAC klinkt het met de ADL Esprit DAC ook als een klok. Het is niet hoorbaar dat de optische kabel tien meter lang is. Digitaal bekabeld is de M7+ dan ook prima ver van de stereoset op te stellen.

Analoge uitgang

Via de mini-jack uitgang kan het geluidssignaal de M7+ analoog verlaten. Ik zou hier liever een rode en een witte tulpaansluiting (RCA) zien. Met de meegeleverde kabel (mini-jack naar tulp) heb ik de M7+ aangesloten op de hoofdtelefoonversterker. De interne DAC van de M7+ doet zijn werk duidelijk minder goed dan de twee externe DAC’s die ik heb geprobeerd. Het geluid is duidelijk schraler dan via de digitale uitgang maar zeker acceptabel.  Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken want de Cyenne 3100SE  kost €899,- en de ADL Esprit €999,- tegen €179,- die de Tiny M7+ kost. Toch zal het geluid op een wat eenvoudigere set ruimschoots aan de verwachtingen voldoen. Op de analoge uitgang kan ook zonder tussenkomst van een versterker een hoofdtelefoon aangesloten worden. Het uitgangssignaal is sterk genoeg en het volume is regelbaar. Actieve luidsprekers kunnen ook aangesloten worden. Op die manier kun je met weinig middelen toch een compact stereosysteem realiseren.


Bediening

Voor de bediening is de meegeleverde afstandsbediening of de app onmisbaar, de M7+ zelf heeft een enkele schakelaar, een knop op de achterzijde waarmee van de stand-by stand naar het hoofdmenu geschakeld kan worden en terug. 

AB tiny 007Afstandsbediening

De afstandsbediening is prima verzorgd en ligt, mede door een sleuf voor de wijsvinger aan de achterzijde, lekker in de hand. Het navigeren door de menu’s gaat makkelijk met de pijltoetsen die als een ring om de bevestigingstoets (OK) heen zijn geplaatst. Deze pijltoetsen zijn ook zeer handig bij het zoeken in dedaglicht m7 en cyenne 039 muziekcollectie op de NAS. In de zoekfunctie verschijnt een alfabet. Hier kun je door het kiezen van letters titels samenstellen die je als zoekterm kan gebruiken. De infotoets geeft toegang tot informatie over het gespeelde album, de artiest, en technische gegevens zoals het bestandsformaat, de samplefrequentie en de afspeelbuffer. Verder zijn er twee volumetoetsen (-/+) en naast een paar selectietoetsen numerieke toetsen voor onder andere voorkeuzezenders en twee toetsen voor de wekkerfunctie. De opschriften zijn groot genoeg om ook nog enig zins leesbaar te zijn voor diegenen onder ons die met een wat minder zicht behept zijn. Prima ding dus. En dat is maar goed ook, want  als je geen smartphone of tablet hebt, is de afstandsbediening  absoluut onmisbaar.

App

Omdat ik alleen een android toestel heb, laat ik de Apple-app even voor wat die is. De Android-app wordt verzorgd door Frontier Silicon en heet Undok. De app heeft alles in huis en omdat ik veel stream van mijn NAS vind ik het toetsenbord dat verschijnt bij de zoekfunctie een voordeel. Dit is handiger dan het navigeren door een alfabet op het display van de M7+ wat noodzakelijk is bij gebruik van de afstandsbediening. Omdat ik een hekel heb aan touchscreens en het gepriegel op smartphones en graag met een echt toetsenbord werk, vind ik het jammer dat er geen Windows-app voor de pc is.


Vormgeving

TinyAudioM7+_metgeluidsinstallatie

Persfoto Tiny M7+

Omdat deze als een klokje vormgegeven streamer uit Noorwegen zeker gezien mag worden, heb ik besloten de Tiny M7 tijdelijk op het kastje onder mijn televisie te plaatsen. Vol in het zicht dus en niet zoals gewoonlijk bij de set in de houten kast. Wie de M7+ in het zicht plaatst heeft er gelijk een fraai klokje bij. Mede door de energievoorziening door middel van een adapter is het formaat zeer compact. Omdat het zeer goed afleesbare lcd-kleurenscherm iets achterover helt, komt de M7+ zeer goed tot zijn recht op een laag kastje, schap of tafeltje. De gele en blauwe letters zijn zeer goed te lezen en de afbeeldingen van de albumhoezen zijn helder en scherp. Al met al is de M7+ een smaakvolle verschijning. Discreet en mooi.


Conclusie

Tiny M7+ I 041Via de digitale uitgang klinkt de M7+ uitstekend. Deze uitgang vind ik een groot pluspunt dat samen met de ondersteuning van het bestandsformaat FLAC de M7+ geschikt maakt voor de betere stereoset. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen de analoge uitgang gebruiken, maar een externe DAC zorgt echt voor een verbetering, en dat kan al voor een paar tientjes. Ook komen er steeds meer versterkers met digitale ingangen op de markt. Live albums worden gapless gespeeld, zonder hinderlijke stiltes tussen de tracks dus. Streamers die niet gapless afspelen mogen wat mij betreft verboden worden. De afstandsbediening is praktisch en goed verzorgd. Dat geldt ook voor de Android-app. Helaas is er geen app voor Windows dus de pc is niet te gebruiken als controller. Het werkt allemaal prima via Wi-Fi maar ik zou ook graag een ethernetpoort zien. Voor de analoge uitgang had men in plaats van een mini-jack beter voor een RCA uitgang kunnen kiezen. Wanneer de bekabeling aangesloten is, heeft de M7+ last van het gewicht en blijft met moeite op zijn pootjes staan. Een verzwaard bodemplaatje en een wat robuustere behuizing zou dit euvel eenvoudig op kunnen lossen. Het kleurendisplay is helder en de getoonde informatie ziet er mooi uit. Op de website van de importeur is een uitstekende Nederlandse gebruiksaanwijzing te downloaden. Meegeleverd zijn een een Engelse en Noorse gebruiksaanwijzing, een afstandsbediening met twee batterijen (AAA), een adapter, een analoge aansluitkabel en een draadantenne. De hoognodige accessoires zitten dus in de doos, jammer dat er geen optische kabel bij zit. Hoewel ik het een en ander op- en aan te merken heb, vind ik de M7+ voor € 179,- een goede keuze, zeker omdat er een digitale uitgang aanwezig is. Handig zo’n voorpost van de stereoset in de zithoek, stand-by is het een praktisch klokje met wekfunctie. De M7+ staat mooi op het zwarte kastje samen met het zilveren lampje. Jammer dat ie terug moet…  en de ananas is ook op.


Opgegeven specificaties

 • WiFi Internetradio met méér dan 20.000 radiozenders en Podcast (zoeken op land en/of genre)
 • Spotify Connect, muziek streamen vanaf PC, telefoon of tablet
 • Frontier Silicon internetradio portal
 • Mediaplayer met DLNA netwerkfunctionaliteit 
 • DAB+ en FM radio (met RDS)
 • Eenvoudig aan te sluiten op uw bestaande hifi-installatie of surround-systeem
 • Wifi 802.11b/g/n support, WEP, WPA en WPA2
 • Afspeellijsten
 • Shuffle play (afspelen in willekeurige volgorde)
 • Trickle Play (snel vooruit- en terugspoelen)
 • Eenvoudige configuratie van het netwerk via de installatie-wizard
 • Geheugen voor 30 voorkeurszenders (10x internetradio, 10x DAB+ en 10x FM)
 • Digitale optische uitgang / analoge 3,5 mm-uitgang
 • Afstandsbediening
 • Afmetingen: 13 x 4,2 x 9,5 cm (L x B x H)

De gebruiksaanwijzing is te downloaden op digitaleradiospecialist.nl


Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<