Cyenne Contralto: hoofdtelefoonversterker met ballen

 Contralto_2016_white_display_straight

Robert heeft een audiowinkel: Unique Music. Zoals eenieder onder het kopje ‘team’ (linksboven op uw scherm) kan lezen, recenseert hij geen artikelen die hij verkoopt. Gelukkig heb ik geen audiowinkel en kan ik schrijven wat ik wil. Robert was zo aardig om me dit prachtige apparaat uit zijn voorraad te lenen om er eens lekker mee te spelen. 

Cyenne

ingewandenHet merk Cyenne is in 2012 opgericht door een Nederlander woonachtig in Taiwan. De missie is topkwaliteit producten maken die toch betaalbaar zijn. Dit doet men door de ontwerpen te ontdoen van alle franje en bij de essentie te blijven: de emotionele beleving van muziek. Traditionele en vooruitstrevende benaderingen worden gecombineerd om producten van zeer hoge kwaliteit te realiseren. Na twee DAC’s, een instapmodel en een topmodel, is het nu de beurt aan twee hoofdtelefoonversterkers. Ook hier weer een instapmodel en een topmodel. Het topmodel de Contralto, logeert een weekje bij mij. In vertrouwd gezelschap trouwens, in de testopstelling heb ik onder andere de beschikking over mijn eigen Cyenne DAC, de 3100SE. 


 

Mogelijkheden

De Cyenne Contralto is rijk voorzien van instel- en aansluitmogelijkheden. Hij is voorzien van gebalanceerde XLR aansluitingen, zowel lijningangen, lijnuitgangen en aan de voorzijde een gebalanceerde hoofdtelefoonaansluiting. Ook ongebalanceerde aansluitingen ontbreken niet.  Op de achterzijde vinden we RCA lijningangen en lijnuitgangen. Apart is dat de rode RCA aansluitingen (rechterkanaal) boven de witte zitten, dit heb ik nog niet eerder gezien. Aan de voorzijde zitten twee jackaansluitingen en een gebalanceerde uitgang voor hoofdtelefoons. Dankzij de lijnuitgangen is de Contralto ook in te zetten als voorversterker. De volumeknop is tegelijkertijd een drukknop waarmee het instellingen menu toegankelijk is. Er zijn mogelijkheden om het signaal te reduceren (muting), de bron te kiezen (XLR of RCA), en drie standen om het uitgangssignaal aan te passen aan de gevoeligheid van de hoofdtelefoon. Ook is er een mogelijkheid om de signaalweg naar de lijnuitgangen via de volumeknop te laten lopen of juist niet. Van het display is de helderheid in te stellen. contralto-headphone-amplifier back


 

Geluidskwaliteit

Grado PS500

De Contralto heeft eerst een dag of drie in staan spelen. Tijdens deze drie dagen heb ik af en toe radio geluisterd en wat nummers van de NAS de revue laten passeren met een streamer van Tiny, de M7+. Als DAC heb ik m’n Cyenne 3100SE er tussen gezet. Vanwege het bedieningsgemak heb ik later mijn Sonos Connect aangesloten. Als vergelijkingsmateriaal voor de Contralto heb ik de beschikbare hoofdtelefoons ook beluisterd met mijn Cyenne 3100SE DAC (deze heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting) en de ADL GT40.

De volgende hoofdtelefoons zijn de revue gepasseerd:

 • Beyerdynamic TP-5
 • Grado PS500
 • AKG Q701
 • Tivoli Audio Radio Silenz
 • Sony MDR-MA300

Dit is een rijtje hoofdtelefoons van zeer uiteenlopende kwaliteit en prijsklasse. De Beyerdynamic kost € 877,- terwijl de Sony voor € 29,95  van eigenaar verwisselt. De rest zit er tussenin met een fors gat tussen de Tivoli en de AKG. De Beyerdynamic heb ik heel even kunnen beluisteren: een vriend die op bezoek was om de Contralto te bewonderen heeft ‘m meegenomen en even aangesloten. Dit is een zeer gevoelige gesloten hoofdtelefoon met een hemels geluid, vooral de baspartijen waren indrukwekkend. Time van Pink Floyd  klonk zoals ik nog dat nog nooit had gehoord. De AKG had ik toen al een paar uurtjes uitgeprobeerd. Opvallend is dat de Beyerdynamic veel directer en gedetailleerder klinkt terwijl de AKG veel gemakkelijker klinkt. De bassen van de AKG zijn merkbaar dunner maar hij klinkt heerlijk relaxed en zit zeer comfortabel. De Grado PS500 is een heel ander verhaal, deze klinkt heel erg vet en heeft veel meer bas dan de AKG. Ook in het midden en hoog presteert de Grado beter, over de hele linie dus. Wel is de Grado wat onvergeeflijker bij wat mindere opnamen. Hij geeft gewoon alles weer, ook de onvolkomenheden. Nu is mijn Sony van drie tientjes aan de beurt. Na de Grado verwacht ik nu een klap in mijn gezicht te krijgen. Dat gebeurt niet. Ook goedkopere hoofdtelefoons klinken prima. Het is lang niet zo mooi, open en strak als de Grado, maar het is acceptabel. Echt. Helaas heb ik niet meer over-ear hoofdtelefoons uit de goedkope klasse bij de hand. Ik vraag me namelijk af of de Sony zo’n goede prijs/kwaliteit verhouding heeft of dat de Contralto op magische wijze gewoon alles goed laat klinken. Aan de behuizing heeft Sony in ieder geval geen cent teveel uitgegeven, de bewegende delen piepen en de harde plastic hoofdband gaat na een half uur pijn doen. Nu een on-ear hoofdtelefoon, de Tivoli Audio Radio Silenz waarover ik eerder een review geschreven heb. Dit klinkt echt stukken minder, alsof je van FM naar DAB+ schakelt. 

Opvallend is dat de Contralto met het grootste gemak twee hoofdtelefoons van signaal voorziet. Ook op hogere volumes is het niet merkbaar dat er een tweede hoofdtelefoon aangesloten is. Ook niet wanneer er tijdens het luisteren een tweede hoofdtelefoon ingeplugd wordt.  

Contralto versus GT40

Tweede testopstelling: met Sonos Connect en ter vergelijking de ADL GT40

Om niet alleen hoofdtelefoons te vergelijken maar ook de Contralto zelf heb ik mijn ADL GT40 erbij  gepakt: Dit is naast een DAC/ADC en een phono voorversterker ook een uitstekende hoofdtelefoonversterker. Op beide heb ik met de Grado PS500 naar dezelfde muziek geluisterd, te weten naar een pianoconcert van Rachmaninoff en naar (alweer) mijn referentiealbum  One Size Fits All van Frank Zappa. Het stuk Rhapsody on a theme of Paganini van Rachmaninoff is een stuk met veel dynamiek: fragiele pianopartijen afgewisseld met luide vioolpartijen voorzien van stevig slagwerk. De Contralto geeft het allemaal zeer gedetailleerd en heftig weer, een genot om naar te luisteren. Inca Roads van Frank Zappa klinkt zeer transparant en zit vol sprankeling. Het geluid van de GT40 is warmer en wat minder helder, meer jazzy zou ik het willen noemen. Waar de Contralto wat analytisch aandoet, klinkt de GT40 warmer, voor beide is wat te zeggen. Wat ook meteen opvalt is dat de Contralto veel meer vermogen in huis heeft, ook als er twee hoofdtelefoons tegelijk bediend moeten worden. Dit zal mede aan de voeding liggen, in de Contralto ligt een forse ringkerntrafo terwijl de GT40 het moet doen met zijn standaard meegeleverde netadapter. 

Contralto versus 3100SE DAC

Een hoofdtelefoonversterker vergelijken met een DAC? Ja. De 3100SE DAC heeft namelijk ook een hoofdtelefoonversterker aan boord. Dat valt niet zo op want de jack-aansluiting zit vreemd genoeg aan de achterkant. Eerlijk gezegd was ik die aansluiting glad vergeten. De Grado heb ik dus ook maar even in het achterwerk van de 3100SE geprikt. Hoewel nog altijd uitstekend vind ik de Grado nu duidelijk minder goed klinken dan via de Contralto of de GT40. Het geluid is over de gehele linie wat dunner maar wel evenwichtig.

De Contralto wint het qua klank dik van de 3100SE en nipt van de GT40. 

Je moet wel van analytisch houden, echt warm vind ik de Contralto niet klinken in combinatie met de Grado. Wel super open en gedetailleerd en daar is veel voor te zeggen. Uit ervaring weet ik dat analytisch went. De GT40 klinkt duidelijk gekleurder en warmer maar minder gedetailleerd. Afgezien van het grote verschil in power en sound vind ik de GT40 en de Contralto allebei van zeer hoge kwaliteit.

Wegens gebrek aan passende hardware heb ik de gebalanceerde in- en uitgangen niet kunnen testen. De na het inspelen beluisterde muziekstukken waren allemaal 16-bit 44.100 kHz FLAC bestanden gestreamd met een Sonos Connect via de Cyenne 3100SE DAC. 

 


Bediening

17-main-origDe bediening geschiedt via twee knoppen: er is een powerknop en een volumeknop die ook ingedrukt kan worden om door het instellingenmenu te navigeren. De twee knoppen voelen zeer degelijk aan. Het indrukken van de powerknop geeft een “klunk” sensatie: Alsof je een grote machine aanzet; ongewild wacht je op de klap van een krachtstroomrelais. Een prettige sensatie in deze tijd vol terreur van microswitches en touchscreens. Het instellingenmenu kan gebruikersvriendelijker, die ene draai/drukknop herbergt veel functies naar mijn smaak. Graag had ik een extra knop gezien om te kunnen kiezen uit de drie standen die voorhanden zijn voor de uitgangsspanning. Ik mis een afstandsbediening zoals bij het familielid de 3100SE. Die heeft ook twee knoppen maar is dankzij de afstandsbediening prettiger te bedienen. Afgezien van het volume geeft het viercijferige display de verdere informatie over de gekozen instellingen weer.


Vormgeving

De looks van de Contralto zijn zeer basic en doen me mede door het retro aandoende display enigszins aan het design van NAD uit de jaren ’90 denken. Geen opsmuk, maar functioneel en de vier schroeven in de frontplaat geven het geheel een industriële uitstraling. Met slechts twee knoppen is het lekker minimalistisch gehouden. Al met al een uitstekend verzorgd mooi apparaat dat aanvoelt als een tank.


Conclusie

De Contralto is een apparaat met ballen. Ik vind de prestaties indrukwekkend en het voelt oerdegelijk aan. De bediening kan beter en dit komt hoofdzakelijk door de afwezigheid van een afstandsbediening. De fantastische kwaliteit en de zeer uitgebreide aansluitmogelijkheden maken dat dit apparaat zich thuis zal voelen in exclusieve sets van zeer verwende audiofielen.

Er zijn nu vier Cyenne apparaten leverbaar in Nederland; twee hoofdtelefoonversterkers en twee DAC’s. De Contralto, het topmodel hoofdtelefoonversterker, heb ik samen met de goedkoopste Cyenne DAC gebruikt. In deze twee apparaten zit overlap. Beide hebben ze de mogelijkheid met een hoofdtelefoon te luisteren en beide hebben ze een volumeknop. Het zou mooi zijn als de CY-3100 SE DAC met de Contralto LE en de CY-5100DSD Mk2 DAC met de Contralto zouden worden samengevoegd. Met een paar lijningangen en wellicht een phono-voorversterker erbij zouden dan twee zeer interessante voorversterkers ontstaan. Cyenne is momenteel bezig een eindversterker uit te brengen voor op de Europese markt. Nog een tuner/streamer, wellicht een cd loopwerk en een nieuwe lijn audiocomponenten is geboren. Can’t wait…


Out of the box:

Cyenne Contralto met kunst van Marcel Donk op de front geprint.

Cyenne beweegt zich meer en meer op het vlak van speciale ontwerpen en maatwerk. De klant is koning en kan in opdracht elk gewenst apparaat (met name versterkers en DACs) laten maken. Zo werd afgelopen winter voor de tentoonstelling van Marcel Donk een deel van een kunstwerk afgebeeld op de Contralto. Ook is het display in verschillende kleuren te verkrijgen: wit (erg fraai), groen (staat goed in combinatie met Naim) of zoals afgebeeld in het rood. Naar de mening van Unique Radio is dit huwelijk tussen beeldende kunst en toegepaste techniek een fraai staaltje van out of the box denken. Meer informatie is te vinden op de site www.cyenne.eu of stuur een mail naar: info@cyenne.eu.


 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

4 Comment responses

 1. Avatar
  August 01, 2016

  Inderdaad een prima HP versterker die ik ook een tijdje geleden mocht uitproberen. Daar waar er kritiekpuntjes waren zijn deze nu volledig opgelost. Ik heb de Contralto met een elektronische (relais volumeregeling standaard) volumeregeling getest. M’n zeer gevoelige Final Pandora Hope VIQ op beide aansluitmogelijkheden getest. Eerst ongebalanceerd; Meteen viel met verfijnd klassiek de grote snelheid van het ontwerp met speciale Power- Hex Mosfets op. Gebalanceerd (semi) geeft een nog groter 3D plaatje en oplossend vermogen. Transparant en grote ruimtelijkheid schieten dan ook meteen letterlijk en figuurlijk door je hoofd. Met het ruime vermogensreserve en strakke grip had dit apparaat geen enkele moeite om m’n Final met een impedantie van 4 ohm ! aan te sturen en in bedwang te houden. Kortom een regelrechte topper die een vergelijking met veel duurdere ontwerpen makkelijk kan doorstaan.

  Reply

  • Avatar
   August 01, 2016

   Klopt helemaal, met name bij de moeilijkere klassieke stukken komt de Contralto ongelooflijk tot zijn recht. Ik heb met de Grado PS1000 geluisterd en dat brengt je toch wel in hogere sferen!

   Reply

 2. Avatar
  August 01, 2016

  Al enige tijd in het bezit van een versterker van Cyenne Audio, helemaal geweldig, beste koop ever!
  Toch maar eens nadenken over de Contralto 🙂

  Reply

  • Avatar
   August 01, 2016

   We hebben hier de klasse A versterker op demo staan, wordt wel goed warm (niet te heet gelukkig!), daar zijn we zeer content mee! De volgende generatie versterkers van Cyenne gaan hybride klasse A/D worden.

   Reply

<