Boekverslag: Ready Player One

Ready Player One

Nieuw op onze site

Een boekverslag op Unique Radio is best wel apart te noemen. Doorgaans schrijven we muziek en audio en alles wat zich daar omheen beweegt. Zodoende past een verslag over een boek die gaat over jaren 80 muziek, films en games heel goed op onze site. Na een kort onderhoud met mede-blogger Bert, die ook erg van lezen houdt, kwamen we tot de conclusie dat het fenomeen ‘boeken lezen’ aan het uitsterven is. Maar wij van Unique Radio zijn juist van het slow news, boeken lezen past bij ons. En juist in het huidige tijdperk waar de trend snel en oppervlakkig is, gaan wij boeken recenseren!

Tweakers

Ready Player One cover

Per toeval lees ik een roundup over vakantiegadgets op Tweakers en alhoewel ik niet per se geïnteresseerd ben in slappe lijstjes, lees ik met een lui oog door het artikel heen. Toch wordt het bij de zesde pagina interessant: er staat een lijstje met boeken! Een paar ken ik al en een paar nog niet, maar net niet overtuigend genoeg om aan te schaffen.

Vaak probeer ik bij Tweakers het geleverde commentaar dat onder het artikel staat te doorgronden. Sommige reacties slaan nergens op, maar de meeste zijn van zeer hoge kwaliteit. Er wordt doorgaans op een nette manier op elkaar gereageerd; een verademing want de meeste Nederlandse sites is het domein van toetsenbord-helden die  (af)zeiken tot een volkssport hebben verheven. Met doorgronden bedoel ik letterlijk vastbijten en proberen te begrijpen wat mede-Tweakers zeggen. Dat komt enerzijds door het hoge niveau van de lezers en anderzijds door de complexe onderwerpen die Tweakers aanboort.

Bovenstaande klinkt als een lofzang voor de site en dat is het ook: Tweakers is in mijn ogen de beste site van Nederland. Doe ik daarmee onze site te kort? Absoluut niet, Tweakers is een commerciële nieuwssite en wij zijn een groep muziekliefhebbers die een tik voor audio heeft, zonder winstbejag en tijd te kort. Herken je jezelf in bovenstaande en durf je af-en-toe wat zinnigs in te typen? Schroom dan niet om een mailtje naar info at uniquemusic.nl te sturen, je bent van harte welkom!

Terug naar de roundup. In de reacties las ik een tip van kevin33 die de boeken The Martian en Ready Player One adviseert. Van eerstgenoemde titel had ik de film al gezien en van laatstgenoemde kende ik zowel de titel als schrijver niet. Door op Bol.com de samenvatting van Ready Player One te lezen, werd ik getriggerd door de volgende woorden:

Popcultuur van de eighties

Als puber heb ik de eighties heel bewust meegemaakt en kijk daarom altijd met licht vochtige ogen terug naar deze era. Het was de tijd waarin ik van kind naar volwassen groeide en dat ging wel eens op een verrassende manier. Het was de tijd waarin ik mijn eerste elpees kocht, mijn eerste jointje rookte en mijn eerste kus kreeg. En dat terwijl de wereld op zijn kop stond! In de westerse wereld was een omvangrijke crisis gaande, de koude oorlog bereikte haar hoogtepunt en door extreme droogte heerste er hongersnood in Afrika.

80s

Los van al het menselijke leed was het ook het tijdperk van de technische vooruitgang. Kabeltelevisie en bijbehorende zenders, waaronder de muziekzender MTV, verdrong de monopolie van staatstelevisie. Personal computers, faxmachines, gameconsoles en autotelefoons deden hun intrede. Maar het was vooral het decennium van de muziek, in de top 40 waren nog nooit zo veel verschillende muziekstromen vertegenwoordigt. Ska, reggae, postpunk, new wave, nederpop, disco en rock vierden hoogtijdagen. Ik gaf al mijn geld uit aan elpees, 12 inches en cd’s van typische 80s artiesten als: Simple Minds, Talking Heads, Madness, The Specials, Tears for Fears, Big Country, The Cure, Aswad en Steelpulse en plaatste de beste nummers op mixtapes.

Films, clips en videorecorders

Music_Box_logoMijn vader kocht in 1985 een Blaupunkt videorecorder (met de afstandsbediening aan een draad!). Op mijn advies werd het een VHS-machine, mijn gelijk kreeg ik later toen videotheken enkel nog VHS-banden verhuurden en VCC plus Betamax een stille dood was gestorven. Uit die tijd heb ik nog enkele videobanden met concertregistraties en videoclips (veel nam ik op van de kabelzender Music Box, die slechts drie jaar heeft bestaan). Bij gebrek aan goede televisie huurden we in het weekend een videospeler met een dozijn films erbij. En de films die we keken komen allemaal terug in het boek.

Het verhaal

In een post-apocalyptische wereld leeft het gros van de mensheid in stacks van op elkaar geplaatste caravans. In deze wereld groeit Wade op in het washok van zijn tante. Omdat het geen vrolijke wereld is vlucht iedereen in het onlineplatform OASIS (Ontologically Anthropocentric Sensory Immersive Simulation). Daar kun je gamen, maar ook bijvoorbeeld leren lezen, schrijven en rekenen. Je beleeft OASIS heel intens omdat je een VR-bril draagt en het platform bedient à la Minority Report door middel van haptische handschoenen. Holliday, de maker van OASIS, komt te overlijden en laat een gigantische erfenis na aan diegene die als eerste drie eastern eggs in OASIS vindt. De slechteriken in het verhaal zijn de sixers, een commerciële organisatie die niet schroomt om mensen te vermoorden om zodoende de eastern eggs te vinden en daarmee eigenaar van OASIS tracht te worden. Dit in contrast met de alternatieve jagers, die juist een vrij OASIS nastreven. Wade heeft in OASIS de pseudoniem Parzival aangenomen en strijdt met de bevriende jagers Atr3mis en Aech tegen de sixers.

Buckaroo Banzai

Vanwege spoilers ga ik niet vertellen hoe het verhaal verder gaat en verwijs ik naar je lokale bibliotheek of boekenshop. Wat ik je wel ga vertellen is dat OASIS eigenaar Holliday een groot fan van de eighties cultuur is en daardoor is het verhaal doorspekt met verwijzingen naar films, games en songs uit die periode.

Buckaroo Banzai

Al wekenlang ben ik het internet aan het uitpluizen op vage filmtitels die in het boek worden genoemd. Iedereen kent natuurlijk de klassiekers Back to the Future en Ghostbusters en misschien ook wel Ferris Bueller’s Day Off. Maar ken je Ladyhawke (met onze eigen Rutger Hauer in de hoofdrol) of The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension? Voor de niet-lezers onder ons, het boek wordt over een paar jaar verfilmd door Steven Spielberg.

Wie is Ernest Cline? Ik had nog nooit van de beste man gehoord. Even ‘s werelds grootste online encyclopedie erop naslaan levert op dat hij A. een Amerikaan is, B. in 1985 twaalf jaar oud was en C. de opvolger van Buckaroo Banzai schreef getiteld: Buckaroo Banzai Against the World Crime League.

Robert
Written by Robert

3 Comment responses

 1. Avatar
  August 08, 2016

  Lijkt mij een interessant thema Robert. Proef elementen uit het overbekende I, Robot wat geen kwaad kan. De film zal even spectaculair worden vermoed ik. Het verhaal is overigens prima samengevat maar toch niet te uitgebreid om spel of beter leesbederf te voorkomen. Het wordt zeker op m’n boekenlijstje bijgeschreven.

  Reply

 2. Avatar
  August 08, 2016

  Klopt gewoon een lekker boek voor op vakantie (of in Nederland tijdens een zomers buitje). Verwacht geen hoogstaande literatuur, maar wel een spannende pageturner. Ik hoop dat de film niet wordt verpest door slecht acteerwerk zoals met Eragon destijds gebeurde.

  Reply

 3. Avatar
  August 27, 2016

  Ben zelf niet zó thuis in de eighties maar je beschrijving heeft wel mijn interesse gewekt.

  Reply

<