Test: Monitor Audio Monitor 100 luidspreker

Het Britse merk Monitor Audio produceert luidsprekers in alle prijsklassen. Vanaf €250.- per paar loopt het op naar 20.000.- per paar. De goedkoopste serie is de Monitor serie. Deze serie bestaat uit zes modellen: twee kleine boekenplank modellen, twee vloerstaanders, een centerspeaker en een subwoofer. Net als bij andere series van dit merk is er met deze serie een home cinema systeem samen te stellen. We gaan het tweede model, de Monitor 100, nader beluisteren en bekijken.

 

Monitor 100

De qua afmetingen bescheiden Monitor 100’s kunnen zowel op een boekenplank als op een standaard geïnstalleerd worden. Een kenmerk van de monitor serie zijn de oranje bas- en mid-drivers, het zwarte grilletje voor de tweeters en het grijze frontpaneel. Dit onderscheidt deze instapserie duidelijk van de duurdere series die een stuk luxer afgewerkt zijn. Het in het oog springende oranje van de drivers en de cirkel om de tweeter geeft de serie een frisse look. Zo ook de Monitor 100 die hier in de walnoot uitvoering voor mij staan. Deze twee-weg luidspreker ziet er goed verzorgd uit, zowel met als zonder front. Naast walnoot fineer is de gehele monitor serie ook verkrijgbaar met een zwarte of witte kast. De frontplaat is grijs bij de zwarte en de walnoot versie en wit bij de witte versie. De Monitor 100 is voorzien van een 6-1/2 inch MMP II-basdriver en een 25 mm zwarte C-CAM-tweeter die ook gebruikt wordt in de duurdere Bronze serie. De aansluitklemmen zijn dubbel uitgevoerd en maken bi-wiring (dubbele bedrading) en bi-amping (aparte versterking voor hoog en laag) mogelijk. De bass reflector is aan de achterzijde geplaatst. Monitor Audio claimt dat de Monitor 100’s het klassieke geluid van Monitor Audio leveren.


Uitpakken en aansluiten

De twee luidsprekers zijn samen verpakt in enkele doos zonder verdere opsmuk: geen kleurige foto’s op luxe karton. Het is een gewone bruine doos met zwarte opdruk en dat zie ik graag. De luidsprekers zijn verpakt in afzonderlijke zakken en zitten tussen twee piepschuim blokken geklemd. Verder zit er nog een algemeen instructieboekje in de doos waarin alle modellen van de Monitor serie beschreven staan. De aansluitingen zijn dubbel uitgevoerd voor bi-wiring en bi-amping. Wanneer een enkele kabel gebruikt wordt, moeten de metalen verbindingen tussen de aansluitingen blijven zitten. Ik sluit, zoals waarschijnlijk het overgrote gedeelte van de gebruikers, de luidsprekers met enkele kabels aan. De gestripte uiteinden van de kabels kunnen door gaatjes gehaald worden en vervolgens vastgedraaid worden. De aansluitingen zijn degelijk uitgevoerd. Het geheel is simpel maar keurig afgewerkt. Opvallend is dat de luidsprekers in verhouding tot hun formaat vrij diep zijn. Voor een boekenplank model zijn ze best groot maar toch prima te plaatsen.

Luisteren

Voor de luistertest worden de Monitor 100’s aangesloten op de Cambridge Audio receiver (Topaz SR20) die mijn zoon in langdurige bruikleen heeft. Dit paartje luidsprekers heeft al flink wat vlieguren in de platenwinkel waar ik ze geleend heb en zijn dus prima ingespeeld. Ik stel ze liggend op een boekenplank op. Tijd voor muziek. Er gaat een cd in de speler die eveneens van Cambridge Audio is (740C). Zoals altijd begin ik met het nummer Inca Roads van Frank Zappa’s meesterwerk One Size Fits All . Gelijk valt op dat het laag zeer aanwezig en strak is. Het totale geluidsbeeld is prima voor een kleine luidspreker als deze. Het hoog is prima aanwezig maar bekkens zijn lang niet zo helder als ik gewend ben van mijn eigen luidsprekers die overigens een veelvoud kosten van deze. De mooie opnamekwaliteit wordt echter prima weergegeven. Complexe percussiepartijen worden niet rommelig hetgeen wil zeggen dat de gebruikte speakers snel reageren. De Fender Rhodes van George Duke klinkt lekker warm zoals het hoort. Andere cd’s in het pop, jazz en jazzrock genre klinken ook prima. Alle beluisterde muziek klinkt helder en ligt gemakkelijk in het gehoor, de volle bassen geven het geluid lekker wat body mee. Deze luidspreker is duidelijk een allemansvriend.  

Conclusie

De Monitor 100 biedt waar voor z’n geld. In kleinere ruimtes voelen deze luidsprekers zich helemaal thuis in combinatie met een middenklasse stereo versterker zoals de Topaz SR20 van Cambridge Audio. Het is een prima luidspreker met een prima geluid; een goede keuze voor iedereen die het qua budget niet te gek wil maken. De oranje accenten geven de Monitor modellen iets eigens mee. Vooral de zwarte variant valt hier in de smaak. De grijze frontplaat bij de zwarte en de walnoot versie had ik echter liever in het zwart gezien. Wie ervoor kiest de frontjes op luidsprekers te laten heeft hier echter geen last van. De dubbele aansluitingen vind ik apart; ik denk dat er in deze prijsklasse weinig gebruikers zullen zijn die voor dubbele bekabeling kiezen. Het zou logischer zijn om net als bij de nog kleinere Monitor 50 voor enkele aansluitingen te kiezen en de prijs nog wat scherper te maken. Die prijs is echter al scherp: €320.- (adviesprijs per paar) De andere modellen uit deze serie zijn al even scherp geprijsd en lenen zich goed voor het samenstellen van een complete home cinema set. Zelf heb ik ze al vaak in combinatie met een paar Monitor 200’s kunnen beluisteren in de lokale platenwinkel. Hier doen ze hun werk naar volle tevredenheid; ik kan me dan ook voorstellen dat de Monitor serie zeer geschikt is om winkels en horeca van muziek te voorzien. Deze luidsprekers zijn beslist de moeite waard om eens te gaan beluisteren met je favoriete album. Voor die €320.- krijg je best veel waar voor je geld.


Specificaties

 • Serie: Monitor serie
 • Type speaker : passief
 • Principe: 2-weg bassreflex
 • Frequentiebereik: 44 – 30.000 Hz
 • Wisselfrequentie: 3.300 Hz
 • Belastbaarheid: 30 – 100 watt
 • Gevoeligheid: 88 dB
 • Nominale impedantie: 8 ohm
 • Aansluiting: Bi-wiring
 • Tweeter :1″ (25 mm) C-Cam Black dome
 • Bass: 6,5″ (165 mm) MMP II
 • Uitvoering: zwart, wit of walnoot
 • Afmetingen (BxHxD): 201x310x298 mm
 • Gewicht: 5,1 kg

 

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien het leukst. MUSIC IS THE BEST!

1 Comment responses

 1. Avatar
  March 02, 2020

  Hey Emiel, ik ben benieuwd wat je van deze monitor speakers vind. Hier staan ze:

  https://www.alesis.com/products/browse/category/monitors

  Ik heb zelf de M1 Active MK II maar dan een ouder paar. Vooral filmische muziek klinkt er heel goed op. Ik gebruik ze overal voor. Ik heb ze aan weers kanten van me tv staan. Produceren, mixen, tv kijken, gamen, synthesizer spelen. Alleen jammer bij een is het binnen versterkings werk er helemaal uit want die is kapot gegaan. Dus ik heb een box gewoon met draadjes aangesloten en de andere normaal. Dat zul jij wel als “not done” beschouwen. Ik heb dus nu wel een versterker erbij aangesloten. Een Dual CV 1160 Intergrated Stereo Amplifier is dat. Ik zou eigelijk wel een keer weer nieuwe speakers willen kopen. Die Pioneer studio monitors lijken me wel wat. Ik weet nog niet welke ik nou precies wil hebben. Ik hoop dat dat ook goede allrounders zijn. Hier staan ze:

  https://www.pioneerdj.com/nl-nl/product/monitor-speakers/

  Soulseek,
  Ook heb ik een gaaf muziek download programma wat ik al weer jaren gebruik. Ik had het laatst weer echt nodig omdat ik me externe schijf met muziek kwijt was geraakt omdat die kapot is gegaan. Hij word niet meer erkent in Windows ook op andere computers. Dus ik ben mijn hele muziek collectie en nog veel andere dingen als tekst files en passwoorden en software kwijt geraakt.
  Dat is zeker balen! Maar gelukkig heb ik Soulseek. Dat is een programma om muziek te downloaden
  .Mp3 en .Flac. Er zit gewoon een zoek venster in. Je kan muziek ook delen met anderen. Je kan mappen van jou zelf online zetten maar dat kan je zelf kiezen. Je kan in de mappen die andere online hebben gezet bladeren en anderen ook bij jou mappen. Zo kijk je dus in iemand anders collectie muziek! Gewoon aanmelden met een zelf verzonnen username en passwoord. Dan zoeken op wat je wil hebben en dan kan je met de rechter muis knop op de persoon klikken en dan blader door die persoon zijn online gezette mappen. Zo kom je vaak tot gevarieerde downloads van iemand die ook jou smaak muziek heeft. (Soulseek) Omdat ik weet dat jij veel met Flac werkt, nou hier zijn heel veel Flac bestanden te vinden voor download. En dat gaat ook nog eens met een goede internet snelheid. Soms met minder dan 2 seconden per nummer. Ligt ook een beetje aan je internet verbinding. Gewoon zoeken en uitkiezen. De mensen waar je bij download hebben meestal wel de voorkeur dat jezelf ook bestanden deelt. Maar ook wel leuk als er mensen zijn die bij jou muziek downloaden. Dus gewoon zoeken en kijken wat de mensen hebben. Ik heb inmmidels al weer een muziek collectie van 5000 tracks. Ik ga de schijf trouwens misschien nog laten repareren.
  Hier vind je het programma:

  http://www.slsknet.org/news/node/680

  Succes met het programma en natuurlijk de website!!

  Reply

<