Test: Roksan Attessa cd transport

De Attessa lijn van Roksan bestaat uit vier apparaten. Twee versterkers en twee pure bron apparaten: een draaitafel en een cd-speler. Dit artikel gaat over de cd-speler.

Geen gewone cd speler

Cd-speler is niet helemaal het juiste woord. Het is een cd-transport, in het Nederlands ook cd-loopwerk genoemd. Het verschil tussen een cd-transport en een cd-speler is dat de laatstgenoemde een analoge uitgang heeft en een transport het alleen met een digitale uitgang moet doen. Dit cd-transport heeft geen dac aan boord, die in “gewone” cd-spelers zorgt voor de omzetting van het digitale signaal naar een analoog signaal waar een traditionele versterker iets mee kan. Tegenwoordig hebben echter veel versterkers digitale ingangen die ook ingezet worden voor het geluid van de televisie, mediabox of computer. Dit is ook het geval bij de twee versterkers in de Attessa lijn waarvan de dac via meerdere ingangen toegankelijk is. Een voordeel hiervan is dat er maar één digitaal-analoog omzetter in de hele geluidsinstallatie nodig is. In theorie bespaart dit kosten. Voor wie echt keuze wil hebben biedt een digitale uitgang ook de mogelijkheid een zelfstandige dac te gebruiken. Veel cd-spelers hebben naast een dac met bijbehorende analoge uitgang, ook een digitale uitgang om de ingebouwde dac te kunnen omzeilen. Dat heeft deze speler niet en dat kan dan weer een nadeel zijn wanneer je een versterker zonder digitale ingang wilt gebruiken. In deze test gebruiken we echter een bijbehorende Roksan Attessa versterker . Het model mèt de BluOS streaming module welteverstaan.

 

Uitpakken en aansluiten

Bij Roksan geen kleurige dozen met foto’s en opsommingen hoe exclusief en bijzonder de inhoud wel niet is. De Attessa componenten worden geleverd in een stevige bruine kartonnen doos met zwarte opdruk. Naast Roksan en Attessa valt de kreet “Designed in Britain” op. Blijkbaar worden de Attessa componenten ergens anders dan aan de overkant in elkaar gezet, anders had er wel “Made in Britain” op gestaan. De doos van het cd-transport is identiek aan die van de versterker. Dat het om een zwart Attessa cd-transport gaat is alleen af te lezen op een sticker. Dat zie ik uit milieu overwegingen graag. Het apparaat zit verpakt in een zwarte stoffen zak en wordt door eveneens zwarte schuimblokken beschermd en op zijn plaats gehouden. In deze blokken zitten ook vakken voor de meegeleverde accessoires: Een netsnoer, een digitale coaxiale kabel en een beknopte gebruiksaanwijzing. De eerste indruk bij het uitpakken is degelijkheid en geen opsmuk. Daar houden wij van bij UniqueRadio.

Aansluiten 

Aansluiten is zeer eenvoudig omdat er niet zoveel aan te sluiten is: het netsnoer en de digitale coaxiale kabel. Voor deze test sluiten we de keurig mee geleverde digitale kabel aan op een digitale ingang van de bijpassende Attessa streaming versterker . De kabel ziet er gelikt uit en is voorzien van de merknaam Roksan. Bij de eerste keer dat ik de lade open blijkt deze een speciale transport cd te bevatten, blijkbaar bedoeld om het kwetsbare loopwerk te beschermen bij vervoer. Op deze cd staat dat de garantie vervalt wanneer het cd-transport zonder deze cd in de lade ter reparatie aangeboden wordt. Goed bewaren die cd dus. Overigens blijkt deze cd inhoud te hebben: 62 minuten verdeeld over drie tracks waarvan twee met een pieptoon en een met ruis.

Set up

Na de powerknop op het apparaat zelf ingedrukt te hebben moet er een app geopend worden op een smartphone. Dit is de “MaestroUnite App”. Omdat ik dit cd-transport samen met de streaming versterker test, heb ik deze app al geïnstalleerd. Na het kiezen van de optie “add device” verschijnt er een vak met “Attessa CD-Transport” en een (serie)nummer op mijn telefoon. Na dit aangeraakt te hebben, verschijnt er een enthousiast vinkje met het onderschrift “You’re ready!”. Blijkbaar is de app alleen bedoeld voor huishoudelijke taken zoals firmware updates en werkt deze niet zonder de streaming versterker.

 

Vormgeving

Wat voor de andere Attessa componenten geldt, is hier ook van toepassing. Het apparaat is naast het zwarte testexemplaar ook in zilverkleur verkrijgbaar. De vormgeving is sober, chique en onderscheidend. Sober omdat het niet opzichtig is, chique omdat het er heel luxe uitziet en onderscheidend omdat het een eigen “smoelwerk” heeft. Persoonlijk vind ik dat smoelwerk het best tot zijn recht komen bij de zilveren versie omdat de zilverkleur prachtig contrasteert met de zwarte band waar de indicatielichtjes, display, de schaarse knoppen en de cd lade in verwerkt zijn. De cd lade zit in het midden zodat het front symmetrisch is. Veel merken houden hun fronten symmetrisch en passen daardoor vaak goed bij elkaar. Bepalende details zijn de afgesneden hoeken aan de onderzijde van het front bij het Attessa cd-transport en de versterkers. Ook het verlichte ringvormige logo op de power knop komt terug op alle Attessa componenten. Op de voorzijde vinden de merknaam in mooie reliëfletters, vijf drukknoppen, een mooi oranje tft display en de lade van het loopwerk. De lade heeft afgeronde uiteinden die fraai contrasteren bij de eerde genoemde afgesneden hoeken onderaan. Deze rondingen vinden we overigens ook weer terug in de plint van de platenspeler. Bij de zwarte versie die ik te leen heb is de kap van de behuizing uitgevoerd in matzwart metaal met in het midden het opschrift Roksan Attessa. De rest van de behuizing is van solide plaatmateriaal en voelt ook zo aan. De achterzijde is door slechts twee aansluitingen lekker overzichtelijk. Naast de verplichte serienummers en keurmerken is hier te lezen dat de unit in Engeland ontworpen is en in China gemaakt is.

Bediening  

De bediening van het cd-transport is vrij eenvoudig omdat er niet veel mogelijkheden zijn.

Op het apparaat zelf

Alle bedieningselementen bevinden zich in de zwarte bies die over vrijwel de gehele breedte van het front loopt. We beginnen links. Allereerst komen we de powerknop tegen. Deze heeft een verlicht logo dat in de stand-by stand rood en in ingeschakelde stand oranje oplicht. Helaas is het geen “harde” schakelaar die het apparaat helemaal uitschakelt. Direct naast de powerknop bevinden zich tegen elkaar aan zich drie toetsen. Deze zijn om achteruit en vooruit te skippen in de tracklist van de cd en de middelste is om te kiezen tussen afspelen of pauzeren. Deze drie toetsen zijn niet verlicht. Direct rechts naast de lade zit een knop om de lade te openen en te sluiten. Het resterende rechterdeel van de bies biedt plaats aan een klein oranje tft display. Hierop zijn het tracknummer, de afspeelpositie en de playbackfuncties (Alles herhalen, een nummer herhalen en shuffle) af te lezen. Persoonlijk heb ik de meerwaarde van vooral de shuffle functie nooit ingezien. Alle knoppen reageren snel.     

Met de afstandsbediening

De afstandsbediening is eenvoudig, overzichtelijk en ligt goed in de hand. Bij de Attessa versterker zit precies dezelfde afstandsbediening en omdat ik die ook te leen heb, heb ik er twee. de meeste toetsen zijn een herhaling van de knoppen op het apparaat zelf. Met “options” rechtsboven laat het display info over onder andere bluetooth, wifi en het serienummer zien. De drie onderste toetsen zijn voor de versterker bedoeld om het volume te regelen en de bron te kiezen. Ook de “mute” knop linksboven is uitsluitend voor de versterker.

Wie dit cd-transport zonder de bijbehorende versterker aanschaft, heeft aardig wat werkloze knoppen op zijn afstandsbediening.

 

 

Met de BluOs app

Zoals reeds eerder vermeld test ik dit cd-transport samen met de bijbehorende Attessa streaming versterker. Er is een aanwijzing dat de BluOS controller die op mijn laptop draait weet dat het cd-transport aangesloten is op de versterker. In het bronkeuze menu verschijnt bij ingang “digital 1” de vermelding “(CD)”. Zodra deze ingang gekozen wordt, ontwaakt het transport uit de stand-by stand. Vervolgens begint de aanduiding van de afspeeltijd te tellen. Volstrekt zinloos want wanneer de cd gestart wordt, blijft de teller deze tijd aangeven en niet die van de cd. Het cd-transport is met de BluOS app alleen niet te bedienen en dat is jammer.

MaestroUnite app

Deze app is bedoeld om de Attessa componenten via bluetooth met elkaar en met internet te verbinden. Een van de doelen is om het cd-transport en de Attessa streaming versterker samen te laten werken als één apparaat. Hoewel er met deze app het nodige in te stellen is op de versterker, is het cd-transport alleen zichtbaar en is het verder niet mogelijk om aanpassingen te doen. Navraag wees uit dat het cd-transport via deze app controleert of er relevante updates voorhanden zijn en dat de BluOS app het cd-transport via de MaestroUnite app “ziet”.

Luisteren

Dat mijn cd’s zo natuurlijk klinken wanneer ik ze met dit apparaat afspeel, is het eerste dat me opvalt. Alle zuiverheid die je verwacht van een goede cd is aanwezig zonder dat het geluid te clean of metaalachtig wordt. Dit is blijkbaar het gevolg van goed op elkaar afgestemde componenten. Het analoog maken van de data op de cd gebeurt immers in de versterker. Oudere cd-r’s en cd’s waarvan ik weet dat ze beschadigingen bevatten, worden moeiteloos afgespeeld – niet onbelangrijk voor veel mensen met een grote en oudere collectie cd’s. Om te luisteren waar dit cd-tranport nog meer toe in staat is, sluit ik deze aan op mijn eigen stereoset. De signaalweg is als volgt: Roksan Attessa cd-transport -> Cyenne CY-5100 dsd dac -> Parasound Halo P7 voorversterker -> 2x Arcam FMJ-P1 mono eindversterker -> 2x Dynaudio Focus380 luidspreker. Nu heeft het geluid nog meer diepte en body: het klopt gewoon van hoog tot laag. Ook in een set van dit niveau is dit cd-transport prima op zijn plek. Ik kan lang doorschrijven over het analoge karakter, de gedetailleerdheid en de zwarte achtergrond maar daar heeft u als lezer weinig aan. Ik wil alleen maar vermelden dat ik geen moment ontevreden was bij het beluisteren van dit apparaat op mijn eigen set. Qua geluid is dit het enige component uit de Attessa reeks dat ik overweeg aan te schaffen. Dit ondanks de beperkte mogelijkheden waarover in de conclusie meer.  

Conclusie

Het Roksan Attessa cd-transport is net als de andere Attessa componenten zeer fraai vormgegeven en bijzonder prettig in het gebruik. De eenvoud van het ontwerp zorgt voor een zeer korte signaalweg. Mede hierdoor is de geluidkwaliteit uitstekend. Cd’s worden snel ingelezen waardoor het cd-transport redelijk snel reageert op commando’s. De bediening op het apparaat zelf is ondanks de kleine knopjes prettig en het tft display is duidelijk leesbaar, smaakvol en overzichtelijk. Jammer dat het display geen cd-text functie heeft. Wie een versterker heeft met alleen analoge ingangen zal voor een losse dac moeten zorgen om dit apparaat te gebruiken. Met alleen een netaansluiting en een digitale uitgang is aansluiten kinderspel. Doordat alleen standaard audio cd’s en cd-r’s ondersteund worden, zijn de mogelijkheden wat beperkt. Door de combinatie van beperkte afspeelmogelijkheden en bedieningsmogelijkheden d.m.v. de BluOS app, vind ik het cd-transport beter passen bij de Atessa versterker zonder BluOS dan bij het vlaggenschip met BluOS . Een cd-transport dat ook sacd, mp3, flac etc. kan afspelen en mooier nog, kan rippen naar een harde schijf zou een prachtige aanvulling zijn op de Attessa lijn. Met dit cd-tranport heeft de Attessa lijn echter de mogelijkheid cd’s af te spelen in uitstekende kwaliteit en zonder franje. Met het Attessa cd-transport heb je een hoogwaardig Roksan product in huis dat prachtig klinkt en er ook zeer mooi uitziet. De prijs is €655,-

Emiel
Written by Emiel

Muziek- en audiofreak van de ongeneeslijke en besmettelijke soort. Ik draai LP's, luister radio en stream muziek maar het liefst ga ik naar concerten. Altijd weer blij wanneer ik opnamen ontdek van concerten waar ik bij was. De cd collectie is geript en opgeslagen om ruimte te maken voor de groeiende rij LP's en de uitdijende stereoset. Leve de NAS en de streamer; toch blijft vinyl draaien en radio het leukst. MUSIC IS THE BEST!

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<